Roodenburg Actueel 2013 - nummer 16

Wanneer je vroeger als trainer aan de slag ging, dan moest je zorgen dat je een veelzijdige basisopleiding had genoten. Een trainer had verstand van hoe je spelers technisch/ tactisch beter kon maken. De conditieopbouw behoorde eveneens tot het KNVB pakket.

Daarnaast moest hij zich zelf verdiepen in zaken zoals keeperstraining, hersteltraining, positietraining, looptraining enz.
Het betekende dat je ging kijken naar demonstratietrainingen van o.a. Frans Korver, een gedreven trainer van o.a. MVV.

In mijn startjaren als trainer ben ik een groot aantal jaren bezig geweest met Peter van der Heijden. Peter was toen 10-11 jaar en bij Meerburg trainden wij of in de bagger of in de zaal. Via het lezen van boeken stelde de jeugdtrainer een keeperstraining samen.
Peter was atletisch en daagde de keeperstrainer uit. Peter haalde Meerburg 1, werd keeper van ADO Den Haag 2 , ging naar eerste klasser RCL ( huidige topklasse) en beëindigde zijn carrière bij Meerburg.

Bij Roodenburg was er in de eerste jaren geen aparte keeperstrainer. De training gebeurde meestal een uur , voordat de elftaltraining begon. De trainer nam dan de keeper onder handen en daarna ging hij door met de groep. Wanneer de trainer daarna nog schietoefeningen op zijn programma had staan, dan was een keeper zo maar twee uur bezig en kwam aan het eind van de avond als een dood vogeltje de kleedkamer in.

Als trainer kreeg ik al gauw de tip: Ga niet zelf op een keeper schieten, vraag spelers er bij, want het gaat ten koste van je heupen.

Om die reden werden spitsen gevraagd om mee te doen. Pieter Versteegh was bezig met Wout Holverda. Kappen met links, schieten met rechts. En er werd getraind op het koppen.
Wout van 18 jaar , had een jaar A2 en A1 er op zitten en wilde graag beter worden.

Een andere spits, die regelmatig opdook bij de keeperstraining was Ron de Roode. Hij woonde om de hoek ( JP Coenhof) en zat altijd op het veld. Hij wilde maar al te graag de trainer helpen bij het schieten, wanneer hij gevraagd werd. Naast keeperstraining waren we toen al bezig met wat tegenwoordig heet "de spitsentraining".

In het verleden was de keeperstraining vooral gericht op de keeper en niet op de spelsituatie, de eisen van de wedstrijd. Een keeper was pas in zijn nopjes als hij 10-15 x achter elkaar van hoek naar hoek was gegaan en lag er een plas, dan mocht hij er niet om heen.
In die tijd hadden we het over "mentaliteit kweken".

Voor Marcel Ijzendoorn ( de huidige trainer van topklasser VVSB) was dit kicken. Vaak trainde Marcel al met keepers als Marcel Vink en Frits van Berge Henegouwen.
De A1 keeper, de keepers van zondag 1 en 2 trainden vaak samen.

De huidige keeperstraining is veel meer gebaseerd op de eisen van de wedstrijd. In een wedstrijd duikt een keeper ook niet meer 5 x van paal tot paal. Als trainer moet je de eisen dus veranderen.
Het trainen van een keeper hangt dus veel meer af van de wedstrijdeisen. Hoe stelt een keeper zich op als er vanaf de zijkant op doel wordt geschoten?
Staat een keeper stil als er geschoten wordt? Hoe wordt de bal verwerkt? Kan de bal worden gevangen of moet de keeper de voeten gebruiken?

Het zijn allemaal vragen, waar onze huidige trainer antwoord op krijgen.
Deze week ontvangen onze D en C trainers een tweede brochure met daarin oefeningen voor onze C en mogelijk D keepers. Deze brochures kunnen nog worden uitgebreid.
Ons E en D programma is deze week uitgebreid met hoe men zijwaarts valt naar een bal.

