Aktueel 25 2022 - LV Roodenburg

Aktueel 25 2022

Aktueel 25 2022

27 juni 2022 17:45


De wekelijkse blog met nieuws over en van Roodenburg.
informatie nodig? Mail dan naar administratie@lvroodenburg.
telefoon clubhuis: 5216900.

                                                                                       ROODENBURG ACTUEEL

                                                                                   TRAINING OP HOOFDVELD ?

De schrijver van de Actueel zit niet in het hoofdbestuur en is zeer betrokken bij het wel en wee van de club. In de wandelgangen wordt er gesproken over het verplaatsen van de lichtinstallatie van het wetraveld naar het hoofdveld.De reden : als het hoofdveld meer gebruikt wordt, dan verjaagt  men de engerlingen. Met meer dan 50 jaar veldervaring tijd om de nadelen te bespreken, die aan een dergelijk besluit kleven.Het is een oplossing, maar of dit de juiste oplossing voor de vereniging, is twijfelachtig. Het kan ook hele andere consequenties hebben. Ik voorzie grote problemen voor de groeiende vereniging.

Trainen op wetra is mijns inziens het beste wat kan plaatsvinden. Je traint op een grasondergrond, onder het wetraveld ligt een betere drainage . En op zaterdag speel je in principe thuiswedstrijden op gras.Als je gaat trainen op een hoofdveld en je haalt het licht weg bij het wetra, dan krijg je binnen een paar maanden een onbespeelbaar veld.Ik zal de oorzaken aangeven.Het Roodenburg veld ligt in de Zijlpolder. Het staat al jaren bekend als een van de slechtste velden van de stad en door er intensief op te gaan trainen, wordt het er niet beter van.Een andere oorzaak is dat er alleen maar drainage pijpen lopen naar de sloot van de volkstuinen. Over 100 meter kan het water maar naar één  kant worden afgevoerd en bij zware regenbuien kan de drainage dit niet aan. Dan gebeurt er het volgende. Het water zoekt een weg naar de zijkanten. Je krijgt  aan de ene kant plassen voor de tribune en op het tegelpad. Aan de andere kant is het straatwerk schuin neergelegd en moet het water daar in het riool verdwijnen.De ambtenaren kennen de historie schijnbaar niet, maar vroeger had Roodenburg een grasveld als trainingsveld. Dit lag voor de kantine, maar vanaf november was het een baggerveld en dus niet meer geschikt, voor welke wedstrijd dan ook. De gemeente Leiden had toen een oplossing en er werd een gravelveld voor aangelegd.Dat was  in het begin egaal, maar na vorst werd het zacht en ging je er dan op, dan ontstonden er kuilen. Gravel was ongeschikt voor wedstrijden en om die reden werd het veld vervangen door kunstgras. Want je komt naar een club om te voetballen en niet om wekelijks naar huis te worden gestuurd.

Trainen op gras. Je moet er goed over nadenken. Ik neem u mee naar ASC. ASC betrok het nieuwe complex Oosterveer. Veel aanwas van nieuwe leden. De nieuwe velden werden daarom intensief gebruikt, maar ze hadden een probleem.De nieuwe velden werden regelmatig afgekeurd, ondanks nieuwe drainage. ASC zag geen andere oplossing dan 2 van de 4 velden te voorzien van kunstgras. En dit terwijl in 2020/ 2021 er maandenlang vanwege corona niet eens gevoetbald mocht worden!De huidige accommodatie voldoet aan de eisen van bestuur en leden en de club bloeit als ooit tevoren.

Aan het verplaatsen van lichtmasten hangt verder een flink kostenplaatje. Er moeten kabels gegraven en getrokken worden.Wat dat betreft heb ik een hele andere visie. Bespaar die moeite en als je dan toch wat wilt doen, destijds was de bedoeling dat er twee lichtbakken op de middelste palen van het wetraveld geplaatst zouden worden. De afspraak was mondeling gemaakt, maar toen de zaak via eigen leden gerealiseerd werd, was het hoofd van de afdeling groen  gepromoveerd van Leiden naar Den Haag en ging deze toezegging niet door.

