Roodenburg Actueel 2012 - nummer 11

De toekomst van een club is alleen gegarandeerd als er kader en leden zijn. Momenteel kijkende naar de instroom van nieuwe jeugdleden, zit daar nog steeds groei in. Met het kader heb je een ander verhaal.

 

De meeste clubs worden tegenwoordig geleid door mensen die genieten van hun pensioen. We noemen ze "het vergrijzend kader". De tijd dat er een 30-jarige opstaat met een gezin en een vaste baan, lijkt verleden tijd. Met het oudere kader is niets mis. De mensen hebben levenservaring en kunnen zaken relativeren. Ze kunnen overdag tijd vrij maken, want in vergelijking met 30 jaar geleden wordt er met diverse instanties tegenwoordig overdag overleg gevoerd.

 

Als ik naar het vergrijzend kader kijk, heb je twee types. De een is al jong in het bestuur terechtgekomen en zit er nog steeds. De club is bijna zijn of haar bezit geworden. Iemand die het zo lang volhoudt, moet steeds beschikken over toekomstvisie. Het andere type "de zittenblijver" laat de vereniging meer op zijn beloop. Hij/zij zit er omdat er geen ander is die zijn functie zal of wil overnemen.

 

Het vergrijzend kader kent vaak de in en de outs van een club en iedere club heeft een informeel circuit. Zij kennen de gewoonten en hoe het in de club is georganiseerd. Als nieuwkomer moet je daar achter zien te komen. En daarbij stoot je regelmatig je hoofd. Voor geldzaken ben je de ene keer op zoek naar de penningmeester en de andere keer moet je bij de administrateur zijn om maar eens een praktijkvoorbeeld te noemen.

 

Een ander probleem met ouder kader is dat een nieuwkomer wordt gecontroleerd of hij/zij wel handelt binnen de clubtraditie. En op dit punt kunnen er spanningen ontstaan. U kent wel die aanwijzingen van "Je had het zo moeten doen", of "Dat lijkt helemaal nergens op". Ik zou het willen rangschikken onder het fenomeen dat het oude kader de toon wil zetten, maar het nieuwe kader te weinig ruimte geeft voor nieuwe initiatieven.

 

Voor een toekomstig bestuur ligt hier een belangrijke taak en veel kan worden opgelost via overleg. Naast het vergrijzend kader heb je de drukke dertigers en veertigers. Het zijn vaak ouders met kinderen die leider/commissielid worden. Een club als Roodenburg kan niet zonder dit kader. Maar veel van deze leeftijdsgroep wonen na hun jeugd in Noord buiten Leiden. Hun kinderen gaan voetballen bij de dorpsclub en de oude band met de club wordt minder. Het gevaar bestaat dat het contact wegebt, aan de andere kant is er een emotionele band met de club. Ze zijn Roodenburger en willen hun club niet zien afglijden.

 

Om een club als Roodenburg goed te kunnen laten functioneren vormt dit type ouders de olie om de machine te laten draaien. Er is daarbij niets mis met de allochtone ouders, maar hen ontbreekt het vaak aan traditie. De autochtone ouder is meer vertrouwd met het verenigingsleven en durft meer. Wij hebben de laatste 15 jaar een groot aantal allochtone ouders kennis laten maken met hoe een Nederlandse vereniging in elkaar steekt. Zij zouden, nee zij moeten, de komende jaren instromen en hun kennis weer overdragen aan de volgende generatie. Pakken zij het niet op, dan ontbreekt straks een stuk clubkennis.

 

Met dit openhartige verhaal kan ik u zeggen dat Roodenburg bezig is met de "tegendraadse werving". Het binnenhalen van autochtone ouders. Wanneer die hun steentje bijdragen, zal er iets moois in Noord blijven bestaan. Misschien maken we een start met alle ouders van de Brede School die in de toekomst open gaat?


Jamal Jermouni op cursus

Jamal Jermouni, lid van het zondagbestuur, volgt momenteel de basiscursus van scheidsrechters. Dit is een KNVB cursus waarbij de cursist als hij slaagt de wedstrijden van de KNVB mag fluiten. Mannen als Pieter Vink en Serdar Gozobuzuk, die twee jaar geleden nog een demonstratie gaf aan onze jeugd, zijn ook zo begonnen. Wil je meer weten over KNVB scheidsrechterscursussen, kom dan eens op maandagavond om 19.30 uur lang. Wij wensen Jamal veel succes bij deze cursus toe.


Kaartclub schenkt ballen

Niemand begrijpt het, iedere week gaan er zoveel prijzen uit en toch wordt er nog geld over gehouden. De kaartclub heeft van dit geld een elftal ballen geschonken aan onze mini F groep. Nu het mooi weer wordt, komen er wekelijks meer kinderen bij deze groep en daarvoor is apart materiaal nodig. Trainer Ronald was zeer verguld met zijn materiaal. Dat het goed gaat met de jongste jeugd bleek al uit het feit dat we zaterdag een wedstrijd tussen de F3 en de F4 konden houden.


