Roodenburg Actueel 2014 - week 44

willen bijwonen. Ga je op die invitatie in, dan maak je als bezoeker nog kans op cadeautjes. Er zijn zelfs programma's, die een vergoeding geven, wanneer men komt.
Ik zou dit publiek willen rangschikken onder de groep "liefhebbers", die zich verheugen op een leuk avondje uit en die zich wil laten verrassen. Mag ik ze aanduiden als theaterpubliek.

Voetbal wordt net als toneel ook vaak gespeeld in een theater. Of zullen we het noemen "stadion "of zelfs "sportpark". Het publiek, dat een voetbalwedstrijd , gaat bekijken , wil zich op zaterdagmiddag of zondagmiddag eveneens laten verrassen.
Je kan als neutrale toeschouwer worden aangemerkt, maar er zijn er ook veel, die zich graag supporter noemen. Supporters zijn van nature chauvinisten. Ze steunen hun club, hun team en als ze een wedstrijd bezoeken van hun favorieten, dan rekenen ze maar op een ding.
Ze willen niet verrast worden met een nederlaag. Want niemand gaat naar een wedstrijd omdat ze hun team graag zien verliezen.

De één kan een nederlaag goed verwerken, de ander weet er geen raad mee. Men kan mopperend naar huis gaan en dan kan hoogstens je vrouw er last van hebben, als je humeur niet dat is, wat het zou moeten zijn.
Erger wordt het , wanneer men zijn frustratie gaat afreageren op mensen, die hebben deelgenomen aan wedstrijd, die verloren is.
De trainer kan als schuldige worden aangemerkt, omdat hij de verkeerde spelers heeft opgesteld. De eigen spelers zijn in de ogen van de supporter de schuldigen, ze hebben te weinig inzet getoond. De tegenstanders waren een stel mafkezen, ze speelden het spelletje slimmer, waardoor de middag van de supporter , is vergald.
De assistent-scheidsrechter leek wel de twaalfde man, hij vlagde volgens de supporter bij iedere aanval.

En last but not least was de scheidsrechter van dienst de schuldige. Hij had eerder moeten affluiten, hij had een geheide penalty moeten geven en zo zijn er genoeg argumenten op te noemen, waarom de scheidsrechter niet goed was.

Een scheidsrechter is in het veld geen twaalfde man, die een voorzet voor de ploeg van de supporter er even inschopt. Dat moeten de spelers zelf doen en moet er een voorsprong worden verdedigd, dan kan de arbiter van dienst niet even mee gaan doen in de achterhoede.

In wedstrijden gebeuren er dus zaken, die voor een toeschouwer even anders gaan, dan waar hij op gehoopt of gerekend had. Dat maakt voetbal zo onvoorspelbaar en uitdagend.
Dat voetbal mensen aanspreekt, blijkt uit de toeschouwersaantallen op Noord. Zeker in de thuiswedstrijden komt het publiek in grote getale op de wedstrijden af. Maar er zit ook een schaduwzijde aan deze aanzuigingkracht.

Gedraagt het publiek zich wel als theaterpubliek, als liefhebbers? Het antwoord is heel duidelijk, we hebben de laatste maand "last van het publiek" en dan vooral van personen, die niet eens lid zijn van de club. Vrienden van spelers, vaak iets ouder, die hardop juichen , wanneer een wedstrijd verloopt, zoals ze zich hebben voorgesteld.
Maar gaat het niet zo, dan gaan ze volledig uit hun dak.
Ze zijn niet opgevoed als voetbalsupporter.

Er zijn dus opvoeders nodig. Ik raad spelers aan om hun vrienden te vertellen , hoe zij zich dienen te gedragen bij een wedstrijd. Verder moeten vaders samen met hun zoon naar voetbal gaan kijken. En tenslotte zullen supporters elkaar moeten corrigeren.

Voetbal is een volkssport voor ons allemaal. Frustratie behoort daar niet thuis. Bij voetbal kan men winnen, maar ook verliezen.
Verliezen is erkennen, dat de ander beter is. Dat doe je door hem een hand te geven en hem te feliciteren met de overwinning. Het publiek zou in dat geval moeten applaudisseren voor de tegenpartij. Bij voetbal is deze gewoonte verdwenen, terwijl bij rugby de verliezers een erehaag vormen. Wanneer dan de winnaars het veld verlaten, krijgen ze applaus van de verliezers.
Een actie om eens over na te denken!

Bij Roodenburg zijn we toe aan mensen, die willen applaudisseren als de tegenstander beter is. Erkennen dat de ander beter is.
Het behoort allemaal bij sport. Het theaterpubliek heeft het begrepen.

DEZE WEEK
Er wordt deze week veel tijd besteed aan vergaderingen. De plooien glad strijken , van wat er in het weekend heeft plaatsgevonden. Maar het blijft niet alleen bij praten, er worden maatregelen getroffen, waarbij wordt aangekondigd dat men niet meer welkom is op het sportpark.
Een sportpark met een "open karakter", het hek staat immers open, dat wel beheersbaar moet blijven.
Dinsdagmiddag is het topdrukte op Noord. Ik tel over de 50 bezoekers voor het klaverjassen en sjoelen.

