Roodenburg Actueel 2012 - nummer 10

In de jaren 70-80 was de zaterdag er om de boodschappen te doen en de zaterdag en de zondag waren de dagen dat er gevoetbald werd. Bij niet katholieke clubs begon men al op zondagmorgen om 10.00 uur, leden van katholieke clubs gingen eerst naar de kerk en mochten vanaf 12.00 uur tegen de bal trappen. De wedstrijden van de eerste elftallen begonnen op zondag om 14.00 uur of om 14.30 uur. Die wedstrijden werden door veel toeschouwers bezocht, iedereen was vrij en had niets te doen en gemiddeld kwamen er 400-800 toeschouwers naar Roodenburg 1 kijken.

 

De tijden zijn veranderd, een rustpunt voor iedereen na een week werken is verdwenen. De 24 uurs economie dendert voort, winkels zijn open, er wordt op zondag veel meer gewerkt en daardoor zijn er veel minder mensen op zondag vrij. Deze verandering heeft invloed op het bedrijven van teamsport. Het is veel moeilijker geworden om in het weekend 11 man te organiseren die een elftal willen vormen. Bij een selectieteam zal het nog lukken, bij een lager team moet je tegenwoordig een reserveleger hebben om de ploeg te kunnen formeren. De een moet werken, de ander zit in het buitenland, de derde moet op de kinderen passen omdat de vrouw werkt, en zo zijn er vele redenen te benoemen, dat men niet ieder weekend meer paraat kan zijn.

 

Een tweede factor die de teamsport bedreigt is de individualisering. Door onregelmatige werktijden, door het aanbod van sport via bedrijven, bepalen sporters zelf wanneer men gaat sporten en wil men steeds minder afhankelijk zijn van een ander. De fitnessbedrijven vieren hoogtijdagen, als individu kan je onderduiken in de massa die zijn conditie op peil houdt. En je hebt met niemand rekening te houden. Hetzelfde geldt voor Eredivisie live. Heel veel mensen sloten een abonnement af en zitten thuis te kijken. Van niemand last, biertje erbij, de benen op de tafel. Elkaar ontmoeten hoeft niet meer. Als je maar maandagmorgen kan meepraten over het eredivisiegebeuren.

 

En kijkend naar het huidige politieke klimaat, gaat het over het individu die zich moet ontwikkelen en zijn kansen moet grijpen. Een zaak ontbreekt. En dat is dat je het soms moet doen met anderen. En bij teamsport is het zo dat je het niet zonder de anderen kunt doen.

 

En hier wringt de schoen. De regering ziet de verenigingen als het sociale kapitaal van de maatschappij. Wanneer die aan het omvallen zijn, valt een van de belangrijkste peilers weg, waarbij mensen samen iets willen doen. En dat kun je niet afkopen met een dagje per jaar vrijwilligerswerk voor Nederland doen. Een vereniging moet elke dag in de lucht worden gehouden, net zoals een maatschappij.

 

Hoe moet je saamhorigheid om te voetballen dan organiseren?

 

Ik zie twee mogelijkheden. Wanneer je geen spelers bij elkaar kunt kopen, zal het veel meer afhangen van vriendschap en sfeer. Je zult op zoek moeten naar vriendenteams die het prettig vinden om op een uitstekende accommodatie te voetballen.

 

De andere oplossing is het kleiner maken van de groepen. Daarbij denk ik aan het 7 tegen 7 voetbal of aan het voetbal met nog kleinere groepen. De groepen bepalen zelf het tijdstip dat zij willen spelen en dit wordt dan door de club ingepland. Gebleken is dat oudere spelers niet meer zitten te wachten op de KNVB. De KNVB heeft de opdracht gekregen om ouderen meer aan het bewegen te krijgen, maar die zouden eens moeten denken aan de opzet daarvan per sportpark. Het aanstellen van een beweegfunctionaris lijkt mij veel meer kans van slagen te hebben, dan een competitie 7 tegen 7, waarbij men van hut naar her reist.

Ouderen willen met bekenden spelen, van hetzelfde niveau. Ze willen spelen zonder scheidsrechter. Bij FC Lisse gebeurt dit al en zijn er iedere zaterdagmiddag 100 man op die manier aan het voetballen.

 

Voor lagere seniorenteams heb ik voor de KNVB nog een tip. Schaf voor spelers vanaf de reserve 5e klasse en lager de spelerspas af. Denk je nu echt dat die uitsluitend om het kampioenschap spelen? Hangt er bij papa een oorkonde boven zijn bed, omdat hij kampioen is geworden van de 9e klasse A? Neen dus, voor veel oudere voetballers gaat het om vrienden te ontmoeten en staat gezondheid voorop.

 

Roodenburg krijgt straks een nieuw kunstgrasveld. Wil de club en de gemeente Leiden graag dat velen van dit nieuwe veld gebruik gaan maken, dan is er werk aan de winkel.


