Roodenburg Actueel 2012 - nummer 39

 

Wie zich de laatste tien jaar op 3 oktober begeeft richting Leiden Noord merkt niets meer van Drie Oktober. De winkels in de Beatrixstraat zijn gewoon open, mensen gaan naar werk. Een groot gedeelte van Leiden Noord gaat niet naar de optocht, weet niet eens wat het is. Het aantal allochtone toeschouwers langs de weg is op een hand te tellen. Het leeft dus niet en de 3 Octobervereniging zegt de mensen niets.

 

Maar drie oktober hoort bij de tradities van de stad en ben je Leidenaar, dan mag je die tradities niet verloochenen. Je doet op 2 oktober mee aan de taptoe en op 3 oktober begin je 's morgens met de reveille. Daarna ga je naar de Waag om haring en wittebrood te halen en wanneer je de optocht hebt gezien, ga je naar "het Schuttersveld".

 

Wanneer je allochtone leden spreekt, vinden ze allemaal dat Roodenburg vooral een mengeling moet zijn met de nadruk op de Nederlandse cultuur. Ze zien Nederland als het land, waar ze zullen blijven wonen. En wonend in Nederland, wil men meedoen, wil men erbij horen. Velen zijn in Leiden geboren en ben je Leidenaar, dan kun je niet zonder Drie Oktober. En Drie Oktober is niet alleen een kermis pakken.

 

Roodenburg is al 85 jaar een Leidse voetbalclub en een aantal jaren is de club verdwenen van het Taptoe toneel. De laatste keer dat men meeliep, was het jaar dat Alexander Pechtold nog wethouder was van sport in Leiden. Alexander ,als historicus, wees de Roodenburgjeugd toen al op het feit dat ze Drie Oktober moesten vieren en er werd met hem een krans gelegd bij het standbeeld van burgemeester van der Werff.

 

Maar de interesse viel weg en dankzij de inbreng van een aantal autochtone ouders gaat het roer om. Roodenburg is een Leidse voetbalclub en zal zich presenteren tijdens de taptoe. Het vaandel is nooit weggeweest en stond altijd klaar in de bestuurskamer. Een vaandel is een onderscheidende vlag om de troepen en, in ons geval, de vereniging te onderscheiden. Een vaandel, waaraan nog een aantal medailles hangen die vroeger werden gewonnen. Tijdens de taptoe presenteren de clubs zich voor al die Leidenaren. Vroeger liep men daarvoor in rijen. Hoe meer rijen, hoe groter de groep. Rij aan rij, net zoals de militairen lopen. Het was voor de begeleiding een hele kunst om de troepen in het gelid te houden. In de loop van de tijd kwamen er steeds meer attributen bij. Daardoor werd het chaotischer, zeker door het feit dat sommige deelnemers drank mee namen tijdens de optocht.

 

Roodenburg loopt dus mee met haar nieuwe tenue. Een tenue dat herkenbaar is door de blauwe en zwarte strepen en de witte Leidse sleuteltjes.

 

Vrijwilligers zijn deze weken bezig met de uitstraling van de club. Roodenburg moet weer op de Leidse kaart en het moet leuk zijn voor de deelnemers. Het optuigen van de bakfiets voor de mini F gebeurt vanuit het hart. Het moet vanuit de mensen komen en niet worden voorgekauwd door een reclamebureau. Dinsdagavond moeten de toeschouwers langs de route roepen. Hé, daar is Roodenburg weer.

 

Ik wens alle deelnemers een fijne taptoe en een gezellige drie oktober toe.


Deze week

Het kwam maandagavond met bakken uit de hemel. De training van de E ging door en aan het eind zag ik verschillende kinderen die een glijdende tackle maakten. Het doet mij herinneren aan oude tijden op de oude speelweide. Wanneer het teveel geregend had en de velden onbespeelbaar waren, was er een uitwijkmogelijkheid. Het team ging toch wat doen op de speelweide. Er daar kwam je niet vanaf met een wit shirt. Het was baggeren, slidings maken door plassen, hier werd de voetballer met doorzettings- en incasseringsvermogen gevormd.

