Roodenburg Actueel 2014 - week 24

 

Zoekend op internet kom ik vooral verenigingen tegen, die zich inzetten voor raskippen.
Koekoekverenigingen in het voetbal, wat moet men daar onder verstaan?
Dat zijn clubs, die hun eerste elftal, hun oudste jeugd, laten opleiden door een ander.
Koekoekclubs hebben vaak geen jeugdafdeling of het niveau van de jeugdopleiding is te laag. Om toch een eerste elftal , een sterk jeugdelftal te hebben, gaat men shoppen bij de ander. Want zonder natuurlijke aanwas, komt het eind van een club snel in zicht of moet het hoogste team een trapje afdalen.
Deze verenigingen hanteren  hetzelfde principe als de koekoek. Het vrouwtje legt een ei in het nest van een andere vogel en laat dit uitbroeden. De koekoek wordt typerend een broedparasiet genoemd.

Koekoekclubs zijn ieder jaar op zoek naar nieuw broedsel. Na de overschrijvingsperiode ziet men vaak een rits van namen verschijnen, namen die meestal binnen een paar maanden, een paar jaar weer zijn verdwenen.
Kinderen, die vanaf de pupillen zijn opgeleid en doorstromen naar het eerste elftal , zijn daar niet of vormen een zeldzaamheid. Bij deze clubs geen leiders en kinderen, die om half acht 's morgens klaar staan voor een uitwedstrijd. Laat dat broeden maar aan andere over.

In Leiden wordt steeds meer geroepen: We moeten weer een vereniging worden.
Een vereniging is een club, waar leden graag willen bijhoren. Waar de leden zelf kiezen om te willen spelen.  Een vereniging kent een sterk sociaal karakter. Mensen zijn betrokken, gunnen kinderen / ouderen het voetbalplezier.
Dergelijke verenigingen hebben een goede kans om de komende 10 jaar te overleven.
Verenigingen, die kunnen putten uit hun eigen opgeleide jeugd.

Roodenburg hoopt in het komend seizoen in iedere leeftijdsklasse weer een of meerdere jeugdteams te hebben. Daar is wel 10-12 jaar aangewerkt.
De beloning is straks veel zelf opgeleide spelers in de selecties.

Hoe moet je nu aankijken tegen zo'n club, die een ander het vuile werk laat opknappen?

 Daarbij dacht ik direct aan de uitdrukking "Dank je de koekoek", een gezegde wat inhoudt : "mij niet gezien, daar wil ik niets mee te maken hebben ".
In vroegere tijden nam men het woord duivel niet graag in de mond, maar verwees men naar de koekoek. Maar waarom noemde men de mensen dan geen andere vogelnaam?
De koekoek is in de oud Noorse mythologie een aan de god Thor ( ook wel Donar genoemd) gewijde vogel , en kennelijk zagen mensen destijds overeenkomsten tussen deze Noorse god en de duivel.

De koekoekvereniging mag dan veel onbekende spelers aantrekken, dat wil nog niet zeggen dat het publiek hen kent. Veel toeschouwers, leden die zich voor die club willen inzetten, worden er niet mee getrokken.

Echte verenigingen dienen wel oplettend en wantrouwend te zijn op de koekoek.
Ze zien niet graag hun broedsel vertrekken.  Maar ieder jaar broedt de koekoek opnieuw en met mooie praatjes bevuild hij het nest van de echte club. Een koekoek mag je niet uit de lucht schieten. De koekoek is immers een beschermde vogelsoort.
De  koekoekverenigingen kunnen het daarom lang volhouden.

Maar voor de echte voetballiefhebber geldt er slechts een uitdrukking.
"Dank je de koekoek ".

EEN FOTO GEPLAATST IN HET OP ZONDAG

Afgelopen weekend werd er gesproken over een foto van een A junioren team van Roodenburg uit 1950. De foto en het verhaal zijn gescand en we willen graag het complete verhaal plaatsen op onze website . Hiervoor is er een rubriek "Uit het Verleden". U vindt dit onderaan de homepage van onze website.

De redactie heeft nog de volgende vragen.

