Roodenburg Actueel 2014 - week 45

 

Op een lager niveau zien we met name in de dorpen, waar nog sprake is van een sterke sociale controle, dat spelers en toeschouwers het een eer vinden om te behoren tot de dorpsvereniging. Op zaterdag of zondag gaat men kijken naar de jongens van het dorp. Ze kennen ze, ze behoren tot hun familie of vriendenkring.
En soms zit er een vreemde eend in de bijt. Ik doel op een jongen vanuit de stad of vanuit een ander dorp, die omdat hij verkering kreeg, is toegelaten tot de gemeenschap.
Uitzonderlijk wordt het , wanneer een speler met een "ander kleurtje " de hoofdmacht komt versterken. Een neergestreken vluchteling, die een prachtige inburgeringcursus krijgt aangeboden en de Nederlandse cultuur mag proeven.

Hoe dichter bij de stad, des te meer vervaagd de identiteit van de spelers van het eerste elftal. Je ziet ze niet veel meer, spelers die 10 jaar lang in het eerste elftal acteren. De meeste leden van de grote clubs om Leiden heen,  hebben geen benul  wie er voor het eerste elftal uitkomt. Vraag aan een speler van de E 6, wie er allemaal in het eerste elftal uitkomen en ik verzeker u dat de meeste pupillen misschien met 2 namen op de proppen komen.. Ze komen nooit kijken, want ze kennen ze niet. De eerste elftalspelers behoren niet tot hun familie - of vriendenkring en eerste elftalspelers zijn maar zelden de trainer van de E 6. Daarnaast is de kans klein,  dat alle E 6 spelers het brengen tot pupil van de week.

In de stad is het fenomeen club eer en identiteit zo goed als verdwenen. Wanneer ze kinderen in de stad zien fietsen met een voetbalshirt aan, dan weten de voetbalkenners dat blauw/wit behoort bij UVS, wit/rood bij Docos, groen bij Lugdunum en blauw/zwart bij Roodenburg.

Maar de emotionele binding met de clubs heeft een flinke deuk opgelopen. Veel Leidenaren identificeren zich niet meer met een voetbalclub.
Tegenwoordig hoor je "UVS, Lugdunum , Roodenburg het is mijn cluppie niet meer.
Heel veel heeft te maken met identiteit van met name het eerste elftal. Hoeveel zonen van clubiconen spelen er nog in het eerste? Wanneer ik ga, kom ik dan nog bekenden tegen langs de lijn?
Het zijn afwegingen voor supporters om weg te blijven.

En de Leidse jeugd weet de clubs ook niet meer te vinden. Een groot gedeelte van Leiden ZuidWest en Stevenshof vlucht naar Voorschoten. De jeugd uit de Professorenwijk gaat in grote getale naar Meerburg. De Merenwijkjeugd steekt de Zijl over naar RCL en de jeugd uit Leiden Oost is in grote getale te vinden bij ASC en de clubs uit Oegstgeest.
In de omgeving van Leiden gaat het er naar de mening van ouders/ kinderen er gemoedelijker aan toe of speelt de jeugd daar hoger dan menig Leidse club met jeugd.

Een stadsclub  zal dus heel hard moeten werken aan klantenbinding.
Dat kan mijns inziens op verschillende manieren.

Spelers van het eerste elftal trainen een jeugdteam. Dat is voor de jeugd en voor ouders van de jeugd een reden om te gaan kijken naar hun trainer.

Clubs moeten veel aandacht besteden aan hun lange termijn jeugdopleiding. Wanneer jeugdspelers jarenlang bij de club verblijven, dan blijven ze niet onbekend voor de leden Ze kennen ze.
Hoe meer eigen spelers in de selectie komen, des te groter wordt de eer om te spelen voor de club. Spelers, die komen aanwaaien, waaien veelal van zelf weer weg en als dit met ruzie gepaard gaat, dan gaat het met windkracht 10.

De laatste tijd worden we geconfronteerd met "teveel kaarten ".  De commissie Goed Gedrag maakt overuren. Spelers, die in de fout gaan, hebben vaak geen notie dat ze met hun gedrag de eer van de club aantasten.

