Roodenburg Actueel 2013 - nummer 9

Het is 1999 en er wordt gestart met het project Roodenburg nog completer. In 1999 leeft Nederland in de zevende hemel. We naderen het jaar 2000 en er bestaat angst of de computers dit nieuwe millennium wel zullen halen.
Het is ook het jaar dat de gemeente Leiden, de Leidse Welzijnsorganisatie, de Stichting Meander, die zich bezig houdt met multiculturele zaken, Sportservice Zuid Holland en Roodenburg samen aan de slag gaan.
Wekelijks zijn velen bezig met een plan voor een vereniging met toekomst. Dat gebeurt in een van de ruimten van het Spoortje, omdat er daar meer vergaderruimten zijn dan bij Roodenburg en de leden willen ongestoord kunnen werken.

Het plan dat wordt uitgewerkt komt neer op de volgende pijlers.

 

1. Het wijkontwikkelingsplan. Men wil nieuwe woningen en daardoor zal de samenstelling van de bevolking veranderen. Dat is waar, maar het is nog niet zo dat kinderen uit wijken als Nieuw Leyden en Groenoord , Roodenburg en de Tuin van Noord al hebben ontdekt.
Het gaat echter om betere woningen en de werkgroep komt dan ook met een plan dat daar een robuust sportcomplex bij hoort.
Het clubgebouw wordt groter, er zijn aparte ruimte en de vorm van het clubgebouw is een kasteel. Net als Sparta in Rotterdam . De naam Roodenburg is immers afkomstig van een kasteel, dat in de buurt van de Kanaalweg heeft gestaan.

2. De tweede pijler is het stimuleren van sport. Daarbij gaat het om het ondersteunen van het technisch kader, het sportopbouw werk en de integratie van allochtonen.
Jaren achterheen heeft de club ondersteuning gehad om haar vrijwilligers te helpen bij het leren voetballen. De resultaten daarvan zijn duidelijk merkbaar en zelfs cluboverschrijdend geweest. Want mannen als Ronald Moenen ( Lugdunum) en John van der Steen ( UVS, Quick Boys B1) deden dankzij het project hun eerste ervaring op als trainer.
De begeleiding van de trainers gebeurt nog steeds. De regie van het opleidingsprogramma is in handen van de club, waarbij er via meerdere visies wordt gewerkt.

3. De derde pijler waren de velden. Nadenkend over het plan wilden we 3 soorten velden. Een gras veld, waar het eerste elftal op spelen kon. Dat werd dus het hoofdveld. Het tweede veld werd wetra. Een veld, waarop men kan trainen en spelen. Het is altijd prettig, wanneer selectie teams op gras trainen, omdat ze regelmatig op gras hun competitiewedstrijden moeten spelen.
Het derde gras was kunstgras. In de begin was dit zand in gestrooid en waren de afmetingen te klein. De velden werden hoofdzakelijk gebruik voor training en de wedstrijden van de jongere jeugd.

4. De vierde pijler was het jeugdbeleid. Was vroeger het jeugdbeleid iets van het clubhuiswerk, tegenwoordig zijn er meer instanties met de jongeren bezig.
Jongeren wilden speelruimte en die was er in Leiden noord niet. Je kon naar de speelweide, maar daar laveerde je tussen de hondenuitwerpselen, van wijkbewoners, die hun hond uitlieten in het park.
Meerdere projecten werden er opgestart. Sleuteldrop voor de opvang van de jongste jeugd, het sportopbouwwerk als begeleiders van de sportende jeugd.
Tegenwoordig hebben we de combifunctionarissen, die de jeugd en ook anderen aan het bewegen moeten zien te krijgen.
Een van de wensen om dit te kunnen uitvoeren was de aanleg van een kunstgrasveld, dat mocht worden gebruikt door de buurt. Vanaf de start was het een geweldig succes. Het recreatief gebruik bracht schade mee, maar al doende leer.
Recent is het kunstgrasveld vervangen. Er kunnen nu wedstrijden op een heel veld worden gespeeld en de jeugd weet in grote getale het kunstgrasveld te vinden. Op sportgebied zal dit de belangrijkste plek van Leiden Noord de komende jaren zijn.,
Een punt dat gekoppeld is aan het jeugdbeleid is de ouderbetrokkenheid. Bij de start van het project hadden de ouders van met name allochtone leden de gedachte: ik breng mijn kind naar de voetbalclub en dan is het klaar. In de loop van de jaren is er toch sprake van meer ouder betrokkenheid. Ouders rijden mee naar uitwedstrijden, men ziet elkaar op de club. Heel veel daarbij hangt af van de leiders. Wanneer die de ouders weten te mobiliseren, dan verloopt alles als een trein en de kinderen zijn blij, dat de ouders komen kijken.