Deze week

De aandacht was deze week voor de F-pupillen. Het schieten op doel in een competitievorm versterkt niet alleen de traptechniek, het motiveert de spelers eveneens, waardoor de stemming er goed in zit.

 

Maandagavond kwam een B-junior, Houdalfa is zijn voornaam, langs bij het jeugdbestuur. Houdalfa wil het jeugdbestuur helpen en wedstrijden fluiten. Een goed initiatief dat opvolging verdient. Want wie op 16/17-jarige leeftijd al leiding leert geven, kan daar op latere leeftijd flink van profiteren.

 

Op woensdag en donderdag zijn er weer een aantal uitnodigingen voor de reünie rondgebracht. Een TomTom voor de fiets kan geen kwaad en ik wist niet dat er zoveel oud-Roodenburgleden in Leiderdorp wonen in een woning met een rieten dak.

 

Vrijdagmiddag werd er getraind door een groep kinderen uit Leiden Zuidwest, Noord en Roodenburg. Het was een training in het kader van het straatvoetbaltoernooi om de Danone Nationscup. Alle jongens trainen intensief, want iedereen heeft zin in dit grote toernooi. Maar na deze training zijn er ook afvallers en moet er door een enkele speler een traantje worden weg gepinkt.

 

Zaterdagavond was er buurtvoetbal. Op de beide halve velden werd er totdat het donker is een partij gespeeld. Ouderen en jeugd zijn weer van de straat.


Roodenburg 85 jaar (17)

Deze week duiken we wederom in plakboeken. Ik ontving een krantenartikel van Jan van Alphen, momenteel wonende in België Hij speelde destijds in Roodenburg 3 en die fungeerde in de voorbereiding van het seizoen als tegenstander van de v.v. Overbos te Hoofddorp. Het derde elftal won destijds en dat was voor Jan de reden om ons hiervan in kennis te stellen. Momenteel komt Overbos uit in de 2e klasse van West 1.

 

De tweede inzending zijn foto's uit het plakboek van Theo Budding. In zijn plakboek treft u de A-junioren aan van het jaar 1962 - 1963. Mannen die toen 18 jaar waren en nu in de buurt van de 70 zijn. Het zou mooi zijn als we daar een aantal personen van terugzien bij de reünie. Datzelfde geldt voor de spelers van het derde team, dat tweemaal kampioen werd.

 

Heeft u adressen van de personen die op de foto's voorkomen, stuur dan even een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

In die tijd werd er al gespaard om met het team een weekend weg te gaan. In die tijd was de betaaldiscipline groter dan vandaag.

 

Alle verhalen over oud-Roodenburg en interviews treft u aan op de website van www.lvroodenburg.nl, ga naar Roodenburg 85 jaar. Het verhaal met de vele foto's van de weekenders is deze week eveneens geplaatst.

 

Het aantal deelnemers aan de reünie groeit per week. We zijn deze week de honderd gepasseerd en staan op 105 aanmeldingen.

 

Iedere dinsdagmiddag is het van 14.00 uur tot 16.00 uur kaarten. Kom gerust langs als u bij de doelgroep reünisten behoort en op dat moment kunt u zich opgeven.


Het voetbalgebeuren

Deze week waren de D-teams de thuisspelende teams. De D1 was in de eerste helft voortdurend op de helft van ASC te vinden en won met 3-1. De D2 verdeelde de score over de beide helften. In de eerste helft was het 2-0, in de tweede helft werd het 4-0.

 

De E1 speelde tegen de nummer 2 van de klasse. Uit werd er nog wel verloren, thuis was Roodenburg de bovenliggende partij, maar bleef Lisse overeind door goed keeperswerk en het loeren op de counter. Uiteindelijk won de E1 met 5-1.

 

Tegen het eind van de ochtend speelden de mini F en F-pupillen onder elkaar. Het was de eerste wedstrijd van de F4 die het opnam tegen de F3. Met deze kinderen wordt er na de winter geoefend op het spelen op een half veld en je ziet dat kinderen het al snel oppakken.

 

De C1 verloor uit van Voorschoten, volgens de coach was het gemis van een goede grensrechter er de oorzaak van dat de score hoger uitviel.

 

De F2 speelt met de week beter, maar verloor van het sterke SVC, terwijl de F1 de punten achterliet in Voorhout.

 

Het 5e zaterdag had te maken met een goede keeper van v.v. Leiden en de afronding was te nonchalant. Regelmatig verschenen de voorhoedespelers voor zijn doel, maar de trekker werd slechts sporadisch overgehaald.

 

Zaterdag 1 gaf alles om een punt in de wacht te slepen. Toch is het Lyra dat met de drie punten aan de haal ging.

 

Zaterdag 2 steelde de punten bij buurman RCL 3.

