Roodenburg Actueel 2013 - nummer 2


Iedere leeftijdsgroep  heeft zijn eigen ontwikkelingskenmerken en onze pasklare trainingen zijn afgestemd op die leeftijdsgroep.  Het leerprogramma van de E en F pupil is gebaseerd op oefen- en spelvormen, waarbij spelenderwijs het kind kennis maakt met de techniek en de tactiek.
De D pupil kan veel langer de concentratie vasthouden en een jongen van 10-12 jaar is bv. in staat om heel snel te leren. Deze ontwikkeling moet de trainer optimaal benutten en daarom staat het aanleren en stabiliseren van de techniek bij deze leeftijdsgroep centraal.

 

 

Wanneer kinderen naar een training komen, dan willen wij als trainer, dat kinderen zo snel mogelijk in de juiste sfeer komen van de les. Wij willen dat kinderen plezier hebben, maar ook luisteren naar wat de trainer hen wil leren. Dat vereist dus een bepaalde concentratie . Een kind, dat overdag op school heeft gezeten, moet voor dat de training begint even uitrazen. Een tikspel, voor de training met de bal mogen oefenen, is al vaak een goede opstap om een les te starten.
Aan het einde van de woensdagmiddag is het soms  een ander verhaal. De kinderen zijn de hele middag buiten geweest, ze zijn al moe en dan wacht hen nog een trainingsuur. Hoe krijg je dan de juiste wedstrijdconcentratie?

 

In de kant en klare trainingen, die ik voor de club heb vertaald, wordt er veel gebruik gemaakt van kleuren en getallen.
Spelers vormen bv. groepen en iedere speler krijgt een getal. De trainer roept een of meerdere getallen en de spelers moeten hierop reageren door een actie. Deze manier om een training te starten vraagt van spelers direct , dat ze oplettend zijn.

 

ik zal dit met een voorbeeld verduidelijken en u krijgt iets te zien uit de Roodenburg keuken.

 

Het kan een warming up zijn voor de jongere jeugd. We maken twee vierkanten van hoedjes van een verschillende kleur. We vormen twee groepen van 5 spelers en nummeren de groepen door van 1 t/m 5..
Het spelverloop: de spelers dribbelen vrij door het vierkant. De trainer kan aangeven hoe er wordt gedribbeld, alleen met de rechtervoet, alleen met de linkervoet.
De trainer start de actie voor de spelers door het roepen van een getal en een kleur. In ons voorbeeld is dit getal 1 en kleur rood. De opgeroepen spelers 1 moeten nu opletten. Ze moeten in dit geval om het buitenste rode hoedje dribbelen en dan naar de middenzone. Welke speler nr 1 bereikt de zone het eerste en scoort een punt voor zijn team?

 

Het is een mooie oefening voor een E pupillen team en de creatieve trainer gaat met dit gegeven aan de gang.

Ik zal u een aantal mogelijkheden geven.

- de trainer geeft twee kleuren aan, waarom heen de opgeroepen spelers moeten dribbelen, b.v. rood en oranje. De spelers moeten daarbij de volgorde aan houden en zich dus extra concentreren.

- nadat de spelers om de hoedjes zijn gedribbeld moeten de spelers op weg naar de middenzone een schijnbeweging maken. Dit kan een vrije schijnbeweging zijn of een beweging, die de trainer heeft aangegeven.

-  de opgeroepen spelers moeten om twee verschillende gekleurde hoedjes dribbelen en in de middenzone de bal 5 x jongleren. Welke opgeroepen speler volbrengt deze opdracht als eerste?

- de spelers in de velden jongleren hun bal en moeten reageren op de kleuren en de cijfers , die de trainer luid op roept. welke speler reageert als snelst?

- voordat het getal bekend wordt, moeten de spelers een rekenopdracht uitvoeren. De trainer roept bv 3 x 5 min 13 = 2. De spelers met getal 2 moeten nu reageren

Alle oefeningen worden uitgevoerd als team wedstrijd en aan het einde van de oefening is dus een team de winnaar. U moet er wel voor zorgen, dat beide teams even sterk zijn.

 

Wat is nu de essentie van dit verhaal?
Om goed te kunnen spelen / oefenen is concentratie nodig. Nadat de spelers zich hebben warm gelopen met de bal aan de voet, kan men deze warming up uitvoeren. U zult merken, dat de kinderen veel oplettender zijn . Zij moeten goed luisteren, reageren en handelen. En dat zijn eigenschappen, die we eveneens verlangen van spelers bij het begin van de wedstrijd.

De leeftijd 8-11 jaar is een leeftijd, dat kinderen willen wedijveren. Individueel komen de kinderen tegen elkaar uit, maar het resultaat van het team geldt.

Met de leeftijdskenmerken wordt in deze vorm eveneens rekening gehouden.

U ziet dus, dat kleuren en getallen belangrijk zijn, om jeugdspelers beter te maken en dat moet het doel zijn van iedere jeugdtrainer.

