Aktueel 21 2021 - LV Roodenburg

Aktueel 21 2021

Aktueel 21 2021

11 juli 2021 11:00


De wekelijkse blog met nieuws over en van Roodenburg.
informatie nodig? Mail dan naar administratie@lvroodenburg.
telefoon clubhuis: 5216900.

WANDELGROEP VIERT 94STE VERJAARDAG

poelgeest.JPG                     

Foto gemaakt met standbeeld van René Descartes. De Franse filosoof, die van 1641 tot 1643 op kasteel Endegeest verbleef.

Op foto van links naar rechts: André Ooijendijk, Henk Prins, Jan Lovink, Hans Budding, voor beeld Trudy Ooijendijk, Henk en Mieke Tegelaar, Hans Tisseur en Theo Budding.

Op donderdag 27 mei 2021 bestond Roodenburg precies 94 jaar en dit is in kleine kring gevierd. Door de versoepelingen kon er na vele maanden voor het eerst weer gewandeld worden door de Roodenburg wandelgroep.
Op het programma stond een wandeling naar Kasteel Endegeest, waarbij op de heenweg het Leidsche Hout en het  Hendrik Kraemerpark werden aangedaan.
De terugweg voerde door het bos van Rhijngeest en de Kempenaerstraat.

                                    

Met 9 personen werd er gestart, waarbij we Hans Tisseur als nieuwe wandelaar mochten begroeten.
De groep is ondertussen aan het groeien. Joke en Leny willen aansluiten, Aad La Lau, Jan Derogee en Rob Vijlbrief waren verhinderd. Als iedereen present is, dan bestaat de groep uit 17 personen.

 wandelclub.JPG                         

Na de wandeling werd er op het terras en uit de wind koffie gedronken en was er appeltaart met slagroom, speciaal gebakken door Mieke.
Een verjaardag behoor je immers te vieren met gebak!
Emmy Pret, Paul en Martine Rijsbergen sloten na de wandeling aan en omdat velen elkaar ruim een jaar niet gesproken hadden, was er veel te vertellen.
Lopende langs het oude veld van Roodenburg werden er herinneringen opgehaald aan de gespeelde wedstrijden in de Leidse Hout en werd er gewezen op de nostalgische tribune.
Die stond er 60 jaar geleden ook al.

Het doel van de wandelgroep is tweeledig: zorgen dat de mensen voldoende in beweging zijn en het onderlinge sociale contact. Meewandelen doet men op eigen risico.
Je moet wel getraind zijn, want de te lopen afstanden variëren tussen de 9 en 12 kilometer.
De tijdsduur 2 – 3 uur, waarbij er onderweg koffie gedronken wordt.

De volgende wandeling vindt plaats op donderdag 10 juni a.s.
Om 10.00 uur verzamelen en vertrekken wij vanaf station de Vink en dan doen we de LANDGOEDERENROUTE VOORSCHOTEN.

Ook meedoen?  Stuur dan een e-mailbericht naar jlovink@casema.nl

                                               DE LIJNENTREKKER

Bij amateurclubs is hij één van de belangrijkste vrijwilligers, de lijnentrekker.
De lijnentrekker van een voetbalveld is de persoon, die er voor moet zorgen dat er kalk/ krijtlijnen op het grasveld / wetraveld staan, zodat de contouren voor het speelveld duidelijk zijn voor spelers/ scheidsrechter en toeschouwers. Vroeger werd er kalk gebruikt, tegenwoordig werkt men met lijnverf.

Zonder goede lijnen kan een wedstrijd geen doorgang vinden. Het werk van de lijnentrekker wordt in principe gekeurd door de consul. De consul is aangesteld door de KNVB en bepaald of er op een grasveld gespeeld kan worden. U zult denken, de consul kijkt alleen of er geen plassen op het veld staan of dat een veld bevroren is? Neen daar blijft het niet bij. Hij moet de lijnen in ogenschouw nemen. Staan alle lijnen er op en zijn ze met het blote oog goed zichtbaar?

