Roodenburg Actueel 2012 - nummer 41

 

 

Voor een goed sportklimaat is de actieve inzet nodig van een drietal doelgroepen. Dat zijn allereerst de bestuurders van de vereniging, gevolgd door de trainers, coaches en leiders die de boodschap moeten doorgeven aan de spelers. De derde groep bestaat uit de scheidsrechters en officials. Om die reden zal er dit jaar een theatershow komen rondom dit thema.

 

Een van de onderdelen van het programma naar een veiliger sportklimaat is het vergroten en expliciet maken van de waardering van onze scheidsrechters. Dat wordt gedaan vanuit de sporters zelf. Het belang van een goede arbitrage wordt altijd verwoord door de scheidsrechters zelf. Arbiters worden beoordeeld en wie goed fluit, kan rekenen op een goede beoordeling en mogelijk promotie. Scheidsrechters zijn onderling zeer collegiaal en zullen in de openbaarheid een collega maar zelden afvallen.

 

De pers en de spelers benaderen de arbiter nog te vaak vanuit een negatieve grondgedachte. De plaatselijke pers houdt er wel een gedragscode op na. Schrijf zo min mogelijk negatief over de scheidsrechter in je verhaal. De mannen van VI zijn niet de opvoeders van de Nederlandse voetbaljeugd. Een arbiter die een slechte pot fluit, krijgt te maken met het vergrootglas. De Belgische arbiter die Heracles - ADO floot en een amusante middag had beleefd, werd op tv bijna met de grond gelijk gemaakt.

 

Ik heb al eerder aangegeven dat VI beter kan komen met een rubriek: de vijf beste beslissingen van de arbiter van dit weekend.

 

Spelers zijn in deze campagne de doelgroep waarop men zich richt. Hoe kijken spelers naar de scheidsrechter? Het thema is: onze scheidsrechter is een held. In deze campagne spreekt men zich uit over de waardering die een sporter heeft voor de arbiter. Bij heel veel wedstrijden gaat alles goed en zijn er complimenten voor de manier waarop de man in het zwart de wedstrijd heeft geleid. Maar er zijn ook wedstrijden waarbij de arbiter de kop van jut is. Hij doet niets goed, is een thuisfluiter. En wanneer meerdere spelers in woord en gebaar tegen de arbiter in verweer komen, kan je niet spreken van een veilig sportklimaat.

 

Een van de zaken waar het jeugdbestuur aan werkt , is de uitbreiding van het aantal arbiters. Guy Loth noteert namen van mensen die wel eens een wedstrijd willen fluiten. De jongere jeugd proberen we daarbij in te zetten voor de E- en F-pupillen. Jonge senioren moeten een C- en D-wedstrijd aan kunnen, terwijl we bij de B-jeugd kijken naar gekwalificeerde club- of bondsscheidsrechters.

 

Het is een ideaal streven, wat soms niet kan worden waargemaakt, omdat een arbiter afzegt. Vorige week konden we weer 3 namen toevoegen aan onze lijst en het streven is om 10-15 arbiters te mobiliseren. Dat is ook nodig, omdat in ons jeugdopleidingsprogramma scheidsrechters niet iedere week hetzelfde jeugdteam moeten fluiten. De spelers moeten leren omgaan met verschillende type arbiters.

 

Terugkomende op de campagne is er een site ontworpen, waar leden verhalen over scheidsrechters kwijt kunnen. Die maken inzichtelijk of arbiters binnen een club gewaardeerd worden en waar nog iets verbeterd kan worden. De schrijver van het beste verhaal kan € 5000,- voor zijn club binnenhalen. Het lijkt mij dat u eens toe gaat naar deze website en leest hoe leden van andere clubs denken over de scheidsrechter. Misschien gaat er een wereld voor u open? Voor meer informatie: www.onzescheids.nl.


Deze week

Er is deze week hard gewerkt op het parkeerterrein. De elektricien heeft de lantaarnpalen aangesloten. Het komt de veiligheid zeker ten goede. Het parkeerterrein is nu 's avonds verlicht.

 

Dinsdagmiddag om 16.00 uur was het zacht herfstweer. En ik telde zo'n 50-60 kinderen in de buurt van het trainingsveld. Kinderen van sleuteldrop skelterden rond het hoofdterrein. De kinderen van de Brede School hadden een laatste voetballes en mogen vanaf nu een paar proeftrainingen doen bij onze F-groep. Die F-groep was deze middag flink aan het groeien. Sommige kinderen wilden een keer meedoen en zo waren er 22 kinderen in de weer. Gelukkig was bij deze groep trainer Abdel Nor beschikbaar, zodat met twee trainers en een ouder alles in goede banen werd geleid.

 

Dinsdagavond oefenden de zaterdag 2 en de zondag 1 tegen elkaar. Het werd een doelpuntrijke vertoning. Komende dinsdag oefent de zondag 1 wederom. Dan speelt men tegen Lugdunum za 1.

 

Woensdagavond maakte de E3 ook kennis met de nieuwe trainer. Ze zijn goed bij de les. Ik merkte dat de kinderen een uur lang met veel overgave voetbalden.

 

Deze week waren er 2 spelers met een AJAX A1 op het veld. Een speler gaat stage lopen bij de C1, de ander is meegekomen met een vriend en helpt hem en een ouder met de training van de E3. Alleen al het voordoen van de oefeningen stimuleert de spelers, want dit geldt: PLAATJE - PRAATJE. Kinderen leren snel als ze iets zien.

