Roodenburg Actueel 2013 - nummer 10

Wat heb je als voetballer nodig om dit spel te beheersen?


Ten eerste is dat een goede traptechniek. Daarbij moet men de bal met verschillende delen van de voet kunnen spelen. ( met de binnenkant voet, de binnenkant wreef, de buitenkant van de wreef en de volle wreef.)
Het trappen gaat tegenwoordig steeds sneller. Dit komt door tijdsdruk, druk van de tegenstander. De tijd om de bal even voor de goede voet neer te leggen ligt al ver achter ons. Daarom moeten spelers net zo goed met links als met rechts kunnen trappen.
Bij het passspel moet de bal soms worden aangenomen. Het aannemen van de bal met verschillende lichaamsdelen behoort daarom ook bij de persoonlijke techniek van een jeugdspeler.

 

Maar met dit alles ben je er nog niet.
Via het passen kom je tot combinatie voetbal. Meerdere spelers vallen aan op een doel, ze spelen de bal snel naar elkaar over, met als doel om doepunten te maken.
Het passspel is dus geen doel op zichzelf, maar via het passen worden de doelpunten voorbereid.

 

Bij het combineren gaat het om het uitspelen van tegenstander(s) via passes. Die zullen trachten om een doelpunt te voorkomen en zelf in de aanval te gaan.

Bij het passen langs verdedigers gaat het om het zuiver passen van de bal. Soms moet dit in de loop, de andere keer in de voeten.
Op zijn dooie akkertje richting doel gaan, dat is een utopie. Najagende verdedigers, die de organisatie van de verdediging proberen te herstellen, zullen er alles aan doen om het de passende spelers zo moeilijk mogelijk te maken.

 

Weer een andere factor, dat het passen beïnvloedt, is de ruimte. Heel vroeger speelde men met 3 verdedigers, wie naar het internationale voetbal kijkt, die ziet tegenwoordig soms 11 spelers achter de bal. Dat betekent dat de ruimte om door heen te combineren, steeds kleiner is geworden.
Van groot belang is het dus, dat spelers zuiver passen en via goed positie kiezen weten te overrompelen.

Maar wat te doen als de verdedigers in het centrum blijven staan?
Het is dan zaak, dat die verdedigers gaan bewegen, dat die verdedigers naar een kant worden gelokt. Wanneer er veel aanvallers aan een kant zijn en de verdedigers komen er naar toe, omdat de andere verdedigers worden dolgetikt, dan ontstaat ruimte aan de andere kant en moet het spel snel worden verplaatst

 

Daarvoor is dan weer een goede traptechniek nodig.

 

Met al deze zaken zijn onze jeugdtrainers deze en komende weken bezig.
Maar passen is niet alleen een technisch gebeuren. Het heeft verder te maken met de persoonlijkheid van een speler. Ziet hij zijn medespeler , die beter voor het doel staat dan hijzelf en speelt hij de bal dan naar die speler?
Of hebben we te maken met de speler, die eerst voor eigen succes gaat en op doel schiet, en daarna zich excuseert bij zijn medespeler!

Onze allochtone voetballers zijn verknocht op de persoonlijke actie. Een speler met een beweging het bos insturen , wordt door spelers en publiek vaak gezien als het ultieme kunstje van een speler.
Een eenvoudige pass is niet spectaculair en toch is dat wat voetbal zo effectief kan maken.
Het eenvoudig de bal naar elkaar spelen.
Het voordeel van de eenvoudige pass is dat je het zonder een duel af kan. Het kost dus minder kracht, de kans dat je balverlies lijdt, neemt af.
Trainers langs de lijn roepen het vaak, als spelers met de bal gaan lopen.
Laten we het anders doen,simpel spelen. de bal het werk laten doen.

 

Met deze boodschap sturen we onze spelers de komende weken het veld in.

 

DEZE WEEK

We kunnen er kort over zijn. Veel aandacht is er voor het passen met de bal. Het gaat dan o.a. of een speler met de beide voeten de bal kan trappen.
Veel spelers trappen met het goede been de pannen van het dak. Moet ze echter met het zwakke been trappen, dan zie je vaak alleen maar rollertjes.
Het is nu zaak dat iedere jeugdtrainer de spelers uitdaagt, want spelers die tweebenig zijn worden eerder gescout, dan spelers met slechts een sterk been.

