Roodenburg Actueel 2012 - nummer 18

Buitenspel?

Wanneer een aanvaller wordt aangespeeld, heeft hij nog 2 verdedigers tussen hem en de doellijn van de tegenpartij staan.
1a: buitenspel
1b: geen buitenspel.

 

Een aanvallende speler staat op het moment dat de bal wordt afgegeven op gelijke hoogte met de voorlaatste verdediger.
2a: buitenspel
2b: geen buitenspel

 

Op het moment van aanspelen staan de aanvaller, de keeper en een verdediger op de doellijn.

3a: buitenspel
3b: geen buitenspel

 

De keeper trapt de bal verkeerd uit. Hij schiet de bal namelijk tegen de rug van een teruglopende aanvaller. De bal komt via de rug bij een medespeler van de geraakte aanvaller die op dat moment nog maar 1 verdediger voor zich heeft.

4a buitenspel

4B geen buitenspel

 

Een in buitenspelpositie staande speler krijgt de bal van een tegenstander.

5a buitenspel
5b geen buitenspel

 

De juiste antwoorden treft u onderaan deze Actueel aan. Wil men een scheidsrechterscursus gaan volgen, dan treft men hieronder de informatie aan.


De KNVB B.O.S. cursus

Deze cursus betreft het leiden van een veldvoetbalwedstrijd van 22 spelers.


Onderwerpen in de opleiding zijn:

- de 17 voetbalspelregels

- organisatie en administratie

- kennis van voetballen en voetballers

- leiding geven aan voetballers

- blessurepreventie

- praktische toepassing van deze onderwerpen.

De opleiding richt zich met name op het leiden van wedstrijden A- en B-junioren en senioren.

 

Organisatie

De opleiding bestaat uit 7 bijeenkomsten van 3 uur, een spelregeltoets en een examen strafrapport. Daarnaast moeten de deelnemers, indien zij voor de KVNB wedstrijden gaan leiden, minimaal twee stagewedstrijden fluiten onder begeleiding van een (gekwalificeerde) Praktijkbegeleider Scheidsrechter. De opleiding wordt op avonden gegeven, in de regel op een accommodatie van een voetbalvereniging. Tijdens de opleiding houden de deelnemers een logboek bij die zij na afloop van de opleiding inleveren bij de docent. 

 

De deelnemers die aan de gestelde voorwaarden voldoen, ontvangen het diploma 'Basisopleiding Scheidsrechter Veldvoetbal'. Zij kunnen vervolgens worden aangesteld bij jeugdwedstrijden en/of wedstrijden in het lagere seniorenvoetbal.

 

Start

Zodra er 14 deelnemers zijn.

 

Toelating

Vanaf de leeftijd van 16 jaar. Het is mogelijk dat vooraf een toelatingsgesprek wordt gehouden.

 

Kosten

€ 45 (incl. cursusmateriaal)

 

Inschrijven

U kunt zich inschrijven via het digitale inschrijfportaal van de KNVB. Onderneem hiervoor de volgende stappen:

1. Ga naar http://inschrijven.knvb.nl

2. Kies je betreffende district

3. Kies bij type voor ‘Cursus’

4. Kies bij categorie voor ‘Wedstrijdofficials’

5. Kies bij subcategorie voor je betreffende cursus

6. Lees de voorwaarden en schrijf je in

Hulp nodig bij het inschrijven? Download de handleiding!

 

Annuleren

Bij annulering na toelating is de cursist 100% van de overeengekomen cursusprijs verschuldigd. Bij tussentijdse beëindiging van de opleiding blijft het volledige cursusgeld verschuldigd. Het inschrijfgeld wordt nooit gerestitueerd.


Deze week

Een week waarin velen vakantie hebben en dat was merkbaar bij de trainingsopkomst. De druk moest even van de ketel. Kijkende naar het terras zag ik bloeiende tulpen.

