Roodenburg Actueel 2012 - nummer 9

In een wijk als Leiden Noord is er niet zo'n sociale samenhang als in bijvoorbeeld de dorpen om Leiden heen. Dan bedoel ik niet de slaapgemeenten, maar de dorpen die wat verder van de stad liggen. Die gemeenten waar de toeschouwers nog roepen “daar zijn die Leienaars”. In de slaapgemeenten heb je grote clubs die verzekerd zijn van voldoende aanwas van leden. De clubs behoeven zich niet extra in te spannen om leden binnen te halen. Veel jeugd en relatief weinig seniorenteams zijn de kenmerken en vaak is de betrokkenheid met zo'n club gering. De betrokkenheid begint met het lid worden, commissielid of leider zijn is als men tijd heeft geen probleem, maar wordt het lidmaatschap beëindigd, dan wordt in de meeste gevallen de band met de club verbroken.

 

Een club als Roodenburg moet het hebben van passie en met passie bedoel ik de gedrevenheid van de leden met de gang van zaken om de club. Negatief gedrag slaat door op de hele club, maar is er wat te vieren, dan wil iedereen er eveneens bij zijn.

 

In dit jaar hebben we zeker te maken met tegenwind en om de wind weer in de zeilen te krijgen is er extra energie nodig.

 

Heel veel hangt af van het organiseren van passie. Mensen zijn vaak gedreven om iets te doen voor een club, maar dat moet dan passen in het beleid dat van te voren door de club is vastgesteld. Momenteel wordt er gewerkt aan nadere contouren van de jeugdafdeling. Een goed initiatief, waarbij combifunctionarissen, hoofd en jeugdbestuur betrokken zijn. Alle geledingen van een club denken mee en dan wordt het fundament straks veel sterker.

 

Die passie moet ertoe leiden dat Roodenburg op een aantal punten straks beter is dan andere clubs, waardoor die leden voor Roodenburg kiezen. Om die stappen te zetten zal of moet er straks worden gewerkt op diverse fronten.

 

Ik kan u schrijven dat het sportpark flink op de schop gaat als onderdeel van de Tuin van Noord. Hierdoor wordt het weer aantrekkelijker om daar te sporten of te ontmoeten.

 

Afgelopen zaterdag zijn er mensen begonnen met nadenken over het gebruik en de inrichting van het jeugdhonk. Jarenlange ervaring heeft opgeleverd hoe je een dergelijke ruimte moet gebruiken. Jeugd die bij Roodenburg gaat voetballen, heeft straks de mogelijkheid van een derde helft, terwijl bij andere clubs de kinderen naar huis keren.

 

Ik kan mij voorstellen dat senioren ook nadenken over binding en organisatie van hun afdeling. Wat is er nodig om senioren te verleiden om bij de club te gaan spelen, zonder dat er een geldbuidel wordt open getrokken?

 

En datzelfde geldt voor meer commissies. Hoe kunnen we nog beter voor de dag komen en straalt ons werk af op de totale vereniging.

 

De club staat dus weer een uitdaging te wachten en misschien komt er nieuw talent uit een onverwachte hoek. Dan doel ik op de komst van veel reünisten in juni.


Nieuwe trainers zaterdagafdeling

Het bestuur heeft voor het seizoen 2012/2013 Patrick Heijmans, Henk Buyn en Nourdin Essaoui aangesteld als trainers van de zaterdagselectie. Alle drie de trainers hebben blauwzwart bloed door de aderen lopen. Henk en Patrick hebben de hele Roodenburg jeugdtijd doorlopen als speler en een aantal jaren in de selectie gespeeld. Nourdin kwam als B-junior van Leidse Boys en is daarna nooit meer weggeweest. Zij nemen het roer over van Patrick Kamperveen die dit jaar heel veel energie heeft gestopt in de organisatie rondom het voetbalgebeuren voor de club.


Ziekenboeg

Skiën is een gevaarlijk spelletje. De achterblijvers zijn hier via de pers nadrukkelijk op gewezen. Ramon Barends, lid van onze sponsorcommissie, heeft een ernstige val gemaakt en heeft diverse breuken. Langs deze weg wensen wij hem een voorspoedig herstel toe.


