Roodenburg Actueel 2013 - nummer 49


Vroeger gebeurde dit met de kalkwagen. Tegenwoordig wordt er gewerkt met krijtlijnenverf.

Lijnen, ze zijn zo belangrijk bij iedere wedstrijd. Het levert veel discussie op. Alle spelers maken gebruik van die lijnen.
Een lijn geeft aan, waar een bal het speelveld heeft verlaten. Gebeurt dit langs de zijlijn, dan weet de speler vanaf welke plek hij/ zij de inworp mag gaan nemen. Gaat de bal over de achterlijn, dan wordt het spel hervat via een corner of een inworp.

Wanneer ik deze lijnen in ogenschouw neem, dan zal een twijfelgeval bij deze lijnen soms commotie geven. Een bal vlak voor de dug-out die wel of niet uit is, doet menig trainer opspringen. De grensrechter, die de vlag omhoog heeft gehouden, wordt dan al gauw beschouwd als de kwaadwillige. De bal was immers niet uit!
Op dit punt zouden de trainers zich beter moeten beheersen. Laat het aan de scheidsrechter en de grensrechters over. Zij leiden immers het spel.

De lijnen van het strafschopgebied en de doellijn tussen de palen geven de meeste irritatie bij spelers en toeschouwers.
In dit gebied bepalen de lijnen vaak het vervolg van het spel en daarbij is het de scheidsrechter, die de beslissing neemt. Hij wordt daarbij al of niet geholpen door zijn grensrechter.
Wanneer een tackle wordt ingezet binnen het strafschopgebied en men speelt niet de bal, maar de man, ( zie foto), dan moet de bal op de stip. De lijnen behoren immers tot het gebied, dus een lijn van het strafschopgebied = het strafschopgebied dus penalty.

Begaat men dezelfde overtreding buiten het strafschopgebied en valt de speler daarna binnen het strafschopgebied, dan is de overtreding dus buiten het strafschopgebied gemaakt en volgt er een directe vrije schop, maar geen penalty.

Een ander heikel punt treft men vaak aan bij de doellijn tussen de palen. Een doelpunt mag worden geteld als de bal in zijn geheel de doellijn is gepasseerd. Is dat niet het geval. dus 90% over de lijn, maar 10% niet, dan is het geen doelpunt.
Het waarnemen hiervan gebeurt in een split=seconde en daarom opteert men voor doellijn technologie.

Lijnen kunnen irritatie opleveren. Het trekken van lijnen is een kwestie van precisie en van een vaste hand. Staan er schuine lijnen op het veld, dan wordt er al gauw geroepen: "de lijnentrekker heeft zeker gedronken?"

Lijnen zijn er verder omdat er zonder lijnen niet gespeeld kan worden. Vroeger kwam het nog wel eens voor , dat een wedstrijd geen doorgang kon vinden omdat de lijnen niet goed op het veld stonden. De scheidsrechter keurde het veld af en was het binnen een half uur niet in orde, dan vertrok de scheidsrechter van dienst weer huiswaarts.
Lijnen zijn belangrijk voor de beslissingen, die een scheids moet nemen tijdens een wedstrijd. Wanneer u hiervan doordrongen bent, dan beleven u en de scheids een fijne sportmiddag.

En dan nog dit: hoe meer kunstgrasvelden er bij komen, des te minder werk blijft er over voor de lijnentrekker.
Is hier sprake van een uitstervend beroep?

( B junioren, die een spelregelbewijs straks moeten gaan halen, kunnen baat hebben, wanneer ze de betekenis van de lijnen doorzien).

DEZE WEEK

Het is dinsdagmiddag en er is weer klaverjassen / sjoelen. Het record aantal deelnemers wordt verder aangescherpt. 47 personen zijn er deze middag op Noord.
43 personen gaan er met een prijs van Sint Nicolaas naar huis. Het mooie van de grote toeloop is dat steeds meer Kooibewoners de weg naar de club weten te vinden.
Daarbij wordt groenwit omgedoopt in blauwzwart.
Door de drukte bleven er 2 prijzen staan. Kistjes met mandarijnen. Een goede reden om de jeugd, die op woensdagavond komt trainen te trakteren op een mandarijntje in de corner.
Dinsdagavond staat het parkeerterrein weer vol.
De zaterdag 1 oefent tegen Leidsche Boys zaterdag. De thee voorziening geschiedt vanuit de corner , een paar bezoekers kunnen in de rust zich opwarmen via een beker koffie.

