Aktueel 6 2022 - LV Roodenburg

Aktueel 6 2022

Aktueel 6 2022

15 februari 2022 1:30


De wekelijkse blog met nieuws over en van Roodenburg.
informatie nodig? Mail dan naar administratie@lvroodenburg.
telefoon clubhuis: 5216900.

                                             TIJD VOOR EEN RONDJE SPELREGELVRAGEN

In de actueel regelmatig aandacht voor de spelregels. Als speler dien je de spelregels goed te kennen, je kan er je voordeel mee doen.Welk spel je ook gaat spelen, b.v. schaken, dan moet je wel de regels kennen, want anders kan je een spel niet spelen.

Vraag 1. Het gebeurde in de Premier League. Bij het nemen van een strafschop weet de keeper de ingeschoten bal op correcte wijze te houden. De bal blijft in het veld en een medespeler van de penaltynemer is het eerst bij de bal en schiet die alsnog in het doel. Duidelijk is echter dat deze speler te vroeg is ingelopen. Moet de scheidsrechter dit doelpunt alsnog goedkeuren?

Vraag 2.  Nadat de scheidsrechter heeft gefloten voor de beginschop. (De aftrap bij aanvang van de wedstrijd) schiet een speler van de thuisclub de bal direct in het lege doel. Als de bal in het doel rolt, merkt de scheidsrechter dat de ploeg van de gasten geen keeper hebben opgesteld.Wat beslist de scheidsrechter?

Vraag 3.  De scheidsrechter geeft een scheidsrechtersbal aan de partij, die daar recht op heeft.  De arbiter gooit de bal op borsthoogte. Een  speler van de andere partij, die op 4 meter staat, sprint toe en speelt de bal naar een medespeler.  Wat doet de  arbiter?

Vraag 4.  Een trainer is boos op de scheidsrechter. Hij is het niet eens dat de scheidsrechter een vrije trap heeft gegeven en uit boosheid gooit hij een waterfles op de grond, zonder iemand te raken.De scheidsrechter ziet dit en onderbreekt het spel. Welke maatregelen moet de arbiter nemen?

Vraag 5. Bij het nemen van een strafschop , misleidt  de strafschopnemer onsportief de keeper. Tegelijkertijd verlaat de keeper te vroeg de doellijn. De keeper houdt de bal.Wat beslist de scheidsrechter?

                                                           CLUBNIEUWS

Vorige week begon de actueel met een kampioensfoto van het eerste elftal, dat in 1958 kampioen werd. Ik schreef toen dat er nog 3 overlevenden zijn, van het team, dat 63 jaar geleden het kampioenschap binnenhaalde. Zondagmiddag werd ik door één van de oud gedienden attent gemaakt, dat er nog 4 in leven zijn. Ik had Dick Bonnet over het hoofd gezien, maar Dick is de vierde van het team, die nog rond dartelt.

Maandagmiddag zijn we met drie een nieuwe wandeling gaan voorlopen. Het is een wandeling , die door Rien Rijk is beschreven en gelopen. De naam Rien Rijk zal voetballers niets zeggen, maar Rien, inmiddels de 8 kruisjes gepasseerd is een fervent wandelaar en heeft veel routes gelopen en beschreven. Hij leidt diverse wandelgroepen zoals de wandelgroep vanuit buurthuis de Kooi, de groep van de KBO  ( Katholieke Ouderenbond), hij deed wandelingen voor het NIVON, gaat in de zomer met groepen fietsen of organiseert scootmobieltochten.Met zijn route op zak hebben we Leiden Zuid West verkend en een paar keer moesten we zoeken, hoe de route liep, maar we zijn er uit en komende donderdag staat deze wandeling op onze agenda.

Dinsdagmiddag, de soosmiddag,  zijn er meer mensen bij het klaverjassen en sjoelen, dan verwacht. 6 tafels, dus even naar Hoogvliet  om wat extra’s in te slaan. Er wordt deze middag gekookt en buiten wordt er weer een stuk straatwerk ingelegd. Ik zie Richard Riethoven het werk doen rondom een lamp, die in de grond ligt. Hier moeten stenen van het juiste formaat omheen worden ingelegd.  Het zou mooi zijn, als er weer licht uit de grond gaat schijnen. Zeker in de wintermaanden zorgt dit voor sfeer.

Dinsdagavond neemt de zaterdag 1 het op tegen een combinatie van Valken 68. Het wordt in Valkenburg 2-0 voor de thuisclub.

Woensdagavond is er een jeugdtrainers overleg. Het thema is de wedstrijddag en met de trainers wordt een aantal zaken besproken, die betrekking hebben over wat er allemaal op de wedstrijddag gebeurt.