 

DEZE WEEK

Dinsdagmiddag  is het klaverjassen en sjoelen weer gestart en voor de zoveelste keer kan ik u melden, dat het record van het aantal deelnemers opnieuw scherper is gesteld. 7 tafels met klaverjassers en 8 sjoelsters waren dinsdagmiddag aanwezig en dan mag je constateren, dat de sfeer er goed in zit. Het sociaal element speelt een belangrijke rol bij deze happening.
Iedere week lijkt het op een mini -reünie.

Dinsdagavond is er een ouderbijeenkomst van de D pupillen. Het vervoer naar de uitwedstrijden wordt voortaan door de ouders georganiseerd. Het is een goede zaak, dat ouders hun verantwoording nemen. Op die manier kunnen de trainers zich bezig houden met hoofdzaken en dat is het trainen en coachen van jeugdspelers.
Een van de taken van voorzitters is dat hij de vereniging representeert. Hij is vaak het uithangbord of aanspreekpunt van de club. Onze voorzitter Raymond Keur is deze dinsdagavond aanwezig op de Nieuwjaarsreceptie van de COVS Leiden. Dit is de vereniging van scheidsrechters en hoewel er weinig andere bestuurders zijn, is het goed om met de scheidsrechters van gedachte te wisselen op het gebied van arbitrage, sportiviteit, overbrengen van spelregelkennis.

Dinsdagavond wordt er ook geoefend. De zaterdag 2 speelt tegen UVS za 1. De einduitslag pluk ik van de website van UVS.  5-3

Deze week worden het hoofdveld en het wetraveld onder handen genomen. De velden worden geschraald , d.w.z. velden zijn in deze periode vaak vet en door er zand over te strooien wordt een veld weer in orde gemaakt.
Dinsdagmiddag wordt door de F trainer een brandvlek geconstateerd in het kunstgras. Doodzonde. Maandagavond is deze plek nog niet opgevallen. Vermoedelijk is vuurwerk, dat is afgestoken op het terrein de oorzaak.
Zaterdag is er een voor wedstrijd van Roodenburg F (2) tegen vv. Leiden. Na de wedstrijd komen alle kinderen met de ouders bij elkaar en wordt er gezamenlijk patat gegeten in het jeugdhonk. Het jeugdhonk, dat kort er voor een schoonmaakbeurt heeft ondergaan door de dames. Na de maaltijd gaan ze naar het veld en vormen een spelersescorte voor de spelers van vv. Leiden en Roodenburg.
Een wedstrijd tussen Roodenburg en de v.v. Leiden is een gemoedelijk en vriendschappelijk onderonsje.
Een vriendschap, die menigeen zal zijn ontgaan , wil ik u toch onder de ogen brengen. En dan moeten de spelers van Roodenburg en v.v. Leiden eens nadenken over het feit, dat ze toeschouwers zo veel plezier kunnen bezorgen, omdat zij hun wedstrijd spelen.
Ik doel op de vriendschap tussen Jaap de Roode en Axel Akse. Jaap is jarenlang niet spelend lid van Roodenburg en is door een hersenbloeding verlamd geraakt. Hierdoor verblijft hij al een aantal jaren in het verpleegtehuis Overrhijn. Maar zaterdag middag in de kou was Jaap er. Langs het veld en in de kantine. Axel had Jaap in de rolstoel als oude vriend opgehaald en samen keken ze naar het voetbal. Axel zijn zoon keepte een puike partij voor v.v. Leiden, Jaap was er als Roodenburg supporter.
Beide genoten en juist daarvoor voetballen we

 

 

DE DISCO VAN ZATERDAG 26 JANUARI

Heeft u al kaarten en bent u een liefhebber van het disco gebeuren van de jaren 70 - 80

dan mag u de live acts deze avond niet missen
de avond begint om 20.00 uur
Kaarten zijn te koop bij leden van de sponsorcommissie.

 

HET VOETBALGEBEUREN

Het spande er om, gaat het door of is het afgelast? De temperatuur was vrijdagavond echter boven 0 en er was geen ijs in de sloot. de bal rolde dus om 9.30 uur en bleef rollen tot 16.30 uur op sportpark Noord.

De E3 beet de spits af. Ze kregen genoeg kansen, maar het was zaterdagmorgen niet de dag van de keepers en daardoor won Meerburg E15.
Daarna volgden E2 en E1. Beide teams wisten 4 x te scoren. De E2 won met 4-0, maar bij de E1 was er sprake van een inhaalrace. In de rust stond het team met 3-1 achter, maar uiteindelijk werd het 4-3. De C1 won verdiend van Stompwijk C1. Het ene doelpunt was nog mooier dan het andere doelpunt.
Dat scoren vergat de B1, Koudekerk wist er wel raad mee en daardoor werd het 1-4.

De F1 en D1 wonnen met grote cijfers hun uitwedstrijd. Het derde team deed dit eveneens. Tegen Woubrugge 2 werd het 4-8.
Zaterdag 5 won bij Lugdunum, zaterdag 2 zat op het strand.
Zaterdag 1 was tegen vv. Leiden wel de boven liggende partij, maar het baltempo was veel te laag om de tegenstander echt uit elkaar te spelen. Teveel spelers van Roodenburg , die een actie wilden maken. Bij elke speler, die een actie wil maken , begint het spel opnieuw en daardoor wordt het speltempo langzamer.  Hierdoor kreeg Leiden voldoende tijd om zich opnieuw te organiseren en bleef de eindstand dus 1-1.