Leidsche Boys wint dankzij beter combinatiespel met 4-3.
Op het wetraveld zijn 30-35 man aan het trainen. De zondagselectie groeit en aan de andere kant is zaterdag 2 volop bezig.
Donderdagmorgen is het druk in het clubgebouw. De voorbereidingen voor het weekend zijn vanaf 5 uur ( u leest het goed) aan de gang. Het maken van de salade, het marineren van de hete kip wordt met liefde gedaan.
Verder wordt het frituurvet ververst. Een klus, die regelmatig moet worden geklaard, want patat is alleen maar krokant en lekker als het wordt gebakken in schoon frituurvet.
Ik schrijf dit verhaal omdat velen geen notie hebben wat er allemaal nodig is om de kantine draaiende te houden. Een klus, waar we "vele handjes" kunnen gebruiken.

Op donderdag wordt er niet getraind. Het is pakjesavond en dat wordt vaak is de huiselijke sfeer gevierd. We verrassen onze pupillentrainers deze avond met een nieuwe tool.
Vrijdag wordt Carla van de activiteitencommissie geopereerd. Langs deze weg wensen wij haar een voorspoedig herstel toe.

Vrijdagavond is het jeugdhonk al in de kerstsfeer gebracht. Een kerstboom en kerstversiering zorgen voor de intieme sfeer, die bij het kerstfeest past.

Deze avond verzorgt stagiair Glenn een training voor de C groep.
Zaterdag is Marvin Hoek bezig met muziek voor de wedstrijd van Roodenburg za 1 tegen LSVV 70. Deze week is er een speciale CD gemaakt met geschikte muziek, die kan worden gespeeld als de eerste elftallen thuis spelen. Muziek, die herkenbaar moet zijn voor het publiek. Via de geluidinstallatie worden de bezoekers vermaakt voordat een wedstrijd begint en aan de andere kant geeft de muziek aan dat Roodenburg 1 een thuiswedstrijd heeft.
De wijkbewoners worden via geluid geattendeerd dat er wat valt te beleven op het sportpark. In kerken doet men dit door de klok te luiden.

DIGITALE BLESSUREADVISEUR HELPT DE AMATEURVOETBALLER

Amateurvoetballers met een blessure willen meestal zo snel mogelijk doorspelen. De vandaag op Voetbal.nl gelanceerde ‘Blessure Adviseur’ geeft de voetballer inzicht in zijn blessure en laat zien wat de sporter zelf kan doen.

De ‘Blessure Adviseur’ is een samenwerking tussen Sportgeneeskunde Nederland, het Sportmedisch Centrum KNVB, VeiligheidNL en Zilveren Kruis Achmea.

Op een virtueel lichaam geeft de voetballer aan waar de klachten ervaren worden. Aan de hand van vijf simpele vragen krijgt de voetballer inzicht in:
· Welke blessure heb ik mogelijk?
· Wat houdt de blessure in?
· Wat betekent het voor mij persoonlijk?
· Wat kan ik zelf doen?

Bondsarts Edwin Goedhart van de KNVB: ,,De Blessure Adviseur is een laagdrempelig hulpmiddel voor amateurvoetballers die kan helpen bij de afweging: heb ik wel of geen
zorg nodig? Natuurlijk neemt het nooit de functie van een arts over, maar het geeft
voetballers wel inzicht in hun lichaam en een mogelijke blessure. En als voetballers zorg nodig hebben, kunnen ze op de website direct de juiste weg vinden.”

Kelley Post van Sportgeneeskunde Nederland: ,,De Blessure Adviseur is geen een-op-een vervanging van de zorgverlener, maar maakt voetballers wel bewust van het feit dat bij blessures er niet altijd een zorgverlener geraadpleegd dient te worden. Veel amateurvoetballers die op zaterdag of zondag iets oplopen gaan naar de eerste hulp, huisartsenpost of fysiotherapeut. Voor een aantal is het duidelijk dat dat noodzakelijk is. Een deel twijfelt of dat nodig is. Bij sommige - meer eenvoudige - gevallen zijn er ook andere mogelijkheden. Het is dan mooi dat de sporter zelfbewuster kan oordelen en dus ook zelfstandig herstelbevorderende en versterkende oefeningen doet."

