Roodenburg Actueel 2013 - nummer 31


Aparte pupillen trainers, hoofd onderbouw, het bestond allemaal nog niet of bij slechts een enkele club was er aandacht.
In 1984 had je wel al KNVB opleidingen, maar die waren vooral gericht op seniorenvoetbal. In die tijd kon je beginnen met het E diploma ( trainer zijn van een afdelingsploeg), je had het D diploma om te trainen tot 4de klasse, het C diploma gaf recht tot het trainen met teams tot de 2de klasse , het B diploma was voor 1ste klasse en hoofdklasse en het A diploma voor het betaalde voetbal. Aparte TC opleidingen voor jeugdtrainer bestonden nog niet.
KNVB trainers hadden een vakbond, de vereniging van voetbaloefenmeesters in Nederland. ( VVON). Deze trainersclub zorgden er voor dat oefenmeesters bij bleven op hun vakgebied. Dit gebeurde op twee manieren. Er waren landelijke en regionale studiebijeenkomsten, waarbij er een bekende trainer werd uitgenodigd. Die trainer verzorgde dan een demonstratietraining, gaf een toelichting en de trainers konden weer vooruit.
De andere manier om trainers van informatie te voorzien was hun orgaan. Het orgaan heette "De Oefenmeester " en wie lid was van de vakbond, die kreeg maandelijks het orgaan toegestuurd. In dit orgaan stonden vakbondsmededelingen, het ging over amateur - en het profvoetbal. Verder bestond de VVON uit diverse afdelingen, regio's.
"Leidse trainers "behoorden bij de afdeling Den Haag en de oefenstof kwam ruim aan bod.
De KNVB visie werd vaak vertolkt door wijlen Siem Plooyer en soms waren er gastschrijvers uit binnen en buitenland, die hun verhaal of visie kwijt konden.
In 1984 gaf ik aan, dat de KNVB weinig materiaal had voor pupillen. Achter de schermen werd er wel koortsachtig gewerkt aan een visie. Rinus Michels en Bert van Lingen waren in Zeist bezig met de ontwikkeling van 4 tegen 4, Wiel Coerver organiseerde op het complex van de Koninklijke Nederlandse Korfbalbond in Driebergen de zogeheten "Coerverkampen".
Visies, die naderhand hebben geleid tot een wereldwijde aanpak.
Ik kreeg de gelegenheid om voor alle Nederlandse ( jeugd) trainers mijn plan te publiceren , hoe men kinderen van 8 tot 12 jaar moest trainen. Dat ging als volgt: De redacteur van het blad "De Oefenmeester " was de inmiddels overleden Piet de Wolf.
Piet de Wolf werd in 1959 als assistent trainer, de hoofdtrainer van Feijenoord, maar was vooral bekend door dat hij diverse voetbalboeken had geschreven.
In die tijd was dat al een hele verandering. Hij schreef o.a. het boek van Stopperspil naar 4-2-4 en het boek Voetbaltactiek.
De heer de Wolf kwam langs in Leiderdorp voor een interview en nam een aantal foto's van de training van de A junioren.
Verder werd er afgesproken dat ik maandelijks een oefenstof rubriek zou vullen met oefenstof voor de jongste jeugd. Voor het eerst werd er een jeugdplan gepubliceerd.
In die tijd tikte men dan met een type machine de tekst en tekende daar zelf de oefeningen bij.
Ik heb alle uitgaven bewaard en heb eens zitten terugbladeren. Van maart 1984 tot oktober 1986 heb ik mijn visie mogen geven aan de geïnteresseerde trainers. En achteraf kijkend blijkt dat ik samen met Siem Plooyer twee jaar lang het Nederlandse trainersgilde heb voorzien van oefenstof.
Er is niets zo veranderlijks als oefenstof. De voetbalontwikkeling is snel gegaan. Het is allemaal nog dynamischer geworden. De lesstof van 1984 is voor een groot deel achterhaald.
Op het gebied van oefenstof hou ik mij nog steeds wekelijks bezig en daarom is Roodenburg op dit punt nog steeds actueel.
Bekend is dat ik een aanhanger ben van de "Duitse school". Dat alles heeft te maken met hun onderzoek naar internationale tendensen in het voetbal. En met die veranderingen moet je mee gaan.
Zo'n ontwikkeling als 9 tegen 9 spelen met oude E of jonge D spelers komt er in Nederland langzaam in, maar 2-3 jaar geleden is men bij de Oosterburen daar al mee begonnen.
Veel Roodenburg oefenstof is gedigitaliseerd. Papieren oefenstof is verplaatst naar de zolder van de club.
De laatste 5 jaar is er een nieuwe categorie spelers begonnen met voetballen. De mini F of kabouters. Kinderen van 4-6 jaar.
De visie, hoe deze kinderen voetbal moeten leren, ben ik aan het uitwerken en binnenkort kom ik hierop terug.
