Roodenburg Actueel 2014 - week 43

E VOETBALLENDE F en E PUPILLENKEEPER

Met de volgende vraag worstelen heel veel voetbalouders, waarvan zoonlief voetbalt in de E en F pupillen. Willen we een vaste keep of moet er iedere week een andere speler het doel in?
Veel ouders zijn dol op winnen. En dan moet het team zo sterk mogelijk worden gemaakt, zodat de kans dat dit lukt een stuk groter is.
In dat plaatje past natuurlijk wel een keeper, die de bal weet tegen te houden. De winstkans wordt daardoor nog groter, dit ten faveure van het team en de ouders.
Het keepertalent mag week in, week uit het hok in. Wedstrijd na wedstrijd wordt er gewonnen, het talent heeft in menig wedstrijdje, helemaal niets te doen.
Na zijn pupillentijd, komt het keepertje terecht bij de junioren en heel vaak zie je dan een terugval. De keeper krijgt meer te doen en het blijkt dat hij moeite heeft om te ballen te vangen. De ballen worden teruggespeeld op de keeper en hij kan niet mee voetballen.
Het talent verliest zijn plek in het team. Een ander blijkt het meevoetballen beter onder de knie te hebben.

Het moraal van dit verhaal is dat spelers , in dit geval keepers, niet te vroeg zich moeten specialiseren op één positie. Alle spelers van een zevental moeten tijdens een wedstrijd een of meer kunnen keepen en daardoor spelervaring opdoen. Alle spelers moeten ook keeperoefeningen doen, waardoor hun balvaardigheid en coördinatievaardigheid toenemen. Keepers moeten ook meevoetballen als aanvaller en als verdediger.
Tijdens het geven van keeperoefeningen zal een pupillentrainer kijken, welke spelers er aanleg hebben voor het vangen , het duiken, het opstellen. Op die manier kan men meerdere spelers met aanleg voorbereiden op het keepersvak.

Het echte specialiseren van keepers begint pas vanaf de D pupillen. Dan moet keeperstraining op het programma staan. Het is de Gouden Leerleeftijd , waarbij alle spelers van een team de technieken systematisch aanleren.


Manfred Neuer was tijdens het WK 2014 de beste keeper. Zijn nominatie had hij te danken aan zijn opstellen, zijn reactievermogen en het meespelen als keeper. In Duitsland werd zelfs gezegd, dat hij voetbaltechniek als keeper bezit, waardoor hij zo in de 3de liga kan meedoen als voetballer.
Dat meevoetballen, dat tegenwoordig een vereiste is van de moderne keeper, leer je niet door alleen maar in het doel te staan en ballen tegen te houden. Je leert het doordat je als jonge pupil mag voetballen en mag keepen. Dan doe je met beiden ervaring op.


De keeper, die er alleen maar staat om ballen tegen te houden, is verleden tijd. Dat was vroeger. Tegenwoordig is de keeper de eerste opbouwspeler , wanneer het team balbezit heeft.

DEZE WEEK
Maandagavond speelt de A1 een bekerwedstrijd tegen RCL A2. Het weer is fantastisch, er komt aardig wat publiek op af en het scoreverloop geeft aan, dat er van alle gebeurt.
Roodenburg A1 wint uiteindelijk met 5-4. Het publiek komt niets te kort, want men komt toch vooral voor mooie doelpunten?
Dinsdagmorgen wordt er erwtensoep gemaakt volgens "Grootmoederrecept". De kok geeft al aan, dat onze bezoekers uit Koudekerk deze lekkernij waarderen.
Dinsdagmiddag wordt er slecht weer verwacht en het is herfstvakantie. Toch bezoeken 38 personen de contactmiddag.
Woensdagavond is het druk op Noord. Met D2 ouders proberen we het team body te geven.
De jeugdtrainers krijgen deze week een aantal oefeningen, die verband houden met het voetballen en het keepen door F en E pupillen.
Woensdag worden er verjaardagen van trainers gevierd. Henk Buyn ( 43) wordt via facebook in het zonnetje gezet, Nourdin Essaoui (40) wordt toegezongen in de corner.
Deze week komt bericht van de KNVB binnen, dat er tot het weekend 15-16 mei competitiewedstrijden kunnen worden gepland. Clubs willen graag dat men langer kan blijven doorspelen. De animo voor toernooien neemt af.

