Roodenburg actueel 2014 - week 42

 

Ik denk dat het te maken heeft met de opleiding en de omstandigheden, waaronder de spelers worden opgeleid. Tegenwoordig zijn de trainingsomstandigheden "optimaal" te noemen bij de meeste clubs in Nederland. Kunstgrasvelden waar men bijna altijd op kan spelen, zalen wanneer het koud wordt, een opblaashal wanneer er getraind moet worden op een groter opvlak.

Er wordt alles aan gedaan om onder de beste omstandigheden te voetballen. Maar daarmee nemen we ook een stuk extra weerstand weg. We gaan verzwarende omstandigheden gewoon uit de weg. Of het nu Ajax is of een vierdeklasser.

Vroeger en ik ben niet zo'n man van vroeger werd er onder alle omstandigheden getraind. Was het veld onbespeelbaar omdat het te veel had geregend, dan weken we uit naar de grote speelweide. Er werd dan een waterballet uitgevoerd, waarbij de bal regelmatig in een plas bleef liggen en waarbij er slidings werden ingezet, niet van 1 meter maar wel van 5 meter. Wie kwam er als "zwartste speler" van het veld af?. Patrick Heijmans en Ron van der Linden waren potentiële klanten voor de Arieltest.
Wie verzaakte kon rekenen op een schouderduw als men het niet verwachtte.  Met een wit broekje de training verlaten, was not done. Het behoorde bij het teamgevoel, mouwen opstropen, gaan!

Lag er een halve meter sneeuw, dan ging het trainingslicht aan, de wedstrijdbal werd ingevet, zodat er geen plaksneeuw op kon komen. Er werd gespeeld, geen uur, maar iets korter, want lopen in de sneeuw is onder deze omstandigheden zeer zwaar.
Een dergelijke omgeving is uitdagend voor de deelnemende spelers en ze doen ervaring op met zaken, waar ze tegenwoordig niet meer mee geconfronteerd worden.
Teveel sneeuw op kunstgras is een reden om het veld af te keuren.

In het onderricht gaat het er om dat wordt aangeleerd, dat spelers geen fouten mogen maken. En maak je fouten dan kan dit leiden tot verlies. Verlies moet men zien te voorkomen. Trainers zullen er alles aan doen om verlies te voorkomen. Een extra verdediger en een spits minder. Als het totaal resultaat maar meevalt.
Een ander principe is dat je het beste leert door het maken van fouten. Maar het liefst kijken we dit weg. Er zijn maar weinig trainers, die spelers prikkelen met een foutenfestival.
Toch denk ik, dat je wel omstandigheden moet creëren , waardoor voetballen even een stuk minder makkelijk gaat. Gewoon 1 op 1 achter, zeker in oefenwedstrijden om te leren verdedigen, spelen met 3 middenvelders en 3 spitsen zodat het middenveld veel arbeid moet verrichten. Spelen met 4 aanvallers gedurende de hele wedstrijd.
Het zijn allemaal foefjes om de kans op het maken van fouten te vergroten. De kans op fouten  bewust inbrengen om te zien hoe men het oplost.
Toch zullen er weinig trainers zijn, die dit in de competitie durven. Bang voor hun "hachie", maar nemen zij zichzelf niet in de maling?
Zouden ze het toch moeten doen, waardoor ze zeker als jeugdtrainer, later goede voetballers kunnen afleveren aan de senioren?Ik denk dat het goed is voor de mentale vorming van voetballers.

DEZE WEEK

Op dinsdagavond is er een inhaalwedstrijd van de E2. Na grote nederlagen blijft de stand nu draaglijk en wordt het uiteindelijk 1-3.
Op donderdag komt er een verzoek binnen om de wedstrijd van de F pupillen te verplaatsen. Het lukt, maar de clubs moeten het onderling eens zijn.
Het verplaatsen van bekerwedstrijden kost veel tijd . Bekerwedstrijden zijn belangrijk, omdat die de indeling voor de competitie bepalen. Wedstrijden moeten dus doorgaan.

