Aktueel 24 2021 - LV Roodenburg

Aktueel 24 2021

Aktueel 24 2021

11 juli 2021 16:30


De wekelijkse blog met nieuws over en van Roodenburg.
informatie nodig? Mail dan naar administratie@lvroodenburg.
telefoon clubhuis: 5216900.

                                                           CLUBNIEUWS

Zaterdag ben ik op de club en de jeugd is heerlijk aan het ballen. De versoepelingen zetten door. Deze week zijn er nog geen eigen ouders welkom als supporter / supportster van hun kind of dochter. Maar volgende week mag het weer.
In mijn artikel vriendschappen ga ik in op het verenigingsgevoel door het hele gezin.
Voetbal is niet meer alleen een mannenzaak. Dat was het geval in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Tegenwoordig voetballen jongens en meisjes, mannen en vrouwen.
Om het gedachtegoed van de vorige eeuw te kunnen verdrijven, moedig ik de vaders aan om samen met hun vrouw naar de komende thuiswedstrijden te komen kijken. Samen genieten van het sporten door hun kinderen.

Deze week worden de teams ingeschreven voor de KNVB.

De onderbouw  kende  een forse groei aan jeugdleden en dat mag je op het conto schrijven van onze jeugdtrainers, die wekelijks voor hen klaar staan. Bij de onderbouw is de betrokkenheid van de ouders sterker geworden. De ouders van onderbouw begrijpen veel beter wat het inhoudt als een kind lid is van een sportclub.
Wat betreft de senioren is er eveneens sprake van groei. Komend seizoen schrijft de club in met 4 zaterdag seniorenteams, 3 zondag seniorenteams, en 4 vrijdagavond zeventallen.
Er is dit jaar duidelijk een basis gelegd en volgend jaar moet dit verder worden uitgebouwd.
Daarvoor is de ligging van de accommodatie ideaal.
Waar kijk je vanuit het clubgebouw zo naar 2 velden en veel groen?

                                                           VRIENDSCHAPPEN

Een plek waar veel vriendschappen ontstaan is de vereniging. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, andere vriendschappen zijn vluchtig omdat er andere interesses of andere personen de aandacht opeisen.
In de column van Har Meijer( Leidsch Dagblad) gaat het over dit fenomeen. De dochter van Har is jarig en woont tegenwoordig op de Heilige grond. Dit is een woonhuis op het oude terrein van ASC aan de Kempenaerstraat te Oegstgeest.
Op haar verjaardag komen haar vriendinnen vergezeld met kinderen van alle leeftijden. ’s Avonds speelt het Nederlands elftal. Har zit vooraan en de kinderen vragen of Har zelf gevoetbald heeft. Ik heb in het vijfde gespeeld, een studententeam.
Was vast wel gezellig? “Een tijd om nooit te vergeten. Jullie waren zeker vaak dronken?
Zelden, maar met dit antwoord krijgt  hij de lachers op zijn hand. Zal ik een biertje voor uw halen opa? Als oudere wordt hij direct door de jongeren geaccepteerd. Wanneer  het volkslied wordt gespeeld, staat iedereen op, een meisje neemt de leiding en iedereen zingt mee. De stemming groeit als Nederland tweemaal scoort, tempert als de Oekraïne gelijk maakt, en wanneer Nederland toch 3-2 maakt, dan wordt er gesproken over gerechtigdheid.

De moraal van dit verslag. Het met elkaar omgaan. Mannen en vrouwen. Die elkaar ontmoeten bij de voetbalclub en bij feestjes. Die als er problemen zijn , elkaar te hulp schieten. Iets dat ze al deden tijdens de voetbalwedstrijd. Vriendinnen, die mee kwamen als de man /  vriend aan het voetballen was. Samen een wedstrijd beleven, de één in het veld, de ander langs het veld. Meeleven met winnen en verliezen. Geen verwijten, maar elkaar steunen door dik en dun.

