Roodenburg Actueel 2012 - nummer 8

Roodenburg was de voetbalclub van Leiden Noord. De bijnaam was de Kooiclub en dat had te maken met de ligging van de club en de leden die er speelden. Veel leden waren afkomstig uit de Kooi. De Merenwijk bestond pas later.

 

Een voetbalclub in die tijd begon doordeweeks pas te leven na 17.00 uur. Dan begonnen de jeugdtrainingen die vaak werden verzorgd door vaders of oud-spelers van de club. Zij werkten de hele dag en moesten zich haasten om op tijd op het trainingsveld te staan. Vrijwilligers die na afloop als dank werden getrakteerd op een kop koffie. In die tijd waren er voldoende vrijwilligers om het clubhuis open te houden. Iedere avond was het clubgebouw open, het was een vanzelfsprekendheid.

 

De eerste taak die een voetbalclub had was dus verzorgen van training en geven van instructie. Op dat gebied hield Roodenburg de vinger aan de pols, want er werden veel trainers intern opgeleid en voorzien van oefenstof en trainingsschema's.

 

Werd er doordeweeks getraind, in het weekend moesten er wedstrijden worden georganiseerd. Bij de jeugdafdeling zorgde de jeugdcommissie voor de planning van de wedstrijden (veldindeling, kleedkamerindeling, ontvangst tegenstander, ontvangst en het aanstellen van scheidsrechters, controle op het vervoer naar uitwedstrijden). Bij de senioren, die toen nog uitsluitend op zondag speelden, was dit de taak van de elftalcommissie.

 

De derde taak was het realiseren en onderhouden van de accommodatie en sportvoorzieningen. Clubs hadden veel leden in het bestand met "handige handjes" en als er iets stuk was, werd er eerst een beroep gedaan op de leden. Nieuwbouw of aanbouw, het werd allemaal gedaan door de leden. Het groter maken van de kantine en het plaatsen van het scorebord zijn nog de stille getuigen van de dadendrang van onze leden. Door samen zaken op te pakken was er in die tijd sprake van grote saamhorigheid en passie voor de club.

 

Waren de leden binnenboord, dan moesten ze ook nog in de juiste teams worden geplaatst. In de jaren zeventig kwamen de eerste betaalde jeugdtrainers in dienst en die bepaalden dan samen met het jeugdbestuur wie er in de A1 kwam en wie in de A3 en dat gold voor alle leeftijdsgroepen. En men begon pas te voetballen als men 10 jaar was. Bij de senioren bepaalde de hoofdtrainer in samenspraak met de leiders wie er in 1 en 2 werden opgesteld. De elftalcommissie was verantwoordelijk voor de elftallen 3 t/m 12.

 

De laatste taak was de reglementering en regulering van de wedstrijdsprot. Het invullen van de wedstrijdformulieren, het doorgeven van uit het veld gestuurde spelers en het bezoeken van de strafcommissie waren taken van de beide commissies. Aan het eind van het weekend moesten die formulieren naar het afdelingsbureau worden gebracht.

 

Dit zo schrijvende was een club vooral bezig met alles wat nodig was om een wedstrijd te kunnen spelen.

 

Maar de club was er niet alleen voor de actieve leden. Ieder weekend bezocht een grote supportersschare de wedstrijden. Om de supporters te binden was er om de twee weken een klaverjas- en sjoelavond en kon er op zondagmiddag bij afgelasting gejokerd worden.

 

Het organiseren van een club was in handen van vooraanstaande burgers en heel veel zaken moesten de leden zelf doen, zoals hierboven werd beschreven.

 

In de loop van de jaren zag je steeds meer bemoeienis van sportbonden en overheid op het verenigingsgebeuren. De clubs werden aan banden gelegd. Er moesten statuten komen, tuchtregels. een EHBO-kist. De overheid kwam met regels over sociale hygiëne, brandveiligheid, sluitingstijden, enz.

 

Een toenmalige voetbalclub maakte al vroeg deel uit van de opkomende civil society. Het maatschappelijk domein, waar niet de staatsoverheid of het bedrijfsleven, maar de leden en de burgers zelf de scepter zwaaiden. Een in organisatorisch opzicht gemengd gezelschap, bestaande uit burgers, die zichzelf verenigden rondom een gemeenschappelijk doel, namelijk voetballen in Leiden Noord.

 

Zo zou ik Roodenburg 25 jaar geleden willen kenmerken.

 

Wordt vervolgd.


Deze week

Er is deze week hard gewerkt aan de accommodatie. Het dak van de zittribune wordt onder handen genomen.

 

Dinsdag was het druk op Noord. Het was voorjaarsvakantie en veel oudere jeugd was op het kunstgrasveld te vinden.

 

In het clubgebouw mocht ik weer een record bijschrijven van het aantal deelnemers aan het klaverjassen en sjoelen. Dit keer waren we met 31 deelnemers. Ondertussen was Arnold Barends buiten aan het meten en nam Lau Zitman een interview af. Het wordt een bijzonder verhaal dat wordt vastgelegd voor het nageslacht. Het gaat over de toneelclub.