 

Woensdag werden er formulieren uitgereikt aan de ouders voor de familiedag. Op zaterdag 19 mei is deze dag gepland. Een dag met kinderspelen voor de C t/m de mini F, een barbecue, muziek. De kaartverkoop is op gang gekomen. Ik zag dat de ouders de kaarten kochten, want met zijn allen lekker eten is altijd een leuke manier om het seizoen af te sluiten.

 

Donderdag merkte ik dat ons parkeerterrein werd gebruikt door medewerkers van Overrhijn. Mensen leren er omgaan met een scootmobiel als onderdeel van de therapie om weer naar huis te gaan. Het is typisch iets voor een wijkclub met een wijkgebeuren.

 

Donderdag waren de trainers van de C bezig met de familiedag. De spelers haddben vragen en toonden interesse voor het gebeuren.

 

Op vrijdagmiddag stond het parkeerterrein vol. De brandweerauto's werden zo geparkeerd dat men ongehinderd kon vertrekken. De andere auto's waren vooral van ouders die kwamen kijken naar een training voor de Danone nationscup.

 

Zondag was er volop drukte op Noord. Na de laatste wedstrijd van zondag 4 kreeg Willem Ruis een penaltystip als hoofdtooi.

 

In de kantine was het ook druk. Aan de ene kant was er de wedstrijd Heerenveen - Feyenoord, aan de andere kant was er een schakelprogramma en werden alle gescoorde doelpunten getoond. De belangen waren groot en toen er keepers over een bal gingen duiken, was het een uitgemaakte zaak.


Het voetbalgebeuren op zaterdag/zondag

Bevrijdingsdag, er was slechts een beperkt programma en voor het eerst dit seizoen was ik bij een uitwedstrijd van de zaterdag 1. Uit werd er uiteindelijk verloren met 5-2 van RAS. Roodenburg kreeg het na 40 minuten in de eerste helft moeilijk, de ruststand was 3-1. Daarna verzuimde RAS eerst om de voorsprong uit te bouwen, Roodenburg schoot op de paal en maakte 3-2. Daarna werd het uiteindelijk in de laatste 10 minuten 5-2.

 

Zaterdag 2 blijft winnen. Vlak voor de rust werd de stand 1-0. In de tweede helft kwamen er nog 4 bij. Diezelfde uitslag werd behaald door de zaterdag 5. U kunt dit team komende dinsdag komen aanmoedigen. Ze spelen de halve finale voor de beker tegen Meeuwenplaat 3.

 

Roodenburg D2 speelde uit tegen SJC en Roodenburg F3 (mini F) wist heel vaak het net te vinden tegen Koudekerk. Koudekerk was echter weer goed bij het nemen van de penalty's.

 

Bij onze F3 speelde Faroogh zijn eerste wedstrijd, prachtig was het te zien dat Koudekerk veel ouders en andere familie had meegenomen om te kijken naar de zonen en/of kleinzonen/-dochters.

 

Op zondag was het behoorlijk druk op Noord. Zondag 3 oefende tegen een lager team van UVS. Het werd broederlijk gedeeld. Zondag 4 verloor nipt van SJZ 6 met 3-4.

 

Zondag 1 had in de hele wedstrijd tegen ASC het initiatief. De einduitslag was uiteindelijk 2-1 voor Roodenburg omdat een van de zijkant genomen vrije trap achter doelman Paul Goulmij plofte. Het was de vijfde overwinning op rij en ontegenzeggelijk is Roodenburg zondag bezig aan een goede reeks.

 

Uitslagen zaterdag 5 mei

RAS - Roodenburg: 5-2

Roodenburg 2 - Katwijk 5: 5-0

Roodenburg 5 - Woubrugge 3: 5-0

Lisse D 12M - Roodenburg D2: 5-3

 

Uitslagen zondag 6 mei

Roodenburg - ASC: 2-1

Roodenburg 4 - SJZ 6: 3-4

Roodenburg 3 - UVS 6: 4-4


Programma aankomende week

 

Halve finale KNVB-beker dinsdag 8 mei

Veel mensen zullen langs komen om het vijfde, een Kooielftal, aan te moedigen bij deze wedstrijd.

