Roodenburg Actueel 2012 - nummer 13

Al tientallen jaren wordt er gezegd: DE BESTE TRAINERS moet je plaatsen bij de jongste jeugd. Want in de leeftijd 7 tot 12 jaar wordt de basis gelegd van het voetballen. Hoe wordt de balbehandeling getraind, zijn de spelers links en rechts, hoe beweegt de speler, het behoort allemaal tot de basisuitrusting van de voetballer.

 

Wat moet een trainer van de mini F tot D allemaal zijn?

Ten eerste is hij een LEERMEESTER. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de jonge voetballers. Veel balcontacten en talrijke oefenvormen met kans op succes, vormen de ideale drijfveer, waardoor spelers beter worden.

 

De trainer is de OPVOEDER. Naast het aanleren van vaardigheid is hij beslissend voor het vormen van de persoonlijkheid van de speler. Daarbij moet hij zorgen voor een positief, angstvrij klimaat en zelf moet zijn gedrag onberispelijk zijn.

 

De trainer geeft het VOORBEELD. Kinderen zijn heel opmerkzaam naar hoe een trainer zich gedraagt. Hierdoor groeit er een pedagogische verantwoording. Wees geduldig en toon begrip voor omstandigheden, ook buiten het voetbal. Let steeds op uw voorbeeldrol.

 

De pupillentrainer is vaak een VADERFIGUUR. Hij luistert naar de kinderen die met spontane mededelingen naar hem komen. Een goede trainer merkt aan een kind of hij problemen thuis, op school of met vriendjes heeft. Op dat moment is hij behulpzaam, trooster en bemiddelaar, dit alles in een persoon.

 

De pupillentrainer is daarnaast de GANGMAKER. Bij de jongste jeugd moet veel gelachen worden. Een goed mime- en rollenspel van de trainer helpt dat kinderen hun uiterste best doen op de training. Lol in de omgang en lol in het spel is de effectiefste manier om beter te leren voetballen.

 

Tot slot is de pupillentrainer MEDESPELER. Kinderen willen graag aan de ander laten zien wat ze al kunnen en tegen de trainer(s) spelen is nog leuker. Zorg bij de training voor die oefeningen dat spelers kunnen winnen van de onoverwinnelijke trainers. De strijd van David tegen Goliath, dat vinden de kinderen verschrikkelijk spannend.

 

Afgelopen woensdag deden we een hoekenloop met de mini F. Trainer Ronald was tikker en de kinderen genoten als ze de trainer te slim af waren. Met 2 trainers (Casper en Eliane) werd het nog spannender en de apotheose was het spel tegen drie trainers.

 

Wanneer een trainer alle bovenstaande eigenschappen bezit, heb je als club een goudhaantje in huis. Met een aantal van die eigenschappen is een trainer goed op weg en door bij te leren wordt hij die man waar de kinderen en de club trots op zijn. Voor de training van de mini F is er altijd een tuimelfase. Kinderen moeten zich voor de training even kunnen uitleven. Trainer Ronald observeert. “Jan, hier doe ik het voor” en hij wijst naar al die stralende gezichten.


Deze week

De brieven van de reünie voor buiten Leiden zijn in het weekend geschreven en op de bus gedaan. Verder komen er steeds nieuwe namen bij en zijn we op zoek naar adressen van de desbetreffende personen.

 

Dinsdagmorgen werd er gewerkt aan het mozaïek. Een van onze picknicktafels wordt voorzien van kunst.

 

Dinsdagmiddag kreeg ik de volgende opmerking: “Juh, kaviaar hoort toch niet bij Roodenburg.” Maar kaviaar is een van de prijzen van de kaartclub en ook de Roodenburger moet met deze lekkernij in aanraking komen. Met jukeboxmuziek op de achtergrond had iedereen het naar het zin.

 

Woensdagmiddag was het kunstgrasveld voor de meiden. Ze brachten hun broertje naar de training en wilden graag tegen een bal trappen. Dat is een goede zaak, want niet alleen jongens, maar ook meiden moeten bewegen in de strijd tegen overgewicht.

 

De donderdag werd gebruikt om prijzen te kopen voor het Paaskaarten. Bij de training van de E-pupillen werd een poster getoond van hoe er met de volle wreef moet worden getrapt. Met de volle wreef kan het hardst worden getrapt. De kinderen kregen via 5 foto's het verloop van de perfecte trap te zien en gingen daarna aan het oefenen. Het is een onderdeel van de nieuwe methode en de vooruitgang per speler is spectaculair.

