Roodenburg Actueel 2012 - nummer 44

 

Het hebben van een technisch beleidsplan is een goede zaak. Graag kijk ik naar dergelijke plannen, omdat het iets zegt over de manier waarop er in die club tegen het voetballen wordt aangekeken. Het zegt ook iets over het karakter van die club. En je leest hoe dat plan wordt uitgevoerd. Is dit de KNVB-visie op voetbal? Is men meer gecharmeerd van de Coerver School, waarbij spelers eerst baas moeten worden over de bal, voordat ze echt een wedstrijd kunnen spelen? Of zijn er andere methoden?

 

Een goed technisch jeugdplan begint bij de mini F en eindigt bij de senioren. Wat moet een mini F doen? Is dat alleen maar iedere zondag een partijtje 4 tegen 4 spelen of is dit de leeftijd om bewegingservaring op te doen? In een goed technisch jeugdplan staat precies beschreven wat de technische, tactische en conditionele doeleinden zijn voor de diverse leeftijdscategorieën. Een D-pupil zal bijvoorbeeld de techniek moeten perfectioneren en om dit te bereiken is een training van langer dan 1 uur gewenst. De mini F kan het bij Roodenburg af doen met minder dan een uurtje, maar moet wel veel bewegingservaring opdoen en veel op een doel kunnen schieten.

 

In een goed technisch plan staan ook alle lessen per leeftijd beschreven. Wanneer ambitieuze spelers een dergelijke opleiding consequent zouden volgen, krijg je spelers die beschikken over een voortreffelijke basis.

 

Maar de praktijk is anders. Clubs gaan al heel vroeg selecteren en eigenlijk valt het grootste gedeelte af. Clubs richten zich uitsluitend op de selectie (B1, B2, E1 en E2, F1 en F2) enz. Interne scouts lopen met beoordelingsformulieren rond bij hun club en halen de "krenten uit de pap". Maar jong selecteren betekent wel vooral spelers afwijzen.

 

In mijn visie moeten spelers van E1 t/m E15 en van F1 tot F13 dezelfde training krijgen. Je mag best de wat betere spelers bij elkaar zetten, maar iedereen moet de kans krijgen om zich op dezelfde wijze te ontwikkelen.

 

Een ander probleem is dat trainers het plan negeren en hun eigen gang gaan. Wanneer die trainers dan te weinig bagage hebben, gaat het alsnog mis.

 

Roodenburg kent deze luxe niet. Iedere speler die zich aanmeldt, krijgt dezelfde training en iedere groep kan 2x per week trainen. Een aantal spelers van de zondag 1 voert de trainingen uit en dat heeft weer als voordeel dat er mensen voor de groep staan die voetbalervaring hebben en het nu moeten zien over te brengen.

 

Deze week kreeg ik een plan onder ogen waarin vele eisen die de club stelt aan spelers stonden beschreven. Een goed stuk en respect voor die club. Maar toen kwam het:

Wij hebben momenteel 52 F-pupillen (eerste jaars F) en het moet ons streven zijn dat er 2 van hen straks doorstoten naar de seniorenselectie. Zoiets kan als je het hebt over doorstoten naar een eerste elftal van een BVO. Maar gaat het om een selectie van een eersteklasser, dan opteer ik dat er meer spelers moeten doorstoten.

 

Ronald Jansen (oud-eerste-elftalspeler) is trainer van de F-pupillen. Wij hebben slechts 20 F-pupillen die wekelijks van Ronald en Abdelnor de training ontvangen. De meesten zijn nog jong en Ronald begrijpt soms niet dat er niet meer kinderen lid worden van Roodenburg. Ik antwoord dan: Ronald, moeders bepalen vaak waar een kind gaat spelen. Die hebben echt niet door waar wij mee bezig zijn. Maar moeders luisteren naar elkaar en dan wordt op het schoolplein de clubkeuze bepaald. En vaak zijn het hun echtgenoten die daarna mogen opdraven als trainer, leider of scheidsrechter.

 

Roodenburg gaat voor de uitdaging. Over 10 jaar moeten er meer zijn doorgebroken naar de selecties.


