Roodenburg Actueel 2012 - nummer 40

 

Taptoe1 

Het startschot was vanaf sportpark Noord. Men wandelde via de Kooilaan, richting de Zijlpoort.

 

Aangekomen op de Kaasmarkt begon het wachten. Het duurde wel een uur voordat men aan de beurt was om te vertrekken. En terwijl het bij andere groepen onrustig werd, was er bij Roodenburg sprake van een goede discipline. Je vertegenwoordigt immers jouw vereniging.

 

Taptoe2 

De Kaasmarkt bij daglicht.

 

Uiteindelijk vertrok de groep en passeerde duizenden Leidenaren die waren komen kijken naar familie en bekenden.

 

De redacteur loopt al vanaf 1974 niet mee, maar had zich verdekt opgesteld om een indruk te krijgen van hoe de groep zich zou presenteren. Voor mij twee moeders uit de Professorenwijk met hun kroost. Jongens van 8 jaar. Ze speelden bij Meerburg en dat is een club met 300 Leidse jeugdleden die niet meedoet aan de Taptoe.

 

Tijdens de taptoe werd er geroepen naar kinderen van hockeyvereniging Roomburg en gymnastiekvereniging Groen Wit. Iedere club die voorbij trok, werd begroet met een stuk herkenning. Daar komen de padvinders, de schaatsers, GHC, enz, hoorde ik roepen. Maar toen Roodenburg langskwam, hoorde ik niets vanaf de kant.

 

Toch was het goed dat Roodenburg meeliep, ik zag Raymond Keur en Renee van Aken regelmatig zwaaien naar de toeschouwers en naast de Leidenaar die het blauwzwart niet hadden herkend, waren er toch duizenden die Roodenburg weer zagen meelopen. Een van die personen was mijn buurvrouw die Roodenburg had opgemerkt, maar mij niet had gezien.

 

Tijdens de taptoe is er veel gezongen, schorre kelen waren het resultaat. Wat mij het meeste opviel, was dat iedereen in het juiste tenue liep, de begeleiding was keurig aangekleed en de groep straalde rust uit.

 

Na een bezoek aan het monument van burgemeester Van der Werff was het voor de meeste verenigingen afgelopen. Ze liepen naar het Levendaal en daar stond de familie om de kinderen op te pikken. Men ging van daar naar de kermis of naar huis.

 

De activiteiten commissie had een ander plan. Samen uit, samen thuis. De groep ging gezamenlijk terug naar sportpark Noord en daar ging de frituur aan en was er voor alle deelnemers een drankje.

 

Omdat de deelnemersgroep groot was, waren er heel wat leden van de activiteitencommissie nodig in onze keuken. De deelnemers kregen een Roodenburg meal aangeboden.

 

Veel ouders waren meegekomen, en dankzij onze commissie vierden veel ouders voor het eerst Leiden Ontzet op de "Leidse manier".

 

Langs deze weg willen wij iedereen bedanken voor de leuke avond.

 

Taptoe3 

Vele handen bij het klaarmaken van de Roodenburg maaltijd. De klok stond op 22.10 uur. Drie oktober, een druilerige regen. Twee leden van de activiteitencommissie ( Wim en Marco) gingen naar Noord, want alles moest weer worden afgebroken. Ze hadden er heel wat werk aan, een klus die twee uur duurt.


Klaverjassen/sjoelen in teken van 2 oktober

Iedere week wordt er op dinsdagmiddag van 14.00 uur tot 16.30 uur geklaverjast en gesjoeld. Voor de oudere wijkbewoner en Roodenburger is dit het uitje waar men naar uitkijkt. Deze week was de week van de eenzaamheid. Eenzaam zijn hoeft niet te zeggen dat iemand weinig contacten heeft. Eenzaam wordt men pas als men het gemis aan relaties of contacten als negatief ervaart Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen. Wanneer je vrienden hebt, kun je al jouw gedachten met hen delen. Maar ben je eenzaam, dan moet je dit in je "eentje uitvechten". Bij ouderen komt eenzaamheid vaak voor. Bekenden vallen weg, het lichaam wil niet meer, mensen trekken zich terug.

 

K_en_S1 

 

Daarom is het goed dat er activiteiten worden georganiseerd. Veel oud-spelers hebben een jarenlange vriendschap opgebouwd via het voetbal. Ze komen op zaterdag naar het veld om naar het eerste te kijken, doordeweeks hebben we een tweede activiteit, waardoor ze binding houden met elkaar en met de club. En deze groep groeit nog steeds.

 

De organisatie zorgt voor leuke prijzen, de muziek is aangepast en elke week staan er verrassende hapjes op het menu.

 

K_en_S2 

 

Opscheppen, een kuiltje met een lepel voor de jus voor Sam Nieuwenburg.

 

K_en_S3 

 

Twee oktober hadden we weer 28 deelnemers, maar onze kok mocht niet mee kaarten. Voor hem was er werk in de keuken. Twee pannen met aardappelen, wortelen en uien stonden op het vuur.

 

Er werden twee giftjes gespeeld en om 16.00 uur was het tijd voor verse hutspot van het huis. Er waren 4 mensen nodig om te stampen, want het gaat erom dat het smeuïg is. Hutspot met een bal gehakt en een stuk rookworst. Het smaakte uitstekend en onze kok kreeg een dankbaar applaus uit de zaal.

 

U hoort tot onze doelgroep als u 55+ bent . Steeds meer oud-spelers weten de weg te vinden. Aanmelden kan iedere dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur.


Woensdag 10 oktober opening waterplaats en skatebaan

Roodenburg is een van de verenigingen van de Tuin van Noord. Ze bespeelt de voetbalvelden van het Noorderpark en Pernix, onze buren korfballen er. Het Noorderpark wordt ingericht voor de bewoners. Die moeten er kunnen recreëren en komende woensdag is het zo ver.

