Aktueel 26 2021 - LV Roodenburg

Aktueel 26 2021

Aktueel 26 2021

11 juli 2021 19:30


De wekelijkse blog met nieuws over en van Roodenburg.
informatie nodig? Mail dan naar administratie@lvroodenburg.
telefoon clubhuis: 5216900.

DE OUDERBIJEENKOMST OUDERS JO 7 TEAMS

Ik ben niet iedere dag op de club en zit niet in de app groepen. Ik doe dus aan waarneming ter plaatse, iets wat ze vroeger bij de belastingdienst deden. Kijken, wat er gebeurd. Observeren. Zaterdagmorgen is er een presentatie voor de ouders van de onder 7 teams.

In het nieuwe seizoen start Roodenburg met twee onder 7 teams en ongeveer 15 ouders keken naar een beamerpresentatie van Nourdin Essaoui.
Alle spelregels voor kinderen en voor ouders werden er uitgelegd en ik kan u melden, dat dit voor vrijwilligers een hele klus is. Je wordt hier geconfronteerd met vele culturen, die geen notie hebben van het Nederlandse verenigingsleven. Dat vraagt veel begrip.
Maar je moet ook kunnen luisteren. Welke vragen hebben de ouders?
Hier zouden professionals veel praktijkervaring kunnen opdoen, want er in sprake van een directe confrontatie. Alles liep op rolletjes en op zo’n morgen heeft de wijkclub weer een heel andere functie.

 

                                   HET VAKANTIEKAMP VAN DE JEUGD

Zaterdag 10 juli is het clubgebouw gesloten. Komend weekend is de accommodatie het domein van de jongste jeugd en organiseren jeugdafdeling en oudercommissie een vakantiekamp op het sportcomplex. ( inclusief slapen in tenten).
In totaal hebben 68 kinderen aangegeven, dat ze meedoen. Ruim 53 blijven slapen en de jongsten gaan naar huis, maar zijn dit weekend wel aan het sporten.
Veel ouders zijn komend weekend vrijwilliger en een aantal sponsors is bereid om onderdelen te ondersteunen.
Ik sprak met Emel Kaddouri en ze gaf aan, dat het moeilijk is om sponsors te werven.
Door dergelijke activiteiten zet je Roodenburg op de kaart en gaat bij menigeen de ogen open. Verder is zo’n kamp een grote uitdaging. Niemand van de vrijwilligers heeft ervaring met de organisatie van zo’n kamp, maar één keer word je in het diepe gegooid.

Deze week vindt er nog overleg plaats welke spelen er worden gedaan. Naast spel en sport wordt er geluncht, gedineerd en is er een ontbijt in het clubgebouw. Sponsors helpen de organisatoren hierbij.

DE START VAN HET VAKANTIEKAMP IS 10.00 – 10.30 UUR.

Van het kamp zullen filmopnamen worden gemaakt en ik hoorde dat daarbij ook gebruik gaat worden gemaakt van een drone.

 

                                               AFSCHEID NEMEN EN KOMEN.

Afgelopen zaterdag vond er een oefenwedstrijd plaats tussen de JO 11 en de JO 9.
De oudere spelers wonnen, maar er werd afscheid genomen van een aantal spelers.
UVS is daarbij in trek en veel ouders / kinderen denken dat het daar bij de jongste jeugd beter is geregeld dan bij Roodenburg.  Dat lijkt allemaal zo, maar de werkelijkheid ziet er even anders uit. Sommigen zien UVS als springplank voor het betaalde voetbal. Een enkeling slaagt daar in. Anderen zien dollartekens van clubs uit de Bollenstreek. Slechts een enkele UVS speler verdwijnt naar de Bollenstreek. Zo’n speler heeft dan vaak een verleden bij een betaald voetbalorganisatie, waar hij is af getest.
Ik zou geen namen weten van spelers, die bij UVS gedurende de laatste 10 jaar zijn begonnen en gedurende hun hele jeugd daar zijn opgeleid en  die nu uitkomen op 2de en 3de divisie niveau. De meeste spelers acteren dus ondanks deze opleiding op het lagere amateurvoetbalniveau. ( 2de , 3de en 4de klasse).

En komen spelers als 18-19 jarige terug, dan is het de vraag of ze goed genoeg zijn voor Roodenburg 1. Alleen dan is het te laat, want op die leeftijd herstel je dit niet meer.
Deze laatste alinea is niet uit frustratie geschreven, maar is de realiteit. Spelers, die op 4de divisie niveau jeugd spelen, hebben grote problemen om zelfs het eerste elftal van een vierde klasser te halen.

Dit ter zijde, maar de JO 9 nam op gepaste wijze afscheid van Baran .

Bij zijn afscheid kreeg Baran een prachtige collage met foto’s van zijn teamgenoten als herinnering aan zijn Roodenburg tijd. Zijn team nam afscheid in het zaaltje van de Turkse moskee en hebben ze het seizoen “ etend afgesloten”.
De groep nam naast Baran ook afscheid van Casper en Achraf. De plaats van Baran wordt overgenomen door Sofyan, die gekomen is.

