Roodenburg Actueel 2013 - nummer 18

Aan het eerste toernooi deden  15 Leidse verenigingen mee en die werden onderverdeeld in 3 poules. In die tijd organiseerde slechts een enkele vereniging een toernooi, want er was een hele organisatie voor nodig. Maanden van te voren kwam men als commissie bij elkaar om de tegenstanders uit te nodigen en ging men op jacht naar prijzen voor het toernooi. In die tijd waren winkeliers nauw betrokken bij de wijk en er waren ook veel meer winkeliers, dan tegenwoordig. De Lage Rijndijk was bv. nog een winkelstraat, in de Sophiastraat waren er nog kruideniers en groentezaken te vinden.
De winkeliers in de Kooi hadden voor deze wedstrijdenreeks prijzen beschikbaar gesteld.
Daarbij hoorde de grote Kooicup. Ada Sierat en de heren gingen namens Roodenburg bij hen langs en vroegen of ze de club wilde sponsoren door het beschikbaar stellen van prijzen of voor een geldbedrag. Van het geldbedrag werd zo de eerste Kooicup gekocht. Aan het einde van het toernooi vond dan de prijsuitreiking plaats en was er een loterij. Een loterij met de fraaie prijzen van de winkeliers.
Het was de burgemeester van Leiden, de heer Vis, die werd gestrikt om de eerste prijsuitreiking te verrichten.
Het eerste toernooi werd gewonnen door de F pupillen van LFC, Roodenburg werd 2de en Docos eindigde op de derde plaats.

 

In 1973 deden  er weer 15 verenigingen mee aan het toernooi en verwachtten de buitenstaanders dat de wethouder van sport , mevrouw de Haan de prijs zou komen  uitreiken. Zij werd het echter niet , bleek uit de verslagen. Zij mag de beker pas komen uitreiken als zij het vierde veld heeft gerealiseerd. Dat was het argument om de politiek onder druk te zetten om een extra veld te realiseren op sportpark Noord. Daartoe moest een deel van de speelweide worden omgevormd tot speelveld.

Voor de goede orde, het vierde veld is er naderhand toch gekomen. Door de komst van de Merenwijk was er zoveel aanloop van jeugd, dat er een vierde veld werd gerealiseerd. Het veld bestaat nog steeds, maar wordt thans bespeeld door zustervereniging Pernix.
Men kan zich dit nauwelijks voorstellen, maar in 1973 stonden er 65 jongens op de wachtlijst om te mogen voetballen bij Roodenburg.
De prijsuitreiking in 1973 werd verricht door ex-Roodenburger Wim Rijsbergen, die in die tijd uit kwam voor Feijenoord en een jaar later de WK finale ( 1974) zou spelen tegen Duitsland.

De Kooicup werd een begrip in Leiden. Er waren meer mensen nodig , die bij de organisatie betrokken werden. De heren Smeele, Arnoldus , van Egmond kwamen er bij .

Er werd ook een echt Cupsfeertje gebouwd om het toernooi. In die tijd was het Nederlandse voetbal bezig aan een geweldige opmars.
Wat verder opviel, was de saamhorigheid onder de Leidse clubs. Veel clubs hadden jeugd en deden mee. In 1974 werden de pupillen van Lugdunum eerste, de tweede plaats was voor Roodenburg en de derde plek voor VNL.
De tweede prijs voor Roodenburg was in die tijd nog niet zo gek. Ze kregen 13 vrij kaarten voor een wedstrijd van Feijenoord.  De sportiviteitprijs ging naar een team van Oranje Groen en  voor het mooiste doelpunt van het toernooi, kreeg de keeper van VNA een prijs.

De eindstand wil ik u niet onthouden, omdat u hier namen tegen komt van Leidse voetbalclubs, die nu niet meer bestaan en zijn terecht gekomen in fusieclubs.

Eindstand 1974:  1. Lugdunum   2. Roodenburg   3. VNL   4. Leidsche Boys  5. Docos,  6. LFC   7. UVS   8.  ASC   9.  VTL   10. LDWS  11. VNA   12. Oranje Groen  13 ZLC   14. Unitas Leiden   15. v.v. Leiden

Het toernooi van 1975 kende weer een andere winnaar. Nu mochten de pupillen van Docos met trots de cup omhoog houden. De pupillen van VTL werden tweede en die van VNL eindigden op de derde plek.