5. De vijfde pijler is de sociale integratie. Hoe krijg je bevolkingsgroepen samen? Laat ik het zo eenvoudig stellen. Veel mensen hebben hier een bijdrage geleverd en het wantrouwen van weleer is omgeslagen in een stuk vertrouwen heden ten dage.
Bij dit alles behoort een voetbalclub haar eigen identiteit te behouden, maar moet er rekening worden gehouden met leden van andere culturen. De halal producten zijn in het assortiment gekomen, aan de andere kant moet het autochtone lid gewoon zijn wijntje of biertje kunnen drinken.
Want alleen dan kan er sprake zijn van respect.

Al deze zaken, die via een projectgroep zijn bedacht en ontwikkeld, zijn in de loop van de jaren tot uitvoer gebracht.
Sommigen, die nu lid worden en de voorgeschiedenis niet kennen, hebben vaak een hele andere kijk op Roodenburg.
Maar door op tijd rekening te houden met nieuwe voetbal- en verenigingsontwikkelingen bestaat Roodenburg nog en is springlevend en is menig club verdwenen. Denk maar aan LFC, en in Den Haag clubs als LENS, VIOS, Cromvliet,

Roodenburg wacht de komende jaren een flinke uitdaging. Het nieuwe kunstgrasveld lokt velen richting het sportcomplex.
Zoals we al schreven, de club is toe aan uitbreiding van het ledental. De bezoekers van het kunstgras komen uit eigen wil, we hoeven ze niet te lokken, maar we moeten wel zorgen dat er een aantal lid worden van de club.

 

DEZE WEEK

Op maandagavond deelt de jeugdcommissie de scheidsrechters in. Er zijn ook jeugdleden bij, die in actie komen en dat is een goede zaak.
Dinsdagmiddag is de wekelijkse kaartmiddag en sjoelmiddag. Het deelnemers aantal record wordt weer opgevoerd, 35 personen zijn deze keer op zoek naar een gezellige middag.
Dinsdagavond wordt er gevoetbald op Noord. GHC komt op bezoek, want dat kan met het nieuwe kunstgras. Tegen een hoger spelend team is het altijd best oefenen, omdat het tempo van handelen en spelen omhoog gaat. De Vlietbewoners winnen met 0-2.
Roodenburg is een club, waar hoofdzakelijk op veld wordt getraind. Een van de manieren om de jeugdtrainers bij te scholen is het aanleveren van lessen via de e-mail.
Hierdoor wordt de voetbalkennis van de trainers verhoogd. De lessen, die deze week zijn verstuurd gaan over het herkennen dat een aanval gaat stranden aan de ene kant van het veld en het overzetten naar de andere kant. De andere groepen krijgen een les, waarbij na balverlies er direct druk moet worden gezet.
In iedere les zit een voetbalprobleem verwerkt. Het herkennen van voetbalproblemen door trainers wordt bepaald door het kijken naar hun team en de voetbalervaring , die ze al hebben. Onze lessen bevatten tientallen van deze voetbalproblemen. Zou ieder probleem worden aangepakt in relatie met het talent dat spelers hebben, dan ontwikkel je pas zeer goede voetballers. Daarvoor is kennis en langdurig opleiden een vereiste.
Donderdag wordt het veld geprikt door het sportbedrijf. Omdat er geen regen op komst is en de temperatuur stijgt, maken we ons op voor een "rumoerige zaterdag".