 

Dinsdagmiddag wer het veld gerold en dat betekende dat de hal uit de grond was en de velden weer beschikbaar.

 

Op woensdagmorgen stond er een tekening van het nieuwe Kooiplein in het Leidsch Dagblad. Het wijkcomité heeft nog een paar bezwaren. Als ik de tekening goed lees, komt er een hoge flat direct achter het clubgebouw. Na Noorderlicht weer een gebouw dat zorgt voor schaduw i.p.v. een zonnetje. Ik vraag mij af of het Sportbedrijf betrokken is in het plannen van gebouwen in de buurt van een sportpark.

 

Woensdagavond was er flitslicht waarneembaar bij de training van de D-junioren. Het was een fotoreportage voor woningbouwvereniging Portaal. De spelers waren enthousiast en vroegen aan de fotograaf om op een zaterdag foto's te komen schieten.

 

Donderdagmiddag waren onze E-pupillen bezig met stopschijnbewegingen en daarna volgde het MESSISPEL. We waren op zoek naar de superdribbelaar.

 

Vrijdagmiddag waren de eerste trainingen voor de Danonecup. Nadat het team twee jaar geleden in Zuid-Afrika is geweest, wil iedereen graag mee doen. Spelers van 10-12 jaar kunnen meedoen en omdat de deelname veel groter is dan andere jaren, werd er deze vrijdag getraind bij FC Boshuizen, VV Leiden en LV Roodenburg.

 

Op zaterdag speelde de mini F als F3 een eerste wedstrijd op een half veld tegen Katwijk F10. Een verslag treft men onderaan de Actueel aan.


Het voetbalgebeuren in het weekend

Een zonnetje erbij en een wedstrijd die om 10.30 uur begon. Prime time voor de ouders. Je kon even wat langer blijven liggen voordat het voetballen begint. Het voordeel van een kleinere club.

 

Een E-combinatie oefende tegen Katwijk E5. De F1 tegen UVS F3 dat bestond uit eerstejaars. Bert Jansen trainde deze groep en dan weet je dat het wel snor zit. Voorzien van een beetje Roodenburg oefenstof hielden ze zich kranig, maar toch west Roodenburg met 1-0 te winnen.

 

De Mini F speelde voor het eerst tegen een tegenstander van buiten de stad. Ze speelden op een half veld en het leken wel witte tornado's. Hun eerste wedstrijd sloten ze winnend af. Ze winnen met 4-0. Dave Neuteboom maakte foto's

.

De D2 kwam met dubbele cijfers naar huis. Ze wonnen met 0-11 in Zoetermeer van DWO.

 

De zaterdag 1 speelde verdienstelijk gelijk in Maasland. De tegenstander kwam met 10 man te staan en toch met 1-0 voor. Pas in de allerlaatste minuut scoorde Roodenburg de verdiende gelijkmaker.

 

De zondag maakte het Stompwijk zeer lastig: 2-0 voor, 3-2 voor, daarna 4-6. Een speler van Roodenburg ging op de tenen staan van een speler van Stompwijk. Een rode kaart. De scheidsrechter staakte de wedstrijd omdat de spelers van Stompwijk volgens hem zich bedreigd voelen. De beide trainers gingen naar hem toe en wilden doorspelen. Einde verhaal. De zondagafdeling is opgericht om voor de jeugd als voorbeeld te dienen voor Leiden Noord. Hoe nu verder? Is het voetbal de werkelijke graadmeter van de leefbaarheid van de wijk?

 

Uitslagen zaterdag 25 februari

MVV 1927 - Roodenburg: 1-1

Quick Boys 9 - Roodenburg 5: 2-7

ARC 15 - Roodenburg 6: 3-5

Blauw Zwart C2 - Roodenburg C1: 13-1

Van Nispen D1 - Roodenburg D1: 1-0

DWO D 8M - Roodenburg D2: 0-11

Roodenburg E2 - Katwijk E5: 9-1

Roodenburg F1 - UVS F3: 1-0

Roodenburg f3 - Katwijk F10: 4-0

 

Uitslag zondag 26 februari

Roodenburg - Stompwijk: 4-6 gestaakt


Teamassist geplaatst op de website

Veel leden hebben een wachtwoord aangevraagd voor www.voetbal.nl. Daarmee kunnen ze informatie bekijken over jeugdvoetbal, scheidsrechters , trainers en bestuurders. De meeste leden hebben echter oog tegen wie ze volgende week moeten spelen.

 

Vanaf heden behoeft men daarvoor niet meer naar www.voetbal.nl, maar kan men rechtstreeks naar de homepage van onze website www.lvroodenburg.nl. Daar treft men Team assist aan. Team assist bestaat uit 4 kolommen. De eerste kolom is voor de thuiswedstrijden gedurende een periode, de tweede kolom is voor de uitwedstrijden, de derde kolom voor de uitslagen en de vierde kolom voor voetbalnieuws. Heel handig, want je weet nu eerder hoe Roodenburgteams hebben gespeeld. Verder top voor onze leiders en ouders bij het regelen van het vervoer naar uitwedstrijden. Men kan nu een paar weken vooruit het vervoer plannen.