De Kooicup was "het toernooi van Leiden voor de jongste jeugd". . De kantine omzet was enorm, want hele gezinnen waren de hele dag op het sportpark te vinden.

In 1976 ging de finale tussen Oranje Groen en VTL. Wim Rijsbergen reikte in dat jaar de prijzen uit , maar floot ook de finale. Hij was een idool voor menig Leids jeugdvoetballertje, want hij speelde in het Nederlands elftal en ging ook nog eens fluiten. De winnaars kregen allemaal een klein exemplaar van de Kooicup, de spelers van VTL en VNL allemaal een bal. In die tijd waren ballen nog erg duur en kon je ze niet via internet bestellen.
LFC scoorde op dit toernooi 0 punten en kreeg de poedelprijs. Ze kregen als troost 13 vrij kaartjes voor Feijenoord. Lugdunum spelers maakten de meeste doelpunten en verdienden 13 hengels.. De ongelukkigste speler van het toernooi was Kees Sip van VNA. Hij liep een hoofdwond op en kreeg een fruitmand.
PS: in de beginjaren speelde men 11 tegen 11 over een heel veld met doelen met een extra deklat.

In 1977 bestond Roodenburg 50 jaar en vormde het toernooi een onderdeel van de jubileum activiteiten. In de organisatie komen we nu de naam van de heer de Wekker tegen, die deel uit maakte van het jeugdbestuur.

De Kooicup was een wisselbeker en tot nu toe won ieder jaar een andere club deze beker. In 1977 waren het de pupillen van UVS, die uit handen van Bert Jansen, ( oud Roodenburg voetballer en speler van Sparta en thans trainer UVS F1) de beker mochten ontvangen.
Tweede werd Roodenburg en derde Docos. De fair play club was voor VNA en de hengelcup ging naar de meest gepasseerde keeper van LFC.

 

In 1978 was Bert Jansen als oud Roodenburger wederom gevraagd om de prijzen uit te reiken. Tussendoor floot hij  nog 9 wedstrijden. Er was duidelijk een emotionele band tussen de profspelers, met de club waar ze hadden leren voetballen!
Dit keer won Roodenburg het eigen toernooi, voor UVS en Docos. De wedstrijdenreeks werd bezocht door 1500 toeschouwers.  De spelers van het winnende Roodenburg ontvingen een mini uitgave van de Kooicup en er waren 11 spellen beschikbaar gesteld.
De spelers van UVS en Docos  kregen allen een tennisracket en ballen. De pechprijs ( een fruitmand) ging naar de ongelukkigste speler Ronnie Kramp van VNA. De volleybalschoenen voor de sportiefste speler  naar Adwin van Weeren van Leidsche Boys.
Het team van Leidsche Boys kreeg maar liefst 22 doelpunten om de oren. Voor dat team , dat zo'n scheve schaats had gereden, lagen 13 schaatskaarten klaar voor de Tom Menkenhal.

In 1979 zijn het de toernooicommissie en de evenementencommissie, die nauw betrokken zijn bij de organisatie van het toernooi. Mensen als Henk Prins, Koos Sierat, Ger de Jong en ik hoop dat ik niemand vergeet, bemoeien zich vooral met het gebeuren om het toernooi. . In 1979 wordt er voor het eerst een rommelmarkt georganiseerd tijdens het toernooi.

Het toernooi in 1979 wordt gewonnen door Docos, voor UVS en Unitas.

In 1980 is het toernooi bedoeld voor E junioren. Voor het eerst voegen de v.v. Oegstgeest en UDO zich toe aan de al bestaande clubs. De v.v. Sleutels doet in dat jaar ook mee met een jeugdteam. De wethouder van Sport Dik Tesselaar zal de prijzen uitreiken en een wedstrijd fluiten. Het vierde veld is dan gerealiseerd! Het toernooi werd voor de tweede keer op rij gewonnen voor Docos, ze bleven Unitas en VTL voor.

 

In 1981 leek het mis te gaan met het toernooi. Roodenburg had in die tijd alleen maar grasvelden en vrijdagnacht was het hemelwater met bakken uit de lucht gekomen. Wilde men het toernooi toch laten doorgaan, dan moest er worden geprikt en moest er zand op het veld worden gestrooid. Dat zand lag in de buurt van het Oude Praethuys.
Om 6.00 uur 's morgens stond een leger van vrijwilligers met kaplaarzen  klaar om de modderpoelen enigszins bespeelbaar te maken.  Het lukte, mede omdat het in de loop van de ochtend droog werd. Verrassende winnaar werd de jeugd van VNA. Ze wonnen voor de jeugd van VTL.