Deze week

Zondag speelt de zondag 1 uit tegen Bernardus. De wedstrijd wordt met 5-1 verloren, maar met een nederlaag kan je ook werken aan het imago. Dit stond er in het wedstrijdverslag op de website van Bernardus. Het was weer genieten op de tribune. Roodenburg was vanmiddag een sportieve club en maakte dat de wedstrijd vanmiddag een visitekaartje was voor het amateurvoetbal.

 

Maandagavond stromende regen en toch was er een grote groep jeugd aan het trainen. Bij de C speelden we het bekende 4 tegen 2. 4 tegen 2 is vaak een spelletje dat zorgt voor veel lol. De aanvallers letten dan vooral op zaken om de verdedigers te dollen. Maar een goed 4 tegen 2 dwingt aanvallers om de bal open gedraaid aan te nemen, vraagt om samen verdedigen en de bal afpakken, vraagt om handelingssnelheid en het aanbieden uit de dekkingsruimte. Allemaal voorwaarden voor goed positiespel en voorwaarden om goed te leren voetballen. Trainer Said legde een aantal van deze facetten aan de spelers uit en de eerste verbeteringen zijn zichtbaar.

 

Op maandagavond kwamen in een vergadering tussen Jeugdbestuur en Hoofdbestuur een aantal beleidszaken aan de orde.

 

Dinsdagmiddag was Halloweenchocolade als prijs te winnen. Dinsdagavond was er ter gelegenheid van Halloween een voetbalactiviteit op Noord. Aan de Hoge Rijndijk speelden die avond Meerburg 2 en Roodenburg za 2 tegen elkaar. Het werd 0-0.

 

Donderdagmorgen werden er ballen gehakt gebraden. 80 stuks verdeeld over 3 pannen. Een pan met verse "halal gehaktballen". Want deze avond kregen selectiespelers en de overige trainende leden een broodje bal na de training. En waar krijg je dan in Leiden bij een Nederlandse vereniging een broodje halal gehaktbal? Onze kok Dirk houdt dus met iedereen rekening.

 

Vrijdagmorgen was ik kort bij de administratie. In de gang stond het volgende reclamebord. Het was een rood bord met de naam Rozier. De dame en heren van de sponsorcommissie houden de vaart erin is mijn conclusie.

 

Zaterdagmiddag werden de e-mailadressen van onze jeugdtrainers aan de toernooicommissie gezonden. Er zijn heel wat verzoeken binnen gekomen om deel te nemen aan uittoernooien, maar de trainers bepalen of men deelneemt en hoeveel toernooien er worden aangenomen per team.


Morgenavond 5 november 2012 algemene ledenvergadering

De vergadering waarin het bestuur en de commissies het gevoerde beleid verduidelijken aan de aanwezige leden en ouders van jeugdleden. De vergadering begint om 20.00 uur en meestal is men om 22.30 uur klaar. U komt toch ook? Leeftijd 18 jaar en ouder.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

De E3 moest al vroeg op pad. Om half acht vertrokken zij naar Oegstgeest en het werd voor het eerst van dit seizoen een overwinning.

 

Thuis was er winst voor de C1. Ze wonnen door een fout van de keeper van Rijnsburgse Boys die de bal bij het uittrappen tegen de rug van een eigen verdediger schoot. Het positiespel van afgelopen maandag kwam er niet uit, maar dat gebeurt wel vaker. Op de training loopt het en in de wedstrijd ziet men er niets van terug. Het kan een goede reden zijn om een training te herhalen. Op deze wedstrijd was een zeer ervaren scheidsrechter gezet. Johan van Weringen leidde deze wedstrijd met verve, maar moest tussen neus en lippen door de ouders van Rijnsburg wel even corrigerend toespreken.

 

De D1 had scheidsrechter Lotfy die op het laatste moment de fluit moest overnemen. De opgeroepen arbiter liet verstek gaan. Op het wetraveld deelden de D4 van Quick Boys en Roodenburg D1 de punten.

 

Ondertussen werd er op het kunstgras gespeeld door de E2 en F1. Ashraf, speler van de B1, kwam voor de wedstrijd naar het Jeugdbestuur en vroeg of hij mocht fluiten. We hadden eigenlijk een andere man in het zwart, maar die moest keepen.

 

De F1 speelde tegen Kickers F1 en won met 3-1 voor de tweede keer. Trainer Ronald, donderdag geopereerd aan een meniscus, stond alweer zonder krukken langs de lijn.

