Roodenburg Actueel 2013 - nummer 11

Het zoeken naar talent gebeurt op vele manieren. De KNVB heeft een aantal mensen, die de velden afstruinen op zoek naar talent voor de vertegenwoordigende teams. Zij doen het voorwerk en als de talenten zijn ontdekt, dan komen de betaald voetbalorganisaties.
Die plukken de krenten uit de pap en gaan op die manier met de "diamantjes voor zolang ze blinken" er van door.

 

De tweede groep zijn de hoger met jeugd spelende clubs. Ze hebben vaak een verbintenis afgesloten met een betaalde voetbalorganisatie.
Alphense Boys doet het met Sparta, UVS met FC Twente en Docos met ADO Den Haag.
BVO's hebben met nog veel meer clubs samenwerkingsverbanden, waarbij de voorkeur van de BVO's uit gaat naar clubs met veel leden, waarvan de jeugd op een behoorlijk niveau speelt.
Doordat er veel jeugd loopt, is de vijver vaak goed gevuld en zit er misschien wel een goudkarper in, die men aan de haak kan slaan.

 

Clubs, die met de jeugd op hoog niveau willen spelen, kiezen op twee manieren om het niveau op peil te houden. Ze doen aan externe scouting en houden talentendagen.
Er zijn maar weinig clubs bij, waarvan in de vertegenwoordigende hogere jeugdteams, de A1, B1 en C1 meer dan de helft is begonnen bij die club. De meeste spelers zijn afkomstig van andere clubs.

 

Via Talentendagen melden zich bosjes van spelers aan . En dan is het makkelijk kiezen.

 

Er doen zich dan twee problemen voor. Wat doe je met de spelers die afvallen? Worden die vooraf gewaarschuwd of komen die spelers er pas achter in september?

 

Spelers, die dan afvallen voelen zich bedrogen en last but not least de ouders. Ze kunnen vaak niet meer overschrijven naar een andere club omdat ze zijn uitgekomen in categorie A en het dus niet mogen proberen op hetzelfde niveau bij een andere club. Meestal taaien deze kinderen met hun ouders af. Jeugdvoorzitters worden er vaak op aangesproken, maar de door hen aangestelde jeugdtrainers beslissen. Jeugdvoorzitters, cq. jeugdbestuur / hoofdbestuur zijn alleen verantwoordelijk voor het aanstellen van die jeugdtrainers. Het jeugdbestuur vindt het dan sneu voor de teleurgestelde spelers, maar zij hebben een dubbele agenda. Aan de ene kant hebben ze te maken met de teleurgestelde spelers en vaak hun ouders en aan de andere kant het niveau van het selectie team. Hun belang is het dat A1, B1 en C1 op niveau blijven spelen en daarvoor is er al weer genoeg nieuw talent voor voorhanden.

Het tweede probleem zijn de trainers van de oude clubs, die hun spelers zien verdwijnen. Met hen wordt geen contact gezocht. Ze moeten het maar zien, dat dit het lot is van de lager spelende club.

 

Al deze zaken vinden plaats, zonder dat de KNVB als bond duidelijke richtlijnen/ eisen heeft gesteld, hoe talent moet worden gescout en worden begeleid. En welke competentie die opleidingsinstituten moeten hebben?
Wordt het niet eens tijd, dat de trainers van al die opleidingsteams minstens UEFA coach 2 zijn? En dat deze instituten jaarlijks worden gecertificeerd door de KNVB?

 

Terugkomend over de talentenjagers blijft het niet alleen bij de BVO's en de hoger spelende amateurclubs.
Er zijn nieuwe jagers waargenomen.
Recent kregen wij bericht dat Ronald de Boer jeugdtalenten zoekt voor Manchester United.
Gaan we nu ook al over de grens? Er lopen toch genoeg Engelse jochies over de plas, die tegen een bal kunnen trappen?

 

En wat gaat Quatar doen? Zijn die momenteel niet op zoek naar jeugdig in Europa met de bedoeling om ze in Quatar te laten voetballen en naar school te laten gaan? Wanneer deze kinderen dan 18 jaar worden, dan krijgen ze de nationaliteit van dit land.

 

Wanneer er zoveel aan het speuren zijn, is er dan geen sprake van wildgroei?

 

DEZE WEEK

Maart roert zijn staart. Deze week beleven we de koudste maartweek sinds 1962 .
Dinsdagavond wordt er getraind en kijken spelers van de zaterdag en zondagselectie naar de echte kraker FC Barcelona tegen AC Milan.

