Roodenburg Actueel 2012 - nummer 42

 

Bij Roodenburg wordt heel streng gelet op goed taalgebruik. Maar bij recreatief medegebruik heb je het niet altijd in de hand. Wordt ongevoeglijke taal toch gehoord, dan wordt men hier binnen het sportpark op aangesproken. De KNVB wijst spelers en clubs op zaken die moeten zorgen voor het juiste sportklimaat en daarom nemen wij dit keer het onderstaande verhaal over.

 

KANKER VERZIEKT JE TAAL

(Overgenomen van website KNVB West 2)

'Kankerjong', zei een tegenstander in het veld tegen Mitchel Ossel, aanvoerder van Veensche Boys B1. Mitchels moeder Annet Schuurman stond langs de lijn en kon het duidelijk horen. Op zich al erg genoeg, maar in haar geval deed het extra pijn omdat ze lijdt aan deze vreselijke ziekte.

 

Het was voor Schuurman een teken om in actie te komen, want de pijn die zij voelde, voelen zoveel anderen ook. Dit kon ze niet negeren. Het wordt tijd dat degenen die zonder nadenken de meest vreselijke ziekten uitkramen, beseffen hoeveel mensen ze daarmee kwetsen.

 

Inmiddels is de sneeuwbal gaan rollen en zal ook de KNVB in het laatste weekend van november landelijk aandacht besteden aan het bestrijden van de taalverloedering op en langs de velden. Maar daar wilden de spelers van SC Hoevelaken B1 niet op wachten. Zij speelden zaterdag 6 oktober tegen het elftal van Mitchel. Een derby op het scherpst van de snede. Voor de wedstrijd legde aanvoerder Rik van de Pol een verklaring af.

 

,,Wij, de voetballers van Hoevelaken B1, steunen de actie van de voetbalmoeder van een Veensche Boys-speler. Wanneer wij in ons taalgebruik dingen gaan roepen over ernstige ziektes, kunnen wij begrijpen, dat dit nare beelden kan oproepen bij mensen, die met een gevreesde ziekte naar het voetballen kijken. Bij voetbalinterlands leggen de aanvoerders voor de aftrap tegenwoordig ook al een verklaring af. Ieder in zijn eigen taal. Zij spreken over respect naar de tegenstander en gaan voor fair play. Wij willen dit vandaag ook doen, maar daaraan willen wij ook toevoegen, dat wij, vooruitlopend op de maatregelen die de KNVB gaat nemen, goed in onze oren zullen knopen, dat schelden naar de tegenstander of scheidsrechter eigenlijk zinloos is. Ons motto is daarom: “Verziek je taal niet met kanker, maar gebruik je verstand”!

 

Ware woorden van een jonge jongen. Laat het een voorbeeld zijn, ook voor de ouderen.


Deze week

Het was herfstvakantie en het was de hele week zeer druk op het kunstgrasveld. Er werden grote partijen gespeeld op halve velden en er werd geschoten en gelachen. Tussen al dit vermaak werd er ook nog getraind.

 

Maandagavond ontmoette ik mensen uit de scheidsrechterswereld en die verbaasden zich over de overhead bij de begeleiding van de toekomstige toparbiters. Ieder talent wordt begeleid door een of meerdere coaches en dat geldt dan niet alleen voor de scheidsrechters zelf, maar ook voor de assistent-scheidsrechters, de vroegere grensrechters. Naast de coaches zijn er dan verder rapporteurs die weer een beoordeling moeten vellen over het arbitrale trio.

 

Ik hoorde het volgende verhaal. Bij een wedstrijd van de topklasse in de Bollenstreek was er een rapporteur aangewezen om de 2e grensrechter te beoordelen. Zo'n man moet o.a. kijken of hij de vlag op de juiste wijze de lucht in steekt, meeloopt met de laatste verdediger, dat er samenwerking is met de scheidsrechter. En raadt u eens waar die rapporteur deze middag vandaan kwam?

 

Uit Maastricht, reisafstand 230 kilometer heen en 230 kilometer terug (te declareren reiskosten), om iemand bij het semi - amateurvoetbal aan het werk te zien. Lichtelijk of zwaar overdreven, dunkt mij, want dit kost de clubs extra geld en ik zie daar de extra waarde niet van in.

 

De overhead bij de begeleiding van scheidsrechters is duidelijk doorgeslagen. Laat deze mensen maar liever zelf een jeugdwedstrijdje gaan fluiten.

 

Dinsdagmiddag vermaakten de ouderen zich. Het record aantal deelnemers wordt weer aangescherpt. 32 mannen en vrouwen zijn er aan het sjoelen en klaverjassen. Het betekent meer prijzen kopen, meer hapjes klaarmaken, dus meer werk voor de organisatie.

