Roodenburg Actueel 2013 - nummer 1

Nadat het seizoen 2011-2012 door het bestuur was geëvalueerd, was de grootste urgentie dat er maatregelen werden genomen voor meer sportiviteit en respect. Met zijn allen, bestuur, trainers, leiders werd er met elkaar gezocht, wat normaal gedrag is en daarop werd beleid gemaakt. De zondagafdeling kreeg een andere trainer, een aantal spelers werd de wacht aangezegd, jeugdspelers werd gestimuleerd om wedstrijden te gaan fluiten. Maatregelen die je kunt nemen, omdat het clubleden zijn.
Een veilige sportomgeving is verder een vereiste om een veilig sportklimaat te scheppen. En dat is soms niet zo gemakkelijk. Het kunstgrasveld is open gesteld voor recreatief medegebruik en niet iedereen, die de thuiswedstrijden van bv. de eerste elftallen bezoekt is lid van Roodenburg.
Maar wil je een heerlijk sportklimaat, dan moet je mensen kunnen aanspreken op hun gedrag en  daar lopen mensen niet om heen om dit te doen.

Afgelopen zondag was ik op het kunstgrasveld. Er was net een wedstrijd gespeeld door het zondag derde team. Zij waren nog niet klaar of het kunstgrasveld stroomde vol. Alle zes de doelen waren bezet met groepen. Jong en oud, allochtoon en autochtoon. Het was een plaatje, van hoe de bevolkingsopbouw is samengesteld in Noord.
Dat zoveel mensen, 40-50 man deze plek aandeden, moet de gemeente en de club deugt doen. Het zegt iets, dat mensen zich veilig voelen en lekker tegen een bal willen trappen. Wanneer er geen veilig klimaat is, dan lopen de mensen om zo'n plek heen. Een natuurlijke reactie, u gaat toch ook niet 's avonds alleen een donkere steeg in?


Maar met deze maatregelen is de club er natuurlijk nog niet. De commissie Goed Gedrag heeft op maandagavond zitting als er zich onregelmatigheden hebben voorgedaan op de velden. Niet gewenst gedrag kan door bv. het jeugdbestuur of seniorenbestuur worden besproken met de betrokken persoon, maar in sommige gevallen is een bezoek aan de commissie Goed Gedrag noodzakelijk. Deze commissie bespreekt dan het voorval.

Uiteindelijk gaat het daarbij om het beïnvloeden van gedrag en cultuur. Wat wordt beoogd , is dat het een vanzelfsprekendheid is, dat men zich houdt aan bepaalde omgangsregels en zich daadwerkelijk zo wil gedragen.

Het succes van de invoering en handhaving van gedragsregels met de wijze waarop men dit doet. Enthousiasme bewerkstelligen,  bewustwording creëren,  zorgen voor draagvlak. Onze begeleiders zijn daar vaak mee bezig en herhalen dit proces op zijn Cruijffiaans. Door hier mee bezig te zijn is een boost in de clubsfeer waarneembaar.

 

Onze combifunctionarissen zijn momenteel bezig met het volgen van een cursus "de vreedzame voetbalclub".  Het is een cursus, waarbij instrumenten worden aangereikt, die er voor moeten zorgen dat iedereen, die het sportpark betreedt, gaat merken hoe er met elkaar wordt omgegaan bij de club.

En bij een club als Roodenburg zijn mensen vaak langer op het sportpark , dan bij een club, waar een consumenten product is.  Een club, waar je een wedstrijd speelt, maar waarna je die club voor de rest van het weekend het de rug toe keert.

Omdat mensen vaak langer in het weekend toeven op het sportpark , kunnen ze worden aangesproken, wanneer ze zich niet zo gedragen als het "hurt '.
De laatste maanden behoeft dit bijna niet meer, de sfeer is duidelijk aan het veranderen.
Twee weken geleden kwam ik mensen van de scheidsrechterscommissie tegen en zelfs hen was het opgevallen.

Met die constatering wil Roodenburg 2013 in gaan.
Nu komt het aan op volhouden en daar zijn we allemaal bij.

 

DEZE WEEK

Zondagmiddag 30 december is het bijzonder druk op het kunstgrasveld. Ik haal de laatste cornervlag terug van het wetraveld. De laatste vlag ligt langs de slootkant van het Pernixveld en daarmee is het kwartet weer compleet.
Deze week is er veel werk verricht achter de schermen. De administratieve organisatie heeft een boost gehad en het sportbedrijf heeft een schouw verricht op het complex. De tribune heeft nogal wat te lijden gehad van "hangjeugd" . Dat is weer hersteld en de wijkagent houdt een oogje in het zeil. Het mooie weer lokt veel jeugd naar het kunstgrasveld en wijkbewoners, die ik spreek, zijn lovend over het gedrag van de jeugd. "Laat ze maar lekker voetballen ", vroeger deden wij dit nog op straat.

De website is eveneens onder handen genomen. Linda van Kooperen is gestopt als webmaster en langs deze weg willen wij haar danken voor haar inzet . Het betekent wel dat we hier een vacature hebben voor een of meerdere Roodenburg leden met computerhandjes. Het voordeel van deze vrijwilligerstaak is dat men veel vanuit huis kan verrichten. Onze vacature, treft u hieronder aan.
De website wordt verder nog interessanter, wanneer er vanuit verschillende geledingen van de club wordt gezorgd voor content. Hoe meer informatie aan de bezoekers van de website wordt verstrekt, des te beter hebben de mensen inzicht, waarvoor Roodenburg staat.

