Roodenburg Actueel 2012 - nummer 36

Voetbal geeft energie en vraagt energie. Voetbal, het is voor velen een onmisbaar element in hun leven. Voetbal is een bezigheid die vele voordelen geeft.

 

Bij een club als Roodenburg is voetbal een sociaal gebeuren. Wanneer je iedere week naar voetbal toegaat en mensen ontmoet, kom je in aanraking met mensen met dezelfde interesse. Je ziet ze iedere week, maakt een praatje, beleeft de wedstrijdspanning, kortom je leert voetbalvrienden kennen. Zo'n wedstrijd als Roodenburg - Warmunda waarbij men om half vijf nog voor staat en er wordt getoeterd als er wordt gescoord. Tien minuten later verlaat men het veld en heeft men een nederlaag aan de broek. Mensen beleven de spanning en daarom is voetbal ook zo leuk. Bij voetballen kun je winnen, gelijk spelen en verliezen.

 

In een team ben je zelf verantwoordelijk voor en afhankelijk van anderen. Hierdoor ontwikkelt zich de sociale omgang op een natuurlijke manier. Er kan zelfs een sterke band ontstaan met teamgenoten.

 

Bij zaterdag 1 bijvoorbeeld spelen veel spelers met een Roodenburgachtergrond. Zij zijn er begonnen, hun vader heeft nog in het hele grijze verleden in Roodenburg 1 gespeeld. Het zijn niet alleen Nederlandse namen waaraan u dan moet denken. De namen Benny Rhioues, Abdelali El Baroudi, Yussef Harroui en Mohammed el Hamani zijn selectiespelers van de zaterdag die bij Roodenburg in de jeugd zijn begonnen en nu zijn doorgestroomd naar het zaterdaggebeuren. Bij de zondagselectie zijn dat er iets minder, maar dat moet gaan komen als de jeugd gaat doorstromen naar de senioren.

 

Bij een teamsport leer je om niet alleen aan jezelf te denken, maar ook rekening te houden met elkaar. Je kijkt naar anderen, praat met anderen, hoort andere meningen en ideeën. Als eenling kan je tijdens een wedstrijd het doelnet niet laten bollen, je hebt medespelers nodig die jou in de juiste positie brengen. Je moet dus rekening houden met elkaar. Je moet elkaar coachen, luisteren naar elkaar en elkaar zien.

 

Het zijn belangrijke elementen in het pass spel. Het pass spel is iets dat de Marokkaanse speler van nature niet zo ligt. Als hij aan de bal is, moet er iets moois mee gebeuren. Een bal direct afspelen komt maar zelden voor, want je hebt niets moois gedaan en je bent de bal al weer kwijt.

 

Wanneer je Nederlanders vraagt hoe ze aankijken tegen het Marokkaanse voetbal, is een van de eerste waarnemingen: ze lopen graag met de bal! Bij teamsport is samenspel de voorwaarde voor succes. De bal moet het werk doen. Alleen lopen met de bal is not done.

 

Teamsport gaat bijna altijd gepaard met teamgevoel. Samen ben je één. Je zorgt samen voor winst of verlies, voor gezelligheid en onenigheid. In het laatste geval is het ook weer zaak dat je samen voor oplossingen zorgt. Een voor allen, allen voor een is daarom een toepasselijke uitspraak.

 

Terugkomend op de wedstrijd Roodenburg - Warmunda zie je toch veel (oud-)spelers die langskomen. Een groot aantal heeft een rits van clubnamen achter zijn naam staan. Oorzaken hiervoor zijn het zoeken van de prestatiegrens, geld speelt een rol, maar er zijn er ook bij, die makkelijk zijn te beïnvloeden en er daarom een gewoonte van maken om van club te verkassen.

 

In het verleden heeft met name Nourdin Essaoui samen met Ramon Paardekooper veel werk verricht om een aantal jongeren van jongs af aan bij de club te betrekken en te houden. Ik heb het dan over de lichtingen 1987/1988. Roodenburg C2 had destijds 18 -20 man en het was een crime om er iedere week weer 11 op te stellen. Maar iedereen wilde erbij horen en dus accepteerde iedereen het feit dat ze wat meer dan gewoon reserve moesten staan. Van die groep zie ik nu nog steeds een aantal spelers bij de selecties lopen. Zij zijn honkvast gebleken en velen volgen een HBO-/universitaire studie.

 

Wanneer je 12-16 jaar bent, denk je alleen aan "betaald voetbal of hoog voetbal". Wanneer je 23-25 bent, dan pas besef je dat er meer is dan hoog voetballen. Dan gaat het om lekker voetballen als team. Je wilt in het weekend je teamgenoten ontmoeten en een leuke wedstrijd spelen. Om jeugd bij de club te houden zijn er trainers nodig die het Roodenburg teamgevoel aan de spelers kunnen overdragen.

