Roodenburg Actueel 2012 - nummer 48

 

 

Woensdagavond, even na 18.00 uur was het zo ver. De kinderen waren ondertussen bezig met het leggen van zakdoekjes en het zingen van de liederen. En er werd limonade geschonken.
De rust werd verstoord, want ineens stond de Goed Heiligman in de deuropening bij de ingang van het clubgebouw. En hij had maar één Piet meegenomen Pelle. Zaterdag waren het er nog twee.
De kinderen hadden de Sint geschreven , dat ze Kerstmis leuker vonden en die en Dombo piet had aangegeven, dat hij Kerstmis ook leuker vond.

 

Vijf minuten later werd er opnieuw op de deur gebonsd.  Een Dombo piet als Kerstman  met lichtjes stond voor de deur.  Eerst was er verwarring.
Toch kwam alles nog goed.  De Zwarte Pieten dansten met de kinderen op de Zwarte Pietenstijl. Ze deden spelletjes met de kinderen. En natuurlijk moesten de kinderen bij de Sint komen, want de Sint weet heel veel van ieder kind.
En niet alleen de kinderen, de namen van Dirk en Bram stonden ook in het Grote Boek. Dirk wilde niet, maar toen ging de Dombo piet naar Dirk toe.
De Sint had voor alle kinderen een tasje met een voetbalpennenbakje , gevuld met alles over voetballen en Sint spekjes meegenomen.
Nadat de Sint en de Pieten waren uitgezwaaid kregen de kinderen bij vertrek nog een Pietenlolly en een mandarijn.

De kinderen waren verrast en dat was te zien aan de vele blije gezichten

 

 

DE SINT EN DE VOETBALSCHOEN

Misschien is het weer tijd voor een paar nieuwe voetbalschoenen? Wie weet heb je ze wel op je verlanglijstje gezet?  De redactie ging op zoek naar tips, wanneer je voetbalschoenen gaat kopen en kwam terecht op de website www.voorkomblessures.nl. Een website met heel veel informatie voor iedere voetballer als het gaat om het voorkomen van blessures.  De tips over voetbalschoenen op deze website  hebben wij bewerkt.

DE SINT HEEFT EEN AANTAL TIPS ALS JE VOETBALSCHOENEN GAAT KOPEN.

 • Pas je schoenen altijd staande en altijd aan beide voeten. Alleen als je staat, kun je goed voelen of je schoenen passen. Je moet ook altijd aan beide voeten passen. De grootte van je voet kan namelijk verschillen. Loop met een stevige wandelpas door de winkel als je de schoenen past.
 • Pas schoenen met sokken die je draagt tijdens het voetballen. Alleen door een schoen met de sok te passen die je ook tijdens het voetballen draagt, voel je goed of de schoen past.
 • Pas schoenen aan het einde van de dag. Je voeten zijn dan namelijk iets dikker doordat je voeten vocht vasthouden. Dit gebeurt ook tijdens het sporten. Haal tijdens het passen de veters eruit en wandel even rond.
 • Kies schoenen met de juiste lengte en breedte. In de lengte moet er genoeg ruimte over zijn voor de tenen. Je hebt ongeveer 0,5 tot 1 cm ruimte nodig tussen de toppen van de tenen en de schoenrand. Slipt de schoen van achteren? Dan is deze te groot of te breed bij de hiel. Je schoenen mogen nergens knellen, ook niet aan de bovenkant.