Donderdagavond zijn er een paar diehards van het oude zondag 4 bezig met een partijtje 2 tegen 2 op het kunstgrasveld. Rekening houdende met de weersomstandigheden hadden dit er waarschijnlijk meer kunnen zijn, maar in de maanden januari en februari weet je nooit hoe de weer- en veldomstandigheden zijn.
De zaterdag selectie begint aan haar eerste training. 24 spelers beginnen na de warming up aan een pass training, waarbij men na de pass  de bal naloopt. Lopen met en zonder bal om de nodige meters te maken. De gevoelvolle pass ontbreekt nog, maar dat krijg je als je drie weken even wat anders hebt kunnen doen.

Zaterdag wordt  voor de tweede keer getraind.  's Morgens een training, daarna soep met broodjes en 's middags wederom een training of een voetbalwedstrijd. Er wordt gespeeld tegen vv. Tricht, een leuke tegenstander.  Voor de rust wordt er niet gescoord. Na de rust wordt het 2-4 voor de v.v. Tricht.  Veel spelers komen in actie en na afloop sluiten tegenstander en selectie aan bij de Nieuwjaarsreceptie.

Een sfeervolle nieuwjaarsreceptie met vertrouwde live muziek.  De leden hebben het naar hun zin, voor de meegekomen jeugd gaat het licht op het kunstgrasveld aan en is naderhand het jeugdhonk beschikbaar. Achter de bar naast onze vaste crew, spelers van de zaterdagselectie.
Een aantal dames gaat rond met de hapjes. Luxe vishapjes, bittergarnituur en andere hapjes worden gepresenteerd. Een leuke manier om de tweede helft van het seizoen mee te beginnen.

Zondag zijn er 2 vriendschappelijke wedstrijden. De Zondag 2 speelt tegen HMC 1 dat uitkomt in klasse 4 B. In de eerste helft gaat de wedstrijd gelijk op, in de 2de helft komt de ploeg duidelijk nog iets tekort en wordt het uiteindelijk 1-6.  Zondag 3 oefent tegen een team van De Ster. Ook hier zijn de Hagenaars duidelijk te sterk en keren met een 1-6 overwinning naar huis.

 

TRAININGEN STARTEN WEER

Vanaf maandag 7 januari gaan de trainingen weer beginnen voor alle leeftijdsgroepen.

Zorg dat je een kwartier voor aanvang aanwezig bent op de velden.

 

VANAF DINSDAG 8 JANUARI WEER KLAVERJASSEN /SJOELEN

Ze mogen weer en dan doel ik "de oudere Roodenburgers en wijkbewoners. We hebben het over het klaverjassen en sjoelen op de dinsdagmiddag.
Start vanaf 14.00 uur, slot tussen 16.30 uur en 17.00 uur
Inschrijven  13.30 uur

 

ZATERDAG EN ZONDAG WORDT ER WEER GEVOETBALD.
DE THUISWEDSTRIJDEN

Za.

12/01

09:30

Roodenburg E3 - Meerburg E15

co

Za.

12/01

10:00

Roodenburg C1 - Stompwijk C1

co

Za.

12/01

10:30

Roodenburg E1 - Alkmania E1

co

Za.

12/01

10:30

Roodenburg E2 - SJZ E3

co

Za.

12/01

12:00

Roodenburg B1 - Koudekerk B1

co

Za.

12/01

14:30

Roodenburg 1 - Leiden 1

co

 

Zo.

13/01

11:00

Roodenburg 2 - Warmunda, SV 2

co

Zo.

13/01

11:30

Roodenburg 3 - SJC 8

co

 

DE UITWEDSTRIJDEN

Za.

12/01

10:00

Foreholte F3 - Roodenburg F1

co

Za.

12/01

12:45

UDO D2 - Roodenburg D1

co

Za.

12/01

13:00

Lisse 9 - Roodenburg 6

co

Za.

12/01

14:30

Woubrugge 2 - Roodenburg 3

co

Za.

12/01

14:30

Lugdunum 3 - Roodenburg 5

co


WEER EEN DERBY OP LEIDEN NOORD

ROODENBURG TEGEN V.V. LEIDEN.  
Geen gemakkelijke opgave, want v.v. Leiden heeft niets te verliezen en zal er alles aan doen om met een verrassing voor de dag te komen.
Vorig jaar speelden een aantal Roodenburg spelers nog voor de Morsbewoners, dus een stukje rivaliteit is er wel ingeslopen.
De wedstrijd begint weer om 14.30 uur. Kom zo veel mogelijk per fiets, of zet uw auto tussen de flats bij de Hoven.
Wederom mag er een jeugdelftal van Roodenburg een voorwedstrijd spelen. Dit keer is onze F 2 aan de beurt.  Er is natuurlijk een maar. Het is winter en de temperatuur kan zo omslaan. Let dus goed op of de wedstrijden door gaan! Volgens de kenners valt eind van de week de vorst in.

 

GEHOORD TIJDENS DE NIEUWJAARSRECEPTIE

De speech van de voorzitter was 3,5 minuten. In die speech wees hij vooral op het belang van het vrijwilligerswerk en het was goed om te zien dat er spelers achter de bar stonden.
Tijdens deze speech werd voorts aangekondigd, dat de trainers van de zaterdag 1 en 2 ook volgend jaar voor de groep zullen staan.
Waarvan acte.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.