Laat ik ook aangeven, dat vanaf januari op het hoofdveld er geen engerling meer is gesignaleerd. Het veld heeft toen een behandeling gehad met aaltjes. De motivatie is nu, geef de engerlingen geen kans, ga er meer op spelen. Maar ga je er iedere dag op trainen, dat kan een oud veld niet aan.Beide partijen, gemeente en bestuur doen er goed aan om tijd te kopen.

Ik zie de oplossing in natuurlijke aanwas. Dit seizoen hebben we op zaterdag 5 teams, die op hele velden moeten spelen. ( JO 19, JO 15, JO 13) en 2 seniorenteams. Op zondag worden dit 4 teams.Binnen twee jaar zal als de jeugd zo blijft groeien , het aantal teams, dat op hele velden moet spelen verder groeien.In één seizoen heeft Roodenburg er 110 leden bij gekregen.

Een ander aspect, dat je dient mee te nemen in je beslissing is de aangroei van de bevolking in dit stadsdeel Leiden Noord. De komende jaren gaan er 5000 inwoners in dit gebied bijkomen en dat zal zeker van invloed worden op de ledengroei.

Tot slot stel ik de vraag : Hebben de ambtenaren met onze consul Maarten van Kooperen gesproken?De man, die namens de KNVB , de velden keurt en weet hoe de veldomstandigheden zijn?

Maar wat gaat er gebeuren als je iedere week trainingen en een hoofdveld moet afkeuren?Staat de ambtenaar dan ’s avonds of op zaterdagmorgen teleurgestelde ouders, leden hen te woord of mag de club het oplossen?Met deze visie nemen ambtenaren wel een groot risico.Voorzien van goed onderbouwde feiten lijkt het mij dat politiek en ambtenaren  goed moeten nadenken over de consequenties.

Je wilt toch niet verantwoordelijk gehouden worden , dat je vanwege engerlingen een verkeerde beslissing hebt genomen?

                                                                        SPETTEREND ZOMERKAMP OP NOORD

Dit weekend vond voor de tweede keer het zomerkamp van Roodenburg plaats. De activiteitencommissie van de jeugd is weken in touw geweest om er een ware happening van te maken.Vrijdag was men al druk bezig met de voorbereiding van de tenten. Op het keepersveldje stonden maar liefst 4 grote tenten, want er waren 65 slapers. Daarnaast waren er diverse opblaasbare spellen, die in orde gemaakt moesten worden.

Zaterdagmorgen begon met regen en diende er geschuild te worden. Tegen 11.00 uur werd het droger en was het jeugdvoorzitter Rik van Oosten, die de 100 kinderen, de vele ouders en vrijwilligers welkom heette. Een speciaal welkom was er voor de Marokkaanse consul uit Rotterdam, sponsor Driss Abdales,  en voetballer Abdou Harroui, profvoetballer van Sansuolo en oud Roodenburg speler.

De kinderen, allen voorzien van een sportkamp shirt, verzamelden zich met leiders voor het veld.Een drone vloog boven de kinderen en maakte filmbeelden. Een aantal leiders stak fakkels op.In het Engels opende de consul daarna het kamp.

De kinderen gingen vervolgens naar de diverse onderdelen. Ik zag een hindernisbaan van wel 40 meter lengte en dat bleek de gehele dag een topevenement te zijn. Bij het ene onderdeel moest je zacht en zuiver mikken, bij het andere hard en hoog schieten en bij weer een ander onderdeel moest je op de stier blijven zitten.Ik kan zeggen, dat de kinderen een afwisselend sportprogramma voorgeschoteld kregen.