 • Kies een schoen met hielkap die je hiel voldoende fixeert en stuurt. Dit is van belang bij behoud van het gevoel met de bal en bij het maken van snelle kap- en draaibewegingen. Met een stabiele hielkap heb je meer controle over je bewegingen en je voorkomt daarbij enkelverzwikkingen, achillespeesontstekingen en knieklachten. Is de hielkap te laag en/of kun je deze met je duim indrukken? Dan slipt je voet snel uit je schoen. Is de hielkap te hoog? Dan loop je door de lokale druk een verhoogde kans op een achillespeesblessure.
 • Kies een schoen met een goed buigpunt. Het buigpunt van de zool moet onder de bal van je voorvoet liggen (ongeveer op ⅔ van de lengte).
 • Kies een schoen met een juist noppenprofiel. Pas het soort en aantal noppen aan de ondergrond aan om te voorkomen dat je wegglijdt of dat je voet ‘blokkeert’ in het veld. Je glijdt weg als je voetbalt met te kleine noppen op een glad, zacht veld. Je blokkeert je voet bij te lange noppen op een zachte ondergrond). Met de juiste noppen vermijd je spierverrekkingen of -scheuringen.
 • Kies een schoen die past bij de ondergrond waarop je voetbalt. Schoenen verschillen in zoolmaterialen en in aantal, soort en plaats van de noppen. Deze verschillen hebben invloed op de precieze grip waarmee je optimaal kunt presteren op het veld. Of je nu op nat of droog (kunst)gras voetbalt of in de zaal . De specifieke eigenschappen van een ondergrond vragen specifieke eigenschappen van een schoen. Pas je schoen daarom op de ondergrond aan.
 • Laat je niet leiden door uiterlijk en prijs van schoenen. Bovenstaande kooptips en deskundig advies zijn belangrijker dan het uiterlijk en de prijs van schoenen.

HOE GEBRUIK EN ONDERHOUD JE JOUW VOETBALSCHOENEN?

 • Leen nooit de sportschoenen van iemand anders. Voetbal je met schoenen van iemand anders? Dan kun je hierdoor blessures oplopen. De stand van iemands voeten of manier van lopen (en daardoor de slijtage van de schoen) kan heel anders zijn dan bij jou.
 • Maak je schoenen nat als je deze voor het eerst gebruikt. Als je jouw schoenen voor de eerste keer natmaakt, dan gaan deze gelijk lekker naar je voet zitten. Maak je schoenen nat met warm water. Laat deze daar even in staan en ga daarna met de natte schoenen trainen. Doordat de schoenen gelijk naar je voeten gaan staan, krijg je geen last van blaren.
 • Vet je voetbalschoenen regelmatig in met blank ledervet.
 • Zorg voor een goed onderhoud van je schroefdoppen. Haal de noppen er regelmatig uit, smeer deze in met vaseline of olie en draai deze daarna vast. Gebruik zuurvrije vaseline of olie om te voorkomen dat je noppen roesten. Let erop dat je je noppen niet ‘doordraait’, zodat je deze bij slijtage makkelijk kunt vervangen. Vast is vast!
 • Laat je voetbalschoenen nooit in je tas zitten. Haal je schoenen eruit en laat deze binnenshuis drogen ofwel ‘uitwasemen’. Doe je dit niet? Dan gaan je schoenen na een tijdje stinken door het vele vocht dat erin blijft zitten. Daarnaast kunnen er schimmels in je schoenen ontstaan. Droog (natte) schoenen nooit op de verwarming of een andere warmtebron. Hierdoor droogt de ‘boardplaat’ van je schoen uit. Stop er liever een schoenspanner of kranten in. Dan drogen je schoenen ook sneller. Een schoenspanner zorgt ervoor dat je schoen in model blijft. Kranten trekken vocht uit de schoen, maar alleen als je iedere dag nieuwe kranten erin doet.
 • Maak je schoenen schoon na de training of wedstrijd. Verwijder al het zand, gras en klei met een borstel en spoel synthetische schoenen daarna af met water (bijvoorbeeld onder de douche). Echte leren schoenen mag je niet afspoelen onder water. Het is belangrijk om je schoenen schoon te houden. Viezigheid gaat op den duur namelijk vastzitten onder de zool wat je grip vermindert. Maak je schoenen nooit schoon met schoonmaakmiddelen. Dat is slecht voor de stiksels.