 

Vrijdag kregen alle trainers van mini F tot D-pupillen de eerste oefenstof van de nieuwe methode. In overleg wordt deze oefenstof in de praktijk uitgevoerd.


Oud eerste elftalspeler Maarten de Vos overleden

Op de vorige reünie was hij nog aanwezig , maar vorige week is hij overleden: Maarten de Vos, speler van Roodenburg 1. Maarten kwam voor Roodenburg uit toen zijn vader trainer was. Maarten de Vos is vooral bekend geworden na zijn voetbaltijd. Hij was journalist van het inmiddels verdwenen dagblad De Tijd. In 1974 schreef hij het must have boek De Ajacieden. Na die periode ging hij in voetbalzaken en dat deed hij vanuit Ouderkerk a/d Amstel. Als er een man vernieuwend is geweest voor het Nederlandse voetbal, dan is hij het wel geweest. De journalist De Vos was de eerste die uitspraken van spelers toevoegde aan het wedstrijdverslag. Hij wilde een wedstrijd van binnenuit bekijken. Na zijn schrijversloopbaan ging hij in zaken en richtte Inter Footbal op. Samen met Cor Coster (de schoonvader van Johan Cruijff) en Piet Keijzer bouwde hij een winkel op die de voetbalsport moest dienen. Bordreclame, portretrecht, spelershandel, spelersbegeleiding, het kwam allemaal als eerste in Nederland bij Maarten vandaan. Een man met een vooruitziende blik! In de bestuurskamer hangt er een grote foto van Jan Holvast. Het is het eerste elftal uit de jaren 60. Maarten en zijn vader zijn daar voor eeuwig vastgelegd. Maarten kwam twee jaar uit voor Roodenburg. Een bijzonder man is heengegaan.


Het voetbalgebeuren

De E2 won weer eens een wedstrijdje, maar moest er hard voor knokken. De D2 won eveneens, maar deze wedstrijd kreeg een derde helft. Maandag is er met de groep een teamgesprek.

 

De E1 had de grootste moeite met tegenstander Foreholte en de F1 speelde een gelijkopgaande wedstrijd tegen RCL F2. Het beslissende doelpunt kon aan twee kanten vallen. Het was RCL dat er 3-2 van maakte.

 

De B1 trad eveneens vroeg aan en won met duidelijke cijfers van Quick Boys B4.

 

In de uitwedstrijd van de D1 kwam dit team met 1-0 achter, maar wist uiteindelijk te winnen met 4-1.

 

De F2 kwam eveneens met 1-0 voor, maar een moment van onachtzaamheid en Meerburg sloeg toe.

 

De F3 speelde voor het eerst een uitwedstrijd. Op veld 7a van DSO had de win vrij spel. In de eerste helft kwam Roodenburg tegenwind met 4-0 achter. In de 2e helft had men wind mee en werd het uiteindelijk 4-2.

 

Het eerste elftal leed een smadelijke nederlaag met 5-0.

 

Het tweede elftal is aan een goede serie bezig. Voor de vierde keer op rij werd er gewonnen met 5-3.

 

Het vijfde en zesde team wisten beiden 6x het net te vinden in een thuiswedstrijd.

 

Uitslagen zaterdag 30 maart

Forum Sport - Roodenburg: 5-0

Valken 3 - Roodenburg 2: 3-5

Quick Boys 11 - Roodenburg 4: 5-0

Roodenburg 5 - Katwijk 10: 6-0

Roodenburg 6 - Quick Boys 14: 6-1

Roodenburg B1 - Quick Boys B4: 5-1

Foreholte D4 - Roodenburg D1: 1-4

Roodenburg D2 - Zevenhoven D2M: 4-1

Roodenburg E1 - Foreholte E5: 4-3

Roodenburg E2 - Meerburg E7: 4-3

Roodenburg F1 - RCL F2: 2-3

Meerburg F5G - Roodenburg F2: 5-2

DSO F - Roodenburg F3: 4-2


Roodenburg 85 jaar (19)