 

Dinsdagavond speelde de zondag 1 een oefenwedstrijd tegen Lugdunum za. Het werd niet de wedstrijd die de trainer voor ogen had. Lugdunum won met 1-3 en er speelden nogal wat bekenden mee die niet van elkaar wilden verliezen. Lugdunum was scherper in de afwerking, bij Roodenburg ging het goed tot de 16 meter lijn, daarna ontbrak het killersinstinct om kansen te verzilveren.

 

De wedstrijd Roemenie - Nederland boeide en ik dacht na over de jonge talenten die een kans kregen. Het is niet iets van dit decennium, het gebeurt al door de jaren heen. Van der Wiel raakte bij Ajax geblesseerd en Ricardo van Rhijn kreeg als talent een kans. Ik keek naar Martins Indi. Feyenoord had geen geld voor nieuwe aankopen en ging verder met jeugd. Hoe minder geld clubs te besteden hebben, des te meer zijn ze afhankelijk van hun eigen jeugdopleiding en die moet dan goed zijn. Ik vertaal het nu naar het Nederlands elftal, maar je kunt deze voortgang net zo goed plaatsen op menig standaardteam in het amateurvoetbal. In de jeugd blijken spelers talent te hebben, maar de trainer van het standaardteam neemt zijn eigen spelers mee of wil werken met een vaste kern en neemt geen risico met het inbrengen van jong talent, totdat... En dan blijkt dat moeilijke omstandigheden van een club of team de beste opstap zijn om als talent door te breken.

 

Woensdagavond deed ik met de trainers en leiders mee met de training van E2 en E3. De groepen deelde ik dit keer zelf in en probeerde even sterke groepen te formeren. Dat betekende dat spelers van de beide teams bestonden uit spelers van E2 en E3. Dat klopte, want na een half uur spelen was de eindstand 3-3 en de wedstrijd ging gelijk op.

 

Het parkeerterrein was donderdagavond overvol. Op twee velden werd er getraind. De zaterdagselectie was met ruim 30 personen goed vertegenwoordigd. In het clubgebouw was het clubavond, wat inhield dat ook supporters aanschoven bij de leden die hadden getraind.


Het zaterdag voetbalgebeuren

Vanaf 9.30 uur waren de velden bezet. Er werd getraind door de F1 en de mini F. Johan van Wieringen deed deze morgen de training van de mini F en de kinderen kregen "rekenen" tijdens de training. Wie heeft er al 3 doelpunten gemaakt, was een vraag die ik hoorde en toen moest er worden geteld.

 

Het tellen was een bezigheid die we de hele dag volhielden. Roodenburg D1 - Bernardus D1 werd 4-5 en dat betekende dat de scheids de telling moest bijhouden en Roodenburg C1 - Woubrugge C1 werd 4-2 en dit hield in dat je ook de score via een boekje moest verwerken.

 

Om 12.00 uur/12.30 uur waren er drie wedstrijden. Roodenburg 2 zat walste over tegenstander Leiden 2 heen. Het werd uiteindelijk 9-1. Maar ook RB 3 en RB 4 deden een duit in het zakje.

 

De B1 wist er in Voorhout ook 9 te scoren. Het was dus zaterdag de dag van "het rekenen" en meestal viel de score voor de oudere Roodenburgteams uit in het voordeel van de blauw-zwarten.

 

Een aantal zaterdag 1 spelers gebruikte deze middag om een kijkje te nemen bij de verrichtingen van concurrenten Lugdunum en Oegstgeest. Die deelden de punten op de Kikkerpolder.

 

Roodenburg 6 speelde op hetzelfde moment voor de kantine tegen Rijnvogels 9. De einduitslag was 2-2, maar ze hadden niet te klagen over publiek. Vanaf het terras en de zijkant van het veld werd het nieuwe team gadegeslagen door de andere teams en Roodenburg supporters.


Roodenburg heeft er een prachtige fietsenstalling bij

Afgelopen weken is er een fietsenstalling gerealiseerd, links van de ingang. Het was soms een chaos op het voorterrein voor het clubgebouw. Teveel brommers en fietsen en bijna geen ruimte om überhaupt het clubgebouw te bereiken te voet, laat staan in een scootmobiel. Daarom is in overleg gekozen voor een nieuwe fietsenstalling die ruimte biedt voor 105 fietsen.

 

 Nieuwe_fietsenstalling

 

Een groot aantal plaatsen is voorzien van een beugel. Het biedt de leden/bezoeker de kans om de fiets vast te zetten. En dat komt de sociale veiligheid op het sportpark ten goede. Wanneer men naar het sportpark komt per fiets, sla dan voortaan niet rechtsaf richting het voorterrein, maar kies voor linksaf en parkeer uw fiets in de daarvoor bestemde rekken.