In 1982 zie je dat de Kooicup geen Leids onderonsje meer is. Een aantal Leidse clubs heeft geen jeugd meer en de commissie gaat op zoek naar teams van buiten  Leiden.  Het zijn de pupillen van Koudekerk die de cup winnen. Tweede wordt VVSB en de derde plaats is voor Roodenburg. Zo'n 240 pupillen doen mee aan het toernooi.

In 1983 werden er diverse jeugdtoernooien georganiseerd in de omgeving van Leiden. Geen enkel jeugdtoernooi haalde het einde. Hevig noodweer, wat leek op een windhoos zorgde er voor dat alles moest worden afgebroken.  Kraampjes van de rommelmarkt vlogen door de lucht. Voor het noodweer kon men schuilen onder de zittribune, in kleedkamers en in de kantine. Die zat dan ook bomvol.  De commissie besloot via penalty schieten te komen tot een winnaar. Dit keer won Oranje Groen voor Rijnsburgse Boys en DOSR.

Een traditie , die bij het toernooi hoorde, was dat profspelers, die bij Roodenburg waren opgeleid de prijzen uitreikten. In 1984 nam Wout Holverda de honneurs waar. Het waren de E pupillen van UVS, die nu de beker in ontvangst mochten nemen. SJC en RCL werden 2de en 3de.

 

In 1985 was Wim Rijsbergen weer present en de UVS E pupillen mochten voor de tweede keer op  rij de beker in ontvangst nemen. Ze wonnen voor Meerburg en SJC.
Er werd tijdens het toernooi een rommelmarkt en een strafschoppen toernooi georganiseerd. Spelers als Marco van Alphen en Ron de Roode ( oud Roodenburg jeugdspelers) speelden in die tijd betaald voetbal bij ADO Den Haag en schonken bekers voor het toernooi.

 

In 1986 is SJC de winnaar en in 1987 gaat de Kooicup mee met de spelers van de vv. Leiden. Een speler, die later furore maakt in het zaterdag voetbal blijkt in dat jaar al met scherp te schieten. Jelle Korbee van v.v. Meerburg wint de penaltybokaal.

Na dat jaar is de Kooicup geen nieuws meer voor de kranten. De clubs, die mee doen, komen uit plaatsen, die steeds verder van Leiden af  liggen.

Tegenwoordig organiseert bijna iedere vereniging zijn eigen toernooi. De Kooicup lijkt verleden tijd, de herinnering blijft echter en zal worden toegevoegd aan het Rijke Verleden van de club.

ROODENBURG ORGANISEERT NU EEN ANDER TOERNOOI OP DONDERDAG 9 MEI

De zondagafdeling organiseert een recreatietoernooi voor senioren. Er zullen 8 teams aan dit toernooi deelnemen. Twee teams van Roodenburg, een team van Leidsche Boys, een team van HMC en van de Ster en een drietal recreatieteams.

De wedstrijden worden geleid door 4 KNVB scheidsrechters. De kantine is vanaf 9.00 uur geopend en in plaats van marktkramen zal er een barbecue staan. Hier zullen heerlijke broodjes met kruidige vleessoorten te koop zijn.

Het toernooi duurt van 10.00 uur tot 16.30 uur. Mogen wij het een familiedag noemen, waarvoor wij u van harte uitnodigen.

 

DEZE WEEK

Voor de meesten is het deze week wennen. Het wordt als een aardschok gevoeld. En dan heb ik het over de manier hoe Duitse clubs de Spaanse clubs van hun troon stoten.

Voetbal en voetbalteams kennen golfbewegingen. Eind jaren 70 was het Nederlandse totaal voetbal toonaangevend, daarna hebben we een Italiaanse, een Franse en een Spaanse periode gekend en nu komt Duitsland er aan.
Het meest belangrijke is dat iedere golfbeweging nieuwe elementen toevoegt aan het voetbalspel. In 1974 zagen we bij het totaal voetbal, dan verdedigers meer waren dan alleen bal afpakkers. Het Italiaanse voetbal kende de libero. Het Spaanse voetbal de snelle balcirculatie met als doel een speler in kansrijke positie te brengen. Het Duitse voetbal manifesteert zich dat de bal snel circuleert en dat echte verdediger en aanvallers snel omschakelen.
Belangrijke vraag bij dit alles is wat zal de volgende ontwikkeling zijn?