 

De training van de E werd deze avond verzorgd door trainer Gloire. Op hetzelfde moment vergaderde het Jeugdbestuur. Misschien niets bijzonders, maar wat ik wil aangeven is dat er op maandagavond mensen bezig zijn met het regelen, het organiseren van de wedstrijden op zaterdag. De andere trainers en ouders waren in het jeugdhonk die avond bezig met de voorbereidingen voor de taptoe.

 

Dinsdagmiddag noteerden we een record aantal deelnemers bij het kaarten en sjoelen. De teller kwam op 28 te staan en dan waren er nog een paar op vakantie. Het gebeuren groeit gestaag door en steeds meer oudere Roodenburgers sluiten aan. Komende dinsdag, op twee oktober, wordt er gewoon gespeeld . We spelen 2 ronden en daarna is er ……… We starten om 14.00 uur en zijn op tijd klaar voor de taptoe.

 

Dinsdagmiddag vergaderden het Jeugdbestuur, Hoofdbestuur en de combifunctionarissen. Een onderdeel van de cluborganisatie wordt de komende weken aangepakt. Voor de vergadering waren er broodjes en soep besteld bij onze beheerder. Misschien wel een tip voor organisaties,die eens op een prachtige plek een vergadering willen beleggen.

 

Woensdagavond werd er volop getraind. In het jeugdhonk waren de "bouwers van de optocht" bezig.

 

Donderdagmiddag kwam ik bij de club en toen stonden er weer twee reclameborden klaar om te worden gehangen. Gaan we nu voor de titel de snelst groeiende club qua aantal reclameborden?

 

's Avonds was het druk . Het parkeerterrein was overvol. Er zijn extra fietsenstallingen geleverd die zullen worden gemonteerd. Het devies luidt dus: kom op de fiets.

 

Vrijdagmorgen werd er een begin gemaakt met de aanleg van een kabel voor de lantaarnpalen. Ze wamen niet zo ver, want een geparkeerde bestelbus versperde hun route.

 

Vrijdagavond stond de bestelwagen van onze sponsor A + Belettering voor de deur. Een derde reclamebord werd afgeleverd en er was dus werk aan de winkel voor de leden van onze sponsorcommissie.

 

Zaterdagmorgen waren er 8 vrijwilligers bezig op het parkeerterrein. Met een graafmachine en vele schoppen werd er een kabel getrokken. Een klus van 3 uur, maar de kabel ligt er in en dat is grote klasse. Deze kabel wordt aangesloten op 5 lantaarnpalen en daarmee wordt een wens vervuld om het parkeerterrein 's avonds te verlichten. Het komt de sociale veiligheid ten goede. Verder wordt het straatwerk voor de ingang van het hoofdgebouw meegenomen.

 

Het Jeugdbestuur controleerde in het weekend voor de wedstrijd de kleedkamers. Na afloop volgde eveneens een inspectie om te zien of iedereen zich houdt aan de regels die wij stellen. Verder krijgen de leiders van de tegenpartij een brief mee met verzoek om de kleedkamer netjes achter te laten. Eventuele schade kan dan direct worden verhaald op de mogelijke daders.

 

Zaterdagmorgen is er schade geconstateerd en is de bezoekende vereniging aangeschreven.

 

Zaterdagmiddag werd er door de activiteitencommissie hard gewerkt aan de taptoe. Bewondering is op zijn plaats, het wordt dinsdagavond kleurrijk. U moet zeker komen kijken.