 

Woensdagavond bezochten een aantal hoofdbestuursleden het sportcongres bij het ROC aan de Lammenschansweg. De bestuursleden konden deelnemen aan meerdere workshops. Tijdens deze bijeenkomst werd er een start gemaakt met een nieuwe website voor sportminnend Leiden. Ook naar deze website kunt u eens gaan. Het webadres is www.sportstadleiden.nl.

 

Donderdagmorgen was het constructiebedrijf Van der Reijden bezig met het lassen van een groot verplaatsbaar aluminium doel. Het zal worden gebruikt op het wetra-veld en kan alleen worden verplaatst, als het hele team meetilt.

 

Op vrijdagavond zag ik dat het aantal volgende twitteraars de 200 is gepasseerd. Het twitteren behoort bij de sociale media en Roodenburgers hebben via dit medium sneller contact met elkaar.

 

Op zaterdagmorgen was het Jeugdbestuur bezig met de teamlijsten/lijsten van de scheidsrechters. Het Hoofdbestuur nam de organisatie rondom de wedstrijd van de B1 voor zijn rekening.

 

Maandagavond 22 oktober 19.15 uur trainers en leidersoverleg voor alle jeugdtrainers/jeugdleiders

Het wordt geen praktijkbijeenkomst, maar zal louter gaan over de organisatie rondom de diverse teams. Indien u verhinderd bent, dan tijdig afmelden bij Jan Lovink of Robin van Wieringen.


Het voetbalhuiswerk voor de herfstvakantie

Heel veel spelers hebben maar één droom en dat is betaald voetballer worden. Voor weinigen komt die droom uit. En er zijn maar heel weinig spelers die na de betaalde voetbalcarrière, nooit meer hoeven te werken.

 

Toch moeten jeugdspelers ervoor zorgen dat ze zo goed mogelijk leren voetballen. En voetballen leer je niet alleen met 2 tot 3 trainingen per week. Het gaat om de zogenaamde zelftraining. Alleen of met vrienden werk je aan onderdelen als techniek en conditie. De volgende website bevat heel veel oefeningen: www.voetbalhuiswerk.be. Een Belgische site met heel veel informatie om beter te worden.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

Er werd buiige regen voorspeld. Die kwam ook, maar pas nadat de F-pupillen, mini F en E3 klaar waren met hun training. Twee E-teams speelden een uitwedstrijd.

 

De B1 speelde een leuke wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys B2 en won met 2-1. KNVB Scheidsrechter Abdellah, die voor deze wedstrijd was aangesteld, kreeg na afloop van alle spelers een hand voor het goede leiden van de wedstrijd. Hij was hun held.

 

De zaterdag 2 won met ruime cijfers de competitiewedstrijd tegen Blauw Zwart 2.

 

De regen gooide ook roet in het eten. Roodenburg 5 dat tegen UVS 3 speelde werd afgelast.

 

De zaterdag 1 speelde gelijk bij Be Fair in Waddinxveen. De spelers van zaterdag 1 waren onder de indruk van het spel van de opponent. En na afloop mocht men niet klagen. In de 90e minuut kreeg Be Fair een penalty, maar die werd door Roodenburgkeeper Mike Armitrage gestopt, waardoor er toch nog een punt naar Leiden werd meegenomen.


Administrateur deze week afwezig

In verband met privéomstandigheden zal onze administrateur Henny Slegtenhorst deze week niet aanwezig zijn op de club.


Het voetbalgebeuren op zondag

Enkele buien, vooral in de kustprovincies hield buienradar ons voor. Kijkende naar de afgelastingen, zag ik steeds meer wedstrijden van standaardteams met daarachter AFG. Komende op het Sportpark verwachtte ik dat de wedstrijd van de zondag 1 tegen Altior door zou gaan, maar het bleek dat deze wedstrijd al om 9.00 uur was afgelast. Het Zondagbestuur zal vragen om een autorisatie voor sportlink, zodat iedereen tijdig wordt geïnformeerd.

 

Zondag 2 speelde bij DOSR 3 en verloor met ruime cijfers. Zondag 1 oefende tegen Voorschoten zondag 1 en ze hadden het moeilijk met deze tegenstander. In de eerste helft werden een paar persoonlijke fouten afgestraft en in de tweede helft werd bij vlagen de score door Voorschoten opgevoerd. De wedstrijd eindigde in 1 -7 en trainer Robin van Wieringen gaf aan dat hij voldoende heeft gezien. Daar zijn oefenwedstrijden immers voor.

 

Dinsdag over een week speelt de zaterdag 1 tegen Voorschoten zondag 1


Het nieuwe uittenue van Roodenburg

Een voorproefje van hoe het nieuwe uittenue van Roodenburg standaardteams eruit gaat zien. Leuke elementen zijn erin verwerkt zoals het logo en de blauwzwarte blokken die vroeger het tenue kenmerkten. Dit zijn shirts van Roodenburg 5 zaterdag. Een team dat wordt gesponsord door KH Engineering. Een bedrijf met vestigingen in Amsterdam, Schiedam en Rotterdam. Het is een multidisciplinair advies- ingenieursbureau voor de (proces)industrie. Als voorbeeld heeft dit bedrijf meegewerkt in Quatar voor Shell, waarbij gas vloeibaar wordt gemaakt. We kunnen dus spreken over een gerenommeerd ingenieursbureau op de voorzijde van een mooi shirt.

 

Nieuwe_uittenue

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.