Woensdagmiddag speelt de F1 de laatste bekerwedstrijd tegen Alphense Boys F4.
De "Boys trekken aan het langste eind en het wordt 1-4.
De C1 gaat naar RKAVV toe. Het is een wedstrijd, die emotioneel geladen is. Recent is de leider van RKAVV C3 overleden en zijn zoon speelt in dit team.
De familie en Roodenburg vinden het belangrijk dat deze wedstrijd doorgang vindt.
RKAVV wint deze wedstrijd met 5-0

Donderdag wordt het hoofdveld voorzien van een laag zand. Dit wordt door het sportbedrijf gedaan met de bedoeling dat het veld niet "vet "wordt.

Vrijdagavond vindt er een bijeenkomst plaats voor A en B junioren. Het jeugdbestuur heeft Abdelhaq Jermouni ( clubscheidsrechter) uitgenodigd om een presentatie te doen. Veel zaken komen aan de orde. Het voorbereiden door de spelers op een wedstrijd, de presentatie als speler, de externe en interne omstandigheden, waaronder er gevoetbald wordt.

Daarna is er aandacht voor de spelregels en wordt er uitgelegd waarom spelers een spelregelbewijs moeten hebben.
Alle tweede jaars B junioren dienen voor 1/12/2014 in het bezit te zijn van dit bewijs, want anders kan men niet meer spelen.
Het blijft deze avond niet alleen bij praten. Er volgt een quiz met beeld en geluid en iedereen dient 30 vragen te beantwoorden. Dat spelregels niet makkelijk zijn, blijkt uit de antwoorden. Velen hebben 8 of meer vragen fout. En dan te bedenken, dat scheidsrechters in een flits van een seconde een beslissing moeten nemen.

Omstreeks 22.30 uur zijn de spelers klaar, de echte spelregeltest moet nog wel deze maand gedaan worden.
Een woord van dank aan Abdelhaq en Jamal Jermouni, die als vrijwilliger van de club deze presentatie gedaan hebben.

Vrijdagnacht is overleden mevrouw van der Blom. Zij is de echtgenote van Toon van der Blom. Mevrouw van der Blom is samen met haar man jarenlang donateur geweest.
Wij wensen Toon en de rest van de familie veel sterkte toe met het enorme verlies van zijn vrouw en hun moeder.

HET VOETBALGEBEUREN

Schitterend weer en dan wil je graag tegen een balletje trappen. De E1 deed dit al vroeg en won de stadsderby tegen Lugdunum E1 met 3-6.
De F1 ontmoette thuis SJZ.  Roodenburg F1 verloor met 1-4, maar de kinderen doen veel speelervaring op. Iedere week een andere keeper, alle kinderen voetballen even veel.
Zo'n investering vertaalt zich later in resultaat.
De C1 speelt nog rommelig. Voor het eerst werd er gewonnen, maar er zijn nog teveel onbeholpen acties. Hierdoor zie je onnodige overtredingen.
De D1 heeft veel eerste jaars spelers in de ploeg en ze moesten het opnemen tegen Katwijk D2.  Roodenburg D1 kreeg genoeg kansen, maar de einduitslag was uiteindelijk 3-6.
De E2 had al een keer tegen RCL E6 gespeeld. Toen werd er verloren met 1-16.  Nu werd het in Leiderdorp  8-2 voor RCL. Duidelijk een verbetering en goed is het om te melden, dat Roodenburg E2 de blauwe kaart kreeg.

Waarom een blauwe kaart?                             

Omdat Roodenburg ondanks de grote nederlaag bleef voetballen. Sportief.
Prima coaching door coach Bilal Baddouri

En dat is een felicitatie waard en wij zouden zeggen.
Probeer als team zo te spelen, dat je elke week een blauwe kaart verdient.

De zaterdag 1 raakt qua punten achter en zaterdag 2 komt ook zonder punten terug naar Leiden. Zaterdag 3 speelt gelijk en zaterdag 4 wint.
Zaterdag 6 speelt gelijk.
Op het hoofdveld mag de A 1 zijn kunsten vertonen. Lisse A 2 is de tegenstander. Roodenburg zet vroeg druk en Lisse heeft hier heel veel moeite mee. Alles zit deze middag mee en hoewel soms de controle op de wedstrijd verslapt, slaat Roodenburg op beslissende momenten toe. Bij 5-2 krijgt Lisse een penalty, die wordt gemist. Daarna is het geloof weg en loopt Roodenburg A1 uit naar dubbele cijfers.
Met maar liefst 10-2 start de A1 de competitie. Een puike partij, maar er wachten nog heel veel wedstrijden. Keihard trainen en beter worden, want iedere wedstrijd is weer anders, luidt het advies.
De zondag speelt tegen en in Cabauw en verliest met 2-0.  De zondag 2 wint thuis van Rijnland en zondag 3 laat de punten achter in Hoogmade

VOORAANKONDIGING FEESTAVOND

De feestcommissie kondigt nu reeds aan, dat op 28 maart a.s. er een grote feestavond op de agenda staat met zanger Willem Barth.
Hou de start van de verkoop van kaarten in de gaten.
Vorig jaar was de avond uitverkocht.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.