Roodenburg Actueel 2013 - nummer 47

Dit is een maatregel die veel is voorgesteld door belangrijke sterkhouders in het voetbal: verenigingsbestuurders, spelers, scheidsrechters, trainer-coaches, ouders van spelers en de media.
De maatregel houdt in dat B junioren het spelregelbewijs moeten halen.

De KNVB ziet het spelregelbewijs als een examen waarbij junioren in de jaren daarvoor al de spelregelkennis hebben opgedaan, individueel en bij de vereniging.

De invoering van het spelregelbewijs zal voor iedereen wennen zijn. In een brochure, die aan de club is toegestuurd worden de achtergrond en de toepassing van deze maatregel beschreven.

Invoering spelregelbewijs

Vanaf 1 september 2014 moeten de B junioren die het jaar daarna A junioren worden het spelregelbewijs gaan halen. Daar krijgen ze een seizoen lang de tijd voor.
Verenigingen krijgen een belangrijke taak om hun leden te informeren, instrueren en beïnvloeden over spelregels. De verenigingen leiden de jeugdleden op om uiteindelijk als tweedejaars B junior het spelregelbewijs te halen. Om de verenigingen hierbij te helpen, ontwikkelt de KNVB op dit moment een spelregelplatform. Dit is een website waarop verenigingen en individuele leden oefenmateriaal kunnen vinden. De B junioren gaan uiteindelijk ook via deze site hun spelregelexamen maken.
Het spelregelbewijs wordt gekoppeld aan de ledenadministratie van de KNVB en de vereniging. De secretaris van de vereniging krijgt aan het begin van elk voetbalseizoen bericht welke leden van de vereniging het bewijs moeten halen.

Waarom aandacht voor spelregelkennis?
Regels zijn een essentieel onderdeel van elke sport. Het zijn afspraken die je met elkaar maakt om het spel goed te laten verlopen. Het kennen van de spelregels is belangrijk voor iedereen die deelneemt aan het voetbal.
- spelers
- trainers
-scheidsrechters
-ouders/toeschouwers.

Voor spelers en trainers is het niet noodzakelijk om alle spelregels tot in detail te kennen. Spelers en trainers hebben wel de verantwoordelijkheid om de meest essentiële spelregels te kennen. De scheidsrechter heeft als een van zijn taken het spel te volgen en op te treden als de spelregels niet nageleefd worden. De vereniging heeft een belangrijke taak in het onder aandacht brengen van de spelregels.

Door het kennen van de spelregels

Begrijpen spelers en trainers de scheidsrechter beter.
Krijg je een intensere beleving van het spel
Kun je voordeel halen uit spelsituaties.

Desondanks kan er zich altijd een spelsituatie voordoen, waarover discussie ontstaat.
Bespreek dit dan met elkaar, op een respectvolle manier.

Dit verhaal is afkomstig uit de brochure van de KNVB. Verschillende B junioren fluiten bij Roodenburg al wedstrijdjes van de jongere jeugd en via de actueel wordt er regelmatig aandacht besteed aan spelregels.
De komende maanden is dit één van de aandachtspunten van het jeugdbestuur.
Want hoe beter spelers voor de dag komen, des te meer profijt wij en zij hiervan hebben.

DEZE WEEK

Maandagavond zijn er twee bijeenkomsten in de Burcht. De D pupillen evalueren het tot nu toe gelopen seizoen met hun trainers in het jeugdhonk.
De E en F trainers/leiders hebben een kadertraining in de corner.
Op dinsdagmiddag verwelkomen wij een nieuwe sjoelster bij het kaarten en sjoelen. Ze heeft het van horen zeggen, dat er op dinsdagmiddag een ouderen activiteit is bij Roodenburg. Met de winter voor de deur is het een prettig idee, dat mensen er een middagje tussen uit kunnen.
Dinsdagmorgen is er een bedrijf, dat de rookmelders test. Sommige leden vragen zich wel eens af, welke kosten maakt een club allemaal. Het antwoord krijgt u maandagavond 22 november, want dan ligt het financieel jaarverslag voor de leden ter inzage.
Maar één van de kosten heeft betrekking op het zo veilig mogelijk maken van het gebouw.