Donderdagavond wordt er binnen en buiten getraind. Buiten is het eerst de jeugd en daarna de selectie. Ook de recreanten trappen een balletje.In het clubgebouw zijn het de biljarters, die zich verzamelen. Een grote groep bereidt zich voor op de biljartcompetitie, die volgende week hervat wordt.( zie hierna)

Zaterdag tegen de middag ben ik op de club. De jeugd heeft in de morgen leuke wedstrijdjes gespeeld en op het hoofdveld moet Zaterdag 2 het opnemen tegen Lisse 4. In de eerste 20 minuten krijgt Roodenburg 2 een viertal kansen, die onbenut blijven. De eerste de beste kans van Lisse is wel raak en qua fysiek moet Roodenburg het onderspit delven.

In de trainersbijeenkomst is gewezen op het feit, dat iedereen op jonge leeftijd moet keepen. Kinderen moeten ervaring opdoen met het keepersvak. Vaste keepers moeten mee voetballen, want de huidige keeper is naast keeper ook veldspeler geworden. Hij/ zij is vaak de startspeler van de opbouw van een aanval. De JO 10-2 heeft afgelopen zaterdag de theorie omgezet in de praktijk en dan is het leuk om te horen, dat de vaste keeper ook nog gescoord heeft.

Zondagmiddag zijn er 3 uitwedstrijden voor de zondag teams. Voor de uitslagen verwijs ik naar de website en dan gaat u naar wedstrijdprogramma, item uitslagen.In het jeugdhonk wordt er klaverjas gespeeld. 4 tafels . Komende zondag wordt er voor het laatst op zondagmiddag gespeeld, daarna gaat de kaartclub terug naar de vrijdagavond

Op het terras wordt er gebeuld. Roodenburg heeft een groot terras en er moeten heel wat meters gelegd worden. Men is vorige week gestart bij de straatkant, maar inmiddels is men al genaderd tot de ingang van het clubgebouw. Voor deze vrijwilligers dien je alleen maar respect te hebben.En na het terras is men nog niet klaar. Het schilderwerk boven is de volgende klus, die men wil aanpakken.

 

              MET DE VIPKAART VAN DE VRIENDENLOTERIJ NAAR VOLKENKUNDE

Een aantal Roodenburgers speelt mee met de vriendenloterij. De vriendenloterij en de bankgiroloterij zijn samengegaan.Bij de Bankgiroloterij konden de deelnemers op vertoon van hun VIP kaart een gratis bezoek brengen aan b.v. musea.De vriendenloterij , ( vroeger Sponsor Bingoloterij) werd opgericht om goede doelen te steunen. Dat waren Goede Doelen, clubs en verenigingen , die zich richten op gezondheid en welzijn van mensen.Via het kopen van deze loten , wordt dus Roodenburg gesponsord.40% van ieder gekocht lot, is dus een sponsorbijdrage aan de club.

Hoe kun je meedoen?1. Je kan alleen deelnemen als je 18 jaar of ouder bent.2. Dan ga je naar vriendenloterij.nl clubs en stichtingen.3. Klik op meespelen4. Klik op extra’s, rechtsboven5. Clubs en Stichtingen6. Meespelen voor uw club7. L.V. Roodenburg Leiden

Een lot kost € 14,50 en er zijn 15 trekkingen per jaar.  De kosten zijn dus voor 2022  € 217,50U maakt kans op leuke prijzen en u heeft gratis toegang tot diverse museaDoet u een jaar mee, dan is uw sponsorbijdrage aan Roodenburg € 87 per jaar

 

                        WANDELGROEP GAAT NAAR LEIDEN ZUID WEST

Donderdag 17 februari is onze volgende wandeling. Het wordt dus een wandeling door Leiden Zuid West, waarbij we het Schrijverspark , het Hoogkamerpark en het Cronesteinpark aan doen.Vertrek en verzamelen om 10.00 uur bij station Lammenschans.Aad Lalau heeft de route bij zich.  Verzamelen vanaf 9.45 uur

Ons koffiemoment wordt Brasserie Cronesteijn. Hier is afgesproken tussen 11.15 uur en 11.30 uur voor koffie met gebak.Denk aan het mondkapje en de QR CODE.

                                   BILJARTCOMPETITIE GAAT WEER STARTEN

Bij Roodenburg wordt er op twee tafels gespeeld. 4  teams doen onder de naam van Pelikaan  mee aan de competitie van de Leidse biljartbond.

Eindelijk is het zover, we mogen en kunnen weer biljarten !!. Helaas vanwege de sluitingstijd van 22.00 uur moeten we allemaal beetje inschikken.

