Roodenburg Actueel 2013 - nummer 7

DE PRESTATIES VAN DE JEUGDTEAMS
Jeugdspelers , die willen presteren, zijn altijd gefixeerd op teams, die uitkomen in een hogere klasse, dan waarin zij nu spelen. Hun simpele gedachte daarbij is, : als ik hoger speel, dan wordt ik een betere voetballer. Die gedachte is te rechtvaardigen, maar heel veel hangt af van de trainer, die zo'n team begeleid. Wanneer er een trainer voor de groep staat met te weinig bagage, dan kan je spreken van een verloren jaar in de jeugdopleiding en haal die maar eens in?
Een goede jeugdopleiding wordt bepaald door de lange termijnvisie van een club en de jeugdcoördinator.
Het leerplan loopt vanaf de mini F tot de A jeugd en dan praat je al gauw over 10-12 jaar opleiding. De bewaker van zo'n plan is de jeugdcoördinator. Hij dient invulling te geven aan zo'n plan en het plan te bewaken.
Jeugdcoordinatoren, die het na twee jaar voor gezien houden, wat je vaak bij clubs ziet gebeuren, zijn er niet voor de lange termijn. En dan moet je argwanend zijn. Ze vertrekken, er komt een nieuwe en we beginnen van vooraf aan.

De absolute top zie je bij Feijenoord. Stanley Brard is daar al jaren hoofd jeugdopleiding en waakt dus over de talenten. Bij Feijenoord zijn ze dan ook trots, dat een groep jeugdspelers, die in de F1 zijn begonnen, nu doorstromen naar het eerste elftal. Dat gebeurt zelden bij een profclub en is ook zeldzaam bij een amateurclub.
Wat voor jeugdcoördinatoren geldt, geldt ook voor jeugdtrainers. In de glorie tijd van de Roodenburg jeugdopleiding waren trainers jarenlang jeugdtrainer van de A en B jeugd.
Hans Tisseur, Bob van Bohemen en ondergetekende waren minstens 5-6 jaar actief bezig met de A en B jeugd en alleen dan wordt de lange termijn geborgd.
Het was de tijd , dat er werd geroepen: er wordt weer een blikkie talent open getrokken.
Dat brengt mij tot de huidige jeugdopleiding van Roodenburg, waarbij we stapje voor stapje proberen het beperkt aantal teams, de spelers beter te laten voetballen. Om dit te bereiken krijgen de trainers ondersteuning en hebben zelf ervaring opgedaan. Een aantal trainers is eerste of tweede elftal speler. Trainers krijgen interne informatie en we streven er naar om trainers te laten deelnemen aan KNVB cursussen.
Verder vinden wij het belangrijk, dat trainers een aantal jaren aan de club verbonden zijn, wat dan is de continuïteit gewaarborgd. Het zijn onze vrijwilligers, die er voor zorgen, dat onze spelers zich kunnen ontwikkelen en in hun voetspoor zie je onze trainers ook beter worden.
Dat proces zou bij iedere club ontwikkeld moeten worden en alleen dan kan je zeggen, dat een jeugdopleiding van een club ergens op is gestoeld.
Hoe staan onze teams er tot nu toe voor?
De B1 komt uit in de 3de klasse. Ze staan op de tweede plaats achter TAVV B1. Zaterdag kunnen ze de krachten meten met de koploper in Ter Aar.
De C1 staat in de derde klasse op een derde plaats. Teylingen C1 voert de koppositie aan.
De D1 staat op de 4de plaats in de derde klasse. Valken D1 en Oegstgeest D1 voeren in deze klasse de ranglijst aan.
De E 1 staat in de tweede klasse op een tweede plaats achter Lugdunum E1.
De E 2 staat op een vierde plaats en de E 3 is een team, met veel spelers, die voor het eerst zijn gaan voetballen. De laatste weken gaat het beter en afgelopen zaterdag werd zelfs gewonnen van de ongeslagen koploper Kagia
De F1 is een team met veel eerste jaars spelers. Ze zijn geklommen naar de 3de plaats
Ons stiefkindje is de F2. Ze staan op de 5de plaats, maar spelen gewoon te weinig competitiewedstrijden.
Resumerend kan worden gesteld, dat teams het beter doen. Maar die prestaties kunnen verder omhoog, wanneer er meer teams per leeftijd zijn.
Dat vraagt veel energie van de begeleiding en ouders.
Want je moet ook een tweede team voor bv. C, D willen begeleiden.
Er is dus nog veel werk aan de winkel.
DEZE WEEK
Een voorbereidingsperiode voor de tweede helft van het seizoen ondervindt vaak hinder van weersomstandigheden. Het ene moment zijn de velden prima te bespelen, het andere moment verhindert ijzel of sneeuw dat er getraind wordt. Trainers en spelers moeten flexibel kunnen omgaan met deze omstandigheden. Oefenwedstrijden worden afgelast, trainingen gaan niet door, in eens speelt men competitie.
Vorige week zaterdag konden alle Roodenburg teams thuis hun wedstrijd afwerken. De zondag er op wat alles wit.
