DE LV EN AV

In de jaren 1945-1949 was Roodenburg niet alleen een voetbalvereniging, maar ook een atletiekvereniging. Roodenburg speelde op de Leidse Hout en rondom het hoofdveld was er een sintelbaan. ( atletiekbaan voorzien van sintels). Sintels waren niet volledig verbrande steenkolen, die daarna werden gemalen). In deze jaren stookten veel mensen steenkolen en was er nog geen aardgas. Centrale verwarming was er nog niet, wel de steenkolenkachel.

Roodenburg had al voor de oorlog een atletiekafdeling , toen men nog speelde op een terrein aan de Zoeterwoudseweg. De atletiekafdeling speelde binnen Roodenburg een niet zo grote rol. Een evenement waar men aan deelnam, was de ronde van Katwijk. Er moest een afstand worden afgelegd van 4250 meter. 7 Roodenburgers verschenen aan deze loop en allen legden het parcours af binnen de 20 minuten. Op 7 en 8 september 1940 vonden ter gelegenheid van de opening van het Leidse Hout atletiekwedstrijden plaats en ook daar behaalde Roodenburgers goede resultaten. Het atletiekgebeuren verslofte, maar het bestuur had de morele plicht om deze tak van sport te propageren onder haar leden. Verschillende oud atleten werden gepolst en na een "conferentie" in de Harmonie werd besloten de zaken energiek aan te pakken. Men richtte weer een atletiekafdeling op en sloot zich aan bij de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie.
Doordat er een atletiekafdeling was kon men zich inschrijven voor de "Estafette Dwars Door Leiden".
Elke zaterdag was er oefening in het Leidse Hout, 3.30 uur precies. Eerste training was op 10 november 1945. Steeds meer Roodenburgers deden mee aan deze training.

                                                               DE ESTAFETTE DWARS DOOR LEIDEN.

In het clubblad van december 1945 stond een verslag van de eerste atletiekwedstrijd. Aan de start verschenen 8 ploegen, waarvan 7 speciale atletiekploegen en één voetbalploeg Roodenburg. De strijd voor de Roodenburgers zou zwaar zijn, zo niet onbegonnen. Het was een wedstrijd, waarbij 10 lopers 400 meter hard moesten lopen en de estafettestok moesten doorgeven aan de volgende loper.

De grote animator van de atletiekafdeling was de heer Henk Peter senior.

Er is een foto van de kranige estafetteploeg gemaakt.

image001 1s

Van links naar rechts staan daar op : Isaac Arnoldus, Piet Melis, N. Beekma, Henk Uiterdijk, I Keijzer, de heer H Peter sr. C. Logeman, G. Rosier, K. Stikkelorum, Piet van Dijk, A. Brandt.


AVV '36 won de wedstrijd, Holland werd tweede en sleepte de zo begeerde estafettestok als eerst binnenkomende Leidse ploeg in de wacht. De winnende tijd was 9 minuten, 31 seconden; Holland deed er 9 minuten en 39 seconden over en Roodenburg eindigde als 7de met een tijd van 10 minuten en 36 seconden. Een paar dagen later werd de gewonnen prijs officieel overhandigd aan het bestuur. Uit dankbaarheid namens het bestuur werd dan de jongens, die gelopen hadden, de keus geboden tussen een chronometer ( stopwatch) of een foto. De chronometer werd daarbij gekozen.

                                                               VEEL GEBRUIKERS VOOR DE SINTELBAAN

In die tijd was er ook een Leidse Atletiek commissie. Alle Leidse verenigingen, die aan atletiek deden, waren tijdens een jaarvergadering vertegenwoordigd. In 1945 waren dat heel wat clubs en er was maar één sintelbaan. Tijdens de vergadering werd onderling opgelost, wie wanneer de baan zou gebruiken. Dit kwam er uit:

MAANDAG  7.30 - 9.00 UUR       Brunhilde, Nieuw Brunhilde en Roodenburg.
DINSDAG                                           Holland en Concordia
WOENSDAG                                      ZLC en Docos.
DONDERDAG                                    Concordia, Nieuw Brunhilde, Holland, O.G.A.V.
VRIJDAG                                             Docos en ZLC
ZATERDAG    2.30 - 4 UUR            Brunhilde
                         4.00 - 5.30 uur          Roodenburg.

Na de oorlog was er sprake van grote armoede. Zo vroeg Jan van Hooven op de algemene ledenvergadering van 29 juli 1946 of er leden waren, die in het bezit waren van gymschoenen. En of deze bereid waren om deze gymschoenen af te staan voor de afdeling atletiek.

                                                               VAN E KLASSE NAAR A KLASSE

Leden, die lid waren van een atletiekvereniging, werden ingedeeld in klassen. In 1946 waren er 357 atletiekverenigingen. De recreanten zaten in de E klasse. Een atleet kon promoveren. Wanneer hij/zij in een door een KNAU vereniging georganiseerde wedstrijd,  een prestatie leverde, dan kon hij / zij promotie maken.