Wat gaan we doen, voorlopig de eerstvolgende rondes tot half maart, daarna hopelijk weer terug naar het oude normaal.  Alle wedstrijden beginnen om 19.00 uur, in het uiterste geval om 19.15 maar beslist niet later!! Alle teams bestaan uit 3 spelers, geldt ook voor libre 2e klasse. De 2e klasse kan dan rouleren onderling.

De regels betreffende algemeen reserves en invallers blijven gewoon zoals bekend is.

Bij Libre spelen we over moyenne van x 30, zie bijgevoegd bestand Noodcompetitie teams en algemeen reserves. We gaan ook niet verder dan 30 beurten, partij is dan gespeeld.

De uitspelende partij begint, als deze bij beurt 30 niet uit is dan krijgt de thuisspelende partij de nabeurt. Wel bij nabeurt de ballen opzetten!!  Winnaar is die welke de meeste caramboles heeft gemaakt van wat hij moet maken. Dus gemaakte caramboles delen door te maken caramboles is percentage, hoogste wint!!

Bij Driebanden spelen we over 40x moyenne, zie bijgevoegd bestand teams en algemeen reserves. Ook gaan we niet verder dan 40 beurten, partij is dan gespeeld.

De uitspelende partij begint, als deze bij beurt 40 niet uit is dan krijgt de thuisspelende partij de nabeurt. Wel bij nabeurt de ballen opzetten!!  Winnaar is die welke de meeste caramboles heeft gemaakt van wat hij moet maken.  Dus gemaakte caramboles delen door te maken caramboles is percentage, hoogste wint!!

Houdt ook de Corona regels in de gaten, de lokaliteiten moeten u checken!!  Ga hier niet tegen in, wees verstandig.  Bij ziekte of iets dergelijks, blijf dan thuis.

 

                                               AGENDA KOMENDE WEEK

Maandag 14 februari                          19.00 u PELIKAAN 2 – BARRELZZ 2                                                            biljarten, driebanden.

Dinsdag 15 februari                            in het clubgebouw om 14.00 uur                                                           klaverjassen / sjoelen

                                                           Op het veld.                                                           Rijnsburgse Boys comb – Roodenburg

Woensdag 16 februari                        19.00 u PELIKAAN 2 – BRANDEWIJN 2                                                           biljarten driebanden

Donderdag 17 februari                       vanaf station Lammenschans                                                           wandeling wandelgroep in Zuid West

                                                           19.00 uur clubavond.

Zaterdag 19 februari                           Roodenburg 2 – Docos 3                                                           teamavond selectie.

Zondag 13 maart                                NOTEER ALVAST                                                           SPONSORLOOP ROODENBURG JEUGD      

 

Antwoorden spelregelvragen.

  1. De scheidsrechter moet een indirecte vrije trap geven voor de verdedigende partij. De eerste strafschop is niet gemaakt en van het alsnog inschieten door dezelfde speler is geen sprake.Een andere speler heeft gescoord en die heeft een overtreding gemaakt, door te vroeg toe te lopen.
  2. De scheidsrechter moet het spel direct onderbreken en een scheidsrechtersbal geven. De bal is weliswaar op de juiste wijze afgetrapt, maar de fout ligt bij de scheidsrechter. Die heeft laten aftrappen, maar voordat een wedstrijd begint moet de keeper controleren of er 2 keepers op het veld staan.
  3. De scheidsrechtersbal moet opnieuw genomen worden en de speler, die ten onrechte is toe gesprint, krijgt een gele kaart. Er is sprake van een ongeoorloofd en onsportief verkorten van de afstand naar de bal. De scheidsrechtersbal moet opnieuw genomen worden, omdat de bal nog niet in het spel was.
  4. Een indirecte vrije trap in de buurt van de zijlijn bij de plek waar de trainer stond. Een gele kaart voor de trainer wegens het protesteren . Het werpen van een fles wordt als zodanig beoordeeld.  Als de trainer de fles het veld had ingegooid, dat beïnvloedt hij de wedstrijd en dan was de trainer getrakteerd op een rode kaart.
  5. Een indirecte vrije trap voor de verdedigende partij. Er doen zich twee zaken voor. Wanneer iemand de keeper misleidt bij het nemen van een strafschop, dan moet er altijd een waarschuwing gegeven worden. Als een keeper te vroeg toeloopt, dan moet een penalty worden overgenomen. De overtreding van de penaltynemer kent een zwaardere straf, dan de actie van de keeper. Die zwaardere overtreding van de schutter ligt ten grondslag, hoe het spel voortgezet moet worden.

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!