                                   WANDELING ROODENBURG WANDELGROEP

Onze vierde wandeling staat voor de deur. Op donderdag 8 juli gaan we vanaf Roodenburg naar het Cronesteinpark. André en Trudy Ooijendijk hebben de route voorgelopen.
Tijdens de wandeling wordt er koffie gedronken in een horeca aangelegenheid.

Verzamelen om 9.45 uur op Noord.
Vertrek om 10.00 uur

Meewandelen gebeurt voor eigen risico. De af te leggen afstand is 10 kilometer of iets meer.

Meer informatie over het wandelen van Roodenburg via een e-mail naar
jlovink@casema.nl

                                               BILJARTTOERNOOI VAN START

Zaterdagmiddag is het eerste biljarttoernooi van de club van start gegaan. 12 personen hebben zich ingeschreven. Het zorgt in ieder geval voor extra leven in de brouwerij.
De oudere Roodenburger en supporter heeft weer een reden om op zaterdagmiddag het clubgebouw te bezoeken. Er wordt een kaartje gelegd , een praatje gemaakt , en na de eerste ronde van het toernooi, konden Roodenburgers nog even een biljartje leggen.
Ik zag Jan en Theo Budding in actie, maar ook Willem Hillebrandt was van de partij.
Willem gaf aan dat hij kampioen van Leiden was geweest. Willem is echter nog toeschouwer en resultaten uit het verleden zijn nog geen garantie voor de toekomst.

 

De eerste speelronde

Wedstrijd

Uitslag

Beurten

Winnaar

Richard Riethoven- Jan v/d Reijden

120- 73

35

Richard Riethoven

Hans de Graaf- Bas Kokkedee

30- 33

37

Hans de Graaf

Gerard Volwater- Bart de Kok

16- 28

25

Bart de Kok

Jean- Marc- Steef van Es

35- 26

35

Jean- Marc

Johan v/d Bogaerd- Jan Wansink

25- 26

32

Jan Wansink

Maarten van Kooperen- Piet

nts

   
       
       

De volgende ronde is zaterdag 17 mei, aanvang 14.00 uur

                                               FEEST VAN DE KARATEVERENIGING

Zondag. Wat zal ik nu weer aantreffen? Dichterbij komend wordt het kindergeluid steeds luider. Op het kunstgrasveld aangekomen , zie ik grote opblaas speeltoestellen en is het gehele kunstgrasveld vol met kinderen, die het naar hun zin hebben.

De karate vereniging heeft een sportdag georganiseerd en veel jongens en meisjes, maar ook de ouders zijn op de speeldag afgekomen.

Een van de speeltoestellen is wel 25 meter lang. Op het terras bekijkt een groot aantal ouders het tafereel. In de kantine wordt er limonade geschonken en spreek ik even met Jean Marc . In de keuken zijn er mannen en vrouwen bezig met de voorbereiding van een grote barbecue, die zondagmiddag zal plaatsvinden.

Bij de ingang hangen de sponsordoeken van het evenement. De karatevereniging heeft tijdens de lock-down op zondagmiddag gebruik gemaakt van het kunstgrasveld.
ik vind dit een goede zaak. Waarom moet een dergelijke vereniging altijd de zaal in, terwijl het in de buitenlucht goed toeven is?
Al met al kun je stellen, dat er van alles te doen is op Noord en dat steeds wisselende groepen gebruik maken van de accommodatie.

 

                                               NA DE NEDERLAAG

Een nieuwe week begon met het opbergen van de vlaggen van HUP HOLLAND.
We zijn weer terug op aarde. Iedereen heeft zijn zegje gezegd en de 17 miljoen bondscoaches kijken uit naar het volgende evenement.
Topvoetballers van verliezende landen hebben hun landgenoten excuses aangeboden.
Trainers hebben kennis gemaakt met de slachtbank. Waar er winnaars zijn, zijn er verliezers.
Voordat een toernooi begint , worden de verwachtingen flink opgeschroefd. De pers, de analisten zagen nauwelijks problemen, maar vonden het voetbal matig.
Tsjechië werd beschouwd als een eitje, Portugal een angstgegner. De waan van de dag regeerde. Er leek sprake van een korte termijn geheugen bij de pers. Door het bestuderen van de statistieken, had de pers een andere toon kunnen aanslaan.

Vanaf 1995 hebben de Tsjechen immers 5 kwalificatiewedstrijden gewonnen en Nederland slechts 3. In die 25 jaar hebben grote namen in het Nederlands elftal het moeten opnemen tegen de stugge tegenstander.

De teleurstelling was dan ook groot. Hoe kon Nederland verliezen van een land, dat speelt op het niveau van FC Groningen? Het antwoord : gebrek aan passie.
Spelen voor je land is spelen om de hoogste eer. Bij veel landen en hun spelers was dit duidelijk merkbaar. Het volkslied wordt uit volle borst meegezongen. Onvermoeibaar tot zelfs in de verlenging. Strijdend tot de laatste minuut.
Het was iets , wat bij Nederland in de laatste wedstrijd bij een aantal spelers ontbrak.