Deze keer neem ik u mee naar twee gebeurtenissen. En die twee gebeurtenissen vertellen heel veel over hoe het contact tussen bestuursleden van Leidse voetbalclubs is veranderd. Het eerste verhaal gaat over Corrie Vogt. Corrie speelde in de jeugd en tijdens een toernooi ten bate van het poliofonds brak hij zijn been. In het ziekenhuis constateerde men echter dat Corrie beenmergkanker had, wat resulteerde in het afzetten van zijn benen. De ouders kregen extra kosten en er werden acties op touw gezet. Iedereen in Leiden was met het lot begaan. De voorzitter van Lugdunum stelde zijn fiets beschikbaar die bij Lugdunum per opbod werd verkocht, LFC speelde een benefietwedstrijd. Corrie is kort daarna toch overleden en het opgehaalde geld is in een fonds gestort. Het Corrie Vogt fonds, een fonds dat ouders kon helpen als er financiële problemen waren. We hebben het over het jaar 1962.

 

Het tweede verhaal gaat over een vergadering van Roodenburg/Lugdunum en de LVB die plaatsvond in oktober 1984. De beide clubs waren het benaderen van jeugdspelers zat. Ze wilden overleg met de bond en zagen het liefst een afdelingstrainer komen die geen binding had met een club. De afdelingsvoorzitter Persoon zag het probleem niet, maar Jan Werter (oud-voorzitter van Roodenburg) had er wel degelijk een probleem mee. In de vastgelegde notulen van die vergadering omschreef hij het als volgt: “Door het benaderen van spelers is er nu een probleem met de onderlinge collegialiteit. In de loop van de jaren is dat nooit meer goed gekomen. De Belangen Vereniging Leiden bestaat niet meer. Het eigen belang is gaan prevaleren.” En er heeft nog een verandering plaatsgevonden. De regiocoach is geen trainer meer van een club uit de stad.

 

Deze twee voorvallen geven aan hoe de Leidse bestuurders in de loop van de jaren van collega zijn omgeturnd naar concurrent. Veel leesplezier op de website bij Roodenburg 85 jaar.

 

Het aantal aanmeldingen voor de reünie gaat gewoon door. We stonden op 121 en gaan naar 133.


Het voetbalgebeuren op zondag

Het eerste elftal speelde aardig mee, maar op beslissende momenten gaf men niet thuis. Bij de 1-0 kon de spits van Kickers voor de verdediger en de keeper komen en de bal voor de eerste paal in tikken. Daarna waren er genoeg kansen om te scoren, maar het lukte niet. Wanneer je dan ook nog een penalty mist bij 4-2, dan verlies je de partij.

 

Zondag 2 wist wel de drie punten in Leiden te houden, terwijl het derde het onderspit dolf tegen Rijnland.

 

Uitslagen zondag 1 april

Roodenburg - Kickers: 2-4

Roodenburg 2 - Alkmania 3: 3-2

Rijnland 3 - Roodenburg 3: 8-2


Paaskaarten en sjoelen

Op dinsdagmiddag 3 april is het PAASKAARTEN en SJOELEN. De prijzentafel staat dit keer in het teken van PASEN. We beginnen om 14.00 uur en zijn even over half vijf klaar. Meedoen? Aanmelden voor 55+ vanaf 13.30 uur.


Ziekenboeg

Yussef Er-rabt, speler van onze E1, heeft deze week in het ziekenhuis gelegen en is inmiddels weer thuis. Zijn teamgenoot Nassir Ali zit eveneens in de lappenmand. Nassir heeft knieproblemen. Wij wensen hen een voorspoedig herstel toe.


Programma aankomend weekend

Zaterdag 6 april

Roodenburg - Oegstgeest: 14.30 uur

Roodenburg 2 - Rijnsb Boys 3: 12.00 uur

Roodenburg 4 - Katwijk 8: 11.30 uur

- Roodenburg 6: 14.30 uur

Roodenburg B1 - Wassenaar B1: 14.30 uur

Roodenburg C1 - Meerburg C2: 10.00 uur

Roodenburg D1 - UVS D3: 10.00 uur

SJC D 7 M - Roodenburg D2: 8.30 uur

RCL E5 - Roodenburg E1: 9.30 uur

Woubrugge E2 - Roodenburg E2: 10.30 uur

Roodenburg F2 - SJZ F2: 9.30 uur

 

Roodenburg zo1 - Stompwijk: 17.00 uur

Deze wedstrijd gaat slechts 2 minuten duren! 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.