Competitieindeling jeugd bekend

De bekerwedstrijden zijn gespeeld en aan de hand van de resultaten deelt de KNVB de teams in voor de competitie. Daarbij spelen teams een uit- en een thuiswedstrijd. Kijkende naar de indeling hieronder, spelen alle aangemelde teams nog 18 wedstrijden (9 wedstrijden thuis en 9 wedstrijden uit). Voor veel van die uitwedstrijden is er dan weer vervoer noodzakelijk.

 

3e klasse 11

1 Roodenburg B1

2 Nieuwkoop B2

3 Alphense Boys B4

4 Voorschoten'97 B5

5 Haz. Boys B1

6 TAVV B1

7 UVS B3

8 Rijnvogels B2

9 ARC B4

10 Koudekerk B1

 

3e klasse 08

1 Roodenburg C1

2 Rijnsb.Boys C3

3. ASC C2

4 Koudekerk C1

5 Alphen C2

6 Alphense Boys C3

7 Meerburg C3

8 Teylingen C1

9 Rijnsb.Boys C4

10 Stompwijk C1

 

3e klasse 1

1 UDO D2

2 Foreholte D4

3 Quick Boys D5

4 Boshuizen D1

5 Nispen van D1

6 Quick Boys D4

7 Oegstgeest D1

8 Valken'68 D1

9 VVSB D3

10 Roodenburg D1

 

2e klasse 1

1 DoCoS E2

2 RCL E2

3 Alphense Boys E1

4 Lugdunum E1

5 Roodenburg E1

6 Koudekerk E1

7 Alphia E1

8 GHC E1

9 Alphen E1

10 UVS E2

 

6e klasse 3

1 Roodenburg E2

2 Leiden E1

3 HVV E10

4 Blauw-Zwart E4

5 Gr.WII VAC E6

6 Zoetermeer E5

7 Wilhelmus E8

8 Stompwijk E2

9 Oosterheem E2

10 SJZ E3

 

9e klasse 6

1 Oegstgeest E4

2 Roodenburg E3

3 Kagia E5

4 Leiden E2

5 ASC E10

6 VVSB E8

7 Quick Boys E9

8 Blauw-Zwart E7

9 Meerburg E15

10 Meerburg E13

 

5e klasse 1

1 Haz. Boys F2

2 Quick Boys F6

3 Rijnsb.Boys F5

4 Foreholte F3

5 Kickers'69 F1

6 Noordwijk F4

7 Roodenburg F1

8 Rijnsb.Boys F3

9 Voorschoten'97 F6

10 Meerburg F3

 

10e klasse 2

1 Quick Boys F14

2 ASC F10

3 Foreholte F10

4 Quick Boys F15

5 Roodenburg F2

6 Noordwijk F8

7 Rijnsb.Boys F10

8 Voorschoten'97 F14

9 Ter Leede F7

10 Lisse F12


Het zondag voetbalgebeuren

De zondag 2 en 3 stonden stil en speelden tegen elkaar. Trainer Robin van Wieringen had een lang weekend Rome gepland en de training en coaching werden overgenomen door de trainers van de zaterdag 2. Nourdin Essaoui en Ramon Paardekooper zetten vrijdag de ploeg al op scherp.

 

Altior, een middenmotor, was de tegenstander. De eerste helft kregen de Blauwzwarten de beste kansen, maar de ruststand was 0-0. Roodenburg zag tegen deze wedstrijd op, want er ontbraken 3-4 vaste waarden. Naar mate de wedstrijd vorderde, leek het erop dat Altior de wedstrijd naar zich toe zou trekken, hoewel de counters van Roodenburg niet zonder gevaar waren.

 

Tien minuten voor tijd werd via zo'n counter de 1-0 aangetekend. Fouad Mkmadi kwam door op rechts en spits Mo Farhane gleed de bal in het doel. Vijf minuten later kopte hij een voorzet in en daarmee ging de wedstrijd op slot. Door dit resultaat kroop de zondag 1 richting de middenmoot.

 

Meest opmerkelijk was het debuut van Mohammed Bouchnafa. 23 jaar en dit jaar voor het eerst gaan voetballen in clubverband. Al jaren wonende in Nederland heeft hij in zowel de jeugd als senioren nooit eerder clubvoetbal gespeeld. Wel speelde hij een paar jaar op zondagmiddag recreatievoetbal. Nu wilde hij het eens proberen en deze middag mocht hij als rechtsback debuteren. Doordat de achterhoede de 0 hield werd de basis gelegd op een knappe overwinning.


Maandagavond 22 oktober

Jeugdtrainersoverleg over de gang van zaken rondom de teams. De vergadering begint om 19.15 uur. Alle jeugdtrainers/leiders hebben een uitnodiging ontvangen, zo niet, dan geldt dit bericht als de uitnodiging. 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.