In juni 1946 stond dit bericht in het clubblad. Zo juist bereikt ons het bericht van de Technische Commissie Zuid Holland dat WIM VAN DORP door zijn prestaties gepromoveerd is, en wel op de 100 meter met een tijd van 11,3 seconde van de E klasse naar de B klasse en op hoogspringen van de E klasse naar de C klasse met een sprong van 1,55 meter.

In het clubblad van juli/ augustus 1946. Er werd één clubblad samengevoegd, vanwege de papierschaarste!. In dit clubblad stond dat Piet van Dijk, gezien de prestaties op de 3000 meter op de wedstrijden van Docos is gepromoveerd van de E klasse naar C Klasse.
Er onder  staat volhouden Piet, want op de training maak je weer betere tijden en zal promotie naar de B klasse niet te lang op zich laten wachten. ( H Peters Sr).

                                               DE LEIDSE KAMPIOENSCHAPPEN VAN 7-8 SEPT 1946

7 Roodenburgers namen deel . Onder gunstige weersomstandigheden werden diverse nummers afgewerkt op en rond de sintelbaan.
Een verslag van de 100 meter series.
Hierop kwamen A.v.d.Kaay, J v.d.Kaay en W van Dorp uit. De eersten maakten goede tijden van respectievelijk 12,2 en 12,7 seconden, doch werden niet geplaatst. Beter deed van Dorp het. Hij werd 2de in zijn serie achter Nota, die slechts 0,1 sec minder nodig had. De tijd was 11,2 sec. Door deze tijd promoveerde van Dorp van de B naar de A klasse. Van Dorp vestigde in die tijd diverse Leidse records op de 100 en 200 meter, alsmede bij het hoog- en verspringen.

In het clubblad van maart 1947 lezen we dat het bestuur na een gehouden bestuursvergadering geen prijs meer stelt op het lidmaatschap van W van Dorp.
Dit wordt gerectificeerd in het augustus nummer. 
In ons vorige nummer was opgenomen W van Dorp afgevoerd wegens onbetrouwbaarheid. Velen van ons hebben dit "onbetrouwbaar" opgevat als zou v. Dorp fraudeleuze handelingen gepleegd hebben. Niets is minder waar als dat v. Dorp is afgevoerd wegens herhaaldelijk misleiden van het bestuur, door steeds zijn afgelegde beloften , niet na te komen, met het gevolg dat het bestuur geen prijs meer stelde op het lidmaatschap van v. Dorp.

Wim van Dorp kon dus vertrekken en ging naar ASC. Met ASC speelde hij in 1953 op de Leidse Hout tegen Roodenburg.
Het krantenverslag:
Ongeveer 6000 toeschouwers hebben op 2de Kerstdag Roodenburg in de Leidse Hout met 3-1 zien winnen van ASC. De score bleef tot dik een kwartier voor tijd  1-1 .
Toen besliste een op enkele meters van het strafschopgebied aan Roodenburg toegewezen vrije schop het spannende duel. De in dergelijke zaken zeer gespecialiseerde stopperspil ( centrale verdediger!) Piet van Polanen, kwam naar voren en oerhard en strak als een liniaal boorde zijn schot zich "door het muurtje", dat ASC zorgvuldig voor haar heiligdom had opgetrokken. Spoor, de debuterende jonge doelman van de roodzwarten was kansloos 2-1.
Mocht ASC eventueel illusies hebben overgehouden zich in de resterende tijd alsnog naar een gelijkspel te vechten, de Roodenburg rechtsbuiten Henny  Choufoer sloeg ook die in enkele minuten in scherven , toen hij razendsnel met de bal naar binnen zwenkte en zijn prachtige rush besloot met een fraai doelpunt.

In de clubbladen van 1948 ziet men nog sporadisch een atletiekverslag. In 1952 werd voor het laatst deelgenomen aan de Estafette door Leiden. Voetbal nam de overhand. In 1962 verliet Roodenburg de Leidse Hout en belandde op Leiden Noord. Op dit sportpark werd er uitsluitend gevoetbald.

NASCHRIFT: 
Een Estafette dwars door Leiden is gelet het huidig aantal auto's een utopie. Of zou het toch kunnen om dit evenement nog eens te organiseren tussen allerlei Leidse sportclubs?
De enige optie, die ik zie is een estafette voor aanvang van de optocht op 3 oktober of voordat de Singelloop begint. 
Roodenburgers kunnen dicht bij huis aan de bak. Langs het Joop Vervoornpad ligt een 400 meter baan met 3 loopbanen. Een pendelestafette met 10 / 8 lopers is een optie.
400 meter lopen en aan het eind de stok overgeven aan de volgende loper.


Gold Picasa Gallery

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.