Roodenburg Actueel 2014 - week 38

 

Op dinsdagavond is er een ouderavond van de E 2. Veel ouders, bijna alle ouders van de E2 zijn aanwezig en betrokken. Said als combifunctionaris maakt een aantal afspraken en het lijkt er op dat de organisatie rondom dit team is geregeld.

Dinsdagmiddag schitterend weer. Geen weer om een kaartje te leggen en de organisator heeft daarom beperkt ingekocht.
Als het startsignaal voor deze middag wordt gegeven, zijn er 40 deelnemers en dat betekent nog snel even langs de supermarkt om de hapjes compleet te maken.
Deze middag gaan de mensen met 21 prijzen naar huis en is er dus voor de rest van de week werk aan de winkel.

Op dinsdagavond oefent de zaterdag 1 tegen SJC onder de 23. Het wordt 3-3 in een leerzame wedstrijd.
Woensdagavond is er wederom een ouderavond van vooral B ouders. Ook hier zien we een grotere betrokkenheid.  Hoe meer ouders mee doen, des te beter het is voor de jongens, voor de club en voor de ouders zelf.

Terwijl de ouders een ouderavond hebben , gaan de B junioren op de fiets naar Valken 68.
Ze spelen daar deze avond een oefenwedstrijd tegen Valken B1. Deze ploeg is al weer wat beter ingespeeld en wint deze avond met 4-1.

In de corner is het de hele week druk. Tientallen kinderen, die trainen.  bezoeken de corner. Het geeft de corner de status van een ruimte, waar kinderen nog even samen komen na een training of voor een wedstrijd. Samen voetballen is ontmoeten. Veel kinderen wippen langs voor een glas water en daarvoor is er ook een corner.
Aan de ene kant heerst er het kantinegevoel, aan de andere kant is het een ontmoetingsplek.
Donderdagavond worden de bordjes van de ballensponsors voor de zaterdag 1 opgehangen boven de bar.
Donderdag ook het verhaal in het Leidsch Dagblad, dat de gemeente de handschoen oppakt en zich nadrukkelijker gaat bemoeien met de voetbalclubs in Leiden. Een aantal clubs dreigt onder het bestaansminimum te komen . Alle clubs erkennen dat er teveel clubs zijn, zonder dat ze daar zelf consequenties aan verbinden.
Jaren geleden heb ik al geopteerd voor 5-6 clubs in de stad. Een club in de Kikkerpolder, een club in de Mors, een club op de Kade, een club aan de Vliet en een club in Noord.
Maar als je het doet, dan moeten het wel clubs zijn met goede bestuurders, een goede jeugdopleiding, ruimte voor recreanten. En als gemeente moet je de touwtjes strak in de hand durven te houden. Dat is geen liberale gedachte , dus zal het rollen bollen worden.
Vrijdagavond is het druk op Noord. Het mooie weer lokt velen naar de velden.
Zaterdagmiddag een aantal nieuwe kantinemedewerkers in actie. Wil Mulder en Peter Pret konden direct aan de bak. Natuurlijk zijn altijd nieuwe mensen welkom om te helpen.
Henk Tegelaar kan u alles vertellen over het kantine gebeuren, wanneer uw handen gaan jeuken.

Op zondag zijn leden van de activiteitencommissie bezig met de voorbereidingen van de taptoe. De zaag gaat er in en het resultaat ziet u op twee oktober.

HET VOETBALGEBEUREN
Zaterdag zijn er maar 2 thuiswedstrijden. De E1 en D2 spelen thuis. De E1 slaat in de 2de helft toe. De eerste overwinning van het seizoen is een feit. Met 5-1 wordt er door het team van trainer Gloire Kalangu en leider Hamid Hamidane gewonnen van Blauw Zwart E3.
De D2 speelt tegen Alphia D 3 gemengd.  Alphia opent de score, maar in het verloop van de wedstrijd blijft dat Roodenburg te sterk is. De einduitslag wordt 8-2.
De F1 moet groeien. Nu was Quick Boys F4 te sterk
De D1 speelt volgens de trainer te slap en daardoor blijven de punten in de Kikkerpolder. Het wordt 3-1 voor Lugdunum.
De E2 ontmoet in de beker uitsluitend sterke tegenstanders. ROAC E1 is een maatje te groot voor de ploeg van Bilal Badouri.

Op het kunstgrasveld is er een sprookjesbos gebouwd door trainer Leon en zijn assistent
Steeds heeft de trainer een verhaal, hij wekt de fantasie van de steeds groter wordende groep kinderen op. Na steeds 10 minuten zijn de kinderen aan iets nieuws toe.
Spelenderwijs leren onze mini's voetballen en bewegen.
In de middag is het druk op Noord. De zaterdag 2 laat vlak aan het eind van de wedstrijd de punten over aan Katwijk. De zaterdag 3 zet in de tweede helft aan en wint.
Zaterdag 1 begint goed, krijgt een paar goede kansen, maar naarmate de wedstrijd vordert neemt CVC Reeuwijk het initiatief over. Zij gaan met de 3 punten naar huis.