 

NIEUW RECLAMEBORD  S'HE  SKINCARE EN YOUniqe Things.

 

Het is crisistijd en velen houden de knip op de portemonnee. Toch is het eerste reclamebord van 2013 al weer geplaatst. Het is een reclamebord van Astrid Penseel. Zij heeft een schoonheidssalon en een webwinkel.

Er is een webwinkel  http://www.youniqethings.nl/. U kunt bij dit bedrijf terecht voor diverse gezicht- en lichaamsbehandelingen.
Het bedrijf is gevestigd op de Sisalbaan 15 b,  2352 AZ Leiderdorp

Afgelopen zaterdag is reclamebord 11 van dit seizoen gehangen door de sponsorcommissie. Ze zaten wel in zak en as. Als er nog meer borden bij komen, dan moeten de borden mogelijk worden ingeschikt. Helpt u hen daarbij?
Ook uw bord op Noord, neem dan contact op met leden van de sponsorcommissie. U treft de telefoonnummers en e-mailadressen aan bij de rubriek sponsoring op onze website.

 

BIJ AFGELASTING   SPELREGEL/ SPORTQUIZ JEUGD

Het weer kunnen we een week van te voren niet voorspellen. Wat we wel kunnen doen is ons voorbereiden op een programma bij afgelasting.
Een van de mogelijkheden is de organisatie van een SPELREGELQUIZ.

Bij deze quiz worden wedstrijdbeelden getoond van wedstrijden uit de Eredivisie en zijn de deelnemers ineens scheidsrechter. Zij nemen deze morgen de beslissingen, die een echte scheidsrechter in een seconde moet nemen.

Een eenvoudiger quiz is er gemaakt voor de D pupillen
De eerste trainer, die ik heb gesproken, overweegt deze week al doordeweeks te beginnen met spelregel les en quiz.

 

PROGRAMMA ZATERDAG 19 JANUARI THUIS

 

Za.

19/01

09:30

Roodenburg F2 - ASC F10

co

Za.

19/01

10:00

Roodenburg D1 - Valken'68 D1

co

Za.

19/01

10:30

Roodenburg E1 - RCL E2

co

Za.

19/01

10:30

Roodenburg F1 - Voorschoten'97 F6

co

Za.

19/01

12:00

Roodenburg 2 - Kagia 2

co

Za.

19/01

12:30

Roodenburg 3 - Voorschoten'97 6

co

Za.

19/01

12:30

Roodenburg 4 - Quick Boys 11

co

Za.

19/01

14:30

Roodenburg 1 - Koudekerk 1

co

Za.

19/01

14:30

Roodenburg 5 - Rijnvogels 8

co

Za.

19/01

14:30

Roodenburg 6 - UVS 3

co


 

Roodenburg 1 speelt wederom een thuiswedstrijd. Koudekerk is de tegenstander. De trainer van de v.v. Koudekerk is Marcel Valk. Als 16 jarige jongen meldde hij zich met oom Bart de Roo ( de oud voorzitter van v.v. Bernardus)  aan bij Roodenburg, om het te proberen in de  "regionalen". Komende zaterdag is hij terug, inmiddels is hij 45 jaar en is het al heel wat jaren terug
Zijn de veldomstandigheden perfect, dan is er weer een drukke dag op Noord.
10 thuiswedstrijden, dus kom op de fiets.

 

DE UITWEDSTRIJDEN VAN VOLGEND WEEKEND

Za.

19/01

10:30

Zoetermeer E5 - Roodenburg E2

co

Za.

19/01

11:00

Alphense Boys C3 - Roodenburg C1

co

Za.

19/01

12:15

TAVV B1 - Roodenburg B1

co

Za.

19/01

15:30

ASC E10 - Roodenburg E3

co

Zo.

20/01

14:00

Rijnland 1 - Roodenburg 1

co

Zo.

20/01

14:00

SJC 4 - Roodenburg 2

co

Zo.

20/01

14:30

 

UVS 6 - Roodenburg 3

 

co


 

ZONDAG VOETBALGEBEUREN

Zondag is er ook gespeeld op Noord. Het derde team was afgelast. Het tweede team kon op kunstgras terecht en speelde tegen Warmunda 2. De einduitslag was 1-5 voor Warmunda 2, dat een betere tweede helft kende.

Het derde zondag team werd afgelast.

 

ROODENBURG HEEFT SPORT 1

De eredivisie is nog niet begonnen, maar omdat het tweede thuis speelde , kon ik constateren dat Roodenburg nu ook beschikt over  sport 1.
Om half drie  was ik nog net getuige van de aftrap van Manchester United tegen Liverpool.
Via dit kanaal is het voortaan mogelijk om zowel op zaterdag middag als op zondagmiddag live voetbal uit te zenden. Er is maar een mits.

Er moeten wel mensen zijn, om de bar open te houden.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.