Roodenburg 5 - Meeuwenplaat 3: 20.15 uur

 

Woensdag 9 mei

Rijnvogels F1 - Roodenburg F1: 18.00 uur

 

Zaterdag 12 mei

Roodenburg - Valken 68: 14.30 uur

Leiden 2 - Roodenburg 2: 12.00 uur

Roodenburg 5 - Katwijk 9: 12.00 uur

Roodenburg C1 - Docos C3: 10.00 uur

Roodenburg D1 - Foreholte D4: 10.00 uur

Foreholte E5 - Roodenburg E1: 10.00 uur

Meerburg E7 - Roodenburg E2: 8.45 uur

RCL F2 - Roodenburg F1: 9.30 uur

Meerburg F2 - Meerburg F5 G: 9.30 uur

 

Zondag 13 mei

Bernardus - Roodenburg: 14.30 uur


Roodenburg 85 jaar (24)

We zijn nog iets korter dan een maand verwijderd van de datum van de reünie. In de afgelopen maanden hebben wij heel wat reacties mogen ontvangen en hebben een aantal Roodenburgers hun licht laten schijnen op het wel en wee van de club. Tijdens de reünie zullen we een aantal ingezonden foto's via een Power Point presentatie aan de aanwezigen presenteren en onze digitale tentoonstelling zal daarna nog enige tijd beschikbaar zijn.

 

Deze week kreeg ik wedstrijdprogramma's binnen van Ed Strijk. Ed begon zijn voetballoopbaan bij VNL. Een club die nu onderdeel is van de fusieclub GHC. Ed woonde in Leiden Noord en ging als A-junior over naar Roodenburg. Als jonge A-junior moest hij al vroeg aan de bak om de senioren te redden. Iets wat niet lukte, want Roodenburg degradeerde van de 1e naar de 2e klasse.

 

Die periode, 1979/1980, komt deze week aan bod. U krijgt een wedstrijdprogramma te zien uit die tijd. Een wedstrijdprogramma werd, als het eerste team thuis speelde, uitgereikt aan de toeschouwers. In dat programma stond dan een welkomstwoord, het wedstrijdprogramma, de stand en de opstellingen van de beide elftallen. Wij tonen u twee programma's van verenigingen die nu niet meer bestaan; LFC en LENS. Beide clubs zijn nu onderdeel van een fusieclub.

 

Het aantal aangemelde reünisten is verder gestegen van 161-naar 171. Pieter Versteegh komt en is op zoek naar al zijn gabbers uit de periode 1973-1974. Verder zijn deze week aangemeld Jaco van Staalduinen, Willem Onderwater, Michel Houthoff, Hing Low, Nico Vogelenzang (Leiderdorp), John Buin en Loek de Boer, Koos van Weerlee en Koos van Velthuyzen. Een gemêleerd gezelschap en dat maakt een voetbalclub zo uniek.

 

Er zijn natuurlijk ook diverse afmeldingen. Zondagmorgen kreeg ik een afmelding van Henny Zuurmond uit Witteveen (Drente). Hij werd gezocht en zijn boodschap geef ik door aan de desbetreffende reünist. Hennie Henzen uit Sleen heeft eveneens aangegeven dat hij niet kan komen. Beiden, zwagers van elkaar, doen de andere Roodenburgers de groeten en wensen ons veel succes met deze reünie.


Antwoorden op de spelregelquiz

De juiste antwoorden: 1b, 2b, 3b, 4a, 5b.


Wilt u een keer een wedstrijd fluiten van de jeugd of senioren, neem dan contact op met het Jeugdbestuur, dat op zaterdagmorgen aanwezig is of het hoofdbestuur dat op maandagavond om 19.30 uur aanwezig is. U kunt ook via een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aangeven dat u geinteresseerd bent in een gesprek over het fluiten van wedstrijden voor Roodenburg of de KNVB.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.