Roodenburg 85 jaar (14)

Bij het begin van het verhaal schreef ik dat een voetbalclub vroeger zich vooral bezig hield met het voetballen. Maar door het voetbal wordt een club een ontmoetingsplaats. En tijdens die ontmoetingen ontstaan er nieuwe plannen. Laten we dit doen of laten we dat doen.

 

In 1952 is er zo'n idee geboren en dat was ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan. Op de feestavond werd er eerst een toneelstuk opgevoerd door een aantal Roodenburgers en na de voorstelling was er dan een bal.

 

Lau Zitman heeft in het archief heel veel gevonden over de toneelclub, want de voorstelling was een van de hoogtepunten van het seizoen.

 

In de oude doos op de website treft u een overzicht aan van alle blijspelen die in de loop van de jaren zijn uitgevoerd. Er zijn foto's bijgeplaatst van acteurs en actrices en de souffleur ontbreekt evenmin. Een interview met Joop Verver, een van de drijvende krachten achter het toneelgebeuren treft u aan bij het slot van dit verhaal. Een verhaal met een historische waarde voor de club.

 

Verder mijmer ik en vraag mij af of we bij het 90-jarig bestaan weer niet een voorstelling moeten doen. Een blijspel en wat zal dan de titel zijn? Ik ben er uit: Ali over de vloer, een klucht in 3 bedrijven.

 

Wie gaat het schrijven en opvoeren is dan mijn volgende probleem. Misschien zijn er Roodenburgers die dit plan gaan uitwerken en uitvoeren?


Reunisten opgelet

Volgende week gaan we beginnen aan het aanschrijven van reünisten. Veel (oud-)leden krijgen wekelijks de Roodenburg Actueel. Zij kunnen gebruik maken van het aanmeldingsformulier op de website. Hoe meer mensen dit doen, des te minder behoeven we te schrijven. Geef dit bericht eventueel door via uw favorietenlijst. De teller van aangemelde reünisten staat op zondagmiddag op 64 en het feit dat er een reünie komt gaat als een lopend vuurtje door de stad.


Programma aankomende week

Maandag 27 februari

Foreholte E2 - Roodenburg E1: 18.00 uur (beker)

 

Zaterdag 3 maart

Duno - Roodenburg: 14.30 uur

Voorschoten 4 - Roodenburg 2: 16.15 uur

Roodenburg 3 - Valken 6: 12.00 uur

Quick Boys 10 - Roodenburg 4: 14.00 uur

Roodenburg 5 - Lisse 4: 12.00 uur

Roodenburg 6 - Voorschoten 9: 14.00 uur

Blauw Zwart B2 - Roodenburg B1: 10.30 uur

Lugdunum C1 - Roodenburg C1: 10.00 uur

Foreholte D3 - Roodenburg D1: 10.00 uur

Roodenburg D2 - MMO D1 g: 10.30 uur

Roodenburg E1 - Voorschoten E4: 10.30 uur

Roodenburg E2 - Alkmania E3: 9.30 uur

Roodenburg F1 - UDO F1: 9.30 uur

Gr Willem VAC F5 - Roodenburg F2: 9.00 uur

 

Zondag 4 maart

Roodenburg - Altior: 14.30 uur

Roodenburg 2 - Foreholte 3: 11.00 uur

Warmunda 3 - Roodenburg 3: 14.00 uur

DOSR 8 - Roodenburg 4: 12.00 uur

 

(Deze wedstrijden treft u ook aan op de homepage www.lvroodenburg.nl), er staat een uitleg op hoe je dit wedstrijdprogramma moet gebruiken!)


Zaterdag 3 maart wordt het jeugdhonk onderhanden genomen

Leden van de activiteitencommissie, jeugdtrainers, jongerenwerkers, stagiaires, beheerder, ze hebben allemaal hetzelfde doel. Hoe richten we het jeugdhonk zo in, dat alle groepen er hun thuishonk hebben. Samen gaan ze komende zaterdag aan de slag.


Eerste wedstrijd F3

Een ouder van de C1 kwam naar het veld toe om te vragen of er nog vervoer nodig was naar Wassenaar. Toen ik meldde dat ze waren vertrokken en het dus snor zat, was zijn volgende stap: ik ga even kijken bij de allerkleinsten, want daar voetballen ze nog echt. En daarmee bedoelde hij: waar de bal is, daar zijn alle spelers. Menig ouder die zijn kind zijn eerste wedstrijden heeft zien spelen, kan zich dit spel voor de geest halen. Iedereen op een kluitje.

 

Toen voetballen voor het eerst in Engeland werd gespeeld, leek het op rugby. Veel spelers bij elkaar en dan met zijn allen richting het doel van de tegenpartij. Roodenburg F3 speelde in het wit en de kluit was regelmatig te vinden voor het doel van het "andere oranje".

 

Uiteindelijk vlogen er 4 doelpunten in en na de wedstrijd waren dat er nog veel meer. Want iedere speler mocht een penalty nemen. Er werd zelfs een penalty overgenomen, omdat een spelertje de bal volledig miste na een te harde aanloop. Het was een leuke wedstrijd en het smaakte naar meer. 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.