 

Op het sportpark komt het groen uit. Op donderdagavond zijn er avond wedstrijden voor zondag 2 en 3. Het derde team weet te winnen van Warmunda in Warmond. Het tweede team wacht tevergeefs in de Kikkerpolder op Lugdunum 1 zondag.
Het is vakantietijd en het sportpark is de plek, waar de buurtjeugd lekker tegen een balletje trapt.
De competities lopen op hun eind. Sommige teams spelen nog ergens om, andere teams spelen om des keizers baard.

 

Op zaterdagmorgen spelen de beide F teams een thuiswedstrijd. De F2 verliest nipt van ASC, de F1 wint nipt van Voorschoten.

 

De bestuursleden zijn deze zaterdag al vroeg op het sportcomplex. Er kunnen teams kampioen worden en de bloemen zijn besteld.

 

De E2 en E 3 spelen deze zaterdag ook nog een voorwedstrijd. Ariston heeft geen jeugd en de E 3 is nog een spelersescorte geweest. De E 2 wint. Na de wedstrijd eten de teams gezamenlijk een patatje op het terras. Jammer is het dat niet alle E 3 spelers aanwezig zijn.

 

HET VOETBALGEBEUREN OP NOORD

GROOT FEEST OP NOORD

DRIE ELFTALLEN VIEREN KAMPIOENSCHAP

ROODENBURG 2, ROODENBURG 3 EN ROODENBURG 5 WORDEN KAMPIOEN

Het zat er aan te komen, maar het werd niet aan de grote klok gehangen. Eerst zien en dan geloven. Het behoort bij het credo van de club.

Eerst voetballen en poetsen, pas als je kampioen bent, dan mag je met de borst vooruit lopen.

Met de borst vooruitlopen deden achtereenvolgens het tweede, het derde en het vijfde team en daarmee werd er een geweldige prestatie neergelegd.

Roodenburg 2 promoveert als reserve ploeg van de zaterdag voor het eerste naar de reserve tweeklasse. Ze worden het hoogst spelend reserve team van de stad. Roodenburg 3 neemt na zijn overwinning de plaats van het tweede in. 

Zaterdag 5, een vriendenteam smaakte ook het zoet van het kampioenschap.

 

Roodenburg 2 is mede ontstaan door de inspanningen van Patrick Kamperveen. Nourdin Essaoui en Ramon Paardekooper zijn vooral bezig geweest met de vorming van dit team.

 

Jong en routine vormen de as van dit team.

 

Een gelukwens gaat uit naar Nourin, Ramon, Frans en overige begeleiders.
Voor elke speler was er een kampioensshirt. Sommigen werden voor het eerst kampioen, en ik kan u zeggen, dat het bijzonder smaakt en smaakt naar meer

 


Roodenburg 3 is een vriendenteam met veel routine. Ze gaan het nu hogerop proberen en belanden net als Roodenburg 2 in de A categorie
Roy Holswilder is hier de grote animator, leider van het team.
Roy en overige begeleiders, van harte.

 

Roodenburg 5 wordt eveneens kampioen. Leuker kunnen we het niet maken.
Roodenburg 5 heeft oorspronkelijke wortels bij RCL en Roodenburg. Zij waagden de overstap over de Zijl en hebben hun plek op Noord gevonden.
Ook voor hen van harte

 

 

Roodenburg zat 1 wilde natuurlijk niet achterblijven. Drie kampioenen en dan zelf verliezen en met een beteuterd gezicht rondhangen?
Het gebeurde ook niet, ze hielden de spanning er in en daardoor werd het zaterdag een leuk feest. Een feest met eigen disco en eigen inbreng.  Terrasweer in het zonnetje, uit de wind.
Veel kinderen waren meegekomen en voor hen was er het grote kunstgrasveld met haar vele doelen. Kortom, het werd een leuk familiegebeuren op Noord

 

 

Het bleef lang druk op Noord. De terrasdeuren open, het zonnetje en de versnapering

 

HET VOETBALGEBEUREN OP ZONDAG

Het mag dan druk zijn geweest op zaterdag. Op zondag treffen wij meerdere sporen van braak aan. Men probeert binnen te komen, maar het alarm doet haar werk. De schade is er niet minder om.
Het derde team gooit roet in het eten van het kampioensfeest van SJC.
Zondag 1 sluit af met een "feestelijke wedstrijd".  De Kickers winnen gemakkelijk met 0-4

 

 

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.