Roodenburg Actueel 2014 - week 39

 

De dinsdagmiddag bij Roodenburg ziet er heel anders uit. Als wijkclub wordt er al jaren op deze middag geklaverjast en gesjoeld. Wijkbewoners, oudere Roodenburgers en Lugdunummers komen naar de club , om elkaar te ontmoeten.
Vroeger werd er bij iedere voetbalclub op vrijdagavond een contactavond georganiseerd. De hele kantine zat vol, er werd destijds stevig gerookt, nicotinedampen kwamen je tegemoet en aan het eind van de avond, nadat de loterij was geweest, vertrok men huiswaarts.
Alleen op "hoogtijdagen", zoals Kerst en Pasen , is er tegenwoordig nog koppelkaarten, maar de wekelijkse ontmoeting is verleden tijd.

Bij Roodenburg vinden we het belangrijk, dat er een band blijft bestaan tussen de leden. Men heeft er vroeger gevoetbald en vrienden gemaakt. Op het moment dat de schoenen aan de wilgen worden gehangen, dan is het ineens over. De contacten verwateren, en wanneer men dan toch komt, dan treft men geen oude makkers aan.

Om toch die binding te houden organiseert de club op dinsdagmiddag de contactmiddag.
De deelnemers verzamelen zich om 13.30 uur en om 14.00 uur begint het klaverjassen en sjoelen. De jongste deelnemer is 55 en de oudsten zijn de 90 gepasseerd.
Leeftijden tellen niet mee, het gaat deze middag om het sociale element. Onder elkaar zijn, ontmoeting en de club is daarbij de serviceverlener. De deelnemers zelf zorgen voor de sfeer.

Afgelopen dinsdag waren er 32 klaverjassers, ( dames en heren) en 8 sjoelsters. Met 4-5 bezoekers een leuk stel.
De sfeer zit er goed in, er zijn 21 prijzen. Met het mes op tafel wordt er niet gespeeld.
Iedereen maakt iedere week kans op een nuttige prijs.

Komende week, dinsdag 30 september  staat in het teken van drie oktober. Er worden 2 giftjes gespeeld. Dirk is bereid om hutspot te koken en daar komt een gehaktbal bij van het huis. Natuurlijk ontbreekt de jus niet.
Paul Rijsbergen, is gevraagd om  deze middag te voorzien van de juiste muziek. Ik denk dat we terug gaan naar de sixties.

DEZE WEEK

In de kantine worden de tegelmuren en deuren met de hoge drukspuit onder handen genomen.
Onze jeugdtrainer Gloire Kalangu is toegelaten op de KNVB cursus voor juniorentrainer. Op maandagavond oefenen de A1 en SEV A1. Er is behoorlijk wat publiek op de wedstrijd afgekomen. In de 2de helft wordt de wedstrijd beslist . Roodenburg wint in een leerzame oefenwedstrijd met 3-1.
Op dinsdagavond spelen de C spelers tegen UVS C2. De uitslag wordt 12-0 voor de Blauw Witten. In vergelijking met andere jaren, oefenen de jeugdteams nu regelmatig doordeweeks tegen leuke tegenstanders.
De zaterdag 2 neemt het op tegen zaterdag 4. Zaterdag 4 beschikt over meer routine en wint deze avond met 4-2. Overdag wordt het hoofdveld geprikt en gevlakt. In de kantine is men bezig met de tomaten groentesoep.
Op donderdag traint de E2 nu een halfuurtje later. Ineens staat er een 10 jarige jongen met zijn vader en vraagt in het Engels of hij mag meetrainen. Hoewel het kind in zijn spijkerbroek is, staan we het toe. Bij het partijtje is er dan een even aantal. Deze avond geven Said Ajar en Bilal Baddouri de E2 training.
Na de training vraagt de ouder van het jongetje om een formulier. Je denkt aan een nieuwe inschrijving, maar ineens wordt duidelijk dat deze familie, afkomstig uit Saoedi-Arabië hier op vakantie is. Ze vinden 17 graden flink koud en vertrekken op maandag weer naar warmere oorden.
Vrijdagmiddag wordt er een mol gevangen door medewerkers van het sportbedrijf. Het beestje is een grens te ver gegaan en belandt binnen de lijnen van het hoofdveld.
De dode mol krijgt de laatste rustplaats op het hoofdveld.
De zaterdagochtend moet menigeen op zijn teentjes lopen. Met kunst en vliegwerk verloopt het gebeuren deze morgen.
Zondagmorgen om 11.00 uur is er beweging op Noord. De zondag 2 bereidt zich voor op de wedstrijd. Voor het clubgebouw wordt er door de activiteitencommissie de laatste hand gelegd aan de Roodenburg "praalwagen".
De activiteitencommissie wil net als vorig jaar goed voor de dag komen.