Deze week was het op het ene moment trainen en het andere moment kregen de kinderen een SMS bericht, dat de training niet kon doorgaan
Deze week willen wij u verder attenderen op het gebruik van het jeugdhonk. De bedoeling is dat alles netjes wordt achtergelaten. Gebruikers hadden daar de laatste weken nogal wat moeite mee en daarom een standje via de actueel.
Dat geldt ook voor het innemen van cornervlaggen, het dicht doen van de kleedkamers.
Wedstrijd gespeeld, dan controleren of alles van het veld is en alles gesloten is
Voor de senioren komt er het digitaal wedstrijdformulier aan. A.s. donderdagavond krijgen de begeleiders, aanvoerders instructies, hoe dit formulier moet worden ingevuld.
Zondag ontvang ik bericht dat onze C trainer Said Ajar is getrouwd. Namens de Roodenburg familie wensen wij hem en zijn vrouw veel geluk toe.
HET VOETBALGEBEUREN DIT WEEKEND
Een inhaalweekend met maar een beperkt aantal wedstrijden. E 3 is een nieuw team en het bevat een aantal spelers, die dit jaar pas voor het eerst zijn gaan voetballen. Elke week zien we het team groeien en afgelopen zaterdag wonnen ze in een thriller met 6-5 van Kagia E5. Kagia was tot nu toe ongeslagen en het viel de begeleiding zwaar op hun dak, dat de punten op Noord bleven. De E2 speelde een beetje slapjes en daar wisten de tegenstanders, Blauw Zwart van te profiteren. De C1 gebruikte te weinig de volledige breedte van het speelveld en als je dit niet doet, dan trek je een verdediging niet uit elkaar. Daarnaast werd er ook nog een penalty gemist en kon Koudekerk met 1 punt naar huis gaan
De E1 oefende tegen Voorschoten E2. Vier spelers ontbraken en daardoor moest de groep worden aangevuld met E3 spelers, die net er voor al een wedstrijd hadden gespeeld.
De uitslag was 10-6 voor Voorschoten en het publiek was de grote winnaar.
Zaterdag 3 speelde tegen Oegstgeest 5. Er was behoorlijk wat irritatie tijdens de wedstrijd. De zaterdag 3 won met 4-1. Bij zaterdag 2 hielden ze het ook niet droog. Valken 68 profiteerde daarvan optimaal en won met 2-0.
Zaterdag 4 verloor en zaterdag 5 wonnen en na een wisselvallige week konden veel teams toch weer in de wei.
De zondag 1 speelde tegen Leidsche Boys. Vooraf wilde het zondagbestuur de geluidinstallatie op het hoofdveld gebruiken, maar we hebben zo'n moeilijke installatie, dat niemand weer weet hoe het werkt. Zonder muziek zat er toch muziek in.
Het werd een wedstrijd , die soms fors wat te noemen en dan moet je niet zeuren. Leidsche Boys speelt graag de lange bal en hoopt dat de snelle spitsen in scoringspositie komen.
Roodenburg had een veldoverwicht, maar gelukkig kan trainer Robin van Wieringen meerdere spelsystemen spelen met zijn team. In de eerste helft stond storm ram Mo Farhane als diepste spits, maar die wordt pas gevaarlijk als er ballen vanaf de zijkant komen en die kwamen er te weinig. In de tweede helft ging Fouad Makdmi diepe spits spelen en die beweegt meer, zodat je een organisatie uit elkaar kunt spelen. Op dat moment kon de wedstrijd nog alle kanten op, maar door het inbrengen van Zakaria Bardaa, ( de joker), kwam er ineens snelheid aan de rechterkant en in de spits. Met twee doelpunten maakte hij een droomdebuut en die punten waren hard nodig, want iedereen wint van iedereen in deze vierde klasse.
MINI F TRAINT VOORLOPIG OP ZATERDAGMORGEN
De mini F groep, kinderen geboren in 2006 en 2007 , trainen voorlopig iedere zaterdag morgen om 9.30 uur
De kinderen verzamelen om 9.15 uur en Houda is de trainster.
Aanmelden nieuwe kinderen kan op deze zaterdagmorgen
Kinderen kunnen ook deelnemen aan de proeftraining.
DE THUISWEDSTRIJDEN VAN ZATERDAG 23-2-2013
ROODENBURG ZA 1 THUIS TEGEN KOUDEKERK
Onderin de 3de klasse is het zeer spannend. BSC 68 won van Lugdunum, Ariston 80 heeft de smaak te pakken en Koudekerk zal haar huid duur verkopen op Noord
Alle ingrediënten voor een spannend onderonsje zijn aanwezig en het is een weerzien met trainer Marcel Valk. Marcel kwam vroeger uit voor Koudekerk en volgde daarna 3 jaar de jeugdopleiding op Noord. Na twee jaar senioren werd hij eindelijk ontdekt door het betaalde voetbal en een ding is zeker, Marcel wil niet graag verliezen op noord.
© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.