Roodenburg Actueel 2013 - nummer 44


De opleiding van een jeugdspeler duurt tegenwoordig 12-13 jaar. Dan doel ik op het feit dat kinderen als mini F beginnen en vanuit de A junioren de overstap maken naar de senioren.
In al die jaren krijgen de kinderen te maken met meerdere jeugdtrainers. Het is niet goed , wanneer één jeugdtrainer 8 jaar bij dezelfde groep blijft, want de kans is dan groot dat er bedrijfsblindheid ontstaat. Zo'n trainer gebruikt vaak dezelfde oefenvormen, aanwijzingen, die hij 6 jaar geleden ook al heeft gebruikt.

Het wisselen van trainer is dan ook een goede zaak, maar ik zou daar graag één voorbehoud aan willen toevoegen.
Bij de overgang van de ene leeftijdsgroep naar de andere leeftijdsgroep moet er wel kennis over de spelers worden uitgewisseld door de trainers.

De praktijk op het punt van de overgang van spelers kan weerbarstig zijn. En dan denk ik niet aan keepers , maar wel aan spitsen, middenvelders, die bij overgang op een andere plaats komen te spelen, dan dat ze het jaar er voor acteerden.

Een belangrijk gegeven, waar een jeugdtrainer rekening mee moet houden is de wedstrijdweerstand. Een spits heeft last van veel meer weerstand, dan een middenvelder. Dat alles heeft te maken met het feit dat de ruimte kleiner is, er korter wordt gedekt en dat alles vraagt handelingssnelheid en de technische - en tactische kwaliteiten om uit deze druksituaties te komen.

Een van mijn geliefde oefeningen als A juniorentrainer was 1 tegen 3. Probeer maar in balbezit te blijven met zoveel weerstand!
Laat men een spits een linie terugvallen, dan wordt automatisch de ruimte groter, waardoor hij meer tijd krijgt om te handelen.
En willen wij dat als jeugdtrainer?
Op den duur als een speler senior wordt, kan hij dan net te weinig niveau hebben, om als senior te slagen.

Deze week had ik over dit punt een discussie. En het is goed dat er over voetbal wordt gesproken door trainers en zeker als het gaat om doorstroming van talent.
Een belangrijk element daarbij is, hoe kan ik de weerstand voor jeugdspelers zo groot mogelijk maken, waardoor ze zich goed ontwikkelen?

Spitsen moeten om die reden zo diep mogelijk in de spits. Als trainer wil ik zien hoe ze zich houden in een gebied met weinig ruimte. Kunnen ze de bal vast houden? Kunnen ze de bal vrij maken? Komen ze in de kleine ruimte langs één of meerdere tegenstanders? Het zijn allemaal eisen , die je moet stellen aan spelers op die positie.
Zak je een linie terug dan heb ik het over de middenvelders, dan moet je in gedachte houden, dat ze meer handelingsruimte hebben. Zet je spelers daar neer, dan verlaag je als het ware de weerstand.
Natuurlijk moeten er spelers op het middenveld spelen. Maar ook hier mag je eisen stellen aan de positie. Zijn ze sterk in 1 tegen 1? Kunnen ze het spel verplaatsen via zuivere diagonale passes?
Komen ze zonder bal in de spits? Hebben ze een zuiver en hard afstandschot? Sprinten ze terug na balverlies?
Het zijn allemaal kenmerken , eisen die je moet verwachten van spelers, die op positie acteren.
Kom je tenslotte bij de verdedigers. Zij hebben het spel vaak voor hen en wat je niet wilt is dat verdedigers passief zijn. Dat wil zeggen dat ze altijd pas reageren op de handeling van de aanvaller.
Afhankelijk van de spelsituatie moet een verdediger ook zonder overtreding de aanvaller de baas zijn. Hij moet sterk in de lucht en langs de grond zijn. In de opbouw moeten zijn passes aankomen.

Ik kan nog veel meer eisen opschrijven, maar beperk mij tot een aantal.

Iedere jeugdtrainer heeft een eigen voetbalvisie , die hij moet ontwikkelen.

Een voetbalopleiding is een lange termijn zaak. Pas in de senioren is vaak merkbaar , wat er de 10-13 jaar er voor is gedaan met een "talentvolle jeugdspeler".
Ineens blijkt een rechtsbenige speler niet te kunnen acteren als linksback. De spits, die geen bal kan vasthouden of voor open doel de beste doelkansen niet met zijn hoofd kan verzilveren.
Pas dan blijkt, dat een jeugdspeler nog zoveel te kort komt.
En ik kan u zeggen, het wordt dan een moeilijke zaak om daar nog verandering in te brengen.