Een coach speelt in dit proces een belangrijke rol. De people manager. De coach, die weet hoe spelers in elkaar zitten en hen op de juiste wijze kan motiveren. De coach, die naast de spelers ook de naaste omgeving mobiliseert.
Zo’n coach heeft wellicht minder voetbalverstand, maar meer verstand van hoe mensen met elkaar moeten omgaan. Aan de ene kant beschikt hij over passie en doorzettingsvermogen, aan de andere kant relativeert hij de gehele gang van zaken.

Een coach, die op die manier met een groep werkt, haalt resultaten en wordt door zijn spelers op handen gedragen. Veel coaches ontbreekt het aan deze eigenschappen.
In de loop van de jaren maak je veel trainers mee. Trainers, die in hun eigen wereld leven.
Na de training zijn ze het eerst verdwenen. Na een jaar training geven, weten ze nog steeds niet welke schoolopleiding hun pupil volgt en hoe hij er voor staat. Hij heeft nooit gesproken met de vader en de moeder van zijn pupil. Kent ze niet.
Ik werd ook door Marokkaanse ouders thuis uitgenodigd om kennis te maken en ging dan op huisbezoek. En die band, het met elkaar optrekken , dat haal ik uit het verhaal van Har.
Gezinnen, die betrokken zijn bij het wel en wee. Opa wordt bij zijn voornaam genoemd, opa Har en is één van hen. Maar als het kind een wedstrijd gaat spelen, dan gaan vader en moeder , opa en oma, mee naar het veld en naar de vereniging. Ze kijken naar het voetbal en bespreken onderling de gang van zaken. Samen met de andere ouders.
Zo ziet het Nederlandse verenigingsleven. Iedere week bezoeken jeugdteams van andere clubs sportpark Noord en het komt maar zelden voor, dat alleen mannen met hun kind present zijn. Neen, iedereen, die betrokken is bij het kind, komt naar hem/haar kijken.

En door op die manier met elkaar op te trekken , ontstaan er onderlinge initiatieven. Vriendschappen zoals hieronder.

Dit is zo’n activiteit. Met 5 Roodenburgers een Lange Afstandwandeling doen. Deze week in Kinderdijk hun laatste etappe. Ze liepen 245 kilometer van Amsterdam naar Bergen op Zoom. Hollandse landschappen en een opfriscursus vaderlandse geschiedenis.
12 dagen met elkaar op stap, bewegen, sociale cohesie, plannen en uitvoeren.

In een vereniging ontwikkelen zich op die manier talrijke initiatieven: reisclubjes, feestjes, vriendenteams, groepjes leden, die een andere sport samen beoefenen, onderhoudsploegjes, en zo kun je van alles verzinnen, dat mensen bindt.

De vereniging is de bakermat en mensen, die er lol aan beleven, gaan dat verenigingsgevoel waarderen. Die gaan niet hoppen van club naar club, maar zetten zich in.
In zo’n vereniging zijn mannen en vrouwen welkom. Clubs waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes samen voetballen, kennen een hele andere onderlinge sfeer. Iedereen hoort er bij en wordt gewaardeerd.

De vereniging is als het ware gemeengoed geworden voor het gehele gezin. En bij de ontstane vriendschappen is een geheel gezin betrokken. Alleen als dat het geval is, pas dan ontstaat er sfeer en onderling respect. Dit is het ideale plaatje, maar er is ook een schaduwzijde.

Mensen, die zich jarenlang hebben ingezet voor hun vereniging. Ze hebben veel vrienden gemaakt, iedereen is maar al te blij met hen.
Mensen, die zichzelf een belangrijke functie toe eigenen en er naar toe gaan handelen.
Als er iets is, dan doet hij of zij het wel. Ze willen graag de baas spelen. Kijk eens hoe belangrijk ik ben voor jullie. En die hij of zij is het samen doen verleerd. En dan gebeurt het: er vindt iets plaats en van de één op andere dag gooien ze het bijltje er bij neer. Niets deugt er aan de club en gefrustreerd laat men een club achter.


Wist u dat dit één van de grootste problemen van het verenigingsleven is?  Teveel hooi op de vork nemen en dan worden af geserveerd. Bedankt en de groeten.
Het komt vaak voor en het zegt iets over een vereniging. Op het moment suprême is er een conflict, barst de bom en veel is terug te voeren op het feit, dat mensen niet meer op basis van gelijkwaardigheid de vereniging draaiende houden.