Ik denk, dat spelers die hun hele leven al uitkomen voor de club. veel meer eer in hun donder hebben.

Om die reden, is het een uitdaging om in iedere leeftijdsgroep " goede teams "op te leiden.
En dan gaat het niet alleen om goede voetballers, maar eveneens om persoonlijkheden.

Persoonlijkheden staan hun mannetje. Die laten zich niet gek maken.

Die spelers wenst iedere club.
Hoor jij daarbij?

DEZE WEEK
.
De A junioren besteden deze maandag veel aandacht aan het koppen. Koppen is wilskracht. Je moet voor de bal gaan om die in te koppen en je lichaam gebruiken, wanneer je als verdediger naar de bal moet.
Maandagavond hopen we een stapje te zetten voor onze website. We houden u op de hoogte. Dinsdagmiddag nemen de ouders van de F een keer de training over.
De woensdag wordt tegenwoordig gebruikt om prijzen te kopen voor de volgende kaartmiddag. Het is een halve dagtaak geworden.

De D2 is een elftal, dat graag begint met oefenwedstrijden. Om dit te realiseren is er deze week een advertentie geplaatst op de marktplaats van Leiden Amateurvoetbal.
Verder is er een facebook en twitterbericht verstuurd. Zo'n 700 mensen hebben dit bericht ontvangen, maar er zijn nog geen reacties.

De D2 kan op maandagavond om 18.00 uur of 18.30 thuis teams ontvangen. Ze spelen dan om een heel veld.
Wij zijn op zoek naar lagere D pupillen teams, die uitkomen in de 7de en 8ste klasse.
Dergelijke teams spelen nooit een avondwedstrijd, want dat is meestal alleen van toepassing voor D1 teams.
Interesse in een wedstrijd?  Neem contact op met Jan Lovink  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HET VOETBALGEBEUREN
Zaterdag begon de E1 als eerste met een thuiswedstrijd tegen UDO E3. De ploeg wist er 7 te maken .
Van de wedstrijd van E1 krijgt de trainer van de E1 een korte analyse toegezonden. De E2 verliest niet meer met grote cijfers. Ze roken zelfs even aan de eerste punten, maar uiteindelijk werd het toch 1-2 voor Leiden E2

De F1 stond met 2-0 voor, maar moest uiteindelijk buigen voor Graaf Willem VAC. Dat moesten de D1 en C1 eveneens doen voor tegenstander UVS.
De B1 had voor de beker nog verloren van Boshuizen B1. Nu werd de eerste competitie overwinning geboekt met 2-0.
De A1 speelde de eerste helft richting de kantine en hoewel tegenstander Nicolaas Boys goed bleef voetballen was de ruststand 4-1.
In de tweede helft werd er gewisseld en sloeg de vermoeidheid toe. Met 4-3 werd er kantje boord gewonnen.


De zaterdag 1 had te kampen met invallers en het verdedigen blijkt onvoldoende. Er zijn wedstrijden bij, waarbij de ploeg teveel doelpunten tegen krijgt.
Wanneer je voorin gevaarlijk genoeg bent en kansen krijgt, dan is daar maar één remedie tegen: eerst goed leren verdedigen. Spelend vanuit de 0 komen de kansen vanzelf.

Roodenburg 3 speelde gelijk tegen Semper Altius. Roodenburg 4 gaf Woubrugge 2 een oorwassing met 0-6 en Roodenburg 5 won van Rijnsburgse boys 5 met 7-4.
Roodenburg 6 ging ten onder tegen RCL.

Op zondag winnen zondag 3 en zondag 1. Zondag 1 wint uit bij het op de 4de plaats staande Stolwijk en dat mag een goede prestatie worden genoemd.
Zondag 2 deelt de punten met Gol Sport.

TRAINING F PUPILLEN

in overleg met de ouders is besloten om de oude trainingstijden aan te houden voor de F pupillen.
Ze trainen op maandag en woensdagavond van 18.00 - 19.00 uur

KOMENDE ZATERDAG, WEER VOLLE BAK THUIS

Een wedstrijd om 10.00 uur en twee keer drie thuiswedstrijden vanaf 12.00 uur.  Kom zoveel mogelijk als Roodenburger op de fiets, want het is weer een drukke bedoening.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.