Roodenburg Actueel 2012 - nummer 26

Wanneer een trainer de techniek perfect kan voordoen, heeft dit grote gevolgen voor het leerproces, want zien doet leren. Kinderen zullen gaan proberen het na te doen en weet je kinderen enthousiast te maken, dan blijven ze net zo lang doorgaan totdat ze een beweging beheersen.

 

Welke bewegingen mag men verwachten in het bewegingenboek?

Het gaat om vier hoofdgroepen: dribbelen, jongleren, trucs met de bal en toveren met de bal. Het gaat erom dat elke speler vertrouwt raakt met het speeltuig. In de gewone groepstraining is er altijd maar beperkt tijd voor de persoonlijke techniek. Met dit programma kan een speler extra trainen.

 

Ieder onderdeel bestaat uit 4 stappen die elkaar opvolgen. De volgende stap wordt pas gezet als een speler de eerste stap beheerst. En dat moet niet alleen met het goede been, maar ook met het verkeerde been lukken. Naast de uitvoering door de trainer, wordt ieder boek verder ondersteund door videomateriaal. Hierdoor is het mogelijk dat trainer en spelers zelf kunnen kijken wat er met een beweging/truc wordt bedoeld.

 

In Nederland zijn vooral particuliere voetbalscholen druk in de weer met het geven van extra individuele trainingen. Een slogan “wil jij niet zo goed worden als Messi?” gaat er altijd wel in. Bij Roodenburg zijn er niet zo veel ouders die in de buidel tasten voor extra les. Na de zomer, als de velden klaar zijn, gaan we proberen dit programma in te voeren.

 

Techniek is een middel om voetbal te leren spelen. In Nederland gaan we ervan uit dat wanneer we veel voetballen we dan bewegingservaring opdoen en dat de techniek zich automatisch ontwikkelt. Wiel Coerver heeft in dat verband een iets andere aanpak. Hij gaat ervan uit dat een speler eerst de baas moet worden over de bal, wil hij het spel goed kunnen spelen. Daarvoor moet hij individueel of met vrienden aan de slag. In beide methoden zitten goede elementen en het is zaak om die met elkaar te combineren.

 

De wedstrijdvormen van de KNVB zijn op het spel gebaseerd, maar zijn ze wel uitdagend genoeg voor de Nederlandse jeugdspeler? Kunnen we ze iedere training of bij iedere oefening wel prikkelen? Want alles is gericht op het spel en het team en hoe het individu zich daarbij ontwikkelt, hangt heel veel af van of de speler opgaat in dit spel.

 

In ons programma wordt de individuele techniek apart getraind. We doen dan functionele vormen, bewegingen die je in de wedstrijd ook tegenkomt. Een bal in de nek opvangen hoort daar niet bij, want dat kan in de wedstrijd ook niet, maar wel in het circus.

 

Wanneer de functionele techniek goed wordt beheerst, kiest een speler deze techniek in de wedstrijdsituatie en vaak beheerst hij die techniek nog beter. De oorzaak: hij heeft er veel op getraind.

 

Roodenburg heeft spelers waarvan ze zeggen: “ze zijn verliefd op de bal”. Overspelen doen ze alleen als ze zelf geen oplossing meer weten. Bij de nieuwe generatie voetballers willen wij een combinatie. Spelers die weten welke eisen het teamspel stelt (de KNVB oefen - en spelvormen) en spelers die zoveel techniek hebben dat ze iedere situatie de baas zijn. Ons wacht een uitdaging.


Deze week

Maandag vergaderden het Jeugdbestuur en het Hoofdbestuur. De laatste zaken voor de jeugd werden glad gestreken en er werd besloten dat er een B-elftal wordt ingeschreven voor de competitie.

 

De zondagselectie voor het nieuwe seizoen kwam eveneens bijeen. Krijgt Roodenburg zondag volgend jaar een team met de ideale schoonzonen?

 

Dinsdagmorgen was er veel beweging op het sportpark. Kleigrond werd afgevoerd, zand werd aangevoerd. Tegels en trottoirbanden waren gebracht en elektriciens waren bezig met de lichtmasten van het kunstgrasveld. Vanuit het gebouw werd de lichtaanvoer voor het kunstgrasveld aangestuurd en de monteurs waren bezig om de verplaatste palen opnieuw aan te sluiten.

 

Woensdagmiddag werd de grond met rubber korrels afgevoerd richting het parkeerterrein. Wanneer die grond is verdwenen, kan het veld worden gevlakt en kan de riolering en mogelijk nog een strook drainage worden aangelegd.

 

Donderdag werd de maatschappelijke stage van twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium afgesloten. Een getuigschrift was opgemaakt voor Eliane en Casper. De leerlingen van het Stedelijk zijn van grote betekenis geweest voor de jongste jeugd uit de buurt. Mede dankzij hun inzet kon de groep worden verdeeld en deden er steeds meer kinderen mee.

 

Sportlink is het programma van onder andere de KNVB. Sportlink verzorgt zo'n beetje de gehele administratie tussen de club en de bond. Het aan- en afmelden van leden, tuchtzaken, wedstrijdprogramma's, de financiële administratie, uitslagen. Het zijn zo maar een aantal belangrijke verenigingszaken die digitaal worden geregeld. Sportlink heeft een nieuw item toegevoegd. Spelershistorie. Via spelershistorie kan men zien hoeveel wedstrijden een speler heeft gespeeld en voor welk team. Daarnaast kan men zien voor welke andere verenigingen een speler is uitgekomen, men kan de tuchtzaken zien. Het lijkt mij een goede aanvulling voor speler en club. In de vele Roodenburgjaren hebben we eigenlijk nog nooit aandacht besteed aan het aantal gespeelde wedstrijden van een eerste elftal speler. Zo in de trend van: vandaag zijn er bloemen want Marvin speelt zijn 150e wedstrijd of Hassan is toe aan zijn 100e wedstrijd voor Roodenburg 1. Het is nooit bijgehouden, maar gelukkig komt het nu beschikbaar.

 

Donderdagavond was het de beurt van de Zaterdagselectie. De kantine was vol toen deze selectie tekst en uitleg kreeg van de technische staf.

 

Vrijdag werd in de loop van de middag het vergrote kunstgrasveld met de radar gevlakt. Daarbij werd het veld steeds nat gehouden met slootwater. Het parkeerterrein was voor auto's bijna niet toegankelijk. Bergen zand en grond zouden aan de zeekust niet misstaan.

 

Zaterdagmorgen werkte secretaris Henk de post bij en was Ger van Gemert de man achter de bar. Hij nam zijn eigen muziek mee.

 

Het Jeugdbestuur had een goed gesprek met 2 jeugdtrainers die de groep komen versterken.

 

De verschijning van de volgende Actueel is op moment van schrijven nog niet geheel duidelijk. De redacteur verdwijnt deze week ook in de ziekenboeg.


De stand van het kunstgrasveld

Vrijdag is de zaak gevlakt . Het gebeurde met een laser. Komende maandag wordt er begonnen met een lavalaag. Daar kan het regenwater makkelijk doorheen. Het veld is inmiddels 4 meter breder en voldoet nu aan de eisen die de KNVB stelt om er competitiewedstrijden op te spelen.

 

Kunstgrasveld 

Het vlak gemaakte veld ligt klaar voor de volgende behandeling.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.