Roodenburg Actueel 2014 - week 14

 

In Duitsland is er net als in Nederland een gebrek aan jeugdtrainers. Daar hebben ze een volgende oplossing gevonden. De Duitse voetbalbond werkt sinds dit jaar nauw samen met middelbare scholen. 50 scholen zijn er geselecteerd, waar leerlingen een opleiding kunnen volgen voor pupillencoach.

De leerlingen moeten een minimum leeftijd hebben van 15 jaar.
Hoe ziet de opleiding er uit?

De leerlingen krijgen een leerprogramma , dat bestaat uit 40 verschillende lessen. Al deze lessen moeten de leerlingen in de praktijk kunnen uitvoeren. Dat kan individueel gebeuren bij een vereniging, maar het kan ook plaatsvinden op school. In projectweken, tijdens vakanties voeren de leerlingen het lesgedeelte uit.
Het blijft natuurlijk niet alleen bij het kunnen interpreteren van een les. Aandacht wordt er verder besteed aan het theorie gedeelte.
Hoe bouw je een lesuur op? De ontwikkelingsfase van een kind en de consequenties voor de training. De rol van de jeugdcoach. De basis om te kunnen voetballen. De EHBO. De basis van een trainingsmethodiek. Conflictmanagement. Praktijktrainingen met kinderen. 4 tegen 4 toernooien.enz.
Leerlingen, die hun opleiding bij hun club de opleiding volgen en zich dan inzetten voor hun club, krijgen een aantekening op hun middelbare school diploma.
De Commerzbank sponsort dit project en zorgt bv. voor stageplekken , de leerlingen kunnen verder bij een mentor van de bank terecht voor vragen over beroepsori├źntatie.
Het behalen van het diploma geeft verder de mogelijkheid om in te stromen bij een vervolg opleiding als trainer bij de bond.

Wat zijn de doelstellingen van de DFB?
In Duitsland is net als bij ons een tekort aan vrijwilligers. Door te participeren met scholen wil de DFB een nieuwe generatie , enthousiaste en ambitieuze trainers opleiden. Verder hoopt men het vrijwilligersprobleem te tackelen met goed getrainde jonge mensen en dat komt het voetbal en de verenigingen ten goede.

In Nederland zijn de trainers vooral afkomstig vanuit de verenigingen of beroepsopleidingen van het ROC en het CIOS. De minimumleeftijd om te beginnen aan de opleiding ligt hoger.
Veel leerlingen in Nederland doen een maatschappelijke stage en daarbij zijn vaak zeer gemotiveerde leerlingen. Zij melden zich voor hun stage bij de clubs en het zijn die clubs, die een opleidingsplan maken voor deze leerlingen. De KNVB aan de zijlijn.

Misschien moeten ze eens kijken over de grenzen?

DEZE WEEK
Weer voor een ijsje, zo kan men het begin van de week typeren. In de corner is de wafelhoorn te koop en die vindt gretig aftrek.
Dinsdagmiddag om 16.30 uur lijkt het op het kunstgrasveld wel de Haarlemmerstraat in goede tijden. Brandweer, buurtjeugd, trainende jeugd. Ze willen allemaal tegen de bal trappen. De kaartende ouderen bekijken het tafereel vanuit de kantine.
De F training bestaat deze middag uit twee partijvormen. De jongens en de meisjes spelen een partijtje. Ze zijn ongeveer met 40 en spelen op twee kwart speelveldjes 10 tegen 10.
Woensdag is het schoolvoetbal. De meeste D pupillen doen mee. Deze avond wordt er daarom door de D niet getraind.

Op woensdag bereikt ons het bericht dat de vader van onze D1 trainer Gloire Kalangu wordt vermist. Veel Roodenburgers leven mee met de familie. In heel de stad hangen posters met verzoek om uit te kijken naar Faustin Kalangu.

Op vrijdag is er training voor de Danone cup. Veel kinderen zijn er, ze willen allemaal graag in het team komen van Leiden. Het is voor Roodenburg jeugdleden de "eerste druksituatie". Je best doen om in een selectie te komen.
Bij Roodenburg leggen we de nadruk op leren voetballen. Als de basis goed is, dan moet menig kind deze druksituatie aankunnen.
Vrijdag krijg ik een van mijn vakbladen binnen. Het tijdschrift beschrijft de talententraining voor de jongste jeugd bij Bundesliga clubs. ( pupillen)
In tegenstelling tot in Nederland vindt het scouten vooral plaats vanaf de D jeugd. Er zijn wel trainingen voor F en E pupillen, maar dan wordt er 1 x bij de profclub getraind en de rest van de week blijven de kinderen oefenen bij hun eigen vereniging.
Het motto is dat de kinderen zolang mogelijk in hun vertrouwde omgeving moeten verblijven. In Nederland worden de talenten wel gelokt naar de BVO's . En dat betekent, reizen, trainen, en daardoor is er minder tijd voor "de vriendjes".
Wordt het niet eens tijd, dat er KNVB richtlijnen komen, vanaf welke leeftijd het raadzaam is om spelers te scouten door zowel BVO's als amateurclubs?

