Roodenburg Actueel 2013 - nummer 32

Een van de moeilijkste regels voor een speler en een arbiter is de buitenspelregel.
In dit verhaal de uitleg wat passief of actief buitenspel inhoudt:

Buitenspel staat men bijvoorbeeld als MEN IN HET SPEL INGRIJPT.
Maar wat verstaat men daaronder? Wanneer men in het spel ingrijpt, dan betekent dit dat de speler de bal aanraakt of speelt, die hiervoor door een medespeler werd aangeraakt of gespeeld.

Als speler kan men ook het SPEL BEINVLOEDEN
Volgens de nieuwe regels wordt een buitenspelpositie van een speler strafbaar , wanneer deze speler de verdediger aanvalt, druk zet of met de verdediger een duel uit vecht.
Daarnaast kennen we strafbaar buitenspel als een speler al buitenspel staat en direct het gezichtsveld van de keeper belemmert.

Het derde punt van dit verhaal gaat over het feit dat een speler, die buitenspel staat, vanuit die positie VOORDEEL TREKT.
Hier gaat het om een situatie, waarbij de speler al in buitenspelpositie staat en een bal schiet op doel..De bal komt echter terug van de lat, stuitert terug van een tegenstander of wordt door de keeper in zijn richting gestompt. Deze speler trekt dus voordeel uit zijn buitenspelpositie en moet worden afgefloten. De scheidsrechter hervat het spel daarbij met een indirecte vrije trap.

Men staat geen strafbaar buitenspel als een tegenstander de bal opzettelijk speelt. Een verdediger, die de bal opzettelijk terugspeelt naar zijn keeper en te laat door heeft dat er nog een spits staat in buitenspelpositie. Als dit duidelijk is, dat de verdediger de bal bewust wilde spelen, dan geen strafbaar buitenspel. In twijfelgevallen , wanneer men er niet zeker van is dat bewust een bal is gespeeld ( bij een bal die terugkomt van de paal of lat) ( of een gestompte bal door de keeper), in die gevallen is er toch strafbaar buitenspel.

Aan het begin van een nieuw seizoen heeft u mogelijk iets aan deze kennis.

De redactie wenst u een fijn seizoen toe met weinig kaarten.

DEZE WEEK
Maandagmiddag is er afscheid genomen van Jan van Soest. In een goedgevulde aula trok het leven van Jan voorbij. En wanneer je dan 50 jaar met hem bent opgetrokken, dan is het begrijpelijk dat iemand een traantje laat.
Dinsdagavond is er geoefend door de zaterdagafdeling tegen Leidsche Boys zondag. We hadden de wedstrijd genoteerd staan, maar het kwam toch als een verrassing.
Roodenburg was de bovenliggende partij. De hoofdkantine was gesloten, maar omdat er iemand was die de corner kon openen, hebben we toch nog een aantal bezoekers kunnen voorzien van een drankje en een hapje.
Donderdag is de ramadan afgelopen. 's Avonds speelt de zaterdag 1 voor de Piet Bootbokaal. Het wordt 1-0 voor GHC.
Zaterdag komt Roodenburg voor de derde plek uit tegen Valken 68. Een 13-0 nederlaag komt niet veel in de boeken voor en vraagt om bezinning.

In het Leidsch Dagblad een verhaal van Ad van Kaam over lange haren. En daarbij een foto van het Roodenburg team van 1973.
Kijkend naar ons twitter account constateer ik dat we de 300 volgers zijn gepasseerd.
Een club kan niet meer zonder sociale media.

Op het gebied van jeugdvoetbal wordt ik geconfronteerd met nieuwe jaarplannen voor D pupillen en C junioren. Per week staat in deze opbouw, waar de trainer de nadruk op moet leggen.
Ik ben er van overtuigd, dat als men zo systematisch te werk gaat, dat spelers daadwerkelijk groeien naar een goed niveau. Het is bedoeld voor talententraining, maar naar mijn mening kunnen D1 tot D7 ieder op hun eigen niveau het programma aan.
En wie weet komen er dan "laatbloeiers" tot ontplooiing?
Er gebeurde deze week nog meer op jeugdvoetbalgebied. Het eerste trainingsboek in de vorm van een CD van hoe je mini F moet trainen , is afgerond.
146 pagina, ruim 60 mb.
Volgende week de presentatie van deze CD in de actueel.
Zondagmiddag traint de zondagselectie. De groep is groeiende en dinsdag is de hoop gevestigd dat er met een complete groep kan worden getraind.

START TRAINING D PUPILLEN ZATERDAG 17 AUGUSTUS

( geboren in 2001 en 2002)

De start is zaterdag om 9.45 uur

informatie: trainer Selemon Haggi 06-51019248
of bij Robin van Wieringen 06-11957397


PROGRAMMA ZATERDAG 17 AUGUSTUS

oefenen
Roodenburg 2 - Kamerik 2 12.00 uur
Roodenburg 1 - Bellingwolde 1 14.30 uur