Aktueel 10 2023 - LV Roodenburg

Aktueel 10 2023

Aktueel 10 2023

13 maart 2023 20:15


De wekelijkse blog met nieuws over en van Roodenburg.
informatie nodig? Mail dan naar administratie@lvroodenburg.
telefoon clubhuis: 5216900.

                                                         SPONSORLOOP ROODENBURG

Komende zondag 19 maart  is het zover. De jeugdactiviteiten commissie organiseert voor de derde keer de jaarlijkse sponsorloop voor de jeugd.

Een gedeelte van de opbrengst is bestemd voor de eigen jeugd. Daarnaast zal er een gedeelte van de opbrengst gaan naar de slachtoffers van de verschrikkelijke aardbeving in Turkije en Syrië . Er waren hier meer dan 40.000 slachtoffers te betreuren.In het voortraject is er overleg geweest met een Turkse Stichting, die vanuit de Turkse moskee de hulp coördineert.

De kinderen ( 160 Roodenburg jeugdleden) hebben een brief mee gekregen met de vraag aan ouders, familie, bekenden om hen te sponsoren.

Tijdens het lopen is er ook een pauze en dat wordt iedereen voorzien van “wat gezonds “.

Voor een aantal deelnemers liggen er mooie prijzen te wachten, dus zet hem op.

Het startschot is om 14.00 uurWe stoppen om 16.00 uur

Tot komende zondagmiddagDe jeugdactiviteiten commissie.

 

                                                                       ATTRIBUTENIn de loop van de jaren is er het één en ander aan attributen verzameld, dat betrekking heeft gehad op het verenigingsleven. Denk aan clubbladen, medailles, bekers, en diverse andere snuisterijen. Tijdens de vergadering van de archiefcommissie ontdekte de groep een aantal bijzondere mededing borden, zoals de onderstaande.

Het betreft net als hierboven de aankondiging van een sponsor – jubileumloop. Beginjaren 80 werd er ieder jaar een sponsorloop gehouden. Er werd o.a. gelopen voor de bouw van een jeugdhonk, maar de opbrengst ging ook wel naar de activiteitencommissie. Iedere deelnemer kreeg ter herinnering van zijn of haar deelname een tegeltje mee. Een aantal tegeltjes troffen wij aan op het onderstaande  tableau.

                          Aktueel_105.jpeg 

                      

 

                                       HET VOETBALGEBEUREN

Het voetbalgebeuren startte dit weekend op vrijdagavond. De 35 plus 2 heeft een KNVB 7 tegen 7 toernooi en deze avond komen de mannen maar liefst 4 x in actie. Het worden 4 gelijke spelen tegen respectievelijk UVS 35+1, EMM 35+ 2, Voorschoten 35+ 4 en Meerburg 35+ 2.Alleen de wedstrijd van de JO 10-1 gaat deze morgen door. Ze spelen uit tegen Docos JO 10-2.  Het tweede elftal heeft eveneens een uitwedstrijd. Tegen Ter Leede 3 wordt er over en weer gescoord, maarde punten ( 4-3) blijven in SassenheimIn de loop van de middag komt het kunstgrasveld in de zon te liggen. De resterende sneeuw smelt . Voor de goede orde, komt er een 70 meter hoge flat, dan kan je vergeten, dat de sneeuw ’s middags verdwenen is.  De meisjes onder 13 en een aantal jonge meisjes trainen. Woensdag spelen we een thuiswedstrijd.

Op zondag zijn er 3 thuiswedstrijden. Roodenburg 3 wint van LSVV 2 met 6-1. Roodenburg 4 wint verslaat ASC 13 met 5-3 en Roodenburg 5 verliest van ASC 12 met 0-8.

 

 

                                               JO 11-1 NAAR DE HOOFDKLASSE

De pupillen competitie kent 4 fasen. Na iedere fase worden de teams opnieuw ingedeeld.De JO 11-1 , uitkomende in de eerste klasse, eindigde steeds als tweede achter Valken 69- JO 11-1. Na de derde fase is het gelukt om door te stoten naar de hoofdklasse en dat is afgelopen zaterdag gevierd met taart en patat.