Deze week wordt de competitie-indeling van de jeugd bekend:

2e klasse 07P

1 RCL A2 2 Kickers'69 A1   3 FC Lisse A2   4 Nicolaas Boys A1   5 Meerburg A1   6 ROAC A1   7 Roodenburg A1   8 Alphen A1   9 Alkmania A1   10 NSV '46 A1

2e klasse 10

1 Roodenburg B1   2 Quick Boys B3   3 Valken'68 B1   4 Woubrugge B1   5 Alkmania B1   6 ROAC B1   7 Teylingen B1   8 Gr.WII VAC B2   9 SVC'08 B1 10 Boshuizen B1


4e klasse 04

1 Roodenburg C1 2 ASC C2   3 Meerburg C4   4 GOL Sport C1   5 RCL C4   6 Rijnvogels C3 7 UDO C2

8 Rijnsb.Boys C3   9 Voorschoten'97 C7   10 UVS C4

2e klasse 10

1 Oegstgeest D1   2 Warmunda, SV D1   3 SJC D1   4 Katwijk D2   5 UVS D3   6 Roodenburg D1

7 FC Lisse D3   8 Rijnsb.Boys D2   9 Lugdunum D1   10 Quick Boys D3

4e klasse 07

1 Blauw-Zwart E3   2 Teylingen E1   3 Roodenburg E1   4 Quick Boys E4  5 UVS E4   6 DoCoS E3

7 Lugdunum E1   8 UDO E3   9 Gr.WII VAC E5   10 Boshuizen E1

6e klasse 05

1 UVS E5   2 Bernardus E3   3 Stompwijk E3   4 SJZ E2   5 Roodenburg E2   6 Leiden E2

7 Voorschoten'97 E11   8 Meerburg E6   9 DOSR E2   10 RCL E6

4e klasse 01

1 RCL F3   2 Blauw-Zwart F2   3 Voorschoten'97 F3   4 SJZ F2   5 Gr.WII VAC F4   6 Roodenburg F1

7 Leiden F1 8 ASC F2    9 Meerburg F3G   10 UVS F3

VRIJDAGAVOND 31 OKTOBER
SPELREGELAVOND  VOOR ALLE A/ B JUNIOREN
CLUBSCHEIDSRECHTERS.
Aanvang 20.30 uur in het clubgebouw.

Alle tweede jaars B junioren moeten een spelregelbewijs halen, anders mogen ze volgend jaar niet voetballen. Dit geldt voor alle KNVB jeugdleden.
Verder nodigen wij onze clubscheidsrechters uit om hun kennis op te frissen en zij kunnen een steuntje in de rug zijn voor onze jeugdspelers.
Met de trainers van de A is verder afgesproken, dat al onze A junioren dit jaar wedstrijden gaan fluiten van onze jongste jeugd.
Abdelhaq Jermouni ( in bezit van BOS diploma) zal samen met jeugdbestuur deze avond presenteren.
Een spelregelquiz zal daarbij niet ontbreken.

AANMELDING NIEUWE JEUGDLEDEN
PROCEDURE
Ouders van nieuwe jeugdleden kunnen een aanmeldingsformulier verkrijgen in de corner.  Daarna volgt er een welkomstgesprek met het bestuur, waarbij ouders met hun kind aanwezig dienen te zijn. De welkomstgesprekken worden op maandagavond gevoerd van 19.00 - 20.00 uur.
De zaterdag voorafgaande aan de maandag worden eventuele nieuwe kandidaat jeugdleden aangemeld. Pas na het welkomstgesprek wordt beslist of een kind wordt aangenomen.

HET VOETBALGEBEUREN

Zaterdagmorgen, slechts 1 jeugdwedstrijd. E2 speelde tegen het sterke HVV e6; de koploper. De rust was 0-5, de eindstand 1-6. Het klinkt gek, maar in de tweede helft kreeg Roodenburg genoeg kansen om de stand "draaglijker te maken".
De D1 speelde uit tegen Quick Boys D2. Met deze jonge ploeg werd er verloren met 2-1 en dat is geen schande, maar biedt perspectief.
De B1 speelde een zeer goede eerste helft tegen GHC B1 en leidde met 0-1. In de tweede helft werd het toch nog 3-1 voor de gastheren, mede omdat de organisatie werd losgelaten.
De A1 speelde vriendschappelijk in Valkenburg tegen Valken 68 A1. Broederlijk werden de punten gedeeld en stond er 2-2 op het scorebord.
De zaterdag 2 kwam goed voor de dag tegen TAVV 2. Een achterstand werd omgebogen in een overwinning . Het werd 5-3.
De zaterdag 3 won knap bij DSO en zaterdag 4 had in Leidsche Boys 2 een geduchte tegenstander. Voor de rust was de eindstand al bepaald. Met 3-1 bleef het vierde aan de goede kant van de score. Zaterdag 5 gaf de punten aan de tegenstander. Ze verloren met 3-6.
Het eerste elftal werd afgelast, de voorwedstrijd van de F ging niet door.
Hoewel het eerste zaterdag niet in actie kwam, de zaterdag 1 trainde wel, was het druk op Noord.
Zaterdag 2 en 4 speelden voor de kantine en dan heb je altijd de aandacht van de bezoekers van het clubgebouw.  Op zondag verliest zondag 1 nipt van Hillegersberg (3-4) en speelt de zondag 3 gelijk.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.