Roodenburg Actueel 2012 - nummer 15

Op bezoek bij waarschijnlijk het oudste nog in leven zijnde oud-lid van Roodenburg

Donderdag 12 april bracht ik een bezoek aan de bijna 91-jarige Louis de Bolster. Ik trof een zeer vitaal echtpaar aan dat mij, na vele jaren niet gezien te hebben, snel herkende. Louis en zijn vrouw fietsen en wandelen nog regelmatig en voelen zich zeer bevoorrecht dat allemaal nog te kunnen doen.

 

Louis is de jongste van 3 broers De Bolster. Net zoals Piet en Bram werd ook Louis lid van Roodenburg. Dat was op 12-jarige leeftijd in 1933. Louis heeft in de aspiranten, junioren en senioren gespeeld. In de senioren speelde hij voornamelijk in het tweede en derde elftal. Een enkele keer mocht hij in het eerste elftal meedoen als ze daar spelers tekort hadden.

 

Piet, Bram en Louis waren echte Roodenburgers, er werd thuis altijd over gesproken; het was hun “cluppie”.

 

De grootste verdiensten heeft Louis gehad voor de redactie van het clubblad “de Blauw-Zwarter”. Als Henk Uiterdijk in september 1967 zijn redactionele werkzaamheden beëindigt, worden de taken overgedragen aan een jongere redactie bestaande uit Ruud Wiggers, Chiel Slierings, Cor Cornet, Gé Boom jr. en Louis de Bolster. De nieuwe redactie begint uitstekend met een goed verzorgd programmaboekje voor de wedstrijd Roodenburg-Unitas. Overigens was Louis toen al 11 jaar actief in de redactie en was met name belast met het vervaardigen van het clubblad en minder met de inhoud daarvan. De stencils werden bij Louis gebracht die vervolgens de stencilmachine, die thuis in de kelder stond, aan het werk zette. Vele jaren heeft Louis de machine met de hand bediend maar in 1967 kon een elektrische machine worden aangeschaft wat zeker gemakkelijker was maar ook de kwaliteit van het clubblad ten goede kwam.

 

De gestencilde bladzijden werden bij Louis thuis uitgelopen en in de juiste volgorde gelegd. Daarbij hielpen zijn vrouw en heel vaak ook zijn vader. Deze vader van Louis heeft overigens de gezegende leeftijd van 100 jaar mogen bereiken zonder noemenswaardige mankementen.

 

Als de clubbladen gestapeld waren, nam Louis die de volgende dag, achterop zijn fiets, mee naar zijn werk. Hij was destijds werkzaam in de drukkerijbranche en werkte o.a. bij Groen, Brill en Labor Vincit. Op zijn werk werden de clubbladen geniet en voor verspreiding gereed gemaakt. En dan alles weer op de fiets terug naar huis waar de clubbladen werden opgehaald. Dat meenemen op de fiets was een hachelijke onderneming, zo’n grote stapel papier op de lastdrager. Zo gebeurde het eens dat Louis, met het spul achterop, een windvlaag kreeg waardoor zijn pet van zijn hoofd waaide en in het water terecht kwam. Gezien de vracht op zijn fiets kon hij niet stoppen maar gelukkig, ’s avonds uit zijn werk zag hij dat zijn pet nog in het water lag, tegen de kant geblazen. Met een stok kon hij de pet alsnog uit het water vissen.

 

In 1969, na zo’n 13 jaar en ongeveer 8500 clubbladen te hebben vervaardigd, moest Louis zijn werkzaamheden voor de redactie beëindigen, o.a. omdat hij in ploegendienst moest gaan werken. Voor het vele werk dat hij heeft vervuld wordt hem veel lof toegezwaaid.

 

Ook nu nog met Louis pratende blijkt hoe Roodenburg nog na aan zijn hart ligt. Zo vertelt hij dat hij, toen hij nog voetbalde, zeer vatbaar was voor griep en verkoudheid; als het weer omsloeg had hij het al te pakken. Zo gebeurde het een keer dat hij weer griep en koorts had. Hij moest ’s zondags voetballen, want hij had een kaart gehad. Die zondag heeft hij, toen zijn vrouw in de keuken was, stiekem zijn tas gepakt en is toch gaan voetballen. Zijn vrouw vond dat absoluut onverantwoord en heeft dat ook in duidelijke taal laten blijken. De reactie van Louis was dat hij zijn “cluppie” toch niet in de steek kon laten.