Aktueel_104.jpeg

 

In de laatste fase zal de ploeg van de trainers Anass Bouchnafa en Ilias BsiBsi uitkomen tegen de JO 11-1 van Leidschenveen, Graaf Willem VAC, RCL. Meerburg, Floreant, BSC 68 en Docos.

Het is een goede leerschool, want de weerstand wordt hierdoor weer groter. Het team speelt in de competitie 8 tegen 8 en op een half veld. De ruimte is kleiner dan een heel veld, maar dat heeft als voordeel dat je sneller moet handelen.Ook de JO 12 en 11-2 spelen op een half veld. Daar is niets mis mee, want met 8 spelers in een team heb je meer balcontacten per speler. Op deze leeftijd dient de technische basis te worden gelegd en dient er aandacht te worden besteed aan de individuele tactiek.

Uit het Leidsch Dagblad van 12 maart

Voetbalvereniging Roodenburg in de kou door de gemeente Leiden: ’Zelfs toen we de verwarming wilden uitzetten, wilde de gemeente nog een rekening sturen’

Aktueel_103.jpeg

 

Ronald van Weerlee bij het hoofdveld dat wordt geteisterd door larven van kevers in het gras. ,,We kunnen daar bijna nooit op spelen.”© Hielco Kuipers

 

Annalaura Molducci

LEIDEN,  12/3/2023

 

Voetbalvereniging Roodenburg in Leiden-Noord heeft de verwarming in de meeste kleedkamers uitgezet en in de kantine is het amper 15 graden. In slechts twee kleedkamers kan warm worden gedoucht. Anders zijn de energiekosten niet te betalen, legt penningmeester Ronald van Weerlee uit.

Van Weerlee vindt het jammer dat er zoveel disputen zijn met de gemeente Leiden. Er is al jaren gesteggel over engerlingen (larven van kevers) in het hoofdgrasveld waarop het eerste zou moeten spelen maar dat niet kan door de kuilen die de beestjes veroorzaken.

Aktueel_102.jpeg

 

Ronald van Weerlee in een van de kleedkamers waar hij de verwarming en het warme water liet uitzetten.© Hielco Kuipers

Toen er na corona weer kon worden gevoetbald verklaarde Rusland Oekraïne de oorlog werd de gasleiding naar Europa dichtgeknepen waardoor de gasprijzen explodeerden. Sindsdien worden nog maar twee kleedkamers verwarmd, bij acht anderen liet de vereniging de verwarming uitzetten, zegt Van Weerlee. ,,En nog betalen we aan gas en licht zo’n 3.500 euro per maand.”

Niet druk

Zaterdagmiddag om twaalf uur is het niet druk op de voetbalvelden van het complex in Leiden-Noord dat verscholen ligt tussen oude flatcomplexen die tegen de vlakte moeten. Kinderen uit de buurt trappen een balletje en een jeugdelftal van de club traint omdat de wedstrijden zijn afgelast.

aktueel_101.png

 

De kleedkamers zijn erg verouderd.© Hielco Kuipers

De club zit er koud bij. Rondom de velden staan grote lichtmasten met gasontladingslampen terwijl andere clubs al ledverlichting hebben. In de kleedkamers achter de houten tribune is de verwarming helemaal uitgezet. Ook het warm water werkt niet meer, zegt Van Weerlee. De kleedkamers, tribune en lichtmasten zijn eigendom van en in beheer bij de gemeente Leiden.

Nieuwbouw

,,Ze zouden eigenlijk verduurzaamd moeten worden maar er wordt al jaren niet in geïnvesteerd omdat er nieuwbouw staat gepland. De ellende is dat we niet precies weten wanneer die nieuwbouw er komt. Tot die tijd gebeurt er dus niets en dat is moeilijk verkoopbaar”, legt Van Weerlee uit.

De grens was bereikt toen de voetbalvereniging de verwarming en en het warm water wilde laten afsluiten. Volgens Van Weerlee kwam de gemeente toen met het verhaal dat ook dat geld zou kosten. Een bedrijf moest namelijk al het water uit de leidingen en de ketel halen omdat de boel anders zou kunnen bevriezen. ,,Dat geloof je toch niet?”, zegt Van Weerlee.

