Roodenburg Actueel 2013 - nummer 6

 

Een aantal jeugdspelers fluit wel eens een wedstrijd. Ook ouderen vragen wij om de fluit ter hand te nemen. Maar hoe vaak moet men nu fluiten tijdens de wedstrijd?

Wanneer men deze vraag stelt aan spelregeldeskundigen dan luid het antwoord: Vier maal. - bij het begin van de wedstrijd, bij het fluiten voor de rust, voor de start van de tweede helft en voor het eindsignaal.Natuurlijk is dit niet zo, want er wordt geen wedstrijd gespeeld, zonder dat er geen overtreding wordt gemaakt of dat er een ander voorval plaats vindt. Niet alle wedstrijden eindigen in 0-0 en als er een doelpunt valt, dan moet er natuurlijk gefloten worden.

Wanneer men een wedstrijd fluit, dan is het goed om te weten, wanneer men wel of niet moet fluiten. Een wedstrijd is geen fluitconcert, waarbij men voor alles de fluit in de mond neemt.

Om onze scheidsrechters een beetje te helpen, volgen hier een aantal tips.

Iedere beginschop, ( startsignaal voor de wedstrijd, eerste helft of tweede helft, verlenging) gaat van start na een fluitsignaal. Iedere penalty  mag pas worden genomen na een fluitsignaal en datzelfde geldt voor iedere scheidsrechtersbal.

De bal wordt bij andere spelvoortzettingen, zoals een vrije trap, een hoekschop, een doelschop of een inworp wordt alleen dan door een fluitsignaal vrij gegeven, wanneer er daarvoor een blessurebehandeling is geweest. Na een wissel of na het uitspreken van een persoonlijke straf moet het spel via een fluitsignaal worden vrijgegeven.

Een bijzonder geval is de vrije trap, die ook zonder fluitsignaal mag worden uitgevoerd, mits de bal maar stil ligt. Wanneer een team echter vraagt om een muur op 9.15 meter neer te zetten of de scheidsrechter geeft zelf aan, dat hij de muur op 9.15 meter gaat zetten, dan wordt het spel pas vrij gegeven als hij heeft gefloten.

Resumerend, moet een scheidsrechter fluiten

-  na een doelpunt
-  na een gele of rode kaart
-  na een blessure
-  na het wisselen van een speler
-  na een vrije trap, waarbij er een muur wordt neergezet
-  na een penalty
-  na een scheidsrechtersbal

Wat hebben spelers hier aan?

Spelers weten nu wanneer een arbiter moet fluiten. Als ze weten wanneer een arbiter niet moet fluiten, dan kunnen ze misschien uit deze situatie voordeel behalen. Stel dat de tegenstander nog niet goed georganiseerd is, dan kan men een vrije trap snel nemen. Daarvoor moet de bal wel op de juiste plaats worden genomen en de bal moet stilliggen.

Met dit verhaal willen wij spelers/ jeugdspelers er weer op attenderen, hoe belangrijk een goede kennis van de spelregels is.

Wat hebben scheidsrechters ( jeugdleden van C en ouder) hieraan?

Het streven van Roodenburg is om jeugdleden te betrekken bij het verenigingsleven. Een vorm, waarin ze ons kunnen helpen is het leiden van jeugdwedstrijden.
Kennis opdoen is daarbij voor hun ontwikkeling zeer belangrijk. Wij streven nog steeds naar de organisatie van een pupillenscheidsrechterscursus.

 

DEZE WEEK

Het is crisistijd en alle clubs moeten goed op de centjes letten. Een bestuur doet dit door er voor te zorgen dat verplichtingen, die leden zijn aangegaan, na te komen. Er is de laatste weken veel energie gestoken in het binnen halen van de contributie en ik kan u meedelen, dat heel veel leden de contributie inmiddels hebben voldaan.
Een ander punt is het verminderen van de kosten. En daar is deze week eveneens een stap gezet. Overal zijn er deze week thermostaten geplaatst, die de temperatuur in de toekomst moeten regelen.

Het digitaliseren van onze trainingsschema's gaat nog steeds door. Onze E/ F en D/C schema's zijn nu bijgewerkt. Er is nu een start gemaakt met de A/B schema's, want het is toch het streven om weer te beginnen met een A team. Via een goede jeugdopleiding worden jeugdspelers dan voorbereid naar de senioren.
Verschillende jonge mannen informeren of Roodenburg volgend jaar een A team heeft. Dan moet de lesstof wel up to date zijn.
Donderdag hangen er ballonnen in het kopgebouw. Onze administrateur Henny viert zijn verjaardag met velen van het jongerenwerk. Zijn leeftijd?  Daar mag men niet naar vragen!

Zaterdagmorgen zitten de E1 spelers al in de auto, wanneer GHC belt. Het is afgelast en er rest niet anders dan een training. Uit Voorschoten komt eveneens een belletje dat F2 is afgelast.
Lau Zitman houdt het archief bij. Dit bestaat niet uitsluitend uit papieren, die worden bewaard. Er zijn ook andere gedenkstukken, die niet verloren mogen gaan. Een fles wijn, ter gelegenheid van het kampioenschap van 1973 werd deze week aangeboden door Jannie van Kooperen en verdient een plaats in ons archief. Heeft u dus stukken, die voor Roodenburg en het nageslacht belangrijk zijn, zoek dan contact met Lau


Er wordt zaterdag weer door menig team gewonnen. En dan hoort daar een patatje bij. En we weten dat dit patatje smaakt, want Roodenburg heeft oma frieten.
Teams als F1 en D1 laten het welgevallen. Maar waar de mensen van de kantine zo trots op zijn, dat na de maaltijd de tafels keurig en schoon worden achtergelaten.