Deze week

Vrijdagavond was de sponsoravond van GHC en spreker en journalist Jaap Visser stelt dat Leiden gebaat is bij per buurt een club. Dus een club aan de Vliet, een aan de Mors, een aan de Kade, een in de Kikkerpolder en een in Leiden Noord. Ik introduceerde dit plan al tien jaar geleden. De buurtclub, maar dan groter, waardoor elke club in zijn eigen bestaan kan voorzien. Is dit gerealiseerd, dan kan de gemeente Leiden investeren in het opleiden van goede bestuurders. Is dat geen baan van de toekomst, het managen van een voetbalclub?

 

Maandag waren mensen van de archiefcommissie bezig. De commissie heeft nu een echte werkkamer gekregen, waar men rustig onderzoek kan doen.

 

Dinsdagmiddag waren niet alle opa's aanwezig. Stakend onderwijspersoneel zorgt er voor dat er op de kleinkinderen moet worden gepast.

 

Afgelopen dinsdag hebben we een themamiddag bedacht. Amerika met oude hits uit de jaren 50 en prijzen met een typisch Amerikaans tintje. Tijdens het kaarten hoorde ik geneurie. De muziek klonk voor de meesten als bekend in de oren.

 

Woensdag regende het doorlopend. De Mini F hadden als warming up leren tafelvoetballen in het jeugdhonk. In de stromende regen gingen ze daarna toch naar buiten en speelden de bikkels gedurende een half uur een partij.

 

Donderdag werden er verschillende formulieren voor de reünie rondgebracht. Zuidwest en Zoeterwoude Rijndijk werden voorzien.

 

Donderdagmiddag was het opbouwspel van de E-pupillen het thema tijdens de training. Hoe breder het veld wordt gehouden bij balbezit, des te moeilijker zijn de aanvallers te verdedigen, is het motto van deze training.

 

Zaterdagmiddag was Appie Zoulali de 2ee pupil van de week. Hij leek wel de mascotte van de zaterdag want de zaterdag won met 2-1. Voorzien van een broodje, een oorkonde en een fraaie bal met de tekst pupil van de week, zag ik aan zijn glunderend ogen dat Appie de dag van zijn leven beleefde.


Het voetbalgebeuren

Vanaf 9.00 uur was er veel kindergeluid op Noord en waren alle velden bezet. De C1 stond voor de rust al met 3-0 achter en in de tweede helft werd het 3-1. De F2 had genoeg personeel aan boord en daardoor moest er veelvuldig worden gewisseld. De ouders van de tegenpartij vonden dit maar niets, want hun ploeg kwam niet in het ritme, maar daar hebben wij geen boodschap aan, want ieder kind heeft recht op een aantal speelminuten.

 

De E2 heeft wel getraind op combineren, maar deze zaterdagmorgen kwam het nog niet helemaal uit. De bal het werk laten doen ging makkelijker dan heel veel acties.

 

De F1 speeldetegen het sterke GHC F1. Vlak voor rust werd het 0-1 en uiteindelijk was de eindstand 0-3 in het voordeel van de ploeg van trainer Henk Buyn. Volgend jaar zal dezelfde Henk trainer zijn bij de zaterdagafdeling.

 

De F3 moest het opnemen tegen tweedejaars F-pupillen. Die schoten de bal wat harder en verder dan de mini F van Roodenburg.

 

De E1 had in Valken E2 een geduchte tegenstander. De punten gingen echter mee naar Leiden.

 

Op het veld werd er ook nog getraind door een groep mini F en kon je stellen dat het gezellig druk was.

 

De zaterdag 1 had het moeilijk tegen HVC 10, dat met de bus uit Hoek van Holland was gekomen. Dit keer viel het dubbeltje naar de goede kant en wist Wesley Lancel van afstand de keeper van HVC 10 te verrassen in de korte hoek. Zaterdag 2, 4 en 5 wonnen eveneens hun partij met 1-0. Extra aandacht voor het vierde in de Actueel, want ze zijn nog volop in de race voor het kampioenschap.

 

De D2 kreeg de complimenten van de tegenstander Voorschoten voor hun sportieve spel.

 

Uitslagen zaterdag 10 maart

Roodenburg - HVC 21: 2-1

Roodenburg 2 - Hazerswoudes B2: 1-0

Roodenburg 4 - Leiden 5: 1-0

Lisse 5 - Roodenburg 5: 0-4

Rijnvogels 9 - Roodenburg 6: 4-4

Roodenburg B1 - Voorschoten B2: 5-2

Roodenburg C1 - UDO C1: 1-3

Kagia D1 - Roodenburg D1: 0-1

Voorschoten D12M - Roodenburg D2: 0-4

Valken E2 - Roodenburg E1: 4-6

Roodenburg E2 - Bernardus E3: 3--3

Roodenburg F1 - GHC F1: 0-3

Roodenburg F2 - RCL F5: 0-3

Roodenburg F3 - Quick Boys F 7: 0-16


Het voetbalgebeuren op zondag

Het derde zondagteam is naar mijn mening te hoog ingedeeld. De leeftijd van diverse heren gaat nu meetellen en misschien is het verstandig om volgend jaar wat lager te gaan spelen.