 

Zaterdag 6 speelde tegen een ervaren ploeg. Ondanks het coachen van de ARC keeper kreeg "gup" even ruimte en stifte de bal onderkant lat. Jeroen van Huis feliciteerde hem met deze beauty. "Ik heb het gezien, roepende vanaf het kunstgras.

 

De B1 stond met 3-0 voor met de rust, maar toen de wedstrijd was afgelopen, was het 5-4 voor RCL.

 

Uitslagen zaterdag 17 maart

Lyra – Roodenburg: 1-0

RCL 3 – Roodenburg: 2 2-3

RCL 6 – Roodenburg: 4 4-3

Roodenburg5 – Leiden: 4 3-1

Roodenburg 6- ARC: 15 2-1

RCL B3 - Roodenburg B1: 5-4

Voorschot.C3 - Roodenburg C1: 7-2

Roodenb D1 - ASC D2: 3-1

Roodenb D2 - Kickers D4M: 4-0

Roodenb E1 - Lisse E4: 5-1

Foreholte F2 - Roodenburg F1: 4-2

SVC F1 - Roodenburg F2: 11-0

Rodenburg F3- Roodenburg F4: veel


Prijzen kleurwedstrijd uitgereikt

De E, F en mini F deden op het kerstontbijt mee met een kleurwedstrijd. Hans van Tongeren heeft zijn artistiek oog gericht op de prachtige tekeningen die door de jeugd zijn gemaakt. Nadir van de E- pupillen, Apiie van de F-pupillen en Ahmet van de mini F zijn uitgekozen als winnaar en ontvingen zaterdag een leuke speelgoedprijs voor hun prestatie.


E- en F-pupillen vormen spelersescorte

Spelers van Roodenburg F en E zijn deze zaterdag mee geweest naar de uitwedstrijd van het eerste zaterdag tegen Lyra. Op verzoek van de activiteitencommissie van Lyra gingen elf spelers mee. Na ontvangst in de Lier vormden zij samen met 11 spelers van Lyra de spelersescorte voor de spelers van onze zaterdag 1. Na deze happening kregen ze patat en limonade en waren zij supporter bij de wedstrijd. Een goed initiatief, want jeugd die naar het eerste elftal komt kijken, dat is veranderd in vergelijking met twintig jaar geleden. Misschien moet onze commissie een ploeg uitnodigen voor een thuiswedstrijd van ons eerste team?


Het voetbalgebeuren op zondag

Ik verwijs u voor de wedstrijden naar Team assist op de website. Er zitten rechtsonder 4 knoppen boven dit onderdeel. Klikt men op de knop links boven dan krijgt men alle thuiswedstrijden te zien voor de komende periode. Klikt men op linksonder dan treft u alle uitwedstrijden aan. Makkelijk voor leiders om het vervoer te regelen. Klikt men op rechtsboven, dan komt u daar de uitslagen van de Roodenburg teams tegen, mits dit is ingebracht in sportlink. Rechtsonder krijgt u dan algemeen voetbalnieuws. Voor de uitslagen van de zondag klikt u dus op Team assist.


Zaterdag 19 mei familiedag i.v.m. 85-jarig bestaan

Vooraankondiging

Op zaterdag 19 mei organiseert de jeugdactiviteitencommissie een familiedag voor iedereen. 's Morgens worden er spelletjes georganiseerd voor de jeugd van Roodenburg. 's Middags is er een grote barbecue. De deelname aan de barbecue kost € 5 per persoon. Daarvoor krijgt iedere deelnemer een vleesbon die recht geeft op 5 stukken vlees (gewoon of halal). Die kan men dan op het vuur roosteren. Deze dag moet een feestelijke afsluiting worden voor alle Roodenburgers en sympathisanten. Ouders, spelende leden, kinderen, nieuwe leden. Iedereen wordt verwacht. De kaarten voor de barbecue kunt u verkrijgen bij de leden van de commissie. Een poster zal worden geplaatst op de website


Programma aankomend weekend

Zaterdag 24 maart

Roodenburg –Haaglandia: 14.30 uur

Roodenburg 2 - Quick Boys 4: 12.00 uur

Roodenburg 4 - Kagia 3: 11.30 uur

UVS 2 - Roodenburg 5: 14.30 uur

Noordwijk 8 - Roodenburg 6: 14.30 uur

Rijnsb Boys C3 - Roodenburg C1: 13.00 uur

Roodenburg D1 - Warmunda d1: 10.00 uur

Oosterheem D2 - Roodenburg D2: 10.00 uur

Roodenburg E1 - RKAVV e 3: 9.30 uur

Koudekerk E2 - Roodenburg E2: 10.00 uur

Valken F1 - Roodenburg F1: 10.00 uur

Roodenburg F2 - Voorschoten F7: 9.30 uur

 

Zondag 25 maart

Van Nispen – Roodenburg: 14.30 uur

UDO 3 - roodenburg 2: 10.30 uur

Roodenburg 3 - UDO 5: 11.30 uur

Foreholte 6 - Roodenburg 4: 14.30 uur 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.