1. Van welk jaar was dit A junioren team?
2. Wie staan er allen op de foto en wie was de leider? Graag namen aan de hand van de foto opstelling?
3. Wat kan men nog meer vertellen over het team. Zaterdag werd er gesproken dat het een A juniorenteam was, dat tot die tijd op zondag zijn competitiewedstrijden speelde en samen met UVS het jaar er op ging spelen op zaterdag.

Informatie over het team kan worden verstuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

DEZE WEEK
Woensdag/ donderdag werd er de laatste hand gelegd aan het inzaaien van het hoofdveld. Er werd woensdagavond voor het laatst getraind door de E en D jeugd. Bij de E pupillen viel de opkomst tegen, maar 's middags vond de jaarlijkse buitenspeeldag plaats.
Woensdagavond een overvol parkeerterrein. Drie groepen en een groot aantal recreanten willen allen op het kunstgras.
Er is echter een wedstrijd gepland tussen de nieuwe zaterdag 4 en de nieuwe A1. Het wordt een wedstrijd tussen de routine en de aanstormende jeugd.
Het positiespel van de oude garde is beter en in de tweede helft komen ze op 4-2 voor. De langste adem is echter voor de jeugd, die de wedstrijd naar hun hand zetten en met 4-5 winnen.
De zondagselectie gaat richting Wassenaar en de moskee groep kiest eerst met 20 man voor het keeperveldje. Nadat de wedstrijd van Roodenburg is afgelopen, nemen zij gebruik van het veld. Dit duurt echter niet zo lang, want een ernstige blessure maakt een einde aan de wedstrijd. Op een brancard verlaat een van de deelnemers het veld.
Bij deze recreanten gaat het er soms stevig aan toe en vallen er regelmatig blessures.
Donderdagavond is het clubgebouw nog steeds open. Twee groepen komen er nog steeds

een balletje trappen. De ene groep karakteriseer ik als "belegen",  boven de 45 jaar, de andere groep is jong en jongbelegen, tussen de 20-40 jaar. Ze spelen een uurtje een partijtje onder elkaar en daarna is er de derde helft.
Zin om een keer mee te doen? Ze verzamelen donderdags om 18.45 uur.
Deze donderdagavond vindt er voorts "een vergadering" plaats van het oude vierde. Er worden voorbereidingen getroffen voor het weekend. Het reisgezelschap het oude vierde gaat dit jaar de stad Breda verkennen.
Nourdin Essaoui is bezig om het grootscherm gereed te maken voor de WK wedstrijden. Het kost tijd, maar we kunnen toch kijken naar de openingswedstrijd.
De oefenwedstrijd van zaterdag 4 verloopt voor Marvin Hoek bepaald minder rooskleurig. Als keeper scheurt hij zijn achillespezen af en hiervoor wordt hij vrijdag geopereerd.
Wij wensen hem een voorspoedig herstel toe.
Vrijdagavond maken de C spelers kennis met hun nieuwe trainer Yahya Dkhissi. Daarna spelen ze zelfstandig onder elkaar een partijtje.
De zondag 1 selectie is deze avond bezig met het kantelen van het spel. Het is een van de weinige groepen , die blijft doortrainen.
Zaterdag signeert Glenn Helder zijn boek bij Anko Cazemier in de Kopermolen. Een oproep is verschenen op onze twitter en facebookpagina. Ik schud hem de hand en ontvang een poster van het Nederlands elftal voor de corner.
Het is echt druk in de zaak en ik denk dat de oproep via de sociale media door ondernemers haar uitwerking heeft. Meer ondernemers zouden dit voorbeeld via de Roodenburg sociale media kunnen volgen. Een band tussen voetbalclub, wijk is een van de pijlers van het echt zijn van een wijkclub.
Zaterdagochtend speelt de nieuwe E groep een uitwedstrijd tegen Alkmania E1. Trainer Gloire wil een indruk krijgen over zijn spelers en hij toont zich zeer tevreden. De E groep wint met 1-5 in Oude Wetering.

DIT IS NU

De mini F sloot seizoen af met partijtje, zuiver schieten door kinderen en door de ouders.
Ze waren er niet allemaal. Er was deze morgen ook een verjaardagspartijtje. Trainer Leon had een verrassing in petto. Hij had een beker  meegenomen.