Roodenburg beter bereikbaar per openbaar vervoer

Deze week is er een bushalte geplaatst op de ventweg langs de Willem de Zwijgerlaan. De halte ligt precies voor de ingang van het verpleeghuis Overrhijn. Bussen komende uit de richting Leiderdorp gaan voor de tunnel de ventweg op en na de tunnel weer de Willem de Zwijgerlaan op. Het betekent dat mensen die gebruik maken van de lijnen 48-49 en 249 bij Roodenburg voor de deur uitstappen en maar 100 meter behoeven te lopen. Lijn 48 start vanaf Hubrechtplein in Leiderdorp naar Voorschoten. Lijn 49 start vanaf het Rijnland ziekenhuis te Leiderdorp naar Voorschoten. Lijn 249 gaat van Alphen a/d Rijn via Woubrugge en Hoogmade naar Leiden CS.


Deze week

De E1 speelde maandagavond voor de beker tegen Foreholte E2. Het was een wedstrijd voor de 4e ronde van de beker. Foreholte was duidelijk een maatje te groot en daarmee kwam er een einde aan het bekeravontuur van deze groep.

 

Dinsdagmiddag werd er tijdens het klaverjassen/sjoelen muziek getest die gebruikt kan worden tijdens de reünie.

 

Woensdagmiddag was het "berenmiddag" op Noord. Onze stagiair Casper en trainer Ronald speelden een rollenspel als "beer". De kinderen speelden mee en na een paar slappe weken waren er 20 kinderen in de weer.

 

Donderdagmiddag legde trainer Soufian Zoulali de training van de E-pupillen regelmatig stil om situaties uit te leggen. Een trainer die een keer verliest, ziet veel meer dat verbeterd kan worden dan een trainer die altijd maar wint. Die kan gemakkelijk in slaap worden gesust, want "ze kunnen al alles".

 

Donderdagavond werden de eerste reünieformulieren uitgereikt aan degenen die komen trainen en de leeftijd van 35 jaar hebben bereikt. Een van de reacties die ik kreeg was dat de vader van Cees Trouwee nog begonnen is als voetballer van V.O.G en daarna leider is geweest. Cees heeft nog foto's en misschien treft u een verslag straks aan op de website.

 

Vrijdagmiddag kwam er bericht binnen van de KNVB dat alle teams van SVLY uit de competitie zijn gehaald. Vorig jaar zat SVLY nog bij ons zondagteam en bleek over een "te sterk eerste elftal" te beschikken voor de vierde klasse. Een jaar later wordt de stekker er uitgetrokken vanwege de vele schulden.

 

Vrijdagavond waren er in de vooravond veel kinderen van 10-12 jaar op het sportpark. Ze hadden voorbereidende trainingen om te komen tot een team dat gaat mee doen aan de Danone Nationscup.


Entreeheffing bij wedstrijden zaterdag 1

Vanaf volgende week zal het loket weer worden bemand bij thuiswedstrijden van de zaterdag 1. Vanaf dit moment wordt er weer entree geheven. Leden van Roodenburg hebben alleen recht op vrije toegang voor deze wedstrijd, wanneer zij hun lidmaatschapskaart kunnen tonen. Neem je kaart dus mee als je naar het eerst wilt. Leden van de jeugdactiviteiten commissie staan aan het hek en de opbrengst van de entree is bestemd voor de jeugdafdeling.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

Op zaterdagmorgen was het om negen uur al druk op het sportpark. Teams die uit gingen spelen vertrokken en de eerste wedstrijden vingen om 9.30 uur aan.

 

De F1 speelde tegen koploper UDO F1, waar een paar leuke talenten inliepen. Roodenburg verloor met 9-1, maar het was leerzaam voor de trainers, want ze konden nu zien hoe de kinderen hun verdedigende taak oppakken.

 

De E2 won met dubbele cijfers in een wedstrijd die heen en weer ging.

 

De E1 zinde op revanche na de nederlaag bij Voorschoten. In die wedstrijd tegen hun oude trainer Xander stonden ze voor, maar door teveel eigen acties werd destijds verloren. Nu liet men er geen gras over groeien en knapte men de tegenstander op met 5-0.

 

De D2 liep in de tweede helft uit tegen MMO.

