Roodenburg Actueel 2014 - week 51


Het liefst speelt Cruijff met echte buitenspelers, is balbezit de manier om de bal achter de verdediging van de tegenpartij te krijgen, dient  bij omschakeling van balbezit naar balverlies de bal zo snel mogelijk te worden terugveroverd en moeten zoveel mogelijk spelers achter de bal zien te komen, waarbij het speelveld klein wordt gemaakt. Heeft de tegenpartij de bal, dan moet het spel langzamer worden gemaakt en moeten de spelers goed met elkaar coachen en vanuit die organisatie wordt er dan druk op de bal gezet. Is de bal terugveroverd, dan moet men bliksemsnel de posities van tegenstanders en medespelers waarnemen en van daaruit de beste speloplossing vinden. De eerste blik is daarbij in de diepte gericht.
Spelers zonder bal moeten daarbij doorzien of een sprint in de diepte zin heeft of niet. En de speler aan de bal moet beslissen of een dieptepass of dribbel in de lengte van het veld succes gaat brengen, waardoor er scoringskansen ontstaan. Zie hier hoe er gespeeld dient te worden.

In het voetbalcongres deed Cruijff zijn verhaal en vertrok. Hij deed niet mee aan de discussie.
Een discussie, die ging over het verbeteren van met name het jeugdvoetbal in Nederland. Als uitkomst kwam er naar voren, dat er weer een "winnaarmentaliteit"  gekweekt moet worden.

Mannen als Bert van Marwijk en Wim Janssen waren niet van de partij. Bert stelt dat als je het over de toekomst van het Nederlandse voetbal hebt, dat je dan ervaren jeugdtrainers er bij moet vragen. Die zijn wekelijks in de weer met de jeugd. Hoofdtrainers hebben wel kijk op wat nodig is in het senioren voetbal, jeugdvoetbal is een heel andere wereld. Jeugdtrainers en hoofdtrainers samen kunnen een toekomstvisie ontwikkelen.  Bert van Marwijk vindt dat kinderen vrij moeten kunnen voetballen. Geef kinderen een bal en laat ze zelf een partij spelen en ervaring opdoen.
Wim Janssen van Feijenoord, de jeugdtrainer waartegen ik zelf een aantal wedstrijden mocht spelen tussen Roodenburg A1 en Feijenoord A1 heeft alles op orde en blijft, terwijl het congres bezig is, op Varkenoord. Veel congresleden verlaten al vroeg de zaal, ze hebben andere verplichtingen.

Mijn idee om het voetbal beter te maken is het overdragen van kennis. En dan in de breedste zin van het woord. Hoe meer kennis er wordt overgebracht naar de basis van het voetbal ( de amateurclubs), des te groter wordt de talentvijver en zorgt verder dat jeugdtrainers "beter" worden.


Aan het woord op het congres komt  Rasmus Ankersen. Hij spreekt over talentherkenning.
In zijn voordracht vertelt hij: "De Nederlanders zijn in het voetbal heel succesvol geweest". Maar hoe zorg je dat je succesvol blijft?" Hij schreef het boek Gold mine Effect en neemt Nokia als voorbeeld. Het bedrijf had in 2008 op de mobiele telefoonmarkt een aandeel van 50%. Ze zeiden de iPhone niet als een bedreiging te zien. Nu hebben ze nog een marktaandeel van 4%.

Vrij vertaald "je moet open staan voor de realiteit en erkennen dat we als Nederlands voetbal een geweldige achterstand hebben opgelopen. In Duitsland heeft men in de keuken van ieder land gekeken en die ervaringen verwerkt in tijdschriften en op de website van de DFB. Men is in 2002 begonnen, veel zaken zijn toegankelijk voor alle verenigingen en hoe meer verenigingen er mee doen, des te groter wordt de vijver.

Clubs en KNVB zijn dus toe aan een inhaalslag, maar hoe?

1) Het is belangrijk dat Nederlandse trainers "over de grens gaan kijken" en hun ervaringen delen met de KNVB academie.  De KNVB wordt het kenniscentrum en vanuit dit centrum gaan we de opgedane kennis verspreiden. Dat kan via regionale bijscholingen, clubbijscholingen en de website.  Hun actuele kennis moet die van de particuliere voetbalscholen overstijgen! De KNVB moet de regie voeren over de ontwikkeling van het voetbal in Nederland.

