Roodenburg Actueel 2013 - nummer 4

In Duitsland wordt in het hogere amateur voetbal flink betaald.  Datzelfde geldt in Nederland, waar veel clubs, die uitkomen in de 2de klasse en hoger hun spelers voorzien van de noodzakelijke premies, startsalarissen enz.
Maar wat is het effect hiervan op het verenigingsleven?

 

Het onderzoek is uitgevoerd door een socioloog. Hij interviewde ruim 200 amateurspelers. en uit dit onderzoek kwam o.a. het volgende resultaat. Spelers, die worden betaald, verkassen in de regel om de 2,7 jaar van club, terwijl spelers, die voor hun hobby voetballen,  gemiddeld om de 5,6 jaar van vereniging wisselen.
Spelers, die niet betaald worden, hechten sterk aan gezelligheid. Na de training en na de wedstrijd blijven zij langer in het clubgebouw hangen, drinken een biertje en delen problemen en zorgen met hun vrienden.

 

Wanneer je als club dus gaat betalen, dan moet je er rekening mee houden, dat je eerste elftal snel van samenstelling kan veranderen. Spelers, die worden aangetrokken, kijken steeds om zich heen en stellen zich regelmatig de vraag. Zijn er clubs, die nog beter betalen en is dat het geval, dan is de kans groot, dat de spelers de overstap maken naar het volgende walhalla.

 

Een andere conclusie, die werd getrokken , heeft te maken met de gezelligheid in een vereniging. Het bleek namelijk dat als men spelers binnenhaalt, die alleen voor geld komen, dat dit het collectief van een vereniging schaadt. In die verenigingen gaat de gezelligheid verloren.
De betaalde spelers komen na de training of na de wedstrijd het clubhuis niet binnen. En juist dat is voor een aantal verenigingen wel een belangrijk goed.

 

Een wijkclub als Roodenburg heeft baat , dat een groot aantal bezoekers van wedstrijden, na afloop het clubhuis opzoekt. Het eerste elftal leeft bij de supporters als er een groot aantal spelers in uitkomt, die afkomstig zijn uit de wijk. Mensen komen er bekenden tegen, kunnen hun verhaal kwijt.
De laatste maanden zien we bij Roodenburg een toename van het aantal bezoekers. Zeker wanneer alle zes de zaterdag teams tegelijkertijd thuis spelen, komen er veel bekenden mee.

 

Er is vaak sprake van mensen, die een emotionele binding hebben met de club. En mensen, die iets hebben met de club, zijn sneller bereid om iets voor de club te gaan doen als men daarvoor wordt gevraagd. Bij spelers, die betaald worden, is die emotie veel minder. Die voelen zich niet gedrongen om een jeugdteam te gaan trainen of een kantine dienst te draaien. Ze hechten geen waarde aan het verenigingsgevoel..Ze zijn vaak alleen gefixeerd op geld en het eigen belang.

 

De crisis slaat momenteel flink om zich heen. Sponsoren  kunnen hun afgesproken bijdrage niet meer betalen, sponsoren  gaan failliet, de kantine inkomsten nemen af, de contributie komt moeilijker binnen, de lasten voor de club worden zwaarder. Alle clubs worden geconfronteerd met deze elementen, die tijdens economische voorspoed nauwelijks aan de orde waren.

 

Door de crisis moet er bezuinigd worden. Veel bestuurders van clubs, die hun spelers betalen, staan voor een dilemma. Waar kan ik geld besparen, zonder dat de betaalde spelers van het eerste elftal het voor gezien houden?


Wie goed zijn ogen de kost geeft, ziet dat de jeugdtrainers geslachtofferd worden. Ineens is de lange termijn niet meer belangrijk. Het gaat om het huidige eerste elftal. Zij bepalen het gezicht van de club.
Jeugdtrainers , die te duur zijn, moeten wijken.
Het gaat om het vlaggenschip.

Het betalen van spelers komt de verenigingssfeer niet ten goede zoals is geconcludeerd, menig jeugdafdeling moet een stap terug gaan doen ten koste van een vreemdelingenlegioen.

 

 

DEZE WEEK

 

Vorige week ontving ik diverse reacties. Er werd gevraagd om oefenstof n.a.v. het trainen met kleuren en getallen. Richard van Iterson ( sportverslaggever van Sport 1)  schreef "eindelijk". Hij doelde op het feit dat Roodenburg nu eindelijk sport 1 heeft. Maar hebben is een, uitzenden en kijkers zijn twee.

