Roodenburg Actueel 2012 - nummer 25

Bij sommige verenigingen zul je "gekomen van de eigen jeugd nooit tegenkomen". Men heeft geen Jeugdafdeling of wil geen Jeugdafdeling. Het shoppen bij clubs met jeugd is dan de enige kans om te overleven. Andere clubs hebben wel jeugd en wanneer er een talentvolle lichting is, zie je nog wel eens staan Klaas (eigen jeugd). De leiding van de club heeft dan het vermoeden dat dergelijke spelers gaan doorstromen naar de selectie of zelfs naar het eerste elftal.

 

In de bijlage heb ik een paar verenigingen gezien waar meerdere talentvolle jeugdspelers gaan doorstromen. Zal het eerste elftal door hen worden versterkt of blijven ze straks steken in een tweede team? Of bepalen de jeugdspelers straks het gezicht van de vereniging? Het zijn allemaal overdenkingen, wanneer je een grote groep namen ziet staan met daarachter eigen jeugd. Een zaak is zeker: jeugdspelers uit de eigen geledingen hebben vaak een jarenlange emotionele band met een club en kunnen het fundament vormen van zo'n club.

 

Er wordt een vraag gesteld of de jeugd het laat afweten. Ik zou er een wedervraag tegenover willen stellen. Krijgen ze wel een kans van de trainer of de technische commissie van een club of hapert de jeugdopleiding? Want je kunt talent hebben, maar als een trainer voor zekerheid kiest met spelers die ervaring hebben, kan een talent gemakkelijk wegkwijnen. Je mag dan alleen met onder de 23 meedoen, maar het eerste elftal is een stap te ver. En ben je jeugdlid bij een club uit de top- of hoofdklasse, dan moet je wel van heel goede huize komen om die overstap te kunnen maken. Het technisch management kijkt voor versterkingen vooral buiten de eigen club.

 

Ik denk niet dat jeugd het laat afweten, maar welke jeugdgroep is, wanneer men op 8-jarige leeftijd is begonnen, op de leeftijd van 16 jaar nog bij elkaar? School, een baantje bij de supermarkt, het meisje, de betere club, de andere sport, het zijn allemaal zaken die de groepscohesie beïnvloeden en die ervoor zorgen dat een groep uit elkaar kan vallen.

 

Een veel zorgelijkere zaak lijkt mij de opleiding binnen de club. Er wordt bezuinigd op de Jeugdafdeling door coördinatoren weg te sturen. Particuliere voetbalscholen worden gevraagd om de jeugdopleiding op te zetten. Ontbreekt het de club zelf aan visie? En zijn de jeugdspelers daar de dupe van? De KNVB heeft een opleiding Voetbaljeugdcoördinator. Dergelijke mensen moeten toch een club technisch op sleeptouw kunnen nemen?

 

Hoe staan we er bij Roodenburg voor?

Een jaar of acht geleden hebben we diverse jeugdteams weggestuurd, omdat de ouders niet meededen. We zijn toen opnieuw begonnen met de lichting 1996. Deze jongemannen zijn nu 15-16 jaar en een paar jongens spelen nog bij Roodenburg. Het komend seizoen komt er een B-team, want we willen deze spelers over een paar jaar laten doorstromen naar onze seniorenselecties. Na het jaar 1996 komen er meer jongens aan en het is zaak dat die het naar hun zin hebben op Noord. Dan ben je aan het bouwen. In 2014 moet er komen te staan. Abdul (eigen jeugd), Jordy (eigen jeugd). Je weet dan dat je 10 jaar niet voor niets bent bezig geweest met de Jeugdafdeling.

 

De toekomst zal leren of deze prognose gaat uitkomen.


Deze week

Zondag viel het doek voor het Nederlands elftal. Toen ik de tv aan zette, bleek de voorbeschouwing bijna even lang als de wedstrijd zelf. Hier was dus sprake van overdrijving en alles wat overdreven wordt, krijgt zijn weerslag.

 

Dinsdag zijn de grote doelen van het hoofdveld verwijderd en dat betekent dat er een begin is gemaakt met het inzaaien van het hoofdveld.