2) De website van de KNVB is toe aan een upgrade. De KNVB gaat complete trainingen publiceren op de website per leeftijdscategorie. Daarbij worden ook video opnames van de trainingen weergegeven.
Eens per twee/ drie weken worden nieuwe trainingen, die leeftijdsgebonden zijn toegevoegd. Het voordeel hiervan is dat de KNVB weer de leiding neemt en dat men trainingen aanreikt vanuit de KNVB visie,  die zijn afgestemd op de leeftijd van de jeugd.

3) Een dergelijke ontwikkeling kost geld. De KNVB moet op bezoek bij de multinationals. Zij moeten over de brug komen, want het Nederlandse voetbal is een goed exportproduct en dat is interessant voor alle betrokken partijen.

4) BVO 's moeten hun jeugdopleiding " openen " voor de amateurclubs. ADO Den Haag is hier de regioclub. Ze hebben samenwerkingsovereenkomsten met een aantal regioclubs. Waarom zet men de jeugdtrainingen, die zij per seizoen met de diverse leeftijdsgroepen doen, niet online? Op die manier wordt hun kennis openbaar en kunnen de jeugdtrainers van de regioclubs er van profiteren. De Hagenezen moeten eens kijken naar AZ, die dat wel doet.

Als Cruijff echt begaan is met het reilen en zeilen van het Nederlandse voetbal, dan gooit hij de AJAX ONLINE ACADEMY open en mag iedereen een kijkje nemen in de keuken. Nu mogen de geïnteresseerde jeugdtrainers kijken, maar er wel voor betalen. Aan kennis behoeft geen prijskaartje te hangen. Cruijff en AJAX dienen voorop te gaan om de basis van het voetbal te versterken. En de basis is nog altijd het AMATEURVOETBAL. Ook zij zijn daarvan afhankelijk!!!

DEZE WEEK

Het is maandagmorgen en er wordt in de keuken vlees gesneden voor de bami. Het is rundvlees, want we serveren "halal bami". Op die manier kan iedereen aanschuiven. De keukenploeg is er voor de rest van de week iedere dag mee bezig. Bami en salades. de kookkunst is super en donderdagavond treedt iedereen aan. Waar iedereen eens over moet nadenken, is dat er nog vrijwilligers zijn, die urenlang bezig zijn om een ander te plezieren. Die inzet wordt soms niet begrepen en het is goed dat het gemeld wordt. Op die manier leer je begrijpen hoe een voetbalclub in elkaar steekt. Hetzelfde geldt voor de kaartmiddagen. In deze week worden er uren besteed om aankopen te doen. En wat te denken, van de mensen, die door weer en wind aan het hek staan bij de entree? Door hun inzet is er mede een kerst-inn voor de jongste jeugd mogelijk. Een aantal vrijwilligers steekt veel tijd in de club. Hun inzet kan weer anderen inspireren om mee te doen. Een voetbalclub als Roodenburg wordt sterk door eendracht. Mensen, die samen iets doen om weer andere te kunnen plezieren. Dat plezieren kan op velerlei manieren. Overdragen van voetbalkennis, zich dienstig maken ten opzichte van de ander, het organiseren van activiteiten die de sfeer of het voetbal ten goede komen enz.

Op facebook stond donderdagavond een fotoverslag van "Roodenburg eters". Op de voorgrond Abdel Ali en Marco Hockx, die een vorkje meeprikken.  Een volle kantine ( 100 man) ter afsluiting van de trainingen van de eerste seizoenshelft.

Zaterdagmorgen is er kerstbingo.  De activiteitencommissie heeft er veel energie in gestopt. Een verslag treft u hierna aan.
Zondag gaat de E1 op toernooi bij Alphense Boys. Hiervan doen we verslag in de volgende actueel.

           

KERSTKAARTEN EN SJOELEN

 

Dinsdag 23 december, 14.00 uur begint het kerstkaarten en sjoelen. Afgelopen dinsdag waren er 41 deelnemende personen  ( 9 tafels) en ging John Beekman er met de eerste prijs van aan de haal.
Roodenburgers, die ook eens willen meedoen, worden hierbij uitgenodigd.
Onze kok zorgt voor vishapjes en de prijzentafel is rijk gevuld.
Aanmelden vanaf 13.15 uur.

 

          

KOMENDE ZONDAG 28 DECEMBER ORGANISEERT ROODENBURG DE ZIJLCUP

             

Deelnemende verenigingen:  UVS za 1, Lugdunum za 1, FC Rijnland zo 1, GHC za 1
Leidsche Boys zo 1, vv Leiden za 1 en Roodenburg za en zo 1.

Aanvang 10.00 uur tot 16.00 uur.  Na afloop sluiten de Leidse clubs het jaar 2014 af en is er live muziek.