 

De mini F speelde als mini F tegen de mini F van FC Lisse. In de eerste helft was de stand 2-1 voor Roodenburg, in de tweede helft liep het team verder uit naar 7-1. De mini F speelde op een half veld, ter voorbereiding van de wedstrijden straks in de F. Ze waren met zijn tienen. Om half tien was het andere deel van de mini F al aan het trainen onder leiding van Judith en Ronald. Er werden niet veel kinderen verwacht, maar toen de training 10 minuten bezig was, stonden er 13 jongens en meisjes op het veld.

 

De C1 was op donderdagavond al bezig met aartsrivaal Lugdunum C1. Net als in de thuiswedstrijd trok Roodenburg C1 aan het langste eind en won met 0-2 in de Kikkerpolder.

 

De D1 moest tegen het sterke Foreholte D3. Roodenburg verliest regelmatig wedstrijdjes, maar tegen Foreholte werden de drie punten wel binnengehaald. Door een doelpunt van Issam Hussein, een vrije trap onderkant lat, gingen de punten mee naar Leiden.

 

Tot slot had Guy een training voor de F2 ingelast. Woensdag was er verteld dat men op zaterdag rust had, donderdag ging er een e-mailbericht uit dat er toch een activiteit was. Jammer was het dat niet alle ouders hun e-mail hadden gecheckt, maar met een aantal spelers van F1 erbij, kon er toch door een leuk groepje worden getraind.

 

Resumerend dat zo'n 110 Roodenburg kinderen een leuke zaterdag hebben beleefd.

 

De zaterdag 1 had niet veel te vertellen tegen DUNO uit. Met een 6-0 nederlaag keerde men terug naar Leiden. Ook zaterdag 2 kwam niet tot scoren.

 

Zaterdag 4, 5 en 6 wonnen hun wedstrijd, waarbij ik kan melden dat bepaalde teams nog volop kampioensaspiraties hebben.

 

Uitslagen 3 maart

DUNO - Roodenburg: 6-0

Voorschoten 4 - Roodenburg 2: 1-0

Quick Boys 10 - Roodenburg 4: 3-6

Roodenburg 5 - Lisse 4: 3-2

Roodenburg 6 - Voorschoten 9: 10-2

Blauw Zwart B2 - Roodenburg B1: 2-1

Lugdunum C1 - Roodenburg C1: 0-2

Foreholte D3 - Roodenburg D1: 0-1

Roodenburg D2 - MMO D1 g: 6-3

Roodenburg E1 - Voorschoten E4: 5-0

Roodenburg E2 - Alkmania E3: 11-6

Roodenburg F1 - UDO f1: 1-9

Roodenburg F3 - Lisse F14: 7-1


Het voetbalgebeuren op zondag

Het eerste elftal kwam twee keer voor, maar moest vlak voor tijd toch capituleren. Zondag 2 maakte er een doelpuntfestival van, het werd 6-5.

 

Zondag 3 ontmoette een sterke tegenstander en zondag 4 was erg behulpzaam. Met de rust stond zondag 4 nog met 1-0 voor, in de tweede helft was het jonge DOSR aan de winnende hand en dat kwam door Roodenburgers. Er werd al een link gelegd tussen de Chinese maffia en de uitslag, want Johan van de Bogaard scoorde een hattrick in eigen doel en onze penningmeester Ronald van Weerlee nam ook nog een eigen doelpunt voor zijn rekening. Na afloop werd er daarom in de kleedkamer gezongen. Oh Jo, Oh Jo, hij geeft er drie cadeau.

 

Uitslagen zondag 4 maart

Roodenburg - Altior: 2-3

Roodenburg 2 - Foreholte 3: 6-5

Warmunda 3 - Roodenburg 3: 5-0

DOSR 8 - Roodenburg 4: 5-1


Roodenburg 85 jaar (15)

De uitnodigingsbrief is geschreven en veel leden worden nu pas geconfronteerd met het feit dat de club 85 jaar bestaat. Dit zal betekenen dat er de komende weken meer views op de website en reacties zijn te verwachten.

 

Het aantal aangemelde reünisten is deze week verder toegenomen van 64 naar 84.

 

Dit keer weer een aantal foto's uit het plakboek van Michiel Hugens. Bij Roodenburg zijn heel veel (jeugd-)trainers actief die in de jeugd zelf hebben gespeeld. Zij kennen de clubtraditie en weten hoe er wordt gevoetbald en getraind.

 

Roodenburg moet het al door de jaren heen niet hebben van trainers die komen aanwaaien. Het liefst leiden we ze dus zelf op.