Voetbal is de grootste sport van Nederland met jaarlijks ruim 750.000 wedstrijden die door ruim 1,2 miljoen leden gespeeld worden. De Blessure Adviseur is ontwikkeld om voetballers inzicht te geven in hun (mogelijke) blessure en als gevolg daarvan bij te dragen aan het verlagen van de kosten die sportblessures met zich mee kunnen brengen.

De Blessure Adviseur is te raadplegen via http://senioren.voetbal.nl/gezond_en_fit/blessureadviseurvoetbal en www.sportzorg.nl/blessure-adviseur-voetbal/.

( BRON KNVB)

VERLOREN OP HET KUNSTGRASVELD

Wie heeft mijn trainingsbroek gevonden? Ik heb een tas met een broek dinsdagavond 3/12 laten liggen. Dit is gebeurd na de training van de F pupillen.

Heb je het gevonden, neem dan contact op met Ramsey Hadef, speler van F1 of lever het in bij het jeugdbestuur.

ZATERDAG 21 DECEMBER D EN E pupillen ACTIVITEIT

De D en E pupillen worden om 10.00 uur met sportkleding verwacht op Roodenburg
Van 10.15 uur tot 11.30 uur is er een buitenactiviteit.
Van 11.30 uur tot 12.30 uur is er een binnenactiviteit.
De dag wordt besloten met het eten van pannenkoeken.
Einde van de activiteit is 13.00 uur

HET VOETBALGEBEUREN

Zaterdagmorgen is het rustig op Noord, want de meeste teams hebben een uitwedstrijd. De F1 speelt aan de kade tegen Boshuizen F1. De einduitslag wordt 3-13.
De E3 gaat eveneens uit en maakt er een spannende partij van. Er wordt verloren met 4-6 en dat had misschien niet nodig geweest, wanneer alle kinderen op tijd aanwezig zijn en vertrekken.
De E2 speelt thuis tegen de koploper. De wedstrijd golft heen en weer, maar het zijn de Voorschotenaren, die met scherp schieten. Daardoor winnen zij met 2-3.
De C1 neemt het op tegen Stompwijk C1. De C1 zet de goed ingezette lijn van vorige week door en wint overduidelijk met 6-0.
De B1 zon op revanche na de nederlaag van vorige week. De zieke spelers waren weer fit, de keeper herstelt van een blindedarmontsteking.
Nadat de 3-2 was gevallen vielen de kopjes van de spelers van RCL B3. De eindstand werd 8-2.
De E1 won voor de tweede keer op rij. In Noordwijkerhout werd het 2-3 tegen VVSB E3.
De F2 wist eveneens 3 punten toe te voegen aan het totaal. Voorschoten F11 werd in Voorschoten met 1-4 verslagen.
In Leiden Zuid was er de derby van Roodenburg 3 tegen GHC 2. Roodenburg 3 liet zich na een goede eerste helft uit de wedstrijd spelen en verloor van de directe concurrent met 2-1.
Roodenburg 2 was op bezoek bij Katwijk 4. Katwijk 4 was de winnaar van deze partij.
Ze wonnen met 3-0.
Roodenburg 4 speelde 2-2 tegen Quick Boys 9 op Nieuw Zuid. Roodenburg 6 had niets in te brengen tegen Docos 3. De punten bleven aan de Mors. Het werd 5-0 voor de wit rode formatie.

Aankomende op Noord blijkt de zondag 1 te zijn afgelast. Zaterdag moest er al geprikt worden en de consul vond het beter dat het hoofdveld geen verdere schade zou oplopen.
Zondag 2 en 3 kwamen wel in actie. Zondag 2 pakte een puntje af van koploper Foreholte 4. Zondag 3 deelde eveneens de punten met Foreholte.

ROODENBURG 1 WINT DE LEIDSE DERBY VAN LSVV

Roodenburg zat 1 moest het opnemen tegen de ploeg van scheidend trainer Wim Mugge. De tactiek van de studenten was vooraf bekend. Ze zouden Roodenburg het spel laten maken en wanneer er dan ruimte was, dan sloeg men toe om zich daarna in te graven.
Die tactiek leek te lukken, want via een 1 tegen 1 situatie kwam men op 0-1.
De conditie van de studenten en blessures voorkwamen echter dat Roodenburg echt in de problemen kwam. Voor de rust liepen de Blauw Zwarten uit naar 3-1.
Na de rust drong LSVV aan, de aansluitingstreffer werd gescoord , maar het was Roodenburg dat daarna de score kon uitbouwen naar 5-2.
De supporters hadden het toen al gezien en genoten van een bittergarnituur in het clubgebouw.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.