Voor mij is een goede jeugdtrainer dus die trainer, die er voor zorgt dat een jeugdspeler met zoveel mogelijk voetbalbagage aantreedt bij de senioren.
Daarbij gaat het niet om de korte termijnvisie, maar op de lange termijn visie.

En afrekenen van een goede jeugdtrainer wordt gedaan bij de senioren. Dan moeten de spelers er staan en zo neen, dan is de belangrijkste vraag

Waarom is de jeugdspeler niet doorgebroken?

En dan kijk ik met een schuin oog naar wat er door jeugdtrainers de jaren er voor is gedaan of niet gedaan.

 

DEZE WEEK

De tarwebock is weer verkrijgbaar op Noord. Het iets zoetige bier wordt in een kelk opgediend en is een lust voor de "echte bierliefhebber".
De vraag naar bockbier neemt op Noord toe , maar dankzij de diverse kelken kan er aan die vraag worden voldaan.
Op dinsdagavond vindt de ouderavond plaats met de ouders van de D en C jeugd. Het zijn belangrijke avonden, omdat we op die manier in contact komen met elkaar. Dat wil zeggen de trainers, het jeugdbestuur en vooral ook de ouders onder elkaar.
Hoe beter het ouder contact is, des te sterker kan de trainer worden ondersteund en deze dinsdagavond worden er diverse afspraken gemaakt.
Woensdagavond speelt de B1 een oefenwedstrijd bij Leiden. Leiden start in de competitie met een B1. Het verschil is deze avond erg groot. Het wordt 0-22. Alle begin is moeilijk, je weet nu van waar een team start.
Donderdagavond is de AED avond. Het wordt een leerzame avond, waarover u elders meer leest.
Deze avond brengt ook mensen samen en alleen samen kan men een club runnen. Instructieavonden, cursussen, ouderavonden zullen de komende tijd regelmatig worden georganiseerd op Noord.
De volgende avond staat al gepland. Op maandagavond 18 november is er een instructieavond voor alle E en F trainers en leiders hoe je dient te coachen in 7 tegen 7.
Jan Lovink neemt daarbij de voetbalgedeelte voor zijn rekening en Maarten van Geffen het begeleiden van de kinderen.

Verder zijn er 2 brochures geproduceerd voor verenigingstrainers. De brochures zijn bedoeld om de verenigingstrainer te ondersteunen bij het trainen en coachen van de iets oudere jeugd ( D tot B jeugd). Binnenkort zal de eerste brochure in de praktijk worden getest met een jeugdgroep van Roodenburg.
Zondag worden de cornervlaggen binnengehaald van de teams, die op zaterdag gespeeld hebben. Het is de bedoeling dat na de laatste wedstrijden de vlaggen worden opgeborgen!


LEERZAME INSTRUCTIEAVOND REANIMEREN + WERKING AED APPARAAT

12 personen hadden gehoor gegeven om deel te nemen aan een instructie avond reanimeren en gebruiken van het AED apparaat.
Zonder reanimeren heeft maar 5% van de slachtoffers een kans te overleven als men wordt getroffen door een hartstilstand en gaat men direct over tot reanimatie dan stijgt die kans tot 60%.
De instructieleider van deze avond Arie Stierman, werkzaam op de afdeling cardiologie van het LUMC ( Leids Universitair Medisch Centrum) stelde dan ook de retorische vraag, laat je iemand zo maar dood gaan? Loop je weg van de situatie of ga je direct aan de slag?
Nadat de kenmerken van een mogelijke hartstilstand waren besproken , werd het belang van reanimeren besproken. Dit is nodig om te proberen het hart weer op gang te krijgen.
Vervolgens kregen de deelnemende personen te zien hoe je moet reanimeren en dat ging op het ritme/ snelheid van een lied van de BeeGees. ( Staying a live)
Gewezen werd dat reanimeren een zeer zware bezigheid is, waarbij men wel 100 keer per minuut de gesloten handen moet drukken op het borstbeen van het slachtoffer ter hoogte van het hart.
Vanwege de zwaarte om dit op de juiste manier uit te voeren gaven de instructeurs aan, dat mensen er goed aan doen om na 2 minuten het reanimeren over te geven aan een volgend persoon.
Verder liet men zien hoe je iemand moet beademen.
Na de instructie was het tijd voor de praktijk. Alle deelne (e)m(st)ers moesten nu zelf gaan reanimeren en beademen en kregen daarbij aanwijzingen van de instructeurs.
Na het reanimeren was het tijd om de werking van het AED apparaat uit te leggen.
Reanimeren en het toedienen van een shock dienen naadloos in elkaar over te gaan.