 

Het leuke van dit verhaal is dat die spelers met vele clubnamen achter hun naam op zondag langs de lijn staan bij Roodenburg zondag 1. Er is wel een band, maar helaas nog geen duurzame band om het samen op te pakken. De tijd zal leren of dit nog komt!


Deze week

Zondagmiddag waren er veel mensen uit Warmond en die gingen allemaal aan de soep. Verse groentesoep en tomatengroentesoep. Men stond ervoor in de rij. “Wij komen terug.” “Wat een lekkere soep verkoopt u!”, kreeg onze keukenman Boky te horen van zijn tevreden klanten.

 

Op maandagmorgen bracht ik de laatste prijzen van de kaartclub al naar de kantine. Kipfilet van onze kledingsponsor AH van de Kooilaan was deze week een topper. Is dat niet wat voor het weekend, vroeg ik aan onze kantinebeheerder? “Neen Jan, wij hebben verse halal kipfilet. Daar doe ik iedereen een plezier mee.” Een broodje hete kip, een patatje hete kip of verse kippensoep is er op die manier voor heel Roodenburg. Voor groentesoepen geldt eveneens dat er halal gehakt in gaat.

 

Maandagavond was er sprake van een gaslek bij de ingang van het veld. Leander was aanwezig en er bestond gevaar voor de kinderen die gingen trainen. Alle oefeningen werden uitgevoerd in de buurt van de volkstuinen. Dat was het devies dat de trainers mee kregen van de medewerkers van Leander.

 

Dinsdagmiddag waren er kinderen van het basisonderwijs bezig met voetbalspelletjes. Combifunctionarissen gaven de lessen. De kinderen beleefden er veel plezier aan. Basisscholen zouden een overeenkomst moeten sluiten met clubs. Samen zouden ze de faciliteiten moeten benutten om kinderen op jonge leeftijd al een goed bewegingsonderwijs aan te bieden.

 

Dinsdagavond speelde de zaterdag 2 een bekerwedstrijd tegen Vitesse Delft 4. De zaterdag 2 wist deze wedstrijd te winnen met 2-4. Roodenburg 2 zaterdag bekert niet verder. De eer is aan DSVP 2.

 

Woensdagmorgen was ik verbaasd toen onze "schoonmaaksters" in de gang van het hoofdgebouw stonden. Deze morgen werd het jeugdhonk onder handen genomen, want onze sponsors moeten goed kunnen worden ontvangen.

 

Donderdagmorgen was downloadochtend. Een verbeterde versie van een tekenprogramma voor oefenstof is uitgekomen en daarmee kunnen we zelf de oefeningen illustreren. Het past precies in ons plaatje van de ondersteuning van de trainers.

Donderdagavond maakte Roodenburg kennis met het teamgevoel. Spelers van de zaterdagafdeling namen na hun training de bardienst over. Het was immers hun clubavond. Alleen moet men nog zorgen voor de eigen muziek, is het devies van een bestuurslid. In de bestuurskamer was Arnold Barends bezig met de groenvoorziening en waren anderen bezig met de voorbereidingen voor het weekend. Ik doel op de trainers die de teams moeten klaarstomen en de bestuurders die kasten aanvullen.

 

Vrijdagmorgen waren leerlingen bezig met het schoonmaken van sloten en het sportpark. Verder werd kleedkamer 7 leeggemaakt, want in het weekend waren alle tien de kleedkamers nodig.

 

In de keuken werden de tosti's klaargemaakt voor het weekend. Ham/kaas en alleen kaas. In grote dozen lagen ze klaar voor wanneer de meute aanvalt.

 

Ondertussen werd er een mobiele tap gebracht, want zaterdag is het jeugdhonk omgeturnd tot sponsorhome.

 

In de gang stonden er nieuwe reclameborden die zaterdag nog voor de wedstrijd werden opgehangen.

 

Met dit verhaal wil ik aangeven hoeveel mensen er in de weer waren om ervoor te zorgen dat er zaterdag en zondag gevoetbald kan worden.


Administrateur drie dagen afwezig

Onze administrateur Henny Slegtenhorst is van maandag 10 tot woensdag 12 september er een paar dagen met zijn Trudy tussenuit. Donderdag 13 september is hij van 9.30 uur tot 14.00 uur weer dagelijks op zijn post.