DINSDAG  30 SEPTEMBER   DRIE OKTOBER KLAVERJASSEN EN SJOELEN  55+
Aanvang 14.00 uur. inschrijven vanaf 13.30 uur
Er worden 2 giftjes gespeeld.
Daarna is er een hutspotmaaltijd.

EERSTE AVOND ROODENBURG PUPILLENTRAINERS.

Woensdagavond 1 oktober, aanvang 19.00 uur.

Roodenburg heeft haar eigen cursus en is niet afhankelijk van commerciële bedrijven.
Iedere maand zal er een bijscholing volgen.
Voor deze avond worden alle pupillentrainers uitgenodigd en de eerste avond zal een theorie avond zijn.

Dit zijn de onderwerpen.
Wat houdt pupillentraining in en wat is de rol van de pupillentrainer?
Hoe leer je schieten aan? Uitleggen, variëren, corrigeren.
Welke elementen van het schieten moeten mini F, F, E en D pupillen beheersen?
Hoe ziet een pupillenles er uit met als thema schieten?
Drie organisatievormen om schieten aan te leren bij E en F pupillen.
Wedstrijdenlink om ouders te contacten voor volgende wedstrijd.

DONDERDAG 2 OKTOBER  TAPTOE

Alle deelnemende jeugdleden hebben een uitnodiging gehad van de activiteitencommissie, want Roodenburg loopt weer mee met de taptoe.
Er wordt verzameld om HALF 6 bij Roodenburg en eerst gaat we met zijn allen patat en frikandel eten, waarna we naar de Kaasmarkt lopen.
Roodenburg presenteert zich in het goede Roodenburg tenue. Blauw-zwart gestreept shirt, zwarte broek, blauwe kousen.
Na de taptoe moeten de kinderen worden opgehaald bij de Sint Jorissteeg. Dit is bij de hardloopwinkel. Ophalen vanaf 20.45 uur tot 21.00 uur.

WERELD ALZHEIMERDAG 2014.  ZET NIEMAND BUITENSPEL


Wat is dementie?
Dementie is een progressieve dodelijke ziekte die niet te genezen valt en door de verouderde bevolking explosief toeneemt. De kans om dementie te krijgen is 1 op 5, bij vrouwen zelfs 1 op 3. Dementie is een syndroom waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Naast gedragsveranderingen treden hierdoor ook geheugenstoornissen op. Mensen leven gemiddeld nog 8 jaar met de ziekte. Gedurende het ziekteproces nemen de klachten en ernst daarvan toe. Uiteindelijk overlijdt de patiënt aan de gevolgen van dementie. 70% van de mensen met dementie woont thuis. Zorg is meestal in handen van een naaste ( de mantelzorger).

Naar een Dementievriendelijke gemeenschap.
De huidige ( vaak negatieve) beeldvorming beïnvloedt sterk de levenskwaliteit van de mensen en hun naasten. Deze negatieve blik zorgt ervoor dat mensen met dementie ontlopen worden en dat hun mantelzorgers zich geïsoleerd voelen. Contacten met de lokale gemeenschap vallen geleidelijk aan weg.
Alzheimer Nederland droomt van een dementievriendelijke gemeenschap of samenleving, waar mensen ontspannen met elkaar omgaan ook als iemand dementie heeft en "anders" reageert. En dat nu juist is een probleem. Op dementie rust nog steeds een taboe. Er wordt liever niet over gesproken, mensen met dementie vertellen daarom liever niet dat zij dementie hebben. Gelukkig zien we ook een beweging waarin het taboe op dementie doorbroken wordt en kennis gedeeld wordt om het dagelijks leven voor deze mensen en hun mantelzorgers gemakkelijker te maken. Dit is de Dementievriendelijke Gemeenschap.