 

Taptoe


Nog steeds jeugdtrainers nodig

Alle teams hebben wel een trainer en iedere groep traint 2x per week. Maar we kunnen nog wat handjes gebruiken om de Roodenburg jeugd te begeleiden. Misschien wil je op die manier je maatschappelijke stage vorm geven? Maar heb je verstand van voetballen en vind je het leuk om met jeugd om te gaan, dan moet je hier je kans grijpen. Wanneer er meer trainers bij komen, kunnen we mogelijk weer extra jeugdteams gaan indelen en inschrijven. Want ook dat geldt voor Roodenburg. Een team wordt pas ingeschreven als de begeleiding rondom het team in orde is. Informatie kan je krijgen door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De minimum leeftijd is 16 jaar. Voor iedere jeugdtrainer vragen wij een Verklaring Omtrent Gedrag aan. Roodenburg is een officieel erkend leerbedrijf, waar we naast trainers die het trainen doen als vrijwilligers, ook trainers opleiden die later het trainerschap als beroep willen uitoefenen.


Maatschappelijke stage en wedstrijden fluiten

Wanneer je een maatschappelijke stage moet volgen en je houdt van voetbal, dan is dit misschien een tip. Meld je op maandagavond van 19.15 uur tot 19.30 uur aan bij het Jeugdbestuur en geef je op als scheidsrechter voor de jeugd. Een hobby uitvoeren als stage is superleuk.


Zaterdagselectie stelt teleur

Gemakzucht, overschatting. De instelling was in ieder geval niet goed. Haagse Hout had nog maar weinig punten. Maar dan heb je nog niet gewonnen. Iedere wedstrijd kent een strijdplan, waar je doordeweeks naar toe werkt en dan hoop je dat het zaterdag of zondag allemaal klopt. Dat was niet het geval, de trainer afwezig en aan het kraambed. Men had kunnen zorgen voor een leuk cadeau. Het werd het niet en daardoor ging de ploeg zonder punten en met een extra kater weer naar huis.


Zondag 1 wint derby van GOL Sport

De onderste plaats is verlaten. En dat gebeurde via een 1-0 overwinning op GOL Sport. 150 bezoekers waren afgekomen op deze derby en de onderlinge rivaliteit is groot. De Marokkanen willen niet verliezen van de Turken en omgekeerd. De hele wedstrijd overziende, kreeg Roodenburg meer uitgespeelde kansen en was het aanvalsspel van GOL Sport vooral gebaseerd op de lange hoge bal richting centrum. De beste man van het veld was de scheidsrechter die deze cultuurclash goed aanvoelde. Soms waren er echte blessures, aan de andere kant leek het met de blessures mee te vallen. De arbiter van dienst had er geen boodschap aan en liet 22 minuten extra doorspelen. Uiteindelijk won Roodenburg verdiend met 1-0, omdat de verdediging de concentratie vasthield. Als broeders namen de teams afscheid van elkaar. In het veld waren het kemphanen, maar na het laatste fluitsignaal was alles vergeten.


Programma voor zaterdag 6 oktober

Een vol programma, waarbij de E1 moet worden vervroegd. Vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur zijn alle drie de velden bezet. De fietsenstalling is uitgebreid, maak er gebruik van!


Taptoe (2) (bericht voor onze jeugdspelers)

Het is bijna zover en dinsdagavond om 18.00 uur verzamelen we bij Roodenburg voor de taptoe. Jeugdspelers worden verwacht in hun Roodenburg tenue. Het vaandel gaat mee en de activiteitencommissie heeft zich de afgelopen dagen op een creatieve manier uitgeleefd met een prachtig resultaat. De taptoe zelf start om 19.30 uur vanaf de Kaasmarkt. De kinderen komen tussen 21.00 uur en 22.00 uur terug bij Roodenburg. In het clubgebouw wordt er dan drie oktober gevierd met patat, cola en de (halal) hamburger en (halal) frikandel ontbreken niet. Aan iedereen is gedacht en iedereen gaat feest vieren! Na de gezonde voeding van vorige week, mag men nu een keer zondigen. 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.