Woensdagavond is er een oefenwedstrijd tussen Roodenburg E1 en Oegstgeest E 1. De eindstand is 1-1. De E1 heeft door afgelastingen de laatste weken te weinig gespeeld en moet ritme opdoen.

De temperatuur is overdag boven nul en met dit gegeven gaan we het weekend in, wetende dat er op het kunstgrasveld zeker gevoetbald gaat worden.

Op vrijdag en zaterdag staat Nederland stil bij het uitvoeren van vrijwilligerswerk. Een voetbalclub is zo'n vrijwilligersorganisatie. Veel mensen doen al taken zoals het fungeren als leider, trainer, barmedewerker. Er kunnen er altijd nog meer bij.
En soms is vrijwilligerswerk ook jouw hobby. Daarom zijn we voor onze website nog op zoek naar extra webmasters. Reageren, stuur even een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op zondagmorgen verschijnen via het Roodenburg twitter account de standen van zaterdag 1 t/m 6 op menig twitter account en op de website van Roodenburg.

 

MINI F TRAINING OOK OP WOENSDAGMIDDAG

 

vanaf 17.00 uur tot 18.00 uur krijgen de mini F spelers ( geboren in 2006/2007) weer voetballes.
Het programma bestaat uit veelzijdig bewegen , met en zonder bal ,
Het programma is afkomstig van de jeugdcoördinator . Die geeft de oefeningen/ spelvormen aan en de ouders kunnen daarbij meehelpen.
Ouders krijgen tegelijkertijd inzicht in wat voor kinderen van deze leeftijd belangrijk is.

 

Dus tot woensdag, proef trainen mag

 

Zorg dat u met uw kind om 16.45 uur bij Roodenburg bent.

 

HET VOETBALGEBEUREN op zaterdag

Een topprestatie leverde de E3. Ze moesten al om 7.30 uur vertrekken naar een uitwedstrijd tegen VVSB en het werd de 5de overwinning op rij. Bij VVSB werd er gewonnen om 0-8.

 

De F2 spelers waren maar net op tijd en ook hier gaat het steeds beter. Met 4-3 werd er in een spannende partij gewonnen van Foreholte. De E1 speelde een gelijk opgaande partij, de wedstrijd leek op 2-2- te eindigen, maar het werd nog 3-2. Het slot was niet zo leuk, de emoties voerden de boventoon en dat is nooit goed voor de kinderen.
Hoe je met elkaar een wedstrijd moet beëindigen lieten Boshuizen D1 en Roodenburg D1 zien. Na de wedstrijd vormde Boshuizen een erehaag en was er voor de winnaars een applaus. Roodenburg won met 1-0

 

De E 2 speelde gelijk bij Wilhelmus, de C1 won nipt bij Meerburg en de B1 won met 9-3 van UVS B3.
In de race om het kampioenschap won de zaterdag 2 van Blauw Zwart 2. Het werd geen gemakkelijke opgave, maar de snelle voorsprong gaf wel houvast.
Dit was ook van toepassing op Be Fair. Binnen twee minuten was het 0-1 voor de ploeg uit Waddinxveen. Daarna was het Roodenburg dat aandrong, maar het was Be Fair, dat uit scherpe uitvallen de score kon opvoeren. via 2-0 en 2-1 werd het uiteindelijk 4-1 voor de nummer 2 en zal Roodenburg nog alle zeilen moeten bij zetten om hun positie waar te maken.

Zaterdag 3 blijft winnen, het vierde team stond stil, zaterdag 5 won en zaterdag 6 verloor.
Alle uitslagen kan men raadplegen via de derde kolom van het wedstrijdprogramma.
Het KNVB wedstrijdprogramma treft men direct aan onder de foto's van de homepage van onze website lv.roodenburg.nl

HET VOETBALGEBEUREN OP ZONDAG

 

De zondag 3 speelde tegen Alkmania en won met 4-0. Zondag 2 werd gestaakt vanwege herhaaldelijk commentaar op de leiding.

Zondag 1 verraste door uit te winnen van Altior. De wedstrijdvoorbereiding was deze week niet optimaal, maar dan kunnen zich wel eens extra krachten ontwikkelen. Door dit resultaat is Roodenburg nog steeds derde van onderen. Zij hebben 19 punten verzameld . De nummer 4 heeft 20 punten en dat betekent dat er in deze klasse een heel grote middengroep is en waardoor het iedere week weer een andere kant kan opgaan.

Komende zondag komt Docos op bezoek. Het team heeft de laatste weken veel punten bij elkaar gesprokkeld, dus is alles weer mogelijk.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.