Woensdag 19 september officiële opening kunstgrasveld

Op woensdag 19 september is de officiële opening van het vernieuwde kunstgrasveld van Roodenburg. Alle Roodenburg jeugdteams en trainers zijn uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Gezamenlijk zullen we deelnemen aan 2 activiteiten. Alle deelnemers zullen een goodiebag krijgen en natuurlijk ook wat te eten en te drinken. Alle deelnemers worden om 16.30 uur verwacht. Ze worden verwacht in sportkleding en op sportschoenen. Het wordt een gezellige middag met ook een speciale gast. Mocht je niet kunnen, bel dan tijdig af bij je trainer. Deze middag is meteen een vervanging van een trainer. De organisatie is deze middag in handen van Said Ajar. Meer informatie: bel 06-41517275 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Een aantal jeugdspelers heeft bericht gehad dat de happening a.s. woensdag is. Het is dus een week later.


Zaterdag 1 onderuit

De buitenwereld gaf al gauw het predicaat "favoriet" mee. Floreant toonde geen angst en op sommige momenten sneed men gemakkelijk door de diverse linies heen. De 4-2 nederlaag was het gevolg. Paul Pikaar, oud-Roodenburger en trainer van Floreant was in zijn nopjes. Drie kratten liet hij aanrukken om de overwinning te vieren. De Roodenburgers bleven achter met een kater en zullen die de komende weken moeten wegspoelen.


Het zaterdaggebeuren

Een lekker zonnetje, 9 thuiswedstrijden, waarvan er 8 op een heel veld moesten worden afgewerkt. Bij voorbaat druk. 3 wedstrijden tegelijkertijd op een heel veld en ondanks de gedegen voorbereiding hadden we ineens een probleem. Er waren geen cornervlaggen voor drie velden.

 

Het vierde deed het zonder, en bij het vijfde kwam de tegenstander niet opdagen.

 

In het clubgebouw ging de schuifwand open en werd het jeugdhonk ten behoeve van de sponsors aan de kantine getrokken. Dan blijkt ineens dat we een ruimte hebben van 35 meter lengte en op sommige gedeelten is het 15/20 meter breed. Neem daarbij ook nog het buitengebeuren en u begrijpt het al. Het was behoorlijk druk op Noord. Auto's werden doorgestuurd naar "de Hoven", want naast het voetbal was er natuurlijk ook veel familiebezoek bij Overrhijn.

 

Waar zaterdag 1 onderuit ging kan ik melden dat zaterdag 2 de tweede overwinning boekte voor de competitie.

 

Zaterdag 3, 4 en 6 hielden de punten eveneens in Leiden.

 

Bij de jongste jeugd was vooruitgang merkbaar en kunnen we terugkijken op een leuke voetbaldag.

 

Rest mij mede te delen dat we een aantal nieuwe gezichten hadden achter de bar en de wens is om het aantal nieuwe gezichten de komende tijd fors uit te breiden.


Ziekenboeg

Onze vrijwilliger Wim, die op zondag het clubgebouw openhoudt, is deze week geopereerd. Wij wensen hem een voorspoedig herstel toe.


Giovanni van Gulick pupil van de week

Roodenburg - Floreant 

8 september 2012

 

20120908-Pupilvdweek

 

Naam: Giovanni van Gulik

Leeftijd: 9 jaar 

Team: E2

Positie: middenvelder 

 

Hoe vond je pupil van de week?

Heel erg leuk.

 

Hoe vaak heb je dit seizoen al gescoord?

3 keer. 

 

Wie vind je de beste speler van Roodenburg?

De rechtsback Jose Monfils. 

 

Wat heb je die dag allemaal gedaan?

Ik moest eerst met mijn team tegen BSC uit Benthuizen voetballen. Wij hebben gewonnen met 1-11, ik heb 1 keer gescoord. Toen ik terug kwam op roodenburg mocht ik bij de wedstrijdbespreking zijn van het 1e. Na de bespreking gingen de spelers zich omkleden. Waarna ik mocht meedoen met de warming-up. Toen de wedstrijd begon liep ik mee het veld op met het team. Ik mocht de aftrap doen en daarna heb ik gescoord bij de tegenstander. Na de wedstrijd kreeg ik een bal met alle handtekeningen van de spelers en een oorkonde. Het was een leuke dag. Groetjes Giovanni 


Het zondaggebeuren

Een dagje zonder Roodenburg moet kunnen en daarom koos ik voor Meerburg - GDA en was getuige van veel doelpunten. Op Haaglanden voetbal merkte ik dat Roodenburg zondag zijn eerste punt heeft behaald. Het werd 2-2 aan de Vliet. Komende zondag is het derbydag op Noord. ROODENBURG - FC RIJNLAND staat op het programma. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.