Belangrijk is dat deze brochure een trainer, die niet gespecialiseerd is in keeperstraining , veel steun gaat bieden.

 

DEZE WEEK

Er wordt hard gewerkt aan de organisatie voor het nieuwe seizoen. Veel hangt af van de beschikbare trainers, die vooral vrijwillig actief zijn.
Dinsdagmiddag spreek ik John van de Wetering. En dan gaat het over voetballen. Hoe kun je zijn voetbalkennis gebruiken t.b.v. trainers, komt in mijn gedachte op.

Roodenburg moet zich hard gaan maken voor meer (oud) - voetballers , die betrokken zijn bij het mede bepalen van het technisch beleid en technische uitvoering.
Ik noem twee namen, maar er zijn meer oud - spelers, die betrokken kunnen worden voor Roodenburg en dan kijk ik stiekem naar een club als AJAX.

Daarnaast mogen we niet vergeten, dat we al een groot aantal ( oud) Roodenburgers hebben lopen in onze trainersstaf. Zie hiervoor o.a. het voetbalgebeuren.
Dinsdag spelen zaterdag 2 en zondag 2 een oefenwedstrijd tegen elkaar. Er vallen veel doelpunten. Een tegenvaller is dat keeper Marvin Kruts een ernstige knieblessure oploopt en moet worden geopereerd aan de meniscus.
Op woensdag komt Ramon Paardekooper kijken naar hoe de E jeugd bezig is.
Het is altijd prachtig om te zien, hoe senioren trainers van Roodenburg betrokken zijn bij de jeugd. Ramon assisteert deze avond bij de E 3, waar men bezig is met aannemen , passen en afwerken. Aan het eind komt van de groep de vraag: Kom je volgende week weer? Dat zal niet het geval zijn, dan staat Hakan weer voor de groep.

Donderdag morgen worden er gehaktballen gebraden. De spelers krijgen deze avond na de training een broodje bal. En daarin zijn er 2 soorten verkrijgbaar, de gewone bal en de zelfgemaakte halal bal.
Want dat hoort ook bij de club, we eten gezamenlijk een broodje na de training.
Donderdagmiddag waait het fors. Aluminium doelen liggen om en de vraag is of de F pupillen wel overeind zullen blijven. Toch wordt er getraind. Een leuke partij en op doel schieten vanaf een grotere afstand ( wind mee! ) staan op het programma.

Donderdagavond verzorgen de keepers van zaterdag 1 en zaterdag 2 een training voor E keeper Quinten, Ook hier zien we weer de betrokkenheid van senioren met de jeugd.

Vrijdag is het druk op het kunstgras. Kinderen oefenen voor het toernooi om de Danone cup.

 

KRONINGSKAARTEN DINSDAG 23 APRIL

Komende dinsdag staat het kaarten in het teken van de kroning. De week er op dinsdag 30 april vindt de echte kroning plaats.
Dan is er geen kaarten en sjoelen

 

VRIJDAG 26 APRIL FAKKELLOOP BIJ ROODENBURG

AANVANG 16.00 UUR TOT 20.00 UUR

Libertas Leiden organiseert een Fakkelloop tijdens Nationale Sport Week 2012

Van 21 tot en met 28 april vindt de negende Nationale Sport Week plaats. Sportverenigingen, scholen, gemeenten en andere aanbieders van sport en bewegen organiseren in het hele land sportieve activiteiten. Zo kan iedereen ontdekken hoe leuk, gezond en vooral gezellig het is om te sporten. Ook Libertas Leiden doet op 26 April 2013mee aan de Nationale Sport Week met een Fakkelloop.