Op zondag krijgen de trainers E en ouder een filmprogramma aangeboden met oefeningen om het passen te verbeteren.

KOOICUP TOERNOOI LOOPT AARDIG VOL
De oproep in de actueel heeft haar vruchten afgeworpen. Verder is er geadverteerd bij Leiden amateurvoetbal.
Het toernooi is op 17 mei en deze week kwam het programmaboekje langs.
Er zijn inmiddels 22 teams. Op zaterdagmiddag komen er nog 2 aanmeldingen binnen en kunnen we meedelen dat de F poules vol zitten.

Waar kunnen we nog teams gebruiken?

In de poule van de E2 is er nog ruimte voor 1 team, bij de E3 kunnen er nog 2 teams bij.

Het toernooi begint om 9.30 uur en duurt tot 13.00 uur

De toernooicommissie zoekt dus nog 1 team voor E2 ( 5de/6de klasse) en
2 E teams van de 8ste tot 10de klasse.

Aanmelden kan per e-mail
Dit is het adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HET VOETBALLEN
Schitterend weer, 's middags een vol terras, de nodige parkeerproblemen. Er zijn 5 thuiswedstrijden. Roodenburg wil groeien, maar groeien de parkeerplekken mee?

Op het hoofdveld speelt de C1 een sportieve wedstrijd tegen SJZ C1. In een doelpuntrijke wedstrijd wordt het 6-3. De F1 oefent tegen UVS F3. Hier vallen de doelpunten eveneens als rijpe peren. Het wordt 8-5.
De E 3 speelt uit bij GHC E3. Op de Vliet blijft het 2-2.
De E2 moet flink aan de bak. Uit bij UVS E5 komt de ploeg zelfs met 2-1 achter, maar het is Feisal, die na goed samenspel de winnende scoort. Het wordt 2-3.
De F2 bekert verder. In Valkenburg wordt er gewonnen van Valken F5.
De E1 blijft niet achter. De ploeg is vooral met voetballen bezig. In de eerste helft is het nog 0-0, in de tweede helft pakt de ploeg de aanwijzingen van trainer Ronald goed op.
De E1 wint uiteindelijk met 0-4 van Noordwijk E2.

De D1 moet naar Zoeterwoude Dorp. Net als de C1 spelen zij tegen SJZ D1. Hier blijven de punten in Zoeterwoude Dorp. Het wordt 3-0

Zaterdagmiddag is het druk op Noord. De zaterdag 1 neemt het op tegen DWO. DWO dringt aan, maar Roodenburg is zeer geconcentreerd in de afwerking.
Het is Roodenburg dat de overwinning naar zich toe trekt. Onwaarschijnlijk mooie doelpunten worden er gescoord en aan het slot staat er 5-1 op de borden.

 

De zaterdag 2 doet niet onder. Spelers van B1 vullen de groep deze middag aan.
Voor B spelers een geweldige manier om ervaring op te doen in het seniorenvoetbal.
Zaterdag 2 speelt reserve 2de klasse en DWO 2 is deze dag de tegenstander. De zaterdag 2 wint uiteindelijk met 5-4, mede door de gretig spelende B spelers.
De zaterdag 3 komt uit tegen RCL 3. Op het kunstgrasveld , waar de doelnetten van de grote doelen aan vervanging toe zijn, wint Roodenburg 3 met forse cijfers van RCL 3.
RCL 3 staat op een degradatieplaats. Vergeleken met Roodenburg barst RCL van de jeugd en mag je verwachten dat Roodenburg er niet aan te pas komt.
De stand van de ranglijst wijst echter wat anders uit. Maar gezegd mag worden, dat dit een momentopname is. Het kan in een paar jaar zo maar weer eens anders zijn.
Roodenburg 4-5-6 komen deze middag niet tot winst.

Op sportpark De Mors speelt het zondagteam van Docos haar laatste Leidse derby. Het is tegen Roodenburg zondag.
De slotminuten van het duel zijn doelpuntrijk. Het is Roodenburg dat met 3 punten aan de haal gaat. Kamal Rhioues gooit met de 4-2 het duel op slot en daarmee is de tweede overwinning een feit.
Roodenburg 3 gaat op bezoek bij SJC. Wie deze wedstrijd wint , wordt kampioen fluistert Omar Maissa mij toe. De bloemen behoeven niet te worden gekocht voor het derde team, want SJC 8 trekt aan het langste eind en wint met 4-3.

WERK AAN DE WINKEL
DE WEBSITE

Wanneer u deze site hebt bezocht, dan ziet u dat er veel is veranderd of gaat veranderen.
Een website is het uithangbord van de club en eigen leden/ maar ook bezoekers nemen regelmatig een kijkje. Niet alles van de website is up to date, dus is er werk aan de winkel.

Zaterdag kreeg ik een van de nieuwste snufjes te zien van de website. Met de telefoon werd er een foto gemaakt en binnen 1 minuut was deze foto al geplaatst op de website.
Binnenkort meer over het webgebeuren van Roodenburg.


Gold Picasa Gallery

┬ę LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.