's Avonds zijn we te gast bij het afscheidsfeest van buurthuis Het Spoortje. Ik zie veel oudere Kooibewoners, bewoners van Noord, die hun tweede huis hebben gehad in het Spoortje. Die gaan nu naar Het Gebouw.
Het type mensen, dat ik zie, zag je vroeger op de kaartavonden op de vrijdagavond. Mensen, die elkaar opzochten en naar Roodenburg, Lugdunum of UVS kwamen voor de klaverjasavond of de bingo avond. Ze komen niet meer, want de animo om 's avonds er op uit te trekken is overal verdwenen.
Vrijdagavond wordt er goed getraind door de D1 en B1. Zaterdag is het een komen en gaan van sporters. vanaf 9.30 uur tot 16.15 uur zijn de velden bezet.'

 

HET VOETBALGEBEUREN

De E 3 wint voor de derde maal op rij. Maar ook de F2 heeft de smaak van de overwinning te pakken en E1 volgt hen in het spoor.

De F1 wint in Leimuiden, de E 2 verliest op de Mors. en dan komen de senioren aan de beurt.
Zaterdag 2 verloor nog in het begin van het seizoen met 3-0 van Kagia 2. Een gedreven Roodenburg 2 draait nu de zaken om en wint met 6-0
De Kemphanen Roodenburg 3 en Koudekerk spelen om de eerste plaats . uit werd nog verloren van Koudekerk, nu nemen de mannen revanche.

 

Om half drie speelt Roodenburg tegen Haagse Hout en het is aan doelman Mike Amitrage te danken dat Roodenburg niet snel op achterstand komt te staan. Toch komt Haagse Hout op voorsprong, het zijn Alex Jansen en Benyounes Rhioues, die zorgen dat Roodenburg op voorsprong komt. Twee schoten op paal en lat zijn onvoldoende om de voorsprong uit te bouwen en daarom blijft het tot het slot spannend.
Uiteindelijk staat er een eindstand van 2-1 op het scorebord en is Roodenburg weer uitgelopen op de achtervolgers.
Zaterdag 4 verwent het publiek. Bij de stand 4-3 verbaast de cornernemer Hendrik van Amsterdam zich over het feit dat hij een corner moet nemen tegen RCL Hij beschikt immers over lengte. Ik hoor toch midden voor het doel te staan om de bal er in te schieten.
Neem de bal nou maar Henk, misschien haal je het doel wel. Henk krijgt de inswinger bij de eerste paal en een speler van RCL schiet hem te hulp. Die schiet de corner van Henk in eigen doel.
het is dus 4-4, even later 4-5 en de heren besluiten de partij met 5-5.


Om half drie speelt Roodenburg 5 tegen Quick Boys 13 en die eindigen in 5-3. Op het kunstgras komt Roodenburg 5 in actie tegen VVSB. Samen produceren ze 13 doelpunten. De wedstrijd eindigt in 9 tegen 4. Het is inmiddels 16.30 uur en alle kruit is deze zaterdag verschoten.

Na de wedstrijd van zaterdag 1 verdwijnt de hele selectie van zaterdag 1 en 2 en een aantal sponsors richting Breda. Ze bezoeken de eredivisiewedstrijd NAC - Heerenveen. Oud Roodenburger Jeffrey van As is natuurlijk technisch directeur van NAC. Een dergelijk evenement verhoogt natuurlijk wel het saamhorigheidsgevoel.

In het clubgebouw blijft het echter druk. Via Sport 1 schuiven een aantal bezoekers aan voor de classico Real Madrid tegen Barcelona. Die wedstrijd is live te zien in het clubgebouw.

 

HET VOETBALLEN OP ZONDAG
De zondag 3 moest de meerdere erkennen in Football Factory. De zondag 2 won met 1-3 van ASC. Zondag 1 kwam op een hobbelig veld uit tegen FC Rijnland. Bij de zondag 1 ontbreekt duidelijk veldritme en kracht. FC Rijnland kwam met 1-0 voor en hield dit vast. Roodenburg kreeg kansen om er minstens een gelijkspel uit te halen, maar de lat en een paar dotten van kansen werden gemist.
Door deze nederlaag staat de ploeg weer een na laatste en zullen de mouwen moeten worden opgestroopt om weer omhoog te gaan kijken.

 

Volgende week

De Zaterdag 1 speelt de lastige uitwedstrijd tegen DWO. De ploeg legde deze week 10 doelpunten in het mandje van Kamerik. Ik denk dat dit de runner up is van de derde klasse.

Zondag komt Bernardus op bezoek.

 

 

 

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.