Zaterdag 4 had graag willen aantreden tegen Lugdunum 2, maar die konden geen elf man meer op de been brengen.
Zaterdag 5 verloor en zaterdag 6 moest het opnemen tegen een "aantal jonge honden".
Op basis van routine wordt 1 minuut voor tijd de winst veilig gesteld. Met 4-3 wordt er gewonnen.
De C1 verloor van DSO C3. Een team, dat fysiek veel sterker was dan Roodenburg C1.
Roodenburg B1 won knap in Rijpwetering van ROAC B1 en daarmee werden de eerste punten binnen gehaald.
Voor veel publiek speelden naast de zaterdag 1 de A junioren van Roodenburg en Lugdunum. Onder leiding van scheidsrechter Henk Distelveld werd het na een ruststand van 2-1 uiteindelijk 6-1.
Roodenburg A1 traint momenteel 3 x per week en is gefocust om dit seizoen steeds beter te voetballen. Via de A1 worden de spelers klaargestoomd voor het seniorenvoetbal.
Zondag wordt het in de loop van de middag steeds drukker op Noord. De zondag 3 , zondag 2 laat de punten in Zoeterwoude Dorp.
Zondag 1 behaalt de eerste drie punten en dat gebeurt wederom in een Leidse Derby tegen Leidsche Boys. De trainingsarbeid van Cees de Roode begint haar vruchten af te werpen.
Roodenburg verslaat het ongeslagen Leidsche Boys met 2-0.

OP WEG NAAR HET SPELREGELBEWIJS  (2)  WWW.VOETBALMARZ.NL

Vorige week hebben we een aantal spelregelvragen gesteld en aan het eind trof men de antwoorden aan. Meerdere sportbonden willen de spelregelkennis bij de oudere jeugd vergroten. Zij gaan er dan van uit dat door de regelkennis het spel beter begrepen wordt en dat er daardoor minder agressie ontstaat.  B junioren, die volgend jaar overgaan naar de A moeten zo'n bewijs hebben.
De keerzijde van het verhaal is dat al heb je kennis van zaken, dat je daardoor nog niet de rol van scheidsrechter mag overnemen. In het veld en langs de zijlijn staande kun je niet met de scheidsrechter in discussie gaan of hij het wel de juiste beslissing heeft genomen. De scheidsrechter beslist, hoe oneerlijk er ook gefloten wordt. Op dat moment geldt er slechts een glimlach.

Binnen de sportbonden zijn er grote verschillen hoe men beter leert omgaan met de spelregels. Bij de hockeybond moet je als 16 jarige een scheidsrechtersdiploma halen, je leert de spelregels en kunt wedstrijden gaan fluiten.

Die sportbonden zijn nu een project begonnen, dat luistert naar de naam Sportmasterz.
Met dit project willen 6 sportbonden de kennis van de jeugd vergroten en onder iedereen, die interesse heeft.  Er is in samenwerking met een mediabureau een goed instrument ontwikkeld, een online module, die ook is te gebruiken op tablet en smartphone. Men richt zich daarbij op de jeugd van 12-16 jaar, omdat zij het spel spelen volgens de regels van de senioren. Ze kunnen spelregelvragen oefenen en een bewijs van spelregelkennis halen.

Wat is nu de bedoeling van het spelregelbewijs?
De initiatiefnemer: "De jeugdspeler behoeft niet het kennisniveau van een scheidsrechter te krijgen ". Het gaat om regelkennis van de belangrijkste situaties, die tot misverstanden kunnen leiden. De KNVB heeft het verplicht gesteld. Het gaat in de eerste plaats om de uitleg en het oefenen.

De spelregels voor deze website zijn natuurlijk de internationale spelregels van de FIFA. Die zijn leidend. Je kan als club, als bond van een land niet zeggen  "Wij nemen de penalty voortaan vanaf 10 meter ".
Wat er wel is gebeurd, is dat de spelregels in een begrijpelijker taal zijn herschreven.  Dan gaat het niet om hoe groot het veld en hoe dik de lijnen zijn. Men heeft met de bril van een sporter naar de regels gekeken. Daarbij gaat het er om wat moet je als sporter weten en wat kun je aan de scheidsrechter overlaten?

Bij voetbal gaat het dan ook over zaken als hands, gevaarlijk spel, buitenspel.

Iedere bond heeft zijn eigen website. Voor het voetbal is dit www.voetbalmasterz.nl

Wij raden u aan om deze website te bezoeken en vanaf deze site diverse vragen, opdrachten uit te voeren.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.