 

Het zal niet verbazen dat het hem veel pijn heeft gedaan dat zijn Roodenburg zo ver is afgezakt, maar gelukkig gaat het nu wat beter. Louis had ook nog een aardige anekdote uit de oorlogstijd. Zoals alle jonge mannen moest ook hij gekeurd worden om voor de Duitsers in Duitsland te gaan werken. De keuring vond plaats in het gebouw aan de Doezastraat, op de hoek van het V.d. Werfpark. Louis moest plassen in een fles waarna de urine zou worden onderzocht. Tegelijkertijd moest ook een andere man plassen en die zei tegen Louis “Doe er wat van mijn urine bij, ik mankeer van alles”. Zo gezegd zo gedaan en inderdaad, Louis werd niet goedgekeurd en zo ontkwam hij aan werken in Duitsland.

 

Tot slot zei ik tegen Louis dat Roodenburg op 27 mei a.s. 85 jaar bestaat en dat ter gelegenheid daarvan op zaterdag 2 juni a.s. een reünie voor oud-leden wordt georganiseerd. Louis en zijn echtgenote zeiden graag te willen komen, vooropgesteld dat de omstandigheden dat toelaten.

 

Het was ontzettend plezierig om met Louis en zijn vrouw oude herinneringen op te halen en te merken hoeveel liefde zij voor hun “cluppie”voelden en nog voelen.

 

Lau Zitman

     

Er zijn interviews gemaakt met diverse Roodenburgers. Wilt u die ook lezen, ga dan naar de website ( www.roodenburg.nl) en klik links boven op ROODENBURG 85 JAAR. Heeft u Roodenburgers bij uw favorieten van uw e-mailbestand zitten, mail dan dit verhaal door.


Deze week

Het was vorige week een moeizame week, maar dat geeft meestal extra kracht om weer verder te gaan. De weg om iets te bereiken gaat nu eenmaal niet over rozen. Het paasweekend is gebruikt om een eerste leerboek te schrijven voor onze pupillentrainers. Het is een boek geworden van 30 pagina's met de nieuwste inzichten voor het trainen van de Mini F, de F- en de E-pupillen. Het is geïnspireerd op het nieuwe trainingsprogramma en door vertaling/toevoegingen is het een goed naslagwerk geworden voor de huidige en toekomstige trainers. Woensdagmorgen was ik op de club en kreeg de eerste print te zien. Het ziet er echt gelikt uit. Je zou het bijna in de verkoop doen.

 

Diezelfde ochtend werd ik in geattendeerd op een elftalfoto van 1979/1980 van de B1. Het is een foto met Hans Tisseur als trainer. Een team met heel veel voetbal en bestuurlijk talent. Een foto die is geplaatst op de website www.leidenamateurvoetbal.nl in het kader van Roodenburg 85 jaar. Op deze site heeft Roodenburg een eigen clubpagina en treft u regelmatig interviews en verhalen van en met spelers van de zaterdag 1 en de zondag 1 aan.

 

Woensdag werd de oefenstof bij de Mini F en de F getest. Het waren spannende wedstrijden tegen elkaar, waarbij er ook nog moest worden geschoten. De allerkleinsten gingen volledig in het spel op en leerden tegelijkertijd veelzijdig bewegen. Het was voetbalbeleving op zijn best.

 

Op de website werd die woensdag een interview geplaatst met de pupil van de week Jack Neuteboom. Naast tekst zijn er leuke foto's bij en zien we zowel de Roodenburg- als de Oegstgeestpupillen bezig met het tafelvoetbal in het jeugdhonk. Het doet mij denken aan activiteiten die ruim 40 jaar geleden plaatsvonden op de zaterdagmorgen. In de winter kon er niet worden gevoetbald. Kunstgras bestond nog niet. Om de jeugd toch bezig te houden, werden er spelochtenden georganiseerd in de kantine. Een aantal clubs had een competitie opgezet met spelen. Clubs kwamen dan tegen elkaar uit. Dit gebeurde bij Meerburg in de oude houten keet die als kantine dienst deed. Sjoelen en tafeltennis waren o.a. onderdelen.

 

Woensdagavond was er een bekerwedstrijd van het vijfde zaterdagteam. Tegenstander was Duindorp 4, dat net als Roodenburg zaterdag kampioen kon worden. Roodenburg 5 won die wedstrijd met 2-4 en gaat weer een ronde verder.

 

Zaterdag was Ilias Koster de pupil van de week. Zijn fotoverslag staat op de website. Zijn verhaal leest u verder in deze Actueel.


Mozaiek op terrastafel op vrijdag 13 april klaar

Bram Pardon legde de laatste steen, maandag inwassen van de voeg door Dirk. Bijna af!

Op het terras is vele maanden gewerkt aan een voetbalmozaïek op de middelste picknicktafel. Volgende week wordt Roodenburg weer wat kleurrijker.


Het voetbalgebeuren

Om 10.00 uur waren alle vier de velden van sportpark Noord bezet. Het korfbal is weer begonnen. Op veld 1 speelde de C1 tegen Blauw Zwart C2, de D1 speelde op veld 2 tegen Quick boys D4. Wedstrijden die alle kanten op konden gaan.