Dinsdagavond oefent de zaterdag 2 tegen GHC 2. Roodenburg zat 2 wint.

Woensdagavond valt er ijsregen. Voordat ze aan de training beginnen, komen de jeugdtrainers in de corner eerst binnen voor een kop thee of koffie. Een vader van een jeugdspeler neemt tijdens deze training de bardienst waar. "Ik doe ditzelfde werk op school"
Na de training hebben de heren opnieuw trek, want het is deze avond afzien.
Ik krijg de opmerking van trainer Marco. Het is toch wel prettig, dat de corner er nu is om na afloop nog even bij elkaar te zitten.
Een ander aspect dat voor mij meeweegt is de strategische positie van de corner. Vanuit de corner heeft men overzicht over het gehele trainingsveld en het voorplein. Verder heeft men oog, wie het complex betreedt. Laat ik zeggen: er is op deze manier controle aan de poort.
En nu het al vroeger donker is, wil men wel graag weten, wie het sportpark bezoekt.

Zaterdagmorgen gaat het in het Leidsch Dagblad weer over scouten van jeugdspelers.
Ik kijk er met argusogen na, want als men gaat scouten, dan doet men dit om twee redenen. 1. Men heeft een goede jeugdopleiding en wil de spelers de beste opleiding en kansen geven.
2. Men komt op bepaalde plekken spelers tekort en die spelers lopen er wel bij andere clubs.

Maar wat is een goede jeugdopleiding?
Ik raad u eens aan op de website van Sparta Rotterdam te kijken. Het gaat dan niet over alleen de voetbalontwikkeling, maar talenten zijn ook persoonlijkheden.
Bij Sparta is er verder aandacht voor mentale en medische begeleiding van spelers.

Amateurclubs hebben over het algemeen die begeleiding niet. Heel vaak zijn het goedwillende ouders, die een rol spelen bij de begeleiding van het team van zoon - of dochterlief. En die voeren ze dan met "een dubbele pet "uit.

Wil je als talent een echte kans hebben om door te breken, dan moet je het geluk hebben, dat je terecht komt, nadat je bent gescout, bij een goede jeugdopleiding.

A.S. MAANDAG 22 NOVEMBER JAARVERGADERING

Deze maandag is de jaarvergadering. In de vorige actueel heeft de uitnodiging en de agenda gestaan. Clubs zijn verplicht om hun leden eenmaal per jaar bij elkaar te roepen en een jaarvergadering uit te schrijven.
Deze vergadering begint om 20.00 uur.

LEERZAME AVOND VOOR E EN F TRAINERS/LEIDERS
HET POSITIEF COACHEN VAN JEUGDSPELERS

Maandagavond vond een nieuwe kadertraining avond plaats op Noord. Dit keer waren de F en E leiders / trainers aan de beurt.
In de corner vond er eerst een videopresentatie via de beamer plaats. 9 leiders/ trainers kregen inzicht in wat voetballen betekent voor de KNVB. Daarna was er aandacht voor de E pupil en het coachen van E pupillen.
Ieder filmpje werd door jeugdcoördinator Jan Lovink van commentaar voorzien.

Het tweede gedeelte ging over de omgang met kinderen en de invloed van het positief coachen op de kinderen en feed back geven aan kinderen. Lilian Welten( Stichting de Binnenvest ) en Maarten van Geffen( docent sportmanagement op de Haagse Hoge School) namen dit onderdeel voor hun rekening.
Het zijn de vrijwilligers, die de kinderen op zaterdag en door de week begeleiden. Deze vrijwilligers komen in aanraking met gedrag van de kinderen. Hoe ga je om met een bepaald gedrag. De coaches droegen diverse praktijk voorbeelden aan en de docenten en deelnemers zochten naar de oplossingen en manieren hoe coaches moeten handelen.
Het praktisch pedagogisch ondersteunen van de trainers en leiders leverde leuke discussies op en nuttige tips. Er was veel interactie.
Voor zowel de begeleiding als de docenten werd het een zeer leerzame avond. Een avond, die in januari een vervolg zal krijgen.
Het is de bedoeling dat er dit jaar regelmatig kadertrainingen plaats vinden op Noord.