Van Weerlee vindt dat de wereld op zijn kop. Gefrustreerd besloot hij zijn energie dan maar te richten op het eigen hoofdgebouw en de twee kleedkamers die de vereniging zelf in beheer heeft. Hij schafte domotica aan, een systeem waarmee je op afstand de verwarming en de elektrische apparaten kunt regelen. Daarnaast werden alle lampen in het clubgebouw vervangen door ledverlichting

Lees ook: Opheffing Leidse voetbalclub Roodenburg afgewend

Van Weerlee kijkt nu op zijn werk regelmatig op zijn telefoon om te controleren of de verwarming niet stiekem is aangezet, want dat wil nog wel eens gebeuren. Hij zet hem dan op afstand meteen weer uit. ,,Het probleem in de kleedkamers is dat de verwarming voor alle kleedkamers geldt en niet per kleedkamer kan worden aangezet. Het is dus of de verwarming aan of hem helemaal uitzetten. We kozen voor het laatste.” Voor de ledenadministrateur die in het hoofdgebouw zijn kantoor heeft, schafte hij een paneelverwarming aan die veel goedkoper een kleine ruimte kan verwarmen.

Bestuurskamer

In de bestuurskamer staat de verwarming al tijden niet meer aan. Het is er zaterdagmiddag, terwijl de zon schijnt, 11 graden en dat is best koud. ,,Als je hier een tijdje zit, krijg je het pas echt koud”, zegt hij. In de kantine gaat de verwarming alleen spaarzaam aan. ,,Er zitten hier allemaal ouderen uit de wijk op dinsdag en vrijdag te kaarten. Die hebben we om solidariteit gevraagd want we kunnen een heleboel dingen niet doen als voetbalvereniging als we een hoge energierekening hebben. Dat begrepen de leden wel”, zegt hij. Hij zou dat geld liever steken in mooie trainingspakken voor het eerste elftal of investeren in jeugdtrainers.

Ondanks het verouderde onderkomen groeit het ledental. ,,We hebben er nu bijna vijfhonderd en we denken dat we de komende jaren naar de 650 kunnen”, zegt Van Weerlee. Dat komt omdat iedereen welkom is die zijn contributie betaalt en zich aan de regels houdt. ,,Het ledenbestand is een afspiegeling van de wijk, we zijn voor een kwart een witte club.” Hij heeft er goede hoop op dat de club meer gemêeleerd wordt, als de wijk op de schop wordt genomen.

Maar het zou fijn zijn als de strijd met de gemeente Leiden over is en er kan worden samengewerkt. ,,We betalen niet voor gebruik van het hoofdveld want daar hebben we bijna niet op gespeeld vanwege die kevers. Daardoor kunnen we de reclame op de borden langs de kant al zes jaar ook niet in rekening brengen.”

Kleedkamers

Ook voor de kleedkamers die niet worden gebruikt, betaalt de club geen cent aan de gemeente. ,,Ik begrijp heus wel dat de gemeente Leiden niet zwaar gaat investeren in een complex dat wordt vervangen, maar geef ons dan in ieder geval een stip op de horizon, een datum waar we naar toe kunnen werken. Dan kunnen wij het ook beter verkopen aan onze leden. Tot die tijd kunnen we ook best uitleggen dat het even afzien is maar dat het beter wordt.”

In de kantine is het om half twee 15,5 graad zo is te zien op de telefoon van Van Weerlee. Albert Kruijs (71), Hans Budding (82) en Bram de Roode (78) zitten te klaverjassen. Ibrahim Sousse (84) kijkt toe. Ze hebben allemaal dikke truien aan anders is het niet uit te houden. De Roode vindt het maar niets dat de verwarming zo laag staat. ,,Laat de gemeente wat bijbetalen. Dit is een belangrijke plek voor ons ouderen want het is ons uitje. We zitten hier op dinsdag en op vrijdag zeker met zestig mensen te klaverjassen maar er blijven steeds meer vrouwen en mannen weg omdat ze het te koud vinden.”

Ook de biljartclub heeft al aan de bel getrokken omdat de ballen niet goed rollen als het te koud is, zegt Van Weerlee. We lopen door de ’hall of fame’ in het verouderde clubgebouw waar wat lijstjes met foto’s van bekende voetballers hangen onder wie Wim Rijsbergen en Glenn Helder.