Verder ontvingen we een reactie van Aad Akse. De vader van de ( reserve ) keeper, die zijn complimenten gaf voor het feit, dat we aandacht hadden besteed aan het verblijf van Jaap de Roode op sportpark Noord tijdens de wedstrijd Roodenburg Leiden. Hij refereerde ook naar zijn tijd , die hij bij Roodenburg heeft doorgebracht. We hebben hem op onze reünielijst gezet.

 

Door sneeuw en ijs kunnen vele groepen niet trainen. De C1 is een uitzondering. Iedere maandagavond hebben zij de zaal en vorige week woensdag hebben zij een pittige spelregelquiz gehad.

 

De selecties zoeken naar alternatieven. De strandtraining, een keer kick boxen, en zo zijn er meer mogelijkheden om in conditie te blijven of de teamsfeer te verbeteren.

 

De komende week gaat het vermoedelijk dooien, maar dan kunnen we nog niet het veld op.
Een alternatief is het jeugdhonk, maar een stukkie lopen kan ook geen kwaad. Veel oudere spelers herinneren zich nog wel "de tocht naar de molen", "het rondje merenwijk",
Het is goed voor de groepsvorming , wanneer men gezamenlijk een niet zo'n leuke bezigheid tot een goed eind brengt.

Zaterdagmorgen sneeuwt het. In de loop van deze zaterdag zal een deel van het terras sneeuwvrij worden gemaakt. Een deel van de partytent wordt neergezet met een warmhouder er in. Voor de rokers onder de bezoekers van de feestavond van hedenavond
Vanavond ( zaterdagavond) is er een grote feestavond op Noord. Een dance disco feest van de jaren 70-80 en donderdag waren er al over de honderd kaarten verkocht.
zin in een feestje, dan kan men vandaag nog kaarten kopen. Zie ook de website.
Om die reden gaat deze actueel er al op zaterdagmorgen uit.

 

 

NIET IEDEREEN ONTVING TWEE WEKEN GELEDEN DE RB ACTUEEL

Er is een verzendlijst verloren gegaan van RB actueel. Daarom hebben een aantal personen geen e-mailbericht ontvangen.
Wilt u alsnog de RB actueel ontvangen?
Mail dit dan even door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeld u naam en e-mailadres in dit bericht.

 

 

REGELS VOOR HET KUNSTGRASVELD

Voor alle leden en trainers.

Wanneer er sneeuw en ijs op het kunstgrasveld en het wetraveld ligt, dan mag dit veld niet worden betreden
Dit geldt eveneens als het veld ontdooit.  Dan lijkt het goed
Het sportbedrijf zal aangeven, wanneer het kunstgrasveld dan weer bespeelbaar is
Misschien moeten we de doelen wel inklappen en vastzetten als teken dat het veld niet kan worden gebruikt?

 

 

PROGRAMMA VOOR ZATERDAG 2 FEBRUARI

De thuiswedstrijden. 9 thuiswedstrijden, 3 velden, de hele dag leven in de brouwerij, maar dan moeten alle velden wel speelklaar zijn. Zijn er velden afgelast, dan schuift b.v. het eerste team op naar het kunstgrasveld

 

Za.

02/02

09:30

Roodenburg F2 - Ter Leede F7

co

Za.

02/02

10:00

Roodenburg D1 - Oegstgeest D1

co

Za.

02/02

10:30

Roodenburg E1 - Alphen E1

co

Za.

02/02

12:00

Roodenburg 2 - Voorschoten'97 4

co

Za.

02/02

12:30

Roodenburg 3 - ARC 6

co

Za.

02/02

12:30

Roodenburg 4 - VVSB 3

co

Za.

02/02

14:30

Roodenburg 1 - Rohda '76 1

co

Za.

02/02

14:30

Roodenburg 5 - Lisse 8

co

Za.

02/02

14:30

Roodenburg 6 - RCL 8

co


 

 

DE UITWEDSTRIJDEN  ZATERDAG 2 EN ZONDAG 3 FEBRUARI

 

Za.

02/02

10:00

Koudekerk C1 - Roodenburg C1

co

Za.

02/02

10:00

Kagia E5 - Roodenburg E3

co

Za.

02/02

11:00

Blauw-Zwart E4 - Roodenburg E2

co

Za.

02/02

11:15

Meerburg F3 - Roodenburg F1

co

Za.

02/02

12:30

Voorschoten'97 B5 - Roodenburg B1

co

Zo.

03/02

12:00

Zoetermeer 6 - Roodenburg 2

co

Zo.

03/02

13:00

Lugdunum 4 - Roodenburg 3

co

Zo.

03/02

14:30

GOL Sport 1 - Roodenburg 1 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.