Het verhaal van 1984 en het interview met Piet de Wolf hoort mijns inziens tot het Rijke Verleden van de club en komt om die reden op de website.
DEZE WEEK
Vorige week las u een verhaal over het succesvolle seizoen 1980/1981. Het materiaal was afkomstig van Wim Ligtvoet, maar dan was niet helemaal waar. Het meeste materiaal is afkomstig uit het plakboek van Laurens Mouter. 1980-1981 behoort nog tot de prille beginjaren van Laurens als trainer en dus ere wie ere toekomt.
Woensdag staan de doelen weer op veld 1 en op het wetraveld. Er is gelijnd en de velden zijn dus al vroeg speelklaar.
Twee verdienen er hier lof. Het Sportbedrijf dat al vroeg is begonnen met het inzaaien van het wetraveld en de dagelijkse bezoekers van het kunstgrasveld.
Ze bleven van de grasvelden af en dan is er geen extra onderhoud noodzakelijk. De grootste lastposten waren dit jaar een aantal mollen, die probeerden hopen te maken, maar daarvoor had het sportbedrijf de bekende klem om opdringen te voorkomen.
Donderdag gaat Bram naar de slager voor gehakt. Zaterdag is er soep en tegenwoordig zit er lamsgehakt in de groentesoep. Voor Henk begint vrijdag het seizoen. De lijnen zijn in eerste instantie door het sportbedrijf gezet, maar nu moet de club het bijhouden.
Zonder lijnen op een grasveld kan er niet gevoetbald worden.
De corner heeft momenteel weinig klandizie. De trainingen zijn nog niet begonnen. Maar el wordt wel ingekocht en gekeken op de kleintjes. Volgende week is het Suikerfeest en de corner is er klaar voor.
Donderdagavond is het warm op Noord. Het vijfde oefent voor het landelijk kampioenschap "Kontje Blauw". De overige senioren spelen op kunstgras. En dat geeft bij deze temperaturen warmte af. De selectie verkiest het wetra veld en traint tussen de bomen.
Vrijdagavond begint de zondagselectie. Ook zij verkiezen de verkoeling tussen de bomen.
Zaterdag gaat de wedstrijd tegen Rijnsburgse boys niet door. Een extra training is veel beter. Via training moet men eerst voetbalritme opdoen en dan kan men er in de wedstrijd tegen aan.
Na de training zijn en soep en broodjes op het terras. Dirk serveert de soep zelf uit.
Welk team in het Leidse heeft de beschikking over een eigen kok?
HET SEIZOEN 1980-1981
Het gehele verslag van dit seizoen omvat 15 MB . Een groot bestand.
Hoe kun je dit bestand raadplegen?
Je moet het downloaden vanaf de homepage en krijgt dan een overzicht van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen 1980/1981
Ga naar www.lvroodenburg@nl en klik op Het seizoen 1980/1981
Veel leesplezier.
BETAAL JE CONTRIBUTIE OP TIJD
Op de website ook aandacht voor de contributie. In crisistijd is het een forse aanslag uit de portemonnee. Op de website staan instructies over de betaling.
Sommigen vinden Roodenburg een dure club. Kijk dan eens op de website van andere Leidse clubs en dan kun je constateren dat wij tot de middengroep behoren.
Een middengroep, waar je wel bijna iedere week kunt spelen en trainen.
JAN VAN SOEST OVERLEDEN
De laatste twee jaar was hij niet meer aanwezig, maar anders was hij bij iedere thuiswedstrijd present. Jan was geen begenadigd voetballer. Hij liet zijn mannetje makkelijk lopen. Een keer werd Nico van Es gevraagd om mee te spelen. Nico stuurde Jan in de diepte, maar dan was duidelijk teveel gevraagd. Nico , ik ben geen Zatopek.
Neen, Jan was niet een veel scorende spelers. Toch was het hem bijna gelukt. Eenmaal ging hij alleen op de keeper af en leek hij te gaan scoren. Cor Labrujére pikte echter de bal van zijn voeten af en schoot de bal tot ontstentenis van Jan, voor hem in het doel van de tegenpartij. Wel was Jan een begenadigd timmerman.
Een enkele keer hielp hij mee bij het onderhoud.
Een paar jaar geleden won Jan nog een grote prijs in de bankgiroloterij. De reis naar Rome was amusant.
De crematie plechtigheid vindt plaats op maandag 5 augustus om 13.30 uur op Rhijnhof.
Na afloop is het condoleren op dezelfde begraafplaats.
PROGRAMMA DEZE WEEK
Donderdag 8 augustus Piet bootbokaal bij GHC
GHC - Roodenburg aanvang 20.00 uur
Zaterdag 10 augustus
Piet Bootbokaal, nog niet bekend is het tijdstip en de tegenstander.
Bij Roodenburg
Roodenburg za 2 - DSO za 2 aanvang 12.00 uur