Mannen samen met vrouwen, arbeiders samen met zij, die een universitaire opleiding hebben genoten, jongens samen met meisjes. Mannen en vrouwen , in het clubgebouw samen aan één tafel.
Als dit alles harmonieus met elkaar optrekt, dan heb je het ideale plaatje en de basis daarvan ontstaat in de kiem via vriendschappen.

Vriendschappen opgedaan via het samen voetballen of samen op de voetbalclub zijn.

                                                          

            WEDSTRIJDVERSLAG VOLENDAM A1 – ROODENBURG A1  1992

Dick Hoogendam is er druk mee. Het bewerken van zijn video opname van de wedstrijd Volendam A1 – Roodenburg A1.

Dit is de nieuwe koppeling, waarbij u beelden te zien krijgt van de eerste helft.

https://youtu.be/0p2VLkh9KWw

In de vorige video zien we beelden van de heenreis, maar ook van mensen, die ons ontvallen zijn. De namen van de spelers worden omgeroepen door de speaker in het stadion.

En we zien de beide doelmannen, de keeper van Volendam en Fabian Schouten. Beide keepers oefenen samen en testen de wedstrijdbal, waarmee gespeeld wordt.
Collegiaal. Waar is dit ritueel gebleven?

                                                           VERBODSBORDEN

Onze onderhoudsmensen waren er maandagmorgen mee in de weer. Het plaatsen van een tweetal borden bij de ingang van clubgebouw en de velden. Sinds maandag hangt er een ketting en zijn er 2 borden geplaatst met daarop het woord STOP.

De borden zijn bedoeld om het parkeren voor het clubgebouw tegen te gaan. Het liefst rijdt men door om te worden afgeleverd bij de ingang. Voor fietsers, wandelaars blijft er aan de zijkant voldoende ruimte vrij om het veld te kunnen betreden.

Het tweede bord staat op het parkeerterrein en geeft de tijden weer, wanneer men gebruik mag maken van het parkeerterrein. Binnen een aantal weken wordt er verwacht, dat deze tijden in werking gaan treden. Iedereen parkeert momenteel op het terrein en ontwijkt daarmee de parkeerregels, die gelden voor de wijk. Wanneer de regels ingaan, komt er een paal bij de ingang en is de parkeerplaats alleen nog te gebruiken door de bezoekers aan de club

                                               OVERSCHRIJVINGEN

Roodenburg. Afkomstig Leiden Amateurvoetbal.
Gekomen: Chafik Dahhane (FC Boshuizen, za), Jarel Blikman (Sporting Leiden), Anass Bardaa, Anass Lehsseini en Fouad Bhour (allen Voorschoten’97),

Vertrokken: Francisco Corte Real (UVS, vriendenteam), Vasco Corte Real (UVS, vriendenteam), Abdeslam Bouchlaf (UVS, vriendenteam), Rick Arnoldus (Sporting Leiden, za)

                                  KOMENDE WANDELING

Donderdag 24 juni is de derde wandeling van de Roodenburg wandelgroep. We wandelen dit keer richting Leiderdorp langs de Dwarswetering en de Does, doen een stukje Weteringpark , waarna we koffie drinken bij een horecagelegenheid.
De start is om 10.00 uur. Sportpark Noord  Verzamelen vanaf 9.45 uur.
De activiteit is van 10.00 tot 13.00 uur en de te lopen afstand 10 kilometer.

            TOT NU TOE 11 PERSONEN INGESCHREVEN VOOR BILJARTTOERNOOI

Zaterdag 3 juli begint het toernooi. Tot nu toe hebben 11 personen zich gemeld bij Jean Marc van Steenbergen. Er kunnen nog steeds spelers mee doen.
Dan moet u zich wel melden d.m.v. een app of telefoontje naar Jean Marc. (06-29393290)
Wie coryfeeën  Hans de Graaf en Marvin Bok  van het laken wil spelen, krijgt nu de kans, maar dan moet u zich deze week wel aanmelden.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!