Roodenburg Actueel 2013 - nummer 27

Het voetbal voor jongens in Nederland kent de meeste afhakers. Was er toen ze begonnen nog een D 7, dus zeven elftallen, bij de A zijn er nog maar 2 teams over en is de rest in de loop van de jaren afgehaakt. Grote clubs hebben dan nog een A, kleine clubs kunnen geen A team meer op de been brengen en wat je tegenwoordig ziet is dat twee verenigingen samen een A team maken. Een zogenaamd combi team.
Voor Roodenburg is het van groot belang dat er binnenkort weer een A team komt. Een aantal B junioren gaat komend jaar over en dan moet het mogelijk zijn.
Voordat het zo ver is, moeten we eerst weten hoe jeugdleden tegenwoordig tegen sportbeoefening aankijken.
Volgens de literatuur zijn verenigingen "mutual support organisations". wat zoveel betekent dat de leden van verenigingen op basis van vrijwilligheid hun eigen gezamenlijke sportbeoefening organiseren. Bij die vrijwilligheid spelen coaches of vrienden een grote rol.

Je ziet bij het zowel bij het hogere als lagere amateurvoetbal , coaches, die hun eerste elftal "bij elkaar praten". In de maanden mei en juni worden de mooiste praatjes gehouden en worden er heel wat selectieplaatsen beloofd. Clubs, die vaak zelf weinig opleiden, hebben baat bij het aanstellen van een dergelijke trainer.
Wanneer de trainer dan verdwijnt, dan heb je te maken met twee situaties:
- de trainer neemt zijn kudde mee naar de volgende club
- de gehaalde spelers blijven achter bij de club. Vaak hebben ze geen binding met die club. Ze hadden een band met de trainer. Hen rest om mee te gaan met de trainer of te verkassen naar een nieuwe club. Een aantal kiest voor hun oude club en pas dan komt het besef, welke waarde die club heeft gehad voor hun sportopvoeding.
Leden zijn tegenwoordig "consument" van de vereniging. En iedere club wil zijn "klanten" graag behouden of het aantal klanten uitbreiden. Daar is qua accommodatie van alles aan gedaan. Wanneer je terugblikt op het oude Roodenburg, dan was dit een club van jongens uit de Kooi. Roodenburg organiseerde het voetbal en veel Kooi jongens voelden zich daar thuis.

Bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen maken echter, dat niet langer elk lid zich zo sterk verbonden voelt met de vereniging als voorheen en de individuele motieven om lid te worden kunnen enorm divers zijn.
Het is tegenwoordig de normaalste zaak, dat je even gaat mee trainen bij de buren. Eens kijken of die een beter team hebben, waardoor de overstap kan worden overwogen.
Wordt men wat ouder, dan kiest men zelfs voor de vereniging van buiten de stad. Als club moet je de keuze van iemand respecteren. Indien de ene vereniging niet bevalt, dan kunnen ze gemakkelijk elders "shoppen".
Binding is een belangrijk onderdeel om een club gezond te houden. Het aantal mutaties bij Roodenburg was dit jaar beperkt. Een teken dat men er wel plezierig sport kan bedrijven.
Het is nu zaak dat er voorwaarden ontstaan of blijven, waardoor Roodenburg opnieuw kan gaan groeien.
Wanneer je iedere avond kijkt, hoeveel er gebruik maken van het kunstgrasveld, dan moet dit mogelijk zijn.
DEZE WEEK
Het is zondagmiddag en een grote groep A / B junioren van diverse clubs speelt een onderlinge partij. Via het sociaal netwerk hebben ze met elkaar afgesproken. De partij wordt op een half veld gespeeld voor de Corner. Vanuit de corner heb ik goed zicht op spelers, die in de positie van linkerspits komen.
Deze middag komt er geen speler links buitenom , iedereen draait naar binnen en zie ik de snelheid uit de aanval verdwijnen. Voor het betaalde voetbal is dat wel een must en daarom schrijf ik hier boven dat spelers altijd naar twee kanten moeten kunnen wegdraaien.
Maandagavond traint de nieuwe D groep voor het laatst. Er zijn gastspelers bij, die maar al te graag mee doen, omdat hun eigen club al een paar weken niet meer traint. De aanwezige spelers krijgen een formulier mee met daarin informatie voor het nieuwe seizoen.
Op dinsdag vindt de herdenkingsdienst plaats van een oud Roodenburger en Meerburger. Ik heb het over Koos van Es, een Roodenburger die voorkomt op onze reünielijst.
Dinsdagavond komt zaterdag 5 een balletje trappen. Wat heet, men speelt kontje blauw en ik kan u zeggen dat het geen pretje is bij deze heren. Hard gejuich gaat er op dat er flink hard raak wordt geschoten.
De zondag groep speelt aan de andere kant een wedstrijd. Buurt voetbal. Om in conditie te blijven en om lekker te bewegen.
Zaterdag 4 zit ook niet stil. Een aantal oude voetbalmaten met een Roodenburg verleden heeft zich aangemeld en komt deze groep versterken.
Donderdagavond blijven de Roodenburgers een balletje trappen. Nico van Es verschijnt met tas op het complex. Hij heeft geprobeerd om de wandelschoenen aan te trekken. Het heeft Nico niet kunnen betoveren.
Woensdagavond is de wedstrijd van Sjaak Swart ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag en het lijkt dat deze wedstrijd Nico heeft geïnspireerd. De oudste voetballer van Roodenburg kan het niet laten en speelt deze donderdagavond zijn potje mee.
Vrijdagavond is het prachtig voetbalweer en wederom druk op het complex. De ene groep speelt voetvolley, de andere groep speelt een partijtje. Tussendoor blijft er ruimte voor groepjes kinderen om op doelen te spelen.
Pas tegen 22.00 uur keert de rust terug op Noord.
Deze avond doet men een verwoede poging om de corner geheel leeg te kopen. De poging slaagt niet, maar de beheerder moet op zaterdagmorgen wel aan de slag met " het voorraadbeheer".

ROODENBURG HEEFT EEN NIEUW MAILADRES
Om de club per e-mail te bereiken dient u geen gebruik meer te maken van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het nieuwe mailadres is:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het bestuur
ATTENTIE: TOEKOMSTIGE NIEUWE LEDEN

Onze administrateur gaat met ingang van 26/7 een aantal weken op vakantie. Het verenigingsjaar loopt van 1/7/2013 tot 30/6 2014.
Nieuwe leden kunnen nu al inschrijven bij onze administratie. Dat kan op werkdagen van 10.00 uur tot 14.00 uur en op maandagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur
Zeker oudere jeugd en senioren raden wij aan om tijdig in te schrijven. Dit in verband van het maken van spelerspassen.