HET VOETBALGEBEUREN
Een inhaalweekend met in de vroege morgen veel regen.  Al vroeg ben ik op de Kikkerpolder en bekijk de B1 tegen UVS B2. De ruststand is 4-0 en de eindstand is 11-0. Het valt de spelers en de trainer tegen. De linies zijn als er moet worden verdedigd veel te ver uit elkaar en daardoor kan je moeilijk samen werken. De nederlaag komt pijnlijk aan, maar van verliezen leer je vaak meer dan van winnen.
Datzelfde geldt voor de E1.  Ze koesteren een 3-1 voorsprong, maar zien GHC in de laatste 20 minuten langszij komen.  Uiteindelijk wint GHC met 3-4.
De ouders van E2 speelden tegen de zonen. De zonen wonnen. Misschien helpt een training van conditietrainer Hassan van de C1?!!
Deze zaterdag is alleen het kunstgrasveld  beschikbaar. Het betekent dat zat 2 uitwijkt naar het kunstgras en om 14.30 uur speelt Roodenburg 5.
Het tweede elftal treft in RBB 4  een lastige tegenstander. Voor de wedstrijd werd er 1 minuut stilte in acht genomen voor het overlijden van Bart Ouwerkerk. Diego, zijn kleinzoon speelt deze middag gewoon mee met het tweede. De einduitslag wordt uiteindelijk 7-3 en daarmee wordt het puntentotaal van de zaterdag opgevoerd tot 29 gewonnen punten.
De zaterdag 1 stelt hevig teleur. Na twee overwinningen is er wederom een uitwedstrijd tegen een hekkensluiter. Na Haagse Hout zorgt Ariston 80 voor een kater. De Rode Lantaarndrager wint met 2-1 en daarmee laat het zaterdag 1 een goede kans liggen om op te rukken naar de 2de plaats.
De zaterdag 5 verloor in een doelpuntrijke wedstrijd met 4-8 van VVSB.

KOMENDE DINSDAG KLAVERJASSEN /SJOELEN IN TEKEN SINTERKLAAS


Sint Nicolaas komt niet alleen voor klein, maar komt voor groot en klein. Na zijn bezoek aan de jeugd heeft de Sint een grote zak achtergelaten bij onze kantinebeheerder Dirk.
Dit is voor de ouderen. Dirk, zou jij het willen uitdelen?
Neen, zijn Dirk. Ik lig dan in het ziekenhuis, maar Bram doet het wel.
Dus dinsdag 4 december is er klaverjassen en sjoelen en de Sint heeft voor de prijzen gezorgd.

ROODENBURG ORGANISEERT DE ZIJLCUP

Zet het al vast in uw agenda. Op zondag 23 december organiseert Roodenburg een groot zaalvoetbaltoernooi in sporthal de Zijl

Deelnemende verenigingen.  Leiden za 1, Lugdunum za 1, GHC, FC Rijnland zo 1, Leidsche Boys za 1, Voorschoten za 1, Roodenburg za 1 en zo 1.
De aanvang is 10.00 uur. 
Na afloop van het toernooi is er live muziek

ISAAC ARNOLDUS OVERLEDEN


Deze week lazen wij het bericht dat Isaac  Arnoldus is overleden op 84 jarige leeftijd. Isaac heeft in de jeugd gevoetbald voor Roodenburg en was na zijn actieve loopbaan lid van het jeugdbestuur.
"Meneer Arnoldus" had de onderbouw en dat betekende dat hij hoofdleider was van alle pupillenteams. Isaac nam het voortouw bij de organisatie van de taptoe.
Ik herinner mij een foto , met Isaac op de bakfiets en er naast lopende spelers als Arno Lancel.
Verder was hij een van de steunpilaren bij de organisatie van de Kooicup.
Zijn jarenlange inzet voor de jeugd leverde hem dat hij door de vereniging werd benoemd tot lid van verdienste.. Een lidmaatschap, dat hij lang heeft gedragen, want hij was ruim 70 jaar lid van de club.
Laten wij hem herinneren als een persoon, waaraan de jeugd van Leiden Noord veel te danken heeft. Dat hij moge rusten in vrede.