Jaloers

Van Weerlee kan wel eens jaloers worden op de verenigingen buiten Leiden die de mooiste complexen hebben met warmtepompen, geïsoleerde vertrekken en zonnepanelen op het dak. ,,Dat zouden wij ook willen maar dat heeft nu geen zin. De strekking van ons verhaal is dat een groot deel van de problemen wordt veroorzaakt door de gemeente Leiden die de oude kleedkamers en de oude gasontladingslampen maar laat staan.”

Voor een faillissement is de club uit 1927 niet bang, zegt Van Weerlee. ,,Het komt heus wel goed maar waarom duurt het allemaal zo lang voordat we weten wat er aan energiebesparing wordt gedaan? Wij zitten hier met klasse G!” ”

 

                                                           KAARTCLUB EN CREPES

Het organiseren van de kaartmiddag op de dinsdagmiddag omhelst niet alleen het inschrijven van deelnemende personen, het neerzetten van bakjes met speelkaarten, de scoreformulieren en de pennen. De uitzoeken en maken van de hapjes behoort ook tot de taak en het is niet iedere week : stukje wordt, stukje kaas.De verwennerij vraagt meer. Op internet wordt er gezocht naar mogelijkheden en daardoor wordt het hapje iedere week weer een verrassing. Deze week stonden er voor het eerst crêpes op het menu. Pannenkoekjes voorzien van een chocoladevulling. De vraag is dan altijd : Gaat het lukken, wordt het een succesnummer?Het antwoord: het is voor herhaling vatbaar. De warme crêpes waren een schot in de roos.Moesten we vorige week afscheid nemen van een deelnemer, deze week was er een hernieuwde kennismaking met Daan.

                                                           LEIDEN INSIDE

Diego Ouwerkerk, de zoon van Jan is volop bezig met media. Daarnaast is hij natuurlijk personal trainer. Vorige week is hij in naar volgen met Voetbalinside begonnen met Leiden inside. Samen met Henk Buyn en Patrick Heijmans (1) nemen ze iedere maand de Leidse Sport door.Ze  kletsen een uur aan elkaar vast.U kunt hun verhalen zien en beluisteren.Ga naar Diego ontdekt voor zijn podcast.

 

 

                                          WANDELGROEP DOET NIEUWE POGING

Twee weken geleden strandde de wandeling al op de maandag voor de wandeldag. Een bus staking was daar debet aan. Komende donderdag 16 maart gaan we opnieuw proberen om wandelend Rijpwetering te bereiken.De wandeling start vanaf Roodenburg om 10.00 uur. Verzamelen 9.45 uurOm 12.00 uur is er gereserveerd bij de Vergulde Vos voor koffie met taartMet bus 56 wordt daarna de thuisreis aanvaard.

 

                                               DE AGENDA VAN VOLGENDE WEEK

Maandag 13 maart                 om 19.30 uur in het clubgebouw                                               Pelikaan 2 – Barrelzz 2  biljarten driebanden

                                               Om 20.00 uur in de bestuurskamer                                               vergadering jeugdbestuur

                                               Om 19.30 uur  op het veld                                               Footy 7 tegen 7

Dinsdag 14  maart                 in het clubgebouw om 14.00 uur                                               klaverjassen / sjoelen

Woensdag 15 maart              om 10.00 uur in Zwembad de Zijl                                               Zwemgroep de Dolfijn

                                               Om 18.30 uur op het veld                                               Roodenburg MO 13-1 – Bernardus MO 13-1

Donderdag 16 maart              om 10 uur vanaf Roodenburg                                               wandeling wandelgroep naar Rijpwetering

Vrijdag 17 maart                    om 20.00 uur in jeugdhonk                                               klaverjassen

Zaterdag 18 maart                 ROODENBURG  - NICOLAAS BOYS 14.30 UUR                                               Roodenburg 2 – FC Lisse 3  12.00 uur

Zondag 19 maart                   de jaarlijkse sponsorloop van de jeugd.                                               Aanvang 14.00 uur

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!