Ondertussen kregen de kinderen bezoek van profvoetballer Abdou en de onze gasten.  Abdou deelde handtekening uit of  voorzag shirts van zijn handtekening.De gasten, rondgeleid door de bestuursleden Fattiha en Rik  bekeken aandachtig de diverse onderdelen en gingen graag met kinderen en begeleiders op de foto.

 harraoui.jpg                 

’s Middags was er een lunch, het sportprogramma werd vervolgd  en tegen de avond ging de gehele groep bowlen.Later op de avond keerde men terug en werd er met de groep  bingo gespeeld. De commissie had vele prijzen verzameld, vaak mogelijk gemaakt door sponsoren.Tegen 23.00 uur was het bedtijd en verdween iedereen richting de tenten.Zondagmorgen om 7.00 uur ging de wekker, was het douchetijd en stond het ontbijt klaar in het clubgebouw.Na het ontbijt voerden de kinderen een tweede sportprogramma op het kunstgrasveld uitEr bleef nog 1 onderdeel over :  de barbecue. Kinderen en ouders verzamelden zich tegen de middag voor het clubgebouw. Toen ik aan kwam wandelen zag ik rook omhoog gaan en werd er heel wat vlees / kip geroosterd. Op het terras en in de kantine kon dit alles genuttigd worden.Bij dit alles vloeide de Marokkaanse thee overvloedig. Ik was getuige van de vele vaders en moeders, die mee hielpen.

Het slotwoord was voor voorzitter Leon Kloos. Hij vergeleek deze sporthappening met de reünie. Hij vroeg aan de kinderen hoe ze het gehad hadden. Eerst kreeg hij weinig respons, maar na een paar keer vragen, kwamen ze los.Vervolgens dankte hij alle leden van de jeugdactiviteiten commissie en had voor alle een fraaie ruiker. De moeders, die bij de keuken geholpen hadden, werden verrast met rozen.

Terug kijkend kun je stellen, dat kinderen een fantastisch weekend hebben gehad. Ze leren in zo’n weekend om met vrienden op te trekken buiten het normale voetbal.Een woord van dank is er voor alle vrijwilligers, die zich dit weekend belangeloos hebben ingezet voor de jeugd. Het was klasse.

Een woord van dank verder aan alle sponsors. Want alleen dankzij deze sponsors kon de jeugdactiviteiten commissie er zo’n spektakel van maken.

              ROODENBURG MOEDERS VEROZORGEN HIGH TEA IN OVERRHIJN

moeders_rb.jpg

 

Roodenburg en verpleeghuis Overrhijn hebben een relatie. Op moment van een calamiteit in Overrhijn is het clubgebouw van Roodenburg bijvoorbeeld de eerste uitwijkplaats. Dit jaar zijn leden van de jeugdactiviteiten commissie in contact gekomen met de zorgmanager van Overrhijn en is de vraag gesteld : Wat kunnen wij voor elkaar betekenen?Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat mensen uit dit gebouw op zaterdag komen kijken naar voetbalwedstrijden en dan koffie drinken in het clubgebouw. Maar er zijn ook andere zaken te bedenken.4 moeders ( Latifa, Mimount, Fatiha en Amel, hadden Marrokaanse pannenkoekjes met honing en diverse koekjes gebakken en natuurlijk hadden ze thee bij zich.De kleine Amine was ook van de partij. Hij vermaakte zich doordat hij met de bewoners memory met diertjes kon spelen.

                                               AGENDA KOMENDE WEEK

Maandag 27/6                        bestuursvergadering hoofdbestuur

Woensdag 29/6                      vergadering jeugdbestuur

Donderdag 30/6                     recreatievoetbal en clubavond                                                vanaf 19.00 uur                                               jeugdtrainers overleg

Zaterdag 2 juli                        clubgebouw open vanaf 12.00 uur                                               start van zomerbiljarttoernooi Roodenburg libre.

                                               Kennismaking nieuwe selectie?

PS:  een aantal seniorengroepen trapt op het kunstgrasveld nog steeds een balletje.Verder zijn er zeer veel foto’s en video’s  gemaakt van het sportkamp.Die zullen op website en facebookpagina verschijnen.

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!