Op zaterdag 21 april vindt de aftrap van de Nationale Sport Week 2012 plaats in Enschede. Een spectaculaire openingsdag vol sport en entertainment. Maar niet alleen Enschede zet zich tijdens de Nationale Sport Week actief in om iedereen kennis te laten maken met het plezier dat sport kan geven. Ook de sportclubs, sportverenigingen, bedrijven, scholen en iedereen die maar wil laten zien hoe leuk sporten is, zet haar deuren open, geeft sportclinics, demonstaties en organiseert toernooien. En dat doen zij gedurende de gehele Nationale Sport Week!

Vorig jaar werden er tijdens de Nationale Sport Week landelijk ruim 5.000 sportactiviteiten georganiseerd met maar liefst 700.000 deelnemers. Dat de organisatie van sportactiviteiten ook dit jaar weer volop aan de gang is, bewijst de inmiddels alweer lange lijst van aangemelde sportieve activiteiten die te vinden zijn op www.nationalesportweek.nl. En daar komen er dagelijks meer bij! Zoekt u een sportactiviteit bij u in de buurt? Kom dan op 26 April naar de Pieter Bothstraat 27 in Leiden en [doe mee met de Fakkelloop.

Doe mee!

De Fakkelloop zullen wij organiseren om geld in te zamelen voor Jeugd Sport Fonds.

We gaan dit doen doormiddel van een Estafette Fakkelloop. Iedereen kan zich met een groepje inschrijven in de verschillende categorieën. (MAX. 5 personen per groepje). Elke deelnemer zal een rondje rennen van 1,15 kilometer.

De deelnemers kunnen zich inschrijven door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en daarin te vermelden het onderwerp fakkelloop inschrijving en dan je nam en leeftijd.

Datum: 26-April-2013

Locatie: Lv Roodenburg (Pieter Bothstraat 27 2315 AP Leiden)

Iedereen zou kunnen meedoen aan de Fakkelloop en zo zelf ervaren hoe leuk het is om (samen) te sporten!

Wilt u meer informatie? 06-29560573, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vanaf 16.00 uur tot 20.00 uur organiseren de combifunctionarissen ook allerlei voetbalspelvormen, de deelname is gratis
Lekker sporten doe je deze middag bij Roodenburg. Je hoeft geen lid te zijn!

 

HET VOETBALGEBEUREN

Er zijn zaterdagmorgen 4 thuiswedstrijden. De F2 komt op stoom. Ze worden nu getraind door trainer van zondag 1 Robin van Wieringen, die vaak stagiaires inschakelt. Khalid en Itaq helpen deze week. De ploeg wint met 4-1 en de moeder van Bryan maakt foto's, die zeker een plek verdienen op de website.
Op het hoofdveld is het de beurt aan de D1. De trainers Mourad en Kamal Rhioues ( speler van de zondagselectie) zien Roodenburg D1 met 3-1 winnen. Scheidsrechter Johan van Wieringen krijgt de complimenten voor het fluiten.
Op het kunstgras speelt de E1 tegen Docos E2. Hier zijn twee spelers van de zondag selectie de begeleiders. Gloire en Selemon zien een in de eerste helft tegenspartelend Docos. De ruststand is 4-2, de eindstand wordt 9-2 en vooral de Docos keeper doet zijn uiterste best om de ballen tegen te houden.
Op het veld er naast komt de F1 uit tegen Rijnsburgse boys F3. Bij deze groep staat Ronald Jansen, oud speler van Roodenburg 1 voor de groep. Rijnsburg kan het tempo niet bijbenen en moet deze morgen 11 tegendoelpunten incasseren.
De E 3 speelt uit bij Leiden. Ze spelen tegen Leiden E2 en ze behalen een goed resultaat. De eindstand wordt 1-1.
De E2 gaat uit naar Graaf Willem VAC. Zij incasseren een nederlaag aan de Roggewoning met 6-3.

