Roodenburg Actueel 2013 - nummer 15


Op de eerste plaats moet hij nog steeds de ballen tegenhouden. Maar tegenwoordig moet een keeper kunnen meevoetballen en moet hij kunnen dirigeren.

In het verleden was het geven van keeperstraining een onderdeel van het trainersvak. In de loop van de jaren is dit een specialisme geworden.
Er kwamen aparte keeperstrainers.
Bij kleine clubs ontbreken deze specialisten en de vraag is of dit ernstig is?
Ik denk dat een jeugdtrainer zich zelf moet verdiepen in het keepersvak, want de keeper is een van de elf teamspelers. Een trainer, die zelf kan aangeven, wat een keeper moet doen, ontwikkelt een vertrouwensband met de keeper. En samen, trainer en keeper zijn bezig met het functioneren van de nummer 1.

Het leren van keepertechnieken vangt aan bij de 8 jarigen. In diverse leeftijdscategorie√ęn worden er steeds meer technische en tactische vaardigheden aangeleerd. Net als bij jonge voetballers, moet je een keeper niet overvoeren met complexe technische en tactische oefeningen.

Veel trainers weten niet welke oefeningen voor welke leeftijd geschikt zijn. Om dit probleem op te lossen, zullen onze jeugdtrainers de komende weken informatie ontvangen wat een keeper moet aanleren in een bepaalde leeftijdsgroep.

Laten we de 8-12 jarigen eens nader bekijken. Hier is het zaak om niet te veel te specialiseren.
Een E en D keeper zou de volgende technieken moeten kunnen uitvoeren.

- het oppakken van laag op het lichaam getrapte ballen.
- het vangen van halfhoge en hoge ballen op het lichaam
- het vallen naar de zijkant en klemmen en afschermen van de bal
- het vangen van ballen, die van de zijkant komen
- het passen en aannemen van de bal
- het afrollen en duiken
- de doelschop vanaf de grond
- de uittrap recht en diagonaal

Naast deze technische onderdelen , komen er eenvoudige tactische onderdelen bij. Daarbij moet u denken aan de basishouding en het verkleinen van de hoek.

Het zijn heel wat onderdelen, die men als trainer met de keeper kan uitvoeren.

Wanneer men dat doet, dan is het een een/tweetje tussen twee mensen. Maar bij het trainen van dit onderdeel zijn er meer spelers betrokken. De keeper is een onderdeel van het elftal en daarom doen we er goed aan , om de keeperstraining te integreren in de teamtraining. Spelers trainen de keeper. Tijdens de oefenen doet de keeper gewoon mee.

Als voorbeeld nemen wij de warming up. Tweetallen passen elkaar de bal toe in een afgebakende ruimte. Tijdens het passen , plaatst de passgever de bal naar de keeper, die verwerkt de bal en rolt of werpt de bal naar de partner van de passgever.

Met het verschijnen van dit verhaal komt er voor onze E en D trainers een brochure uit met oefenstof voor de keeper.
Zij moeten er samen met de keeper mee aan de slag.

Een ding weten wij zeker, op die manier krijgt de keeper de aandacht, die hij verdient.

DEZE WEEK

Dinsdagmiddag was het zo ver. De sproeiers op de grasvelden gingen aan, want het gras snakt naar water. En niet alleen het gras snakt. Op het dak van de flat het Noorderlicht broedt al heel wat jaren een scholeksterpaar. Een weidevogel in de stad.
Het paartje is al weer twee weken geleden gearriveerd en het is een vreemde gewaarwording, wanneer je zo'n vogel ziet wroeten in de toendra van Noord.
Dinsdagmiddag wordt er een kaart gesigneerd door de leden van de kaart- en sjoelclub voor Jan van der Linden. Jan is opgenomen in het ziekenhuis en via deze kaart tonen de leden hun betrokkenheid.

Het regent op donderdagmiddag en de F trainers besluiten een toernooitje te doen. Naast de F pupillen zijn er bij deze training vaak broertjes, die mee komen.
Op twee velden zijn we met 20 kinderen in de weer. De velden maken we bewust niet te groot, want er moet veel worden gescoord.
Wist u dat bij de schiettraining van F pupillen iedere tweede schot een doelpunt moet zijn? Veel doelpunten werkt heel goed op de motivatie van de kinderen. Ze gaan volledig in hun spel op.

Deze week rollen er weer uitnodigingen in de Roodenburg bus van UVS , waarbij ze de betere jeugdspelers weg halen. Een groot aantal clubs komt in opstand. Bij menig club ontstaat onrust in hun groepen. Ook onze jeugdtrainers uitten hun zorgen. "Kunnen wij dan niets opbouwen? ". Men is het getrek aan jeugdspelers meer dan beu. Docos en Voorschoten nemen het voortouw.

Vrijdagavond vindt er een sponsoravond plaats en is Alfons Groenendijk , trainer AJAX A1 de gastspreker. Het wordt een geanimeerde avond, waar de zaterdagselectie en vooral sponsors op zijn afgekomen.