Zet niemand buitenspel.
Waar het bij de dementievriendelijke gemeenschap om gaat is om het dagelijks leven van mensen met dementie gemakkelijker te maken. Het ideaal is een gemeenschap waarin mensen kunnen blijven functioneren en iedereen meehelpt. De dementievriendelijke gemeenschap richt  zich niet alleen op de gebruikelijke zorg - en welzijnsorganisaties, maar op alle organisaties waar mensen met dementie komen. Dus ( ook) sportclubs, kunst, cultuur, scholen, ondernemers en winkeliers. Het is belangrijk dat die organisaties weten hoe ze met mensen met dementie om moeten gaan. Alzheimer Nederland ondersteunt dit.
Alle activiteiten die bijdragen aan een meer veilige, prettige en gemakkelijke leefomgeving helpen mee dat mensen met dementie en hun naasten zich welkom voelen. Vriendelijkheid kost geen geld, het gaat om de intentie om het gewoon met elkaar te doen. Zodat iedereen kan blijven meedoen, ook mensen met dementie.
Alzheimer Nederland:  zet niemand buitenspel.

Recent is er een benefietwedstrijd geweest tussen Oud Ajax en Oud Sparta. Oud Roodenburgspeler Wout Holverda lijdt aan deze ziekte.

De afdeling Zuid Holland Noord heeft ons gevraagd om ons, vooral genietend van sport , kennis te laten nemen van deze ziekte en de houding, die wij dienen aan te nemen.

Wilt u meer informatie?
www.alzheimer-nederland.nl
Of bel de Alzheimer Telefoon  0800-5088.

HET VOETBALGEBEUREN
Een heel moeizame ochtend. Niet alleen qua resultaat, maar het was flink aanpoten om alles vlot te laten verlopen.
Gelukkig stonden er een aantal mensen op, waardoor alle thuiswedstrijden toch geleid konden worden. Want ook hier geldt, al zijn nadeel heeft zijn voordeel.
De F1 komt in ieder geval beter in haar spel. Meerburg F3 won, maar het bleef maar 0-2.
De E1 stond met de rust met 3-0 voor, in de tweede helft sloeg de tegenstander toe.
De E2 heeft teveel spelers, te weinig voor een E3. Iedereen moet spelen. De kinderen moeten het naar hun zin hebben. Dat vraagt veel van de begeleiding.
De D1 had in Valken D1 een sterke tegenstander. Roodenburg D1 heeft veel eerste jaars spelers en die kwamen aan het eind kracht te kort.
De C1 stond de eerste helft nog voor, in de tweede helft bleven er teveel mensen voor de bal hangen en sloeg Voorschoten toe.
De tegenstander van de B1 was gewoon een stuk beter dan onze B1. De bal ging bij DSO van man tot man en iedereen bewoog om aan te geven, dat men een bal wilde hebben.
Roodenburg wachtte af en men ging pas wat doen als de bal al was gespeeld.
Een leerzame middag. Die kreeg de A1 eveneens in Leimuiden.
Kortom, alle jeugdteams leden een nederlaag en dat gebeurt niet elke week.
De zaterdag 1 wist na een 2-0 achterstand toch nog een punt binnen te halen bij LSVV 70.
De overige teams komen met wisselende resultaten terug naar Noord. Twee verliest, drie wint, vier gelijk en vijf en zes laten de punten in den vreemde.
Op zondag verliest zondag 1 met 4-1 bij Oosterheem. Zondag 2 en zondag 3 winnen beiden met 4-0 van Warmunda en Nicolaas Boys.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.