BART OUWERKERK OVERLEDEN

Wij ontvingen het droevige bericht dat Bart Ouwerkerk op  81 jarige leeftijd is overleden.
Bart, opgegroeid in de Looierstraat, was een voetballer in hart en nieren. Zoals zoveel jongens uit de buurt was hij altijd aan het voetballen op "de Doorbraak" wat destijds een open vlakte was.  In die buurt waren er veel jongens  die voetbalden, de meesten waren lid van het toenmalige L.D.W.S. of Roodenburg.
Zeker na afloop van de oorlog werd er heel veel gevoetbald en dat kon toen ook nog want er was nog maar heel weinig verkeer. Als doelpalen fungeerden de jassen en een behoorlijke bal was er ook niet; je was al rijk met een tennisbal. Bart was een ware meester in het hooghouden van de bal, vele malen kon hij een tennisbal koppend hoog houden.
Hij was ook zeer enthousiast. Ik kan mij herinneren dat hij een keer een bal op doel schoot en dat de bal dreigde in de Herengracht te verdwijnen. Bart rende er achteraan en liep zo hard dat Bart en de bal in de Herengracht verdwenen.
Bart heeft van jongs af aan de kleuren van Roodenburg verdedigd en heeft, zowel bij de jeugd als bij de senioren, vele kampioenschappen meegemaakt. Zoals eerder gezegd kon hij als jongetje goed koppen. Dat is hem later goed van pas gekomen; vele doelpunten heeft hij met het hoofd gescoord.
Bart heeft met vele bekende Roodenburgers gevoetbald zoals Piet van Polanen, Isaäc van Weerlee, Henny Choufoer, Mat Keereweer, Henny Hensen, Cor Lens en vele anderen.
Bart is ook vele malen uitgekomen voor het Leids elftal. Het Leidse elftal bestond uit spelers, die afkomstig waren van alle Leidse clubs. Hij was ook diverse keren topscorer van Leiden.
In 1953 ging Bart direct vanuit de junioren naar het eerste elftal. Op 16 januari 1965 speelde hij zijn 250-ste wedstrijd in de K.N.V.B. en werd daarvoor, voorafgaande aan de wedstrijd tegen Lugdunum, gehuldigd.

Een domper op de voetballoopbaan van Bart was dat hij in de uitwedstrijd tegen de Haagse Politie Sportvereniging (HPSV) een ernstige beenbreuk opliep. Vele maanden was hij daardoor uitgeschakeld. Ik kan mij daarvan herinneren dat wij beiden op dezelfde dag naar het ziekenhuis moesten, het toenmalige Academisch. Ziekenhuis. ( nu LUMC)  Bij beiden ging het gips eraf en wij gingen direct door naar de Leidse Hout om te trainen. (Ook ik had enkele maanden in het gips gezeten).

Die training is ons slecht bekomen, we hadden veel te veel gedaan en beiden hadden ontstoken spieren waardoor we een tijdje moeizaam konden lopen. Na deze ernstige beenbreuk is Bart weer geen voetballen maar heeft toch niet meer helemaal het niveau gehaald als voordien.

Hij is Roodenburg altijd trouw gebleven en probeerde, als het enigszins mogelijk was, samen met zijn zoon Jan, Roodenburg te bezoeken. Daarvoor had hij ook een alibi. Zijn kleinzoon Diego speelt momenteel in Roodenburg 2 zaterdag. En twee weken geleden was Bart nog op het complex, om te kijken naar de verrichtingen van zijn kleinzoon en Roodenburg 2.
Zijn gezondheidstoestand ging echter snel achteruit.

Eén van de meest illustere Roodenburgers is ons ontvallen.

Wij wensen Judith, kinderen, kleinkinderen en allen die Bart dierbaar waren veel sterkte om dit voor hen zware verlies te kunnen  dragen.

Het bestuur van Roodenburg.
Deze herdenking is geschreven door Lau Zitman.

HET VOETBALGEBEUREN OP ZONDAG  2 DECEMBER
Om 12.00 uur was er een herkeuring bij Warmunda.  Wie echter kijkt op het wedstrijdprogramma op de website ( onder het ukken voetbal, rechts van de home page) ziet, dat alle wedstrijden zijn afgelast.

GEEN TRAINING OP WOENSDAG 5 DECEMBER
Woensdagavond is het pakjesavond. In principe wordt er door de jeugd deze avond niet getraind, maar worden de pakjes uitgepakt

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.