De lijnentrekker kent zo zijn vijanden. De hele week kijkt hij naar de lucht of naar buienradar, op zoek naar wolken, die mogelijk zijn kant op drijven. Zijn grootste angst is een flinke bui op vrijdagavond of zaterdagmorgen. Wanneer dat gebeurt, dan bestaat de kans dat zijn werk, in één keer verdwenen is en moet hij op zaterdagmorgen vroeg opnieuw aan de bak.

Een lijn trekken vraagt tijd en concentratie. Je kan niet als een dolle met je kar over het veld hollen. Overal moet de lijn duidelijk zichtbaar zijn en als dit niet het geval is, dan moet je één of meerdere stappen terugdoen. Je moet dan de tweede keer over de getrokken lijn, net zo lang tot dat die voor iedereen goed zichtbaar is.

Een schuine lijn zorgt voor hilariteit.. Spelers / publiek zijn het dan al gauw met elkaar eens.
De lijnentrekker heeft blijkbaar voordat hij met zijn klus begon te diep in het glaasje gekeken!

Het trekken van lijnen is geen klusje voor personen in een driedelig pak. De kalkspetters, de lijnenverf, het vliegt alle kanten op. Zeker als men vaart wil maken met het karretje.
Oude kleding en laarzen , die vormen zijn bedrijfskleding.

In vergelijking met 20 jaar geleden heeft de lijnentrekker het soms een stuk rustiger gekregen. Veel clubs hebben kunstgrasvelden gekregen en die hoeven niet meer onderhouden te worden door de lijnentrekker.

En er is nog een ding, die aast op zijn baan. Het is de robot, die zelf zijn weg vindt over het veld. Voorzien van GPS gaat het ding zijn eigen weg.

                 

( Henk Singeling, onze oude lijnentrekker in actie op veld 2)

Door Corona zijn we de lijnentrekker zo goed als vergeten. Op veld 1 en veld 2 staan momenteel geen lijnen meer. In augustus trekt de gemeente Leiden weer lijnen, die dan door de club moeten worden onderhouden.
De vrijwilliger, die daar voor Roodenburg voor in actie komt is Gerard Volwater, alias BAMBI.
Hij zorgt er voor dat het komend jaar wedstrijden kunnen doorgaan.
Spelers, toeschouwers, bestuur, ze zien hem vaak niet als hij bezig is, want als zij komen staan de lijnen er op.
O wee, als dit niet het geval is. Dan zijn de rapen gaar.
Maar vind maar eens een lijnentrekker? Ze staan niet in de rij om de kar te gaan voortduwen.

Het doet mij denken aan wijlen Tinus den Elsen van Meerburg.
Meerburg had in die tijd nog gras- en kunstgrasvelden.
Jan, Meerburg heeft 1300 leden, en maar één lijnentrekker.
Inmiddels is Tinus op respectabele leeftijd overleden en liggen er bij Meerburg alleen nog kunstgrasvelden. Met Tinus is de laatste lijnentrekker langs de A 4 met stille trom vertrokken.

                                                           CLUBNIEUWS

Op veld 2 is er een afrastering geplaatst. Het publiek blijft op die manier buiten de lijnen en kan vanaf de afrastering het spel volgen aan de kant van kleedkamers en volkstuinen.
Donderdag is onze onderhoudsploeg actief. Dit keer geen schilderwerk, maar schilwerk.
Deze morgen wordt er 20 kilo aardappels geschild ten behoeve van de slaatjes.
Onze wandelaars zien hen bezig en wisten niet dat je slaatjes kunt bestellen via de app of dat je op de app kunt. Is er dan een slaatjesactie, dan krijg je op tijd een app en bepaal je zelf of je meedoet aan de actie.
Aanmelden voor de slaatjesapp?  Neem contact op met Jean Marc  tel 06-29 39 32 90
Zaterdag blijkt dat er een nieuw record is gevestigd van het aantal bestelde slaatjes.

Zaterdagmorgen vindt de gebruikelijk spelochtend plaats van de jonge jeugd. Er zijn zo’n 50 kinderen deze morgen in actie.

Op de website lv.roodenburg.nl kan men zich tegenwoordig digitaal aanmelden voor een lidmaatschap, een donateurschap, maar ook voor een vrijwilligerstaak.

                                               VERSOEPELINGEN VANAF 5 JUNI A.S.