 

Het vierde team speelde ook thuis en dit keer sprak men van een gestolen punt. Het was Mark Koning die een penalty mocht verzilveren, waardoor de stand 1-1 werd.

 

Zondag 2 miste ervaring en verloor van Rijnland 2.

 

Zondag 1 heeft inmiddels een behoorlijk gevulde ziekenboeg en liet de punten achter in de Mors.

 

Uitslagen zondag 11 maart

Docos – Roodenburg: 2-0

Rijnland 2 - Roodenburg: 2 4-1

Roodenburg 3 – Teyllingen: 4 1-2

Roodenburg 4 - Alphen 5: 1-1


Stand aangemelde reunisten voor reunie zaterdagavond 2 juni

Deze week ontvingen wij wederom 14 aanmeldingen en is de teller van 84 gekomen op 98. De avond is bedoeld voor (oud-)leden van 35 jaar en ouder. Aanmeldingsformulieren hangen aan het prikbord in het clubgebouw of kan men downloaden via de homepage van de website. Sommigen hebben moeite met het downloaden. Stuur in dat geval een e-mailbericht met naam, adres, woonplaats en geboortedatum naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Roodenburg 85 jaar (16)

Wij hebben Lia Budding bereid gevonden om een verhaal te schrijven over 25 jaar Weekenders. Het begon allemaal in 1981 toen een veertigtal Roodenburgers per touringcar op weg ging naar een vakantiepark. Ruud Wiggers was de grote animator. Het was de grote wens van Ruud om Roodenburgers te binden. Veel van die Roodenburgers waren actief als vrijwilliger en door met ze een weekend weg te gaan, werd de onderlinge band alleen maar verstevigd. Het sloeg direct aan en besloten werd om dit te herhalen. De groep veranderde wel in de loop van de jaren. Echtparen, waarvan man of vrouw actief was bij Roodenburg gingen ieder jaar vanuit Roodenburg een weekend weg. Daardoor kregen zij de naam "De Weekenders". Voor het jaarlijks uitje werd het hele jaar gespaard.

 

Ruud kreeg bij de organisatie steun van een aantal dames. Ik denk aan Saar Barends, Lia en Greet Budding, Trudy Ooijendijk. De vrouwen vormen nog steeds een hechte vriendinnengroep. In goede en slechte tijden kan men op elkaar rekenen en de groep gaat nog regelmatig lunchen.

 

In het verhaal krijgt u allerlei foto's te zien van optredens die de groep heeft uitgevoerd op steeds een andere locatie. De ene keer zat men in de botsautootjes, de andere keer in het klooster.

 

De weekenders vormden in de 25 jaar een fundament voor het clubleven. De mannen en vrouwen waren actief als gastvrouw, kantinemedewerkster en de mannen hebben vele vrijwilligerstaken vervuld.

 

Naast deze groep weekenders is er nog een tweede groep opgericht. We noemden ze de "Jonge Weekenders". Een groep echtparen met o.a. Peter Slingerland, Maarten van Kooperen, Cees Montagne. Deze groep ging net als de oude weekenders ieder jaar een lang weekend weg. De jonge weekenders hielden het 15 jaar vol en voor raad gingen ze naar de ouderen. Op die manier werd de accommodatie van de een het andere jaar overgenomen door de ander.

 

De weekenders hebben gezorgd voor vele vriendschappen en dit zo schrijvende ziet men hoe belangrijk dergelijke groepen zijn voor het individu en de club. Ik wens u veel lees - en kijkplezier toe en dank Lia voor haar bijdrage, waar ze bijna een week voor in touw is geweest met "schoon schrijven".


Programma aankomend weekend

Zaterdag 17 maart

Lyra – Roodenburg: 14.30 uur

RCL 3 – Roodenburg: 2 13.45 uur

Roodenburg 3 – Voorschoten: 6 12.00 uur

RCL 6 - Roodenburg 4: 13.45 uur

Roodenburg5 - Leiden 4: 12.00 uur

Roodenburg 6- ARC 15: 14.00 uur

RCL B3 - Roodenburg B1: 11.30 uur

Voorschoten C3 – Roodenburg: C1 11.00 uur

Roodenb D1 - ASC D2: 10.00 uur

Roodenb D2 - Kickers D4M: 10.00 uur

Roodenb E1 - Lisse E4: 10.30 uur

Alph. boysE5 - roodenburg E2: 10.30 uur

Foreholte F2 - Roodenburg F1: 10.00 uur

SVC F1 - Roodenburg F2: 9.00 uur

 

Zondag 18 maart

Lugdunum 5 - Roodenburg 3: 10.30 uur

SJC 7 - Roodenburg 4: 14.00 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.