Op maandag komt het verzoek om het artikel over het Spoortje te plaatsen op de website van Leiden Noord. Roodenburg is de club van Leiden Noord en is er wat te melden over Roodenburg of over de buurt, dan is de website een goede bron om informatie te delen.

Op woensdag lees ik op twitter .  Roodenburg en Quick sportwear tekenen  een meerjarig kledingcontract.

Het is goed voor de continuïteit.
Vrijdagmiddag ben ik even op de club. De sportopbouwwerkers zijn bezig met de Danone cup. Het is druk op het veld, brandweer, Engelse school, sportopbouwwerk en jongeren, die een balletje willen trappen.
Een verkeersregelaar is gewenst.

 

HET VOETBALGEBEUREN
Wanneer ik naar buiten kijk, dan zie ik plassen. De regen valt gestaag. Vele grasvelden zijn afgekeurd, maar op het kunstgrasveld kan wel gespeeld worden. Hier staan twee E wedstrijden gepland. De E 3 speelt een goede eerste helft en een tweede helft, waar het moeilijker gaat. Aan het eind van de wedstrijd is de stand 3-2, maar dat is vooral te danken aan keeper Amara Kante.
De E2 speelt onder leiding van de trainer van zondag 1 Robin van Wieringen tegen Stompwijk E2.  Het is een gelijk opgaande wedstrijd, waarbij Stompwijk steeds de voorsprong pakt. Vlak voor tijd komt een Roodenburg voorzet voor de voeten van een Stompwijk speler, die de bal pardoes in eigen doel werkt. Iedereen vindt het eigenlijk wel een beetje sneu, maar dat is voetbal.
De wedstrijd van de B1 begint goed, maar heeft verder last van een mindere periode. Een schot op de paal en een gehouden penalty van keeper Khalid zorgen er voor dat Roodenburg B1 overeind blijft. Vlak voor rust voert Roodenburg B de score op naar 3-1. In de tweede helft loopt de ploeg uit naar 9-3. Door dit resultaat blijft de ploeg mee doen in de bovenste regionen.

Uit gingen we wedstrijden van F1 en F2 door. Beide teams speelden op dezelfde tijd bij Quick Boys. Veel ouders gingen mee, alleen waren de Katwijkers een maatje te groot voor Roodenburg.

De zaterdag 6 speelde eveneens uit bij Quick Boys. Ook zij lieten de punten achter in Katwijk.
Een aantal spelers van zaterdag 2 gingen op de fiets naar RCL. Ze speelden er een thuiswedstrijd en wonnen met 2-3 de "burenruzie".

In de voorbeschouwing gaf ik al aan dat DWO een goede runner up is en thuis maar heel weinig punten heeft laten liggen. Ook Roodenburg zaterdag 1 moet er aan geloven en wordt met 2-1 verslagen.

 

 

GEZOCHT  FOTO'S VAN COR VAN DER BURG

 

Vanaf  1959 keepte hij voor Roodenburg en binnenkort wordt hij 65 jaar. We hebben het over Cor van der Burg.

Iemand is op zoek naar foto's  van Cor uit zijn Roodenburg tijd.

Wie kan ons helpen?

 

Stuur een e-mail naar de leden van de reünie commissie, wanneer u foto's in uw bezit hebt.

Gebruik Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor uw reactie.

HET VOETBALGEBEUREN OP ZONDAG

Het werd het weekend van de gelijke spelen. zondag 2 en zondag 3 speelden tegen teams van Foreholte en ze hielden het op een gelijkspelletje.
Zowel zondag 1 als Bernardus kregen genoeg kansen. Uiteindelijk kon iedereen wel vrede hebben met de einduitslag van 3-3.
Bernardus kwam pas vijf minuten voor tijd op gelijke stand.
Het is zaak om bij 3 tegen 2 op balbezit te spelen, wat veel balcirculatie en vrijlopen vraagt. Onderdelen, die we deze week op het menu hadden bij de diverse jeugdteams.

 

DINSDAG CLUBGEBOUW OPEN

Dinsdagmiddag is het clubgebouw iedere week open voor het klaverjassen van de oudere Roodenburgers en wijkbewoners.
Komende dinsdag is er champignonleague en begint om 20.45 de return van FC Barcelona en AC Milaan.  Een interessante pot voetballen, waar u en de selectiespelers van zondag 1 en zaterdag 1 best trek ik hebben
Het clubgebouw is open vanaf 20.00 uur.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.