 

De E2 speelde een doelpuntrijke wedstrijd. Tegen Leiden E1 moest scheidsrechter Karel maar liefst 7x naar de middenstip wijzen. De E2 won in een spannende wedstrijd met 4-3.

 

De E1 speelde een goede wedstrijd en won bij Alphia E1.

 

Op Noord was er een burenruzie. Roodenburg 2 en GHC 2 speelden tegen elkaar en het bleef deze wedstrijd 1-1.

 

Het derde verpulverde Rijnsburgse boys 7 met maar liefst 13-3.

 

Het vierde en het zesde leden een nederlaag.

 

De B1 wedstrijd was volgens de trainer nogal tam. In de tweede helft nam Roodenburg B1 toch meer afstand en werd voor de tweede maal op rij gewonnen in een sportief verlopen wedstrijd.


Roodenburg zaterdag wint van Zwammerdam

Roodenburg za had veel moeite met Zwammerdam. Zwammerdam verdedigde van het doel af, Roodenburg was in de eerste helft wel de bovenliggende partij, maar hanteerde te veel de lange bal. En daarmee breng je spitsen niet ieder moment van de wedstrijd in stelling. Door een individuele actie van Alex Jansen werd het 1-0.

 

In de tweede helft begon Zwammerdam druk te zetten. Een vrije trap en een goed uitgespeelde aanval over de rechterkant waren er debet aan dat Zwammerdam op voorsprong kwam. Door de inbreng van Marvin Bock kreeg Roodenburg controle over het middenveld. Er werd korter en met meer overleg gespeeld. Hierdoor werd de stand gelijk getrokken en daarna kreeg vooral Roodenburg de kans om op voorsprong te komen. Een afgekeurd buitenspel doelpunt en een goede kans van Abdelali El Baroudi waren de voornaamste wapenfeiten.

 

Vlak voor tijd werden alsnog de 3 punten binnengehaald. Mohammed El Hamani werd na een combinatie van Erwin Verkuylen en Marvin Bock in stelling gebracht en Mohammed haalde hard de trekker over.

 

Roodenburg pakte 3 belangrijke punten en nam door deze overwinning bezit van de 4e plaats.


Het zondagvoetbal

Ik las dat er code geel is uitgegeven en dat er een periode met regen voor de deur staat, gevolgd door storm. Ik bekeek voetbal vandaag vanuit de huiskamer en volgde de Twitterberichten. De zondag 3 was deze dag afgelast.

 

Op Leiden amateurvoetbal las ik dat in de rust Roodenburg zondag met 2-0 achterstond bij en tegen van Nispen. Op Bollenstreek sport las ik dat de stand inmiddels 6-0 is geworden en zie andere eindstanden van onder andere SJC en FC Lisse zondag. Dit is ook de eindstand.


De Pupil van de week

Het is iedere zaterdag weer een spannende aangelegenheid. Een speler van de E of de F die Pupil van de week mag zijn. Onze activiteitencommissie is daar druk doende mee en deze week was Abdoel Kante van de F1 Pupil van de week.

 

Naam: Abdoel Kante

Leeftijd: 7 jaar

Team: F1

 

Hoe vond je het om pupil van de week te zijn?

Ik vond het helemaal geweldig.

 

Wie vind je de beste speler van Roodenburg?

Hendrik Boelee

 

Wat heb je die dag allemaal gedaan?

Ik moest eerst zelf voetballen. Thuis 3-1 gewonnen. Om half 1 werd ik gehaald en kreeg ik mijn pupil trainingspak. Ik vond het zo spannend. Ik ging naar het jeugdhonk en daar zaten ze allemaal. Ik keek mijn ogen uit. Dit was zo leuk. Ik zat gewoon tussen de spelers van het eerste elftal.

 

Na het eten gingen we naar het veld voor de warming-up en ik mocht alles mee doen. Wat had ik het warm! Toen nog even wat drinken en daarna gingen de beide teams het veld op.

 

Ik mocht de aftrap doen en scoorde. Joepie, wat was ik blij! Ik heb de hele wedstrijd afgekeken. Het was spannend. Na afloop kreeg ik de bal en de oorkonde. Het leek wel een droom zo leuk was het.

 

Iedereen onwijs bedankt voor de leuke dag.   

xx Abdoel Kante

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.