Al na twee dagen vond de evaluatie plaats en vielen er koppen. Maar daarmee ben je er niet. De vraag, die gesteld moet worden luidt: is onze opleiding op orde voor het volgend toernooi, of zijn er aanpassingen nodig? Hoe leiden andere landen hun jeugd op en kunnen wij hier nog wat van leren?

In deze actueel een kijkje hoe ze het in Tsjechië doen. In dat land zijn voetbal en ijshockey de sporten, waar de jeugd voor kiest. Om jeugd te interesseren voor het voetbal is er een project gestart in 2015 met als titel : MIJN EERSTE DOEL.  Het is een project voor spelers en ouders. De bond helpt daarbij de breedtesportverenigingen bij het rekruteren  van kinderen. Zo is er een rekruteringsmaand in het leven geroepen. In die maand laat men zien hoe leuk voetbal kan zijn. Daarnaast is er aandacht voor de sportkleding, de school in beweging en de voeding van de voetballer. In die maand kregen 10.000 kinderen, die gingen voetballen een kledingpakket.

De ouders kunnen deelnemen aan seminars over een gezonde levensstijl en methodische video’s hoe je thuis trainen kunt. Tijdens de COVID periode kregen de kinderen een 70 tal video’s. Men wilde dat de kinderen aan de bal bleven. De prioriteit is het om de schoolkinderen een algemene lichamelijke ontwikkeling te geven.
Het doel is om zoveel mogelijk kinderen enthousiast te maken voor het voetbal.

Bij het kijkje over de grens kon er ook gekeken worden naar oefeningen, die de onder de 10 en ouder aan het uitvoeren waren in Tsjechië. De onderstaande oefening ziet er heel interessant uit en omvat veel facetten van het voetbal, waarbij de nadruk werd gelegd op het verdedigen.

1 TEGEN 1 VANAF TWEE KANTEN

Een jeugddoel en hiervoor vanuit het midden van het doel een hoedjeslijn maken van 20 m.
5 spelers, twee verdedigers, twee aanvallers geel en 1 keeper. 1-2 ballen.

Oefenverloop: om de beurt vanaf rechts en dan vanaf links.
De keeper passt de bal op de verdediger, die zich aan de zijkant aanbiedt. Die neemt de bal aan , dribbelt op en passt de bal naar de aanvaller. De aanvaller neemt de bal aan en mee richting doel en moet proberen te scoren via een duel 1 tegen 1.
Na iedere actie wisselen de spelers onderling van taak.  Halverwege de trainingstijd wisselen alle spelers van speelzijde.

Welke facetten spelen hier allemaal een rol en kunnen getraind worden?

  1. De keeper speelt de bal alleen als de verdediger in voorwaartse beweging is. De rode verdediger neemt de bal met de linkervoet aan en mee. Op die voet moet de keeper de bal passen. Hierdoor heeft de verdediger het gehele speelveld direct in het zicht.
  2. Na het geven van de pass sprint de verdediger de bal achter na om de aanvaller, die de bal moet aannemen onder druk te zetten.
  3. De aanvaller en verdediger duelleren. Als de aanvaller het duel wint, dan mag hij scoren op doel met de keeper. Als de verdediger de bal verovert, dan passt hij de bal op de blauwe verdediger, die daarna de actie begint.
  4. In deze oefening oefenen aanvallers en verdedigers vanuit twee posities, de rechtervleugel en de linkervleugel, hoe ze moeten passeren en hoe ze moeten verdedigen. Ze zijn linker – en rechterspits en linker- en rechterverdediger.  De hoedjeslijn is het herkenningspunt, vanwaar de verdediger moet starten.
  5. Omdat de nadruk ligt op het verdedigen , letten we er op dat de verdedigers de binnenste lijn afsluiten. Steeds zorgen dat je als verdediger beweegt tussen de man met bal en je eigen doel. Laat het maar zien als trainer.
  6. Een verdediger moet voorts niet frontaal op een verdediger toe sprinten, hij moet eerst snel richting de aanvaller en een paar meter voor hem een zijwaartse houding innemen.  Daarbij wel tussen het doel en de bal bewegen en de aanvaller een zijkant aanbieden.

Hoe vaak zie je bij het pupillenvoetbal niet, dat kinderen overhaast komen toe sprinten , maar niet met tact op de aanvaller af gaan. Een linkerverdediger, die nooit rechterverdediger is geweest?  Via dit spel, dat je meerdere trainingen kunt uitvoeren, leer je al deze facetten van het spel en op Roodenburg staan er genoeg verplaatsbare doelen om veel spelers kennis te laten maken met het aanvallen en verdedigen.

(PS:  volgende week iets over de pupillentraining in Denemarken)

AGENDA

Donderdag 8 juli                     10.00 uur  vertrek wandelgroep voor de Cronesteinpark
                                               wandeling.

Donderdag 8 juli                     19.00 uur  training recreanten , klein veldvoetbal.
                                               clubavond

Zaterdag/zondag
10/11 juli                                 vakantiekamp voor onderbouw op het sportpark

Kantine gesloten i.v.m. dit vakantiekamp.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!