Toernooisponsors:  Partycentrum de Zijl.
Online Luxury, een website voor het hogere segment tassen, brillen, horloges enz.
La Label , Must Haves voor de vrouw.  ( kleding - tassen)

GEMEENTE LEIDEN VOERT PARKEERBELEID IN RONDOM ROODENBURG

De gemeenteraad van Leiden heeft een raadsbesluit genomen om betaald parkeren in te voeren in de zogenaamde grijze ring. Een gebied, waar Roodenburg onder valt.

De regimetijden zijn van maandag tot vrijdag van 9.00 uur tot 19.30 uur
Op zaterdag en zondag geldt vrij parkeren.

Voor parkeren bij verenigingen gaat een tarief gelden van € 0,10 voor de eerste twee uur, daarna gaat de kassa rinkelen voor de gemeente.

Dit zo overziende is het goed dat de prijs voor het klaverjassen / sjoelen wordt gehandhaafd op € 2,- en daarnaast betaalt u voor dit vertier dan minimaal 3 uur voor uw bezoek aan Roodenburg.

HET VOETBALGEUREN

Weinig voetbal, veel wind. F1 had moeten spelen bij RCL, maar ze waren niet compleet. De coach stond echter wel bij RCL.
De D1 speelde uit bij FC Lisse en verloor met 4-2. Een goede eerste helft werd niet gevolgd door een goede tweede helft.  Zaterdag 2 verloor eveneens in en tegen FC Lisse.
De A1 tenslotte speelde thuis tegen NSV '46 A1. Het werd een gelijkopgaande wedstrijd, waarbij het publiek vanwege de weersomstandigheden er voor koos om vanuit het clubgebouw te kijken.
Uiteindelijk won de A1 met 2-1 en ging op die manier met een prettig gevoel de winterstop in.
Op zondag oefent de zondag 3 tegen Gol Sport. De punten worden broederlijk gedeeld. Zondag 2 speelt uit bij UVS. De uitslag treft u aan bij het uitslagenbord op onze website

TOETS VOOR SPELREGELBEWIJS VOOR SPELERS GEBOREN IN 1998

Alle jeugdspelers, die zijn geboren in 1998 dienen maandagavond 22 december a.s. om 20.00 uur bij de club te zijn. Gezamenlijk gaan ze aan de slag. Spelers, die het spelregelbewijs al hebben gehaald, zijn deze avond vrij.

WINTERSTOP

Alle jeugdtrainingen zijn vanaf heden gestopt. De winterstop duurt in principe twee weken. Na deze twee weken geven de trainers aan, wanneer ze weer beginnen.

KERSTBINGO MET DE ROODENBURG JONGSTE JEUGD

Om 10.15 uur stroomden de kinderen langzaam binnen. We zijn gestart om 10.30 uur met 27  kinderen en de bingo! De kinderen waren erg enthousiast. Er stond van alles op tafel, spekjes en chips en tussendoor werd er limonade gedronken. Sommige kinderen kwamen binnen als de bingo was gestart, bij de nieuwe ronde mochten ze ook meedoen. De spanning liep op als ze nog maar 1 of 2 cijfers nodig hadden voor een bingo, de teleurstelling was ook aanwezig als iemand anders eerder de bingo had.

De D1 moest voetballen en konden er helaas niet bij zijn. De F1 moest ook spelen maar er waren te weinig spelers waardoor ze niet zijn vertrokken maar zijn aangeschoven bij de bingo, zo zijn we op een aantal van 33 kinderen gekomen.

Er zijn ook een aantal “valse”bingo’s geweest. Ieder die een goede bingo had ging naar huis met een leuke prijs. We hebben 4 rondjes bingo gespeeld, toen gaven de maagjes van de kinderen aan dat ze toch wel trek hadden in iets lekkers……. Tijd voor patat en frikadellen! Na de lunch hebben we het laatste rondje bingo gespeeld en heeft iedereen een ijsje gehad en een cadeautje van de Kerstman, een voetbalspaarpot.

Het was fijn dat er ook een aantal ouders waren gebleven om te helpen bij de bingo, bedankt hiervoor. Ook een bedankje voor de kantinemedewerkers.  De jeugd en ouders hebben het reuze naar hun zin gehad.
Namens het jeugdbestuur een woord van dank voor hun inzet.

Het was een geslaagde ochtend, ook voor de activiteitencommissie.

Iedereen fijne kerstdagen en een gelukkig en sportief 2015!

De activiteitencommissie

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOT SLOT DE KERST EN NIEUWJAARSWENS

Het bestuur wenst alle leden, supporters, sponsors, donateurs en sympathisanten een gezellig kerstfeest en een gezond 2015 toe.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.