 

De D2 won met grote cijfers in Alphen en de E1 deed dit in Leimuiden. Er was deze week geoefend op de wreeftrap en tegen de Kickers vlogen er 2 in de kruising.

 

De F2 moest de meerdere erkennen en de E2 had problemen met samen spelen. De tegenstander liet de ploeg komen en wanner er dan balverlies werd geleden, kwam men er snel samenspelend uit en waren er te weinig spelers die verdedigend dachten.

 

SJC F1 was een maatje te groot voor Roodenburg. Roodenburg heeft 3 F-teams, SJZ heeft er een meervoud van en dan heb je over het algemeen betere spelers.

 

De F3 oefende tegen Meerburg F12 in een leuke partij. De Meerburgers zijn een jaartje ouder en het team was blij dat ze konden oefenen. Ze waren iets sterker dan Roodenburg en wonnen.

 

Roodenburg 1 kwam 1-0 voor, uiteindelijk werd het 1-1. Said Boutahar, o.a. ex-profspeler van Willem 2 en tegenwoordig voetballend in het Midden-Oosten, was aandachtig toeschouwer naar de verrichtingen van zijn neef Kamal Belkerma. Een wedstrijd waarbij Roodenburg niet de controle over de wedstrijd had, maar hard moest werken om een voorsprong te verdedigen. Dat lukte niet, zodat de eindstand 1-1 werd.

 

De B1 was volop in de aanval, maar ieder foutje werd door de tegenpartij afgestraft.

 

Uitslagen woensdagavond 11 april

Duindorp 4 - Roodenburg 5: 2-4 (beker)

 

Uitslagen zaterdag 14 april

Roodenburg - Gouda: 1-1

Roodenburg 4 - Rijnvogels 6: 3-2

SVOW 2 - Roodenburg 5: 1-10

RCL 8 - Roodenburg 6: 1-0

Roodenburg B1 - Noordwijk B2: 1-3

Roodenburg C1 - Blauw Zwart C2: 0-0

Roodenburg D1 - Quick boys D4: 2-1

Alphense B D12M - Roodenburg D2: 2-13

Kickers E1 - Roodenburg E1: 2-7

Roodenburg E2 - RCL E8: 1-7

Roodenburg F2 - VVSB F5: 1-4

Roodenburg F1 - SJC F1: 1-3

Roodenburg F3 - Meerburg F12: 1-3


Roodenburg 5 kampioen

Na een eclatante overwinning op SVOW 2 is Roodenburg 5 zaterdag kampioen geworden. Een uitslag van 1-10 liegt er niet om. Het team bevat routine, Kooiboys en iedereen was nog wekelijks aan het trainen. Ingrediënten die aan de grondslag liggen om kampioen te worden. Het voorgerecht werd afgelopen woensdagavond al genuttigd. Roodenburg 5 wist de bekerwedstrijd tegen Duindorp 4 in Den Haag winnend af te sluiten en heeft door dit resultaat de halve finale bereikt van de KNVB beker. Een felicitatie is hier op zijn plaats voor aanvoerder Roy Holswilder en zijn mannen. Komende zaterdag wordt het kampioensfeest gevierd bij Roodenburg.


Het voetbalgebeuren op zondag

Het derde speelde tegen ROAC 5 en verloor met 2-4. Toen ik op Roodenburg was, was het derde team nog bezig op het hoofdveld. Ik wilde mijn oude club weer eens zien spelen en koos voor Meerburg - DOSR. Het was een koude bedoeling, de wind had vrij spel over de vlakte en het voetbal van Meerburg was niet best.

 

Kijkende naar de uitslagen deden de zondag 2 en 1 het een stuk beter. De zondag 2 won met 2-6 bij SJZ, de zondag 1 won weer eens een Leidse derby. FC Rijnland, gekweld door personele problemen, werd met duidelijke cijfers (1-5) verslagen.

 

Uitslagen zondag 15 april

Rijnland - Roodenburg: 1-5

SJZ 3 - Roodenburg 2: 2-6

Roodenburg 3 - ROAC 5: 2-4

Roodenburg 4 - Bernardus 7: ?


Verslag pupil van de week

Roodenburg - Gouda 14 april 2012

 

Naam: Ilias Koster

Leeftijd: 9 jaar

Team: F1

Positie: Voorhoede

Hoe vond je het om pupil van de week te zijn?

Onwijs leuk.

 

Gescoord:

1x

 

Beste speler/keeper:

Michiel Hugens

 

Wat heb je allemaal gedaan?