 

Om 14.00 uur vindt de officiële opening plaats van de waterspeelplaats en de skatebaan. Voor de jeugd uit de buurt en van Roodenburg is er deze middag weer heel wat te beleven.

 

Er wordt een cursus inlineskating gegeven en er is een skate board toernooi.

 

Voor de jongere jeugd zijn er leuke activiteiten in de nieuwe waterspeeltuin. De waterspeeltuin ligt achter het Stedelijk Gymnasium aan de Nieuwe Marnixstraat. Het achterste gedeelte van het Noorderpark.

 

Het programma

14.00 uur Welkom

14.15 uur Openingshandeling

14.30 uur Skateclinic en spelen in de waterspeeltuin, skatetoernooi

 

Er is altijd wat te doen bij Roodenburg zullen we maar zeggen en soms zijn het hele spannende zaken, zoals komende woensdag.


Het voetbal op zaterdag

Het begon vrijdagavond met regenen en zaterdagmorgen tegen 11.00 uur kwam de eerste opklaring het land binnen. In het donker om 7.45 uur richting Noord. Het was donker en druilerig weer.

 

Triest weer en dat gevoel werd er niet beter op, toen ik om deze tijd al een begrafenisstoet zag op de Lage Rijndijk. Een persoon met paraplu voor de lijkwagen, een volgauto. In mijn gedachte kwam het begrip eenzaamheid op.

 

Op het veld aangekomen was Quick Boys E2 om 8.00 uur compleet en de meeste E1 spelers druppelden pas vanaf 8.15 uur binnen. Geen goede voorbereiding op een wedstrijd, want ook bij regen gaan wedstrijden gewoon door. Uiteindelijk werd het 1-7 en de meeste doelpunten vielen in het laatste kwartier.

 

Daarna volgde de B1. Geen vuiltje aan de lucht een kwartier na de eerste helft 6-1 voor. Daarna begon het verval. Men speelde vanaf dat moment teveel voor zichzelf en de wedstrijd eindigde in 6-5. Zaterdag 2 liet Katwijk 5 terugkomen in de wedstrijd, maar won uiteindelijk met 5-3.


Kantelwedstrijd voor zaterdag 1

De wedstrijd van zaterdag 1 begon voorspoedig. De scheidsrechter liet de grensrechter van DWO staan en na 2 minuten was de bal al tegen het netje gekopt. Daarna drong DWO aan en het was aan keeper Mike Armitrage te danken dat DWO niet al direct langszij kwam. Uiteindelijk gebeurde het toch en leek Roodenburg rijk voor de sloop. De aanvang van de sloop was een kwartier na rust, DWO kwam op voorsprong en trainer Patrick Heijmans nam zijn maatregelen. Jeugdspelers, voorheen uitkomend voor de zondagafdeling, maakten hun opwachting. Abdelali El Baroudi maakte de gelijkmaker. Twee minuten later kopte Wesley Lancel een voorzet van Yussef Harroui in en was de wedstrijd gekanteld van 1-2 naar 3-2. DWO drong aan, maar de doelpunten vielen aan de andere kant. Roodenburg won met 5-2, een wedstrijd die niet werd gewonnen door dwingend spel, maar omdat het deze middag niet tegen zat.


Zondag 1 speelt gelijk

De wedstrijd tussen de zondag 1 en ASC op de Kempenaerstraat kende geen winnaars. Het was een wedstrijd, waarbij er weinig gebeurde voor de beide doelen en dan is het zaak dat een keeper 90 minuten lang de concentratie kan houden. In de eerste helft had Roodenburg wel een veldoverwicht, maar wist dit niet om te zetten in doelpunten. In de tweede helft werd de passing onzuiverder en kon ASC een paar keer bij het doel komen, maar keeper Nabil El Amrani liet zich niet verschalken.

 

Vlak voor tijd was er een moment dat de Roodenburgspits een lage voorzet vanaf rechts midden voor het doel kon intikken. Tot verbijstering werd het een achter het standbeen balletje en daarbij werd de bal gemist in plaats van geraakt. Ik denk dat de beide ploegen blij mochten zijn met 1 punt en er viel maar een man op. Dat was de jonge goede scheidsrechter van deze middag.


Gedeeltelijke afgelastingen

Een gedeeltelijke afgelasting komt voor, wanneer de KNVB niet alle wedstrijden afgelast, maar de afgelasting laat afhangen van de toestand van de velden. Doordat er steeds meer kunstgrasvelden zijn, wordt bij veel neerslag het gehele programma niet zo vaak meer afgelast. Sneeuw en temperaturen onder nul zijn hierop de uitzondering. Wanneer er op zaterdag een gedeeltelijke afgelasting is, hebben wedstrijden van teams die uitkomen in de A-categorie de voorrang. Hebben verenigingen aangegeven dat eerste elftallen uitwijken naar kunstgras op het moment dat er een gedeeltelijke afgelasting is, dan zijn teams verplicht om het eerste elftal op kunstgras te laten spelen. Om die reden speelden zaterdag 1 en 2 afgelopen week hun thuiswedstrijd op kunstgras en waren er andere teams afgelast.


Ziekenboeg

Vincent de Vos heeft de hulp nodig van krukken na een knieoperatie. Wij wensen hem een voorspoedig herstel toe.

 

Cor van Es, voormalig gastvrouw in de bestuurskamer, is herstellende van een operatie. Wij wensen haar een voorspoedig herstel toe.


Geboorte

Het echtpaar Heijmans kan u berichten dat er een zoon is geboren, zijn naam is Milo. Namens de Roodenburgfamilie van harte gefeliciteerd. 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.