De training begon direct met een partijtje. Twee oudere broertjes en de trainer deden mee. Buba is de aller jongste en vraagt  de meeste aandacht van de trainer. Maar lopend hand in hand met de trainer speelt hij zijn partijtje mee.
En Buba droeg twee shirts: Een van Barcelona en een van het Nederlands elftal. Ik kon niet waarnemen of Buba voor Spanje of voor Nederland was, maar zijn oranje shirt zei voldoende.

De kinderen genoten van de partij, want iedere keer dat de trainer riep: dit is het laatste doelpunt, vroegen de kinderen om te mogen doorspelen. Daarna volgde het allerlaatste doelpunt, hierna het aller - aller - laatste doelpunt en zo gingen ze door.

Toch kwam er het moment voor de drinkpauze. Omdat er geen limonade was, werd het een pakje wickey uit de corner.
De partij ging daarna vrolijk verder. Na het aller - aller- aller laatste doelpunt was het afgelopen en tijd voor zuiver schieten op een mini doel.
Wie scoorde moest van een iets grotere afstand nogmaals scoren om in bezit te komen van de beker. Het lukte Yussef niet, Chendo bleef kalm en scoorde van twee verschillende afstanden.

Leon had echter nog een twee verrassing Alle deelnemende mini F spelers kregen een medaille omgehangen van de trainer.

De beker en medailles waren geschonken door Scheffer Sportprijzen. Wilt u meer weten van dit bedrijf, bezoek dan hun website www.scheffersportprijzen.nl/

Toen was het tijd voor de ouders. Ook zij beoefenden het zuiver schieten en uiteindelijk won de vader van Walid.
Daarna namen de kinderen en ouders afscheid van trainer Leon en bedankte hem voor zijn inzet.
In het nieuwe seizoen gaat Leon met de mini F verder. Een aantal kinderen geboren in 2007 zullen daar niet bij zijn, ze gaan over naar de F pupillen.

 

ROODENBURG VERWELKOMT VEEL NIEUWE LEDEN/SPELERS

De overschrijvingsperiode is weer voorbij, een periode waarbij spelers kunnen kiezen om van club te verwisselen.

De volgende spelers hebben zich aangemeld voor de zaterdagafdeling.

Sipan Khalid en Abdelhak Bouchnafa van Lugdunum,  Dennis van Rossen van  UVS zat 2, Chafik Ochan van Docos zat 1, Rene Bijker van DUNO,  Desley Jos van Alphen en Daniel Fleuren van Meerburg, Marco Hocks jr van FC Rijnland, , Hicham Harsal, Bilal Baddouri, Khalid Elfakih, Mo Rahou van FC Boshuizen zat, Rien van de Wilk van Leidsche Boys..Pascal Zuidervaart,  Docos zat 2
Deze spelers zullen uitkomen voor selectie, maar er zijn ook spelers bij, die in zaterdag 4 gaan spelen.

De zondagafdeling verwelkomt
Hassan Bouda van Boshuizen zon 2, Imrane Taib van GHC 2, Rida Mkaddem van Leidsche Boys zon, Yahya Dkhissi van ONA,  Zakaria Bardaa van UVS 2 zon en Tiberkanine van VCS.

De jeugdafdeling verwelkomt  Zakaria Makkor en Wail Mizab van UVS C, Oussama Mbarki van Meerburg C1, Mohammed Matoug van UVS B2, Souhail Mkadmi en Anass Bouchnafa van Boshuizen A!

Tegenover de komst  26 nieuwe leden, staat het vertrek van 8 leden.

De eerste conclusie: Roodenburg start volgend jaar met een A1 van vooral spelers, die afkomstig zijn uit Leiden Noord.
Verder is opmerkelijk dat zonen van oud spelers de clubkleuren van hun vader willen dragen. Ik noem dan Desley Jos van Alphen, Marco Hocks en Imrane Taib. Hun vaders kwamen ook uit voor de club.

Naast de aanmeldingen van andere clubs, zijn er wat ik heb vernomen ook relatief veel gewone aanmeldingen binnen, die verwerkt gaan worden.


Gold Picasa Gallery

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.