Op de zaterdagmorgen worden er verder gesprekken gevoerd met de begeleiding/ trainers. Alle jeugdtrainers, die wij hebben gesproken, hebben aangegeven om te blijven. Wanneer er nu nog een paar extra trainers bij komen, dan kunnen we volgend seizoen gaan uitbreiden met het aantal jeugdteams.

 

HET VOETBALGEBEUREN TIJDENS DIT WEEKEND

 

Al voor 8.00 uur zijn de leden van het jeugdbestuur op de club. De E 3 en E1 spelen uit en het is de vraag of de wedstrijden doorgang vinden. Om 8.00 uur verschijnt ook de consul Piet Labrujere. Hij kijkt namens de gemeente en KNVB of er gevoetbald kan en mag worden.
Alle velden worden goedgekeurd en dus gaan alle thuiswedstrijden deze morgen door.

Om 10.00 uur spelen de C1 en de D1. De C1 moet opboksen tegen ASC en zij houden hun verdediging potdicht. Vlak voor tijd weet de C1 een eerder opgelopen achterstand in te halen en wordt de eindstand 1-1. De trainer van D1 is voor werk in Italië. De gebroeders Bardaa nemen zijn taken waar en wanneer Kamal terug komt, kunnen zij hem vertellen dat de D1 weer heeft gewonnen en dat de achterhoede de nul heeft gehouden.
De E 2 speelt in het nieuwe tenue. zie elders. Tegen koploper HVV  wordt de stijgende lijn voortgezet en wordt er gewonnen met 3-2. Die stijgende lijn is eveneens waarneembaar bij de F1, waar trainer Ronald Jansen veel energie in steekt. Ze winnen van "de grotere jongens van Foreholte met 5-1.  De F2 wordt door Voorschoten afgelast.
De laatste wedstrijd is van de B1. Zij spelen tegen Alphense Boys B4 en na de rust loopt de teller snel op om te eindigen op 11-0.

De zaterdagselectie teams spelen beiden gelijk in een uitwedstrijd. Oegstgeest is gebrand op revanche en wil de nederlaag thuis graag rechtzetten. Dit gebeurt niet. Op sportpark de Voscuyl blijft de brilstand staan.  De zaterdag 2 houdt het op 1-1 in Katwijk en in dat zelfde Katwijk verliest Roodenburg 6 zat met 8-3 van Rijnvogels.
Een aantal spelers van zaterdag 4 speelt wel een uitwedstrijd, maar niet op het gras. Zij vertrekken deze zaterdag naar Lampengat ( Eindhoven) om met de zuiderlingen het carnaval te vieren.

Zaterdagmiddag begint het te sneeuwen en de sneeuw blijft liggen. Die ligt er op zondagmorgen ook en dat betekent dus dat het zondagvoetbal bij Roodenburg er af ligt. We zitten in februari en het is immers winter.

 

 

HOE KAN MEN OP ROODENBURG SITE ZIEN OF WEDSTRIJD IS AFGELAST?

Ga naar de website www.lv.roodenburg.nl

Dan naar: rechterkant en klik op:

Wie hier op klikt ziet de komende thuiswedstrijden, de uitwedstrijden in kolom 2 en de uitslagen in kolom 3.

Dag

Datum

Tijd

Wedstrijd

Zo.

10/02

14:30

Roodenburg 1 - ASC 1

AFGELAST

co

Za.

16/02

09:30

Roodenburg E3 - Kagia E5

co

Za.

16/02

10:00

Roodenburg C1 - Koudekerk C1

co

U ziet hier in rood dat de wedstrijd is afgelast. De consul op zondag is Maarten van Kooperen en die zorgt er ook voor dat de KNVB en de leden digitaal worden ingelicht.
Verder kunt u hier kijken naar de komende wedstrijden. U ziet bv. dat Roodenburg E3 komende zaterdag thuis speelt tegen Kagia E 5
Sommige kinderen weten vaak nog niet hoe laat hun wedstrijd begint. Het is allemaal te zien op de computer.

 

 

DE THUISWEDSTRIJDEN VAN  KOMEND WEEKEND  16/17 februari

Za.

16/02

09:30

Roodenburg E3 - Kagia E5

co

Za.

16/02

10:00

Roodenburg C1 - Koudekerk C1

co

Za.

16/02

10:30

Roodenburg E2 - Blauw-Zwart E4

co

Za.

16/02

12:30

Roodenburg 3 - Oegstgeest 5

co

Za.

16/02

14:30

Roodenburg 6 - Lugdunum 4

co

Zo.

17/02

14:30

Roodenburg 1 - Leidse Boys 1

co

DE UITWEDSTRIJDEN VAN KOMEND WEEKEND

Za.

16/02

08:45

Ter Leede F7 - Roodenburg F2

co

Za.

16/02

09:45

VVSB D3 - Roodenburg D1

co

Za.

16/02

12:00

Valken'68 3 - Roodenburg 2

co

Za.

16/02

15:00

Lisse 6 - Roodenburg 4

co

Za.

16/02

15:00

VVSB 5 - Roodenburg 5

co

Zo.

17/02

10:00

ROAC 6 - Roodenburg 3

co

 

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.