HET VOETBALGEBEUREN

Droog weer, een zonnetje in de loop van de ochtend. De E3 kreeg te maken met meer weerstand. Docos E8 bedacht een strijdplan en ging met een 3-1 overwinning aan de haal. De E2 verloor eerder met 12-0 van UVS E5. In de laatste minuut moest Roodenburg capituleren. Het werd 2-3. De E1 kwam een tegenstander bezig, die met combinatiespel en positiespel mooi voetbal liet zien. Dat werd beloond met een 1-7 overwinning.
De C1 moest tegen koploper DSO C3. Voordat de Roodenburgers wakker waren lag de bal al in het netje. Een gelijkspel zat er in, maar een verdedigingsfout was er de oorzaak van de DSO aan het langste eind trok. Het werd 1-3.
De F1 kwam met 3-0 achter in Voorhout tegen de F3 van Foreholte. Op karakter werd er alsnog gewonnen met 4-5.

De F2 kwam met een 4-0 overwinning, maar zonder bal terug bij ASC.
UDO D1 bleek in Oegstgeest iets te sterk voor Roodenburg D1. De B1 stond het laatste half uur onder druk, Valken B1 kwam gelijk, maar vlak voor tijd wist Roodenburg via een counter 3 punten toe te voegen aan het totaal.

Zaterdag 1 had niet te klagen over publieke belangstelling. Voor de rust was Roodenburg de betere ploeg en kwam met 2-0 voor.
In de tweede helft kwam Koudekerk nog langzij via twee kopstoten. De laatste goal viel in de 88ste minuut.
Alle uitslagen kunt u iedere week bekijken door kolom 3 van komende thuis en uitwedstrijden aan te klikken. Wij hebben het deze week voor u gedaan.
De kolom zit direct onder de foto's op de hompage van lvroodenburg.nl

HET VOETBALGEBEUREN OP ZONDAG

De zondag 1 behaalde voor het eerst 3 punten. De wedstrijd tegen VVSB 3 werd omgezet in een 5-3 overwinning. Zondag 3 bleef Gol Sport 4 de baas met 4-1.
Zondag 1 kon in de eerste helft bijblijven tegen koploper FC Rijnland. Men kwam zelfs met 1-0 voor, maar vlak voor rust viel de gelijkmaker.
In de tweede helft nam FC Rijnland afstand. De 2-1 was een fraai doelpunt. De kans op 2-2 was aanwezig toen een speler van Roodenburg in het strafschopgebied werd aangetikt. Hij bleef echter overeind staan in plaats van ter aarde te storten en uit die tegenaanval maakte Rijnland de 1-3.
De wedstrijd was gelopen en eindigde uiteindelijk in 1-5.

KOMT SINT NICOLAAS?
De activiteitencommissie heeft post ontvangen vanuit Spanje voor de mini F, F1 en F2.
In deze brief staat vermeld dat Sinterklaas en zijn pieten een bezoek willen brengen aan Roodenburg.
Het volgende staat in deze brief:
Wanneer: Woensdag 27 november 2013
Hoe laat worden jullie verwacht? 17.30 uur
Hoe laat is het afgelopen? 19.45 uur
Sinterklaas geeft verder aan dat het de bedoeling is dat de kinderen alvast thuis hebben gegeten en dat het feest alleen bestemd is voor het kind dat speelt in de mini F, F1 en F2

De activiteitencommissie
Carla, David, Johan en Monique.