Jan Ouwerkerk was de grote animator van deze avond en in zijn slotwoord stelde hij dat veel Roodenburgers de werking van dit apparaat en hoe je moet reanimeren dienen te weten.
Bij Roodenburg komen veel mensen bij elkaar en dat zijn niet alleen sportende mensen. Er komen veel ouderen en die groep is nog meer kwetsbaar voor het krijgen van een hartstilstand.

Hij zou graag nog een keer zo'n avond willen houden, want hoe meer mensen weten, wat ze moeten doen, des te groter is de kans dat het slachtoffer het overleeft.

Informatie over deze avond zal worden geplaatst op de website.

 

HET VOETBALGEBEUREN

Twee wedstrijden waren er afgekeurd. De E3 en de D1.
De E 2 spelers moesten al vroeg uit de veren. Om half negen speelden zij bij Lugdunum tegen de E2 van Lugdunum. Het werd 3-2 voor de Kikkers.
De E1 kreeg op de broek. Bij Ter Leede liep men tegen een 8-1 nederlaag op tegen Ter Leede E2.
De F1 moest het opnemen tegen Rijnvogels F2. Hier gingen de Katwijkers met een 9-1 nederlaag naar huis toe.
De B1 speelde een moeizame wedstrijd. Er lopen bij Voorschoten B3 toch een aantal spelers, die hogerop zouden kunnen en moeten spelen.
Pas in de laatste 10 minuten kwam Roodenburg via individuele acties en een eigen doelpunt van Voorschoten de volle winst met 4-1.
De C1 kreeg tegen SJZ C1 te maken met een goede tegenstander. Omdat Roodenburg een aantal goede kansen niet wist te benutten en SJZ er wel raad mee wist werd het uiteindelijk 4-2 voor de Dorpers.
Op Noord moesten zaterdagmiddag veel mensen worden doorverwezen naar parkeerplekken tussen de Hoven.. Eerst was het JP Coenhof vol, daarna het van Riebeeckhof en tenslotte eindigde de mensen in het Stuyvesanthof.
Roodenburg 1 zat kwam met 1-0 voor, daarna kwam SEv gelijk door een penalty. Vlak voor rust liep SEV uit naar 2-1 en 3-1. Roodenburg kwam terug tot 3-2, maar nadat 10 minuten voor tijd SEV de 4-2 had gemaakt, was het gebeurd en werd het uiteindelijk 6-2.
Zaterdag 2 kon het ook niet bolwerken tegen SEV 2, zaterdag 3 daarentegen won wel van Kagia 2 en nestelde zich bij de top.
Zaterdag 4 en 6 verloren en zaterdag 5 won.

Op zondag verliest de zondag 2 de uitwedstrijd van Rijnland 2. Brahim Lakhal neemt voorlopig de zondag 2 op sleeptouw. De einduitslag is 4-1 voor het geroutineerde Rijnland.
De zondag 3 verblijft eveneens aan de Mors. Tegen Docos worden de punten gedeeld. Het wordt 4-4.
In de eredivisie hebben we iedere week te maken met een andere koploper. In de zondag 4de klasse A doen ze dat met de rode lantaarn. Iedere week is er een nieuwe nummer laatst. Roodenburg zo 1 verloor met 3-1 bij Bernardus en heeft nu de rode lantaarn ontvangen.
Zij moeten proberen die lantaarn weer zo snel mogelijk kwijt te raken. Zondag ontvangen zij Docos.

PROGRAMMA VOOR KOMEND WEEKEND THUIS

Komende zondag vindt de eerste Leidse derby plaats op sportpark Noord. De zondag 1 ontvangt Docos 1 en komt oud speler en tegenwoordig trainer van Docos op bezoek.
De zaterdag 1 wacht een zware klus in Zoetermeer tegen DWO.

Zaterdag en zondag is er weer het hele weekend voetbal op Noord.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.