Roodenburg Actueel 2013 - nummer 40

KAARTCLUB VIERT OP DINSDAG 1 OKTOBER AL VAST DRIE OKTOBER.

Iedere week sluiten zich meer mensen aan bij het kaart - en sjoelfestijn voor de oudere Roodenburger en buurtbewoners. 35 deelnemende personen en supporters waren er op afgekomen.
Op het kaarten en sjoelen, maar ook voor de hutspot, de balgehakt en soms nog een slaatje.

Er werden 2 giftjes gespeeld. De organisatie kreeg het advies, rek maar even met de tijd, dan komt alles prima in orde.
Dat rekken behoefde niet kunstmatig, want op één tafel werden er in plaats van 16 potjes maar liefst 19 potten geschreven. Het viel de overige deelnemers al op dat hun spel zo lang duurde.
Tegen 16.00 uur was iedereen klaar en konden de prijzen worden uitgereikt. 16 deelnemers gingen met een "nuttige prijs "naar huis. Daarna was het tijd voor de maaltijd.
Een bord hutspot met een "balletje van Dirk". Het ging er in als .....
Van alle bezoekers kreeg de kok lof toegesproken.
En er bleef zoals het betaamt niets over. De hutspot , die niet was uitgedeeld, ging in bakjes mee naar huis.

Volgende week gaan we weer over op de gewone toer.

foto

( Koos Laterveer en Kees van de Voort wachten op hun balletje gehakt, Lenie en Riet sluiten aan)

 

ROODENBURG EN DE TAPTOE

Op woensdag hebben mensen "vrij genomen" met als doel om de Roodenburg wagen voor de taptoe te versieren. Het zijn de leden van de activiteitencommissie, die onze bus voorzien van de laatste "blauw zwarte herkenningstekenen ".

Zoals u ziet heeft Roodenburg een grote promotiebus. Het dak is voorzien van "kunstgras".
De versierders hebben een hoop lol, de zogenaamde "voorpret ".
Later in de middag zullen ze samen met Bram in de weer zijn voor het bakken van de patat en de frikandel.
De allerkleinsten "onze mini's " hebben een zitplaats in de bus. Een bus die wordt aangeduwd van binnen uit en aan de achterkant.
Tijdens het versieren wordt er al gespeculeerd. Als we nu de Joppenszprijs niet winnen? Maar zo denken heel wat verenigingen in de stad.
Iedereen is met passie bezig en wil zich presenteren voor het "Leidse volk ".

Staande op de Haarlemmerstraat observeer ik de taptoe. Van Henk Buyn, meelopend bij GHC , krijg ik bericht dat Roodenburg er netjes bijloopt.

De wagen is prachtig verlicht en op weg naar de Kaasmarkt heeft de wagen bandenpech. Een van de wielen blokkeert en draait niet meer. De mannen, die moeten duwen hebben er een extra handicap bij. Op drie oktober zijn ze gebroken, want het heeft heel wat energie gekost om "deze strijdwagen " vooruit de krijgen.

Alle kinderen lopen gewoon in hun tenue. Geen trainingspakken aan, dus blauwzwart shirt, broek en blauwzwarte kousen. Alle kinderen dragen blauwe lichtjes boven hun voorhoofd. De bus is goed verlicht. Geen schreeuwende kinderen. Voldoende begeleiding. De discipline staat hoog in het vaandel. Een vaandel dat niet wordt meegenomen voor de taptoe.
Ik vraag mij af of ze zijn opgevallen?
Ik let op de andere Leidse voetbalclubs. v.v. Leiden, Docos, UVS, GHC, Lugdunum en Roodenburg lopen mee. Gol Sport en FC Boshuizen ontbreken met hun jeugd.

Het is de jury inderdaad opgevallen. De maandenlange voorbereiding wordt beloond en de naam van Roodenburg zal prijken op een van de wagens tijdens de grote optocht.
De groep heeft de 2de prijs gewonnen.

Een felicitatie waard voor de organisatoren, Wim, Carla, Dave en Johan , en natuurlijk alle deelnemers en begeleiding. Klasse!

De namen van winnaars van de Cornelis Joppensz prijs worden geplaatst op een wagen, die mee rijdt vooraan de grote optocht.
Het is een reden om er een foto van te maken.

De prijs is afgeleid van de naam Cornelis Joppenszoon. Dat was een weesjongen. ( een jongen die geen vader of moeder meer had), die in 1574 als eerste ontdekte dat de Spanjaarden, die Leiden hadden belegd, vertrokken waren en hij vond een achtergelaten ketel hutspot.

Tijdens de optocht hebben duizenden langs de straten kunnen zien dat Roodenburg 2de is geworden.