De regering heeft verdere versoepelingen aangekondigd en die moeten dan komende zaterdag 5 juni ingaan.

  • Sporten 
    Volwassenen  mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten. 

Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan. Nog wel zonder toeschouwers.
Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan. Publiek bij amateurwedstrijden is nog niet toegestaan. Kleedkamers, douches en sauna’s gaan ook open.   En ook de sportkantines mogen open. Reserveren en een gezondheidscheck blijft verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

  • Horeca 
    Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor  kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen per ruimte zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen.  Zelfbediening is niet toegestaan. Entertainment zoals liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is ook niet toegestaan. Een reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaats zijn verplicht.

Wat mag er dus niet?

Je mag in de kantine niet staan en niet aan de bar zitten.
Toeschouwers zijn niet toegestaan tijdens wedstrijden.
Tafels  tegen elkaar aanzetten, om zo een grote groep te kunnen maken.
Aan de kaarttafel mogen geen toeschouwers plaatsnemen.
Niet zelf je drankje bestellen en gaan halen. Zitten blijven!

Er zijn dus wel wat haken en ogen. A.s. maandagmorgen wordt begonnen met het schoonmaken van de kantine. Maandagavond wordt er beslist of het clubgebouw en het terras dan op zaterdag 5 juni open gaan.
Dit zal dan worden aangekondigd via de sociale media, een RB actueel extra.

De schoonmaakploeg kan maandag best wat handjes gebruiken. Om 9.00 uur zijn ze zeker gestart. Verder lijkt het mij, dat de prijzen in de kantine moeten worden aangepast.
Als ik kijk naar de horeca, dan is er duidelijk een verschil waarneembaar in voor en na de Corona.

                                                           VOETBALDROOM

Het is een interessante serie, die op NPO 3 wordt uitgezonden. Jongens, maar net zo goed ouders, die dromen dat hij, zoonlief profvoetballer wordt.
Ik heb de eerste aflevering eens bekeken. De Talentendag bij Alphense Boys, waarbij met lijstjes kinderen gevolgd worden. Trainers die de talentjes er uit vissen.
Iedereen wil profvoetballer worden en als er dan veel kinderen verschijnen, dan is er de mogelijkheid van een ruime keuze. Alles draait  om de talentjes.

De voetbalouder komt ook aan bod. Een ouder, die er alles voor over heeft dat zijn zoon het gaat halen. De jongen voetbalt in Hoofddorp en verkast naar de Boys.
Vooral de vader is enthousiast. Hier durf ik wel een kanttekening te plaatsen. Forceer niets, eis niets, zorg dat het kind enthousiast blijft.
Het kan ook zo maar mis gaan. Een droom spat uiteen , hetgeen kan leiden dat vader en zoon niets meer met elkaar te maken willen hebben. Een ervaring, die ik bij Roodenburg, toen we nog regionaal speelde, helaas heb moeten ervaren.

Het meest schrijnend van de eerste uitzending vond plaats bij Sparta. Sparta pretendeert een topopleiding te zijn. Trainers, busjes die kinderen van school ophalen, voedingsadviezen, alles wordt er gedaan om kinderen zo optimaal mogelijk te vormen tot sportman en voetballer.
Er is dus een intensief contact tussen club, begeleiding en spelers / ouders.
Maar als het komt om afvallen, dan grijpt het hoofd jeugdopleiding de telefoon en vertelt een speler, dat hij bij Sparta niet verder mag. Dan toon je als HJO ,dat je geen ballen hebt.
Het moeilijkste moment in een voetbalcarrière van een kind, het moeten afvallen wordt afgedaan met een telefoontje?  Dit doe je niet per telefoon, maar via een gesprek onder vier ogen. Als coach moet je bereid zijn om emoties van spelers te delen.
Hier valt wel het één en ander te verbeteren.

De uitzendingen zijn te zien op NPO 3 ( eventueel uitzending gemist) met als titel Voetbaldroom.

                                                           KIJKTIP

Maandag 31 mei 18.00 uur              JONG ORANJE – JONG FRANKRIJK
                                                           EK kwartfinale  op de NPO.
                                                           Staat Abdou Harroui in de basis?

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!