 

Anno 2012 zijn er weer jonge trainers die bereid zijn om de jeugd wat bij te brengen. En zij ontwikkelen verder zichzelf.

 

Michiel Hugens is zo'n jonge trainer die van het trainen zijn beroep heeft gemaakt. In 1993 nam hij samen met zijn vriend Nourdin als jonge senior een jeugdteam onderhanden. Hij deed ervaring op die hij kon gebruiken voor zijn huidige baan. "Chiel" is namelijk gymnastiekleraar geworden op het Rijnlands Lyceum. En Nourdin (inmiddels wat minder slank dan op de foto) volgt momenteel de KNVB trainerscursus en is als trainer nog steeds actief bij de club.

 

Het geeft maar weer eens aan dat beiden hun talenten hebben kunnen ontwikkelen via de club. En dit feit mag best wel eens geschreven worden voor toekomstig talent dat zich bij Roodenburg wil bekwamen in het trainersvak.

 

Het lijkt erop dat het plakboek van John Soudan wordt uitgebreid. Deze week ontvingen we een aantal foto's van de viering van kampioenschap van B2 op het veld en in de kleedkamer.

 

Aanmelden kan nu ook in de kantine

Op het prikbord hangt sinds zaterdag de lijst met de namen van de aangemelde reünisten. Op zaterdagmorgen waren er 80 deelnemers. Naast het prikbord hangt nu een aanmeldingsformulier. Behoort men tot de doelgroep (oud-)leden van 35 jaar en ouder en wil men deelnemen, vul dan het formulier in en doe die in de brievenbus aan de voorzijde van het gebouw. Op die manier komt het formulier snel bij de administratie terecht.


Programma aankomend weekend

Zaterdag 10 maart

Roodenburg - HVC 21: 14.30 uur

Roodenburg 2 - Hazerswoudes B2: 12.00 uur

Roodenburg 4 - Leiden 5: 11.30 uur

Lisse 5 - Roodenburg 5: 15.00 uur

Rijnvogels 9 - Roodenburg 6: 16.15 uur

Roodenburg B1 - Voorschoten B2: 14.30 uur

Roodenburg C1 - UDO C1: 10.00 uur

Kagia D1 - Roodenburg D1: 8.45 uur

Voorschoten D12M - Roodenburg D2: 12.00 uur

Valken E2 - Roodenburg E1: 10.00 uur

Roodenburg E2 - Bernardus E3: 9.30 uur

Roodenburg F1 - GHC F1: 10.30 uur

Roodenburg F2 - RCL F5: 9.30 uur

 

Zondag 11 maart

DOCOS - Roodenburg: 14.30 uur

Rijnland 2 - Roodenburg 2: 10.30 uur

Roodenburg 3 - Teyllingen 4: 11.30 uur

Roodenburg 4 - Alphen 5: 12.00 uur


Jeugdhonk opgeruimd en ingericht

De witte tornado is zaterdagmorgen door het jeugdhonk gegaan. De groep enthousiaste ouders van de F-pupillen, versterkt door jeugdbestuurslid Johan van Tongeren en leider van de E2 Omar Tabibi, hebben het jeugdhonk onder handen genomen. Er is schoongemaakt, opnieuw ingedeeld en opgeruimd. In de middag ben ik even gaan kijken en constateerde dat de ruimte functioneel is ingericht. Het lijkt wel een tafelvoetbaltoernooistadion met 3 voetbalbakken op rij naast elkaar. Maar er zijn ook kleine tafelvoetbalbakken, laat ik zeggen dat dit de bijvelden zijn. Er kan worden gedart, de tafels zijn zo ingericht dat men daar aan kan eten, maar dat er ook gezelschapsspelen kunnen worden gedaan. Wil je een wedstrijdbespreking doen, dan is het een kwestie van drie rijen van 5 stoelen neerzetten. Leesvoer ontbreekt evenmin, want er is een stelling met Donald Ducks en wie er nog oude voetbalinternationals heeft, mag die afgeven aan het jeugdbestuur. Tot slot is er een speelhoek voor de allerjongsten met o.a. lego. Belangrijk is nu dat wanneer het jeugdhonk gebruikt wordt er steeds begeleiding bij is en dat het na afloop schoon wordt achtergelaten. In de volgende Roodenburg Actueel publiceren we de regels van het gebruik van het jeugdhonk. 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.