Ik moest ‘s ochtends eerst zelf voetballen. Helaas verloren. Toen ging ik even naar de kantine wat lekkers halen en toen kwam Giovanni zijn moeder naar me toe met de vraag of ik pupil van de week wilde zijn, want Maju Bah van de F2 was door middel van lootjes getrokken door de trainer maar zegde op het laatste nippertje af.  Dus moest er gauw iemand anders in de plaatst. Nou ik wilde dat wel. Ik ging gauw met Carla (Giovanni zijn moeder) naar mijn moeder vragen of dat goed was en het mocht dus ik was er klaar voor. In het jeugdhonk heb ik de bespreking gevolgd, daarna het veld op voor de warming-up en toen de aftrap en gescoord. Ik vond het helemaal te gek in mijn pupillentrainingspak. Het werd 1-1. Toen naar boven. Daar kreeg ik een oorkonde en de pupillenbal, nog even op de foto en toen naar huis na een topdag. Allen bedankt.

 

Ilias


Roodenburg 85 jaar (21)

Hans Tisseur gaf aan dat hij nog weinig foto's had uit zijn Roodenburgtijd. Een aantal foto's heeft hij gegeven aan Edwin Stikkelorum, maar wij vonden er nog een.

 

We hebben het over de B1 van 1979-1980. Een succesvol team zo succesvol dat het ons leuk leek om de foto tevens te publiceren op de website van www.leidenamateurvoetbal.nl. Het gevolg is dat oud-Roodenburgers die deze website bezoeken, zich spontaan aanmelden voor de reünie. Dit is een goede zaak, want het initiatief moet vooral van de mensen zelf komen.

 

We komen dit keer verder met een tweede interview. Wij hebben een Roodenburger gevonden die misschien bij de Leidenaar uit het oog is verdwenen, maar die zijn sporen heeft verdiend in het voetbal. Ik heb het over Jurgen Kok en zijn vrouw Mary. Jurgen is pas op latere leeftijd gaan voetballen bij Roodenburg. Hij heeft zijn oefenmeester 1 gehaald, is trainer geweest van o.a. Huizen en de C1 van FC Twente. Wat de meeste Leidenaars niet weten, is dat Jurgen en Mary heel veel betekenen voor het vrouwenvoetbal in Nederland. Mary was o.a. trainster van de dames van FC Twente. Via dit interview krijgt u in inzicht hoe het is met de stand van het damesvoetbal in Nederland en leest u welke oefenstof de C1 van FC Twente kreeg toegediend.

 

Naast dit verhaal dus het interview met Louis en daarmee wordt onze digitale tentoonstelling steeds verder uitgebreid.

 

Die uitbreiding geldt ook voor het aantal aangemelde reünisten. De teller is gekomen op 150 deelnemers.


Programma aankomend weekend

Zaterdag 21 april

Roodenburg - DSVP: 14.30 uur

DSVP is de koploper, kan Roodenburg het hen moeilijk maken?

 

Lisse 4 - Roodenburg 4: 15.00 uur

Roodenburg 5 - UDO 2: 12.00 uur, daarna feest!

Roodenburg 6 - Lisse 8: 13.45 uur

Rijnsburgse B B2 - Roodenburg B1: 16.15 uur

ASC C2 - Roodenburg C1: 12.15 uur

SJC D3 - Roodenburg D1: 12.00 uur

Roodenburg D2 - SJC D7M: 10.00 uur

Roodenburg E1 - UDO E2: 10.30 uur

GHC E3 - Roodenburg E2: 9.00 uur

Quick boys F2 - Roodenburg F1: 8.30 uur

Rijnsb b F5 - Roodenburg F2: 8.30 uur

 

Zondag 22 april

Roodenburg - Warmunda: 14.30 uur

Roodenburg 2 - ASC 3: 11.00 uur

Leidse boys 2 - Roodenburg 3: 12.00 uur

Meerburg 7 - Roodenburg 4: 10.00 uur

 

Maandag 23 april

Docos D7M - Roodenburg D2: 19.00 uur


Familiedag

Op 19 mei is het zover. De familiedag van Roodenburg. Een dag van jong en oud, waarvan u de aankondiging aantreft bij de ingang van het clubhuis, maar ook op de website. De kinderen gaan eerst spelletjes doen en daarna is het de bedoeling dat we met alle leden van de club gezamenlijk gaan barbecueën. Voor de barbecue dient u per persoon een kaart te kopen en daardoor komt u in het bezit van een vijftal stukken vlees die u kunt roosteren. Er wordt rekening gehouden met halal. De eventuele opbrengst van deze middag stroomt weer in de kas van de jeugd. En sommigen zijn het misschien weer vergeten, maar de jeugdactiviteitencommissie heeft dit seizoen al diverse zaken georganiseerd voor de jeugd buiten het voetbal om. 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.