De C1 speelt tegen Alphen C2, de nummer 2. Ook hier is een zondagselectiespeler de trainer
De ploeg van trainer Said Ajar verliest in Alphen met 3-0

De derby tussen Lugdunum en Roodenburg eindigt in 0-0. Voorzitter Phil Verstraeten valt het op dat de publieke belangstelling wat tegen valt. We schatten het op 200 man en na afloop blijven veel Roodenburgers een biertje drinken bij de gastheer.
De wedstrijd wordt gekenmerkt door veel strijd om de bal , en in de hele wedstrijd zijn er maar weinig uitgespeelde kansen. Adam Aksoy komt in de tweede helft nog de keeper van Lugdunum tegen, aan de andere kant zijn er ook twee grote kansen voor de Lugdunum aanvallers.
Na 88 minuten op het scorebord van Lugdunum houdt de scheidsrechter er mee op. Op zijn stopwatch staat 90 minuten. De spelers willen nog verhaal halen, maar besluiten toch maar om de klok van de arbiter te vertrouwen.
Lugdunum zon op wraak, maar het bleef 0-0 en zorgt dat alles de komende weken nog open ligt.
Roodenburg 3 won de uitwedstrijd bij Rijnsburg en blijft zich richten op de koppositie.

 

MINI F GROEP GROEIT

De mini F groep ( kinderen geboren in 2006 en 2007) groeit weer. Het weer wordt beter en iedere training begroeten we momenteel 1 nieuw spelertje.

Afgelopen zaterdag waren we met 8 .
Roodenburg heeft al jarenlang een trainingsprogramma dat gebaseerd is op de eisen van deze leeftijdsgroep.
Kinderen moeten op deze leeftijd veelzijdig bewegen. Dit is de basis om later de voetbaltechniek makkelijker aan te leren. Bij de mini F vragen wij aan de ouders om mee te doen, te helpen.

Het programma van afgelopen zaterdag was gebaseerd op het spelen met hesjes. De kinderen begonnen en moesten over de neergelegde hesjes springen, zowel voorwaarts als achterwaarts. Daarna was er een tikspel met uitwijken voor medespelers en hesjes.
De bal mocht natuurlijk niet ontbreken. Ze dribbelden langs de hesjes en mochten de hesjes niet raken, daarna een lobje over de hesjes . Tot slot moest er langs hesjes worden gedribbeld en op doel worden geschoten.

Met en zonder bal kun je op deze manier een kind beter laten leren bewegen en doet hij ervaring op met de bal.

Wanneer traint de mini F?
woensdagmiddag van 17.00 uur tot 18.00 uur
zaterdagmorgen van 9.30 uur tot 10.30 uur

LET OP: kinderen van 2006 -2007 kunnen nu worden aangemeld en gratis meetrainen tot het einde van het seizoen. Het lidmaatschap gaat dan op 1/7/2013 in.

 

HET VOETBALGEBEUREN OP ZONDAG

De zondag 2 was niet opgewassen tegen het fysiek sterkere Teylingen 3. Trainer Lotfy had zijn mannen voor de wedstrijd nog verrast met een tosti kaas, het mocht niet baten.
De tegenstander ging met een 6-1 overwinning naar huis.
Zondag 3 stond met 2-0 voor, maar het jeugdiger UDO wist toch nog gelijk te maken.
Omdat zondag 1 niet speelde , kon ik eens gaan kijken bij de buren.
Het meest opvallend was de gasbarbecue op het terras van UDO. Een groot terras en vrijwilligers, die broodjes worst en hamburger verkochten. Ze werden gretig afgenomen.
Een tip voor ons terras, nu de temperatuur gaat klimmen.
Mijn tweede club was UVS. Er was maar een wedstrijd en wat opvalt is dat op alle velden en op alle doelen de jeugd aan het voetballen was.
Het lijkt er op dat het recreatief medegebruik zich uitbreidt. Terugkomende op Noord, was het dringen op het kunstgrasveld.
Het was een soort familiegebeuren, waarbij vaders met zonen en dochters een balletje komen trappen.

 

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.