 

Woensdag was er een jeugdtrainervergadering. Veel trainers waren aanwezig en Robin en Jan gaven aan hoe het plan voor 2012-2013 er uit ziet. Voor het eerst in de Roodenburg jeugdgeschiedenis is er voor alle jeugdtrainers een cd-presentatie. Elke trainer krijgt een jaar-cd met daarop de oefeningen waar men dit jaar aandacht aan moet besteden. Elke leeftijd krijgt daarbij eigen oefenstof. En hier zal het niet bij blijven. In de loop van het jaar kunnen de trainers bijtanken, nieuwe oefenstof wordt dan op hun cd toegevoegd. De een gaat naar de pomp, bij ons gaan ze naar het cd-station.

 

Donderdag waren er veel machines aan het werk op het hoofdveld. Er werd grond afgevoerd langs de strook langs het hoofdveld. Het veld werd geëgaliseerd, maar niet alles kan machinaal. Net als vroeger werd er ook met de hand bij gezaaid.

 

Op zaterdag las ik dat de kruising Kooilaan eerder wordt aangelegd. De planning is nu het eerste of tweede kwartaal 2013. Komende van de Kooilaan kan men alleen lopend en fietsend oversteken. Maar je kan nog niet zeggen dat deze kruising nu echt de verbinding is tussen de Hoven en de rest van de Kooi.

 

Verder las ik een analyse in NRC Next over de sfeer van het Nederlands elftal, Daarin werd verteld dat onze bondscoach Bert van Marwijk de speler Klaas Jan Huntelaar vanwege onmogelijk gedrag naar huis had moeten sturen. Het was geëscaleerd na de wedstrijd tegen Denemarken, maar dankzij een offensief van de Telegraaf kreeg Huntelaar in de laatste wedstrijd toch zijn kans. Laat de Telegraaf nu de mediasponsor zijn van het Nederlands elftal en één zaak mag helder zijn. Sponsors zijn er om de club te steunen, maar bemoeien zich niet met de opstelling. Dat weten ze zelfs in de vierde klasse.


Roodenburg officieel leerbedrijf

De meesten zijn het misschien vergeten, maar l.v. Roodenburg is een officieel leerbedrijf. Wanneer een leerbedrijf is erkend, kunnen leerlingen er hun stage lopen. We hebben het dan niet over de maatschappelijke stage, maar de beroepsstage. Twee stageplaatsen heeft de club voor aankomende trainers. Dit zijn leerlingen die een dagopleiding volgen om later als trainer aan de slag te gaan. Maatschappelijke stage is vorig jaar in ruime mate uitgevoerd bij Roodenburg. Ben je voor het nieuwe seizoen op zoek naar een stageplek, stuur dan even een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Hoofdveld ingezaaid

Geen recreatief voetbal bij Roodenburg mogelijk

Alle velden zijn vanaf heden niet meer te betreden. Voetballen moet je dus elders in de stad doen.


Van de website ter herinnering

Men kan lid worden door dit aan te geven via e-mail, maar echt lid wordt je met pas na een gesprek met de Welkomcommissie.

 

Lidmaatschap

Het lidmaatschap van de vereniging

Het lidmaatschap van Roodenburg loopt van 1 juli tot 30 juni van het kalenderjaar. Aanmelden van leden gebeurt bij de administratie. De administratie is doordeweeks iedere dag bereikbaar tussen 10.00 uur en 14.00 uur. U kunt een afspraak maken via onze e-mail.

 

Het beëindigen van het lidmaatschap

Het beëindigen van het lidmaatschap dient schriftelijk of per e-mailbericht te gebeuren. Doe dit tijdig, dus voordat het verenigingsjaar, eindigend op 30 juni, is verstreken. Wordt een lidmaatschap na 30 juni opgezegd, dan is men in principe contributie verschuldigd voor het gehele lopende verenigingsjaar.

Het adres is:

LV Roodenburg

Pieter Bothstraat 27

2315 AP Leiden

E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.