Zaterdagmiddag is er jeugdbingo in het jeugdhonk. De opkomst valt tegen. Maar het is gezellig en de deelnemende kinderen gaan met leuke prijzen naar huis.

DANKWOORD VAN FAMILIE VAN TONGEREN

Hierbij willen wij iedereen bedanken voor de steun en belangstelling na het plotseling overlijden van Hans van Tongeren. Tevens willen we LV Roodenburg bedanken voor het goede ontvangst na de plechtigheid en het mogelijk maken van het samen komen in de Roodenburg kantine.

Johan en Monique, Monique en Menno en de kinderen

HET VOETBALGEBEUREN
Zaterdagmorgen begint de E3 als eerste aan een reeks van wedstrijden. De E3 wint ruim van ASC en was het winnen eerst iets wat sporadisch voorkwam, tegenwoordig weten ze niet meer wat verliezen is. De D1 speelt al vroeg uit bij Valken. In de eerste helft krijgt Roodenburg twee goede kansen, maar is het Valken dat vlak voor de rust weet te scoren. In de tweede helft begint Roodenburg wederom met kansen en wanneer je ze zelf niet maakt, dan doet de tegenpartij het wel.
De E1 speelt een goede wedstrijd tegen RCL E2. Het is anders voetballen op het wetra veld van RCL, maar het team past zich goed aan en gaat met een 0-8 overwinning naar huis.
De E2 blijft niet achter, ook hier blijft de teller op 8 steken.
De C1 heeft in Alphense Boys C3 een lastige tegenstander. Een uur voor aanvang van de wedstrijd is de ploeg al op Noord en dat is goed voor de wedstrijdconcentratie. Het is een wedstrijd, die alle kanten op kan, maar uiteindelijk winnen de boys in de slotminuten.

De B1 speelt om de eerste plaats tegen de directe concurrent TAVV B1, en kwartier voor tijd weet TAVV op vooralsnog op voorsprong te komen en uiteindelijk wordt het 0-2
De F1 speelt een van de beste wedstrijden van het seizoen. uiteindelijk wordt er met 3-2 nipt verloren van Voorschoten f 6. F2 weet wel te winnen. Aan de Kempenauerstraat wordt het 2-4

Zaterdag 1 speelt een wedstrijd, waarbij de tegenstander weinig ruimte gunt. uiteindelijk is de eindstand 0-0.
Zaterdag 3 komt niet in de wei. de tegenstander Lugdunum 2 kan deze zaterdag geen elftal meer binnen de krijtlijnen brengen
Zaterdag 4 en 5 spelen wel thuis en weten hun wedstrijd in winst om te zetten. zaterdag 4 wint met 2-1 en Roodenburg 5 wint met 9-1 en verstevigt haar koppositie.

DE PUPIL VAN DE WEEK

naam Farooq Alsharbeshi
team f 1
leeftijd 7 jaar


Hoe vond je het om pupil van de week te zijn ?
heel erg leuk

Wie vind je de beste speler van Roodenburg?
Abdul Ali

Wat heb je die dag allemaal gedaan?
Ik moest eerst zelf voetballen met de F1 tegen koploper Voorschoten F6 en daarna ging ik naar mijn broer kijken ( Hussain), die speelt in de E2.
Na deze wedstrijd was het zo ver en mocht ik mijn pupil van de week pak aandoen.
Toen ik klaar was, ging ik naar de jongens van het eerste. Ik mocht een broodje eten en drinken
pakken. M ar ik was zo zenuwachtig, dat ik geen honger had. Na de bespreking gingen we naar het veld . Ik moest mee doen met de warming up en mocht de aftrap doen.
En ja hoor gescoord. Helemaal blij. Daarna ging ik naar de wedstrijd kijken. Het werd 0-0. Jammer dat mijn doelpunt niet meetelde.

ha ha Ik vond deze dag helemaal te gek. Ik zou wel elke week pupil van de week willen zijn en je leert er ook nog wat van.

Jongens bedankt groetjes Farooq

HET VOETBAL OP ZONDAG

Het was geen goed weekend voor de zondag afdeling. Blessures, schorsingen zijn er de oorzaak van dat het spelersaantal flink is uitgedund. Spelers, die dan terugkomen van een blessure moeten weer te snel spelen, waarvoor eigenlijk eerst een wedstrijd in het tweede nodig is om terug te komen.
Een selectie moet daarom altijd uit 1 en 2 bestaan, waardoor er een wisselwerking is. Spelers uit 2 moeten plekken innemen van geblesseerde spelers, spelers, die terug moeten komen van een blessure doen ritme op in het tweede team.
Zondag lukte dit niet en hoewel de eerste helft Roodenburg verrassend op 2-0 kwam, was de koek in de tweede helft op. ASC maakte via een kopstoot vlak na rust 1-2 en het leek een wedstrijd van 2-2 te worden. Uiteindelijk viel de organisatie na 2-3 weg en liep ASC uit naar 2-5.
De aspiraties kunnen de kast in, seizoen uitspelen en zorgen dat men als groep verder gaat werken aan de toekomst.
Ook zondag 2 en zondag 3 kregen op hun broek en zullen volgende week uit een ander vaatje moeten tappen.