Vorige week een interview met oud trainer Arie Langedijk. Hij adviseert de topclubs in het amateurvoetbal om meer te doen aan opleiding en scouten. Hij verwijst o.a. naar v.v. Noordwijk, dat veel regionaal talent heeft binnen geharkt.
Scouten leuk, maar worden er ook nog opleidingskosten betaald aan kleinere clubs? Of mogen die alleen maar bloeden?Vrijdag krijgen de spelers van de A presentatiepakken en tassen. Netjes gekleed gaan ze naar hun eerste uitwedstrijd en dat is de dag er op bij Meerburg.

Zaterdag is het volle bak en tot overmaat van ramp valt sportlink in heel Nederland uit. Software problemen, de overheid kan er alles over vertellen.
Een compliment is er voor de mensen, die zorgen voor de opvang en het fluiten van alle thuiswedstrijden.

De wedstrijd van A1 wordt bekeken door diverse technische mensen van de club. De trainers krijgen feedback, zodat zij verder kunnen met hun opleiding.

HET VOETBALGEBEUREN

Het is een prachtige zaterdag en het is druk op Noord. De meeste jeugdteams spelen thuis. De uitslagen zijn in vergelijking met vorig jaar een stuk minder. Alleen de F1 wint voor het eerst en bij dit team komt er steeds meer structuur in.
De  B1 maakt nog kans op een gelijkspel, maar de keeper van Boshuizen weet de penalty te keren. Het maakt het voetbal zo onvoorspelbaar.
De D1 speelt tegen koploper SJZ D1. Roodenburg D1 probeert te voetballen, maar de jongens van Zoeterwoude Dorp zijn fysiek en technisch sterker. De einduitslag wordt 0-1.
De wedstrijd staat onder leiding van Jan van der Burg., vader van Casper, die destijds furore maakte als spits in de Roodenburg jeugd en als triatleet.
A junioren fluiten wedstrijden van de jongste jeugd, maar ook Ron Hoogendam en Ibrahim Olekli nemen de fluit ter hand.

De zaterdag 3 maakt korte metten met Quick Boys 6, 7-0, zaterdag 6 heeft vorige week bij UVS gespeeld en daar de scheidsrechter gecontracteerd. De zaterdag 6 wint van VVOegstgeest met 3-2..
Zaterdag 4 gaat op bezoek bij Ter Leede 4. Met 2-9 winst keert men terug uit Sassenheim.
Zondag 3 verliest in Noordwijk voor de beker met 3-1 en zondag 1 vertrok reeds om 12.00 uur richting Ammerstol. Vanaf Gouda nog drie kwartier langs de dijk werd er vrijdagavond aangegeven door Yahja.
Met een punt naar huis reist het team terug. In Ammerstol wordt het 3-3 en dat voelt prettiger aan , dan zonder punten opnieuw een lange reis moeten maken.

OUDERAVOND           D 2 OUDERS
Woensdag  22 oktober om 19.00 uur in het jeugdhonk

Komende week gaat de competitie verder.

De zaterdag 1 speelt thuis tegen koudekerk , de zondag 1 ontvangt het sterke Hillegersberg.

ZIEKENBOEG

De dame achter de kassa bij thuiswedstrijden van de zaterdag 1, Nel de Bruin is aan haar hiel geopereerd. Langs deze weg wensen wij haar een voorspoedig herstel toe.

CONTRIBUTIEBETALINGEN

Wilt u contributie contant betalen of wilt u informatie over contributie. Dat kan op maandagavond om precies 20.00 uur.

ROODENBURG KLEDING
Kousen op, een nieuw tenue nodig? Roodenburg heeft haar eigen kledinglijn.
Voor de aanschaf van deze kleding kunt u terecht in de huiskamer. Dit is de ruimte, waar het wedstrijdsecretariaat op zaterdag is gevestigd.

De tijden om kleding aan te schaffen zijn.
DINSDAGAVOND  18.00 - 19.00 UUR
DONDERDAGAVOND  18.00 - 19.00 UUR
ZATERDAGMIDDAG  13.00 - 15.00 UUR

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.