 

DEZE WEEK

De week, waarin drie oktober wordt gevierd, zorgt voor extra inspanningen onder de Leidenaars.
Op maandagmorgen is Henk Distelvelt bezig met het schillen van aardappelen. Dat is voor Henk een wekelijks terugkerend ritueel, want hij schilt de aardappelen van de echte groenteboer ook voor de wekelijkse slaatjes.
Dit keer is hij in de weer voor de hutspot, die op dinsdagmiddag na het kaarten zal worden geserveerd.
Op maandagavond ontdekken de kinderen in de corner dat er ijslolly's te koop zijn. Voor een aantrekkelijk prijsje gaan ze weg en in één avond zijn we door de voorraad heen.
Veel kinderen in de corner duidt op een kind vriendelijk klimaat. Het valt ook Johan van Tongeren van de activiteiten commissie op.
Op dinsdagmorgen op zoek naar aanvulling van de ijslolly, blijkt dat ze uitverkocht zijn.
Dit weekend hebben we daarom "Wilde Westen ijsjes", dus eens kijken hoe de clientèle hierop reageert.
Op dinsdagmorgen ruikt men bij binnen treden van het clubgebouw de lucht van uien en wortelen. Na het koken verdwijnen deze groenten in het vergiet. Het vocht moet er uit.
Daarna gaan peen en uien bij de aardappelen en mag Joop Verver met zijn stamper er een smeuïg geheel van maken.
Deze dinsdagmorgen zijn er 51 ballen gehakt gebraden. De crew is klaar om de "Oude Leidenaren " te ontvangen voor het klaverjassen en sjoelen.

 

In het verhaal van de kaartclub leest u hoe het de deelnemers is vergaan.
Op dinsdagmiddag ontbreekt trainer Ibrahim Olekli bij de training van onze F pupillen.
Hij wordt deze middag vader van een "mooie meid".

Woensdag staat in het teken van de laatste voorbereidingen voor de taptoe.
En naast het taptoegebeuren zijn de voetballers vooral bezig met de derby van onze zaterdagtak tegen Lugdunum. Sipan Khalid, heeft bij Roodenburg jeugd getraind en loopt stage bij het jongerenwerk is er al twee weken mee bezig. Hij speelt voor Lugdunum, zit meer bij Roodenburg, wil met Lugdunum een goed resultaat halen.
De jeugd wordt eveneens bij de derby betrokken. Zaterdag voorafgaande aan de derby zal men "handje lopen "en in de rust is er een wedstrijd tussen Lugdunum E1 en Roodenburg E1.

Op drie oktober wordt er gewoon gevoetbald door de iets oudere jeugd. Het partijspel in het strafschopgebied heeft de voorkeur boven de kermis.

Rondom de bar is een fotoreportage geplaatst van het kampioenschap van zaterdag 1 in de 5de klasse. Een beetje nostalgie mag best. Terugdenken aan "oude tijden ".

Op zaterdagmorgen zijn er uitsluitend jeugdwedstrijden. Het is hard aanpoten voor de 2 leden van het jeugdbestuur.

Zaterdagmiddag is de derby op de Kikkerpolder. De wedstrijd in de rust wordt door de jeugd verloren, maar de ouderen weten hun wedstrijd wel winnend af te sluiten.

 

HET VOETBALGEBEUREN.

 

Met een scheidsrechter van Rijnvogels weet de E3 wederom te winnen. De einduitslag wordt 5-3. De D1 is een maatje te klein voor GHC D1.
De E2 komt in de tweede helft met 2-1 voor, maar nadat RCL gelijk maakt is het afgelopen en verliest men met 2-5
De E1 komt met 0-3 achter tegen Valken E1. In de tweede helft is er een inhaalrace en is de uitslag uiteindelijk 3-3. De reden om de spelers te trakteren op ijs.
De F1 moet al vroeg uit de veren en wint de uitwedstrijd van Boshuizen F1 met 3-7.
De B1 komt met 3-1 voor tegen Bernardus B1 en laat in het laatste kwartier Bernardus met de winst vertrekken. Persoonlijke fouten vormen een belangrijk bestanddeel van dit verlies, dat behoort bij het leerproces.

 

De C1 wint de uitwedstrijd in Warmond met 0-6 van Warmunda C1.
Op Leiden Amateurvoetbal staat de voorbeschouwing van Lugdunum - Roodenburg. Wij op drie oktober de kater en Roodenburg komende zaterdag de kater. Ik heb een idee, dat onze Blauwzwarte mannen dit wel eens willen zien.
De wedstrijd voor Lugdunum loopt heel anders. Roodenburg zet vroeg druk, em Lugdunum komt er niet uit. De ruststand is 1-1, terwijl Roodenburg al met 3-0 had moeten voorstaan.

 

In de tweede helft kopt Wesley Lancel zijn tweede doelpunt met het hoofd in de touwen na een uitstekende aanval en is het Marvin Bok, die een aantal spelers op het verkeerde been zet en de eindstand bepaalt op 1-3.
In deze wedstrijd verdedigt Marvin Kluts , keeper van het derde team het doel en weet te heersen in de lucht.

Komende zaterdag wacht de zware thuiswedstrijd tegen Koudekerk. De spelers zullen dan met de juiste wedstrijdinstelling het veld moeten betreden.

Naast Roodenburg 1 weten ook Roodenburg 2 en 3 hun uitwedstrijd te winnen en doen daardoor goede zaken.

 

Terugkijkend naar de zaterdag kan men niet stellen dat het een "katerdag "is geworden.

Op zondag weet de zondag 1 knap te winnen in de uitwedstrijd tegen